Kutyamesék 2022. jún. 13-19.

Kutyás blog | 2022. június 27.

Minden nyáron van egy blogom, ami arról szól, hogy mire érdemes figyelni a nagy hőségben. Ez most is így lesz, holott a csapból is ez folyik. Sajnos azonban az a tapasztalat, hogy az emberek egy része mintha elfelejtené ezeket a dolgokat, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyná. Mintha vele ez nem történhetne meg. 
Ezek a praktikák elsősorban kerti kutyusok számára opciók, hiszen ők sokkal inkább ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek.

Az mindenkorra érvényes, hogy a kutyák előtt legyen friss víz, de ugyanolyan fontos, hogy nyáron ez ne a tűző napon legyen, hanem árnyékban, és ha mód van rá, akkor naponta többször cseréljük, hogy hűvös maradjon.

Biztosítsunk a kutyánknak olyan helyet, ahol elbújhat a meleg elől, ahol áshat, hűtheti magát, ahol árnyékban van. Jó megoldás lehet még a pince lejáró is, ha kinyitjuk neki.

A hosszú szőrű kutyák szőrzetét fokozottan ápoljuk! Van aki ilyenkor levágja a hosszú szőrű kutyák bundáját, mert összegubancolódik, míg vannak, akik a fésülésre esküsznek. Ez választás kérdése, de a szőrzetápolás nyáron a legégetőbb probléma, mert ha a bőr nem szellőzik, akkor úgynevezett hot spotok jöhetnek létre, ami annyit jelent, hogy a bőr szinte megfő a szőr alatt. Ez nem csak fájdalmas, és zavaró, ez helyi gyulladást okoz, amit ha nem kezelnek, súlyosabb következményei is lehetnek.

Ha valamelyik kutya szeret fürdőzni, akkor egy nagyobb edényben, kerti műanyag homokozóban biztosíthatunk számára pancsolási lehetőséget.
Kutyás boltokban egyébként rengeteg olyan kutyajáték fellelhető, amelyek hűsítőek és szórakoztatóak egyaránt.

Ne vigyük őket sétálni a legnagyobb hőségben, mert egyrészt könnyen rosszul lehetnek, másrészről a tappancsaikat is megégeti a felhevült környezet.

Ügyeljünk arra, hogy a vérszívókat távol tartsuk: a nyárral jönnek a szúnyogok, és bizony nem csak a szívférgességet, hanem az éghajlat eltolódásnak köszönhetően más, súlyos betegséget is terjeszthetnek. Ugyanez igaz a kullancsokra, amelyek szintén életveszélyes betegségeket terjesztenek, de ugyanúgy kiemelendő a bolhásság is. A fantázia és a pénztárcánk szab határt annak, hogy milyen módon védekezhetünk.

Ha már a vérszívókról van szó, akkor meg kell említenem a legyeket, amelyek azon felül, hogy bosszantóak, véresre tudják csípni kedvencünk orrát, fülét. Ezen felül természetesen viszket is, így akár tovább is vakarhatja.

A legyek sajnos a kicsípésen kívül más, még komolyabb bajt is tudnak okozni. A már említett hot-spotra, vagy egyéb sebes bőrfelületre rá is petéznek. A légylárvák villámgyorsan kikelnek, és az állat bőrébe rágják magukat. Ha nem kezelik időben, vagy nem veszik észre, akkor egy ártalmatlan sebből akár végzetes sérülés is keletkezhet, a légylárváknak köszönhetően. A kutya étvágytalan, kedvetlen, a sérülés helyén fájdalmai vannak, belázasodik. Ellátás hiányában a seb egyre gyarapszik, míg végül a kutya szervezete feladja a küzdelmet.

Mint mondtam ehhez elég egy apró sérülés, vagy akár egy hasmenés. Ha a kutya nem tudja magát tisztítani, mert a sebet nem éri el, akkor jó eséllyel veszélybe kerül. A hosszú szőrű kutyáknál pedig természetszerűleg nagyobb az esélye egy ilyen balesetnek, hiszen a hasmenés könnyebben rátapad a hosszú szőrre. Az is tovább nehezíti a baj észlelését, hogy a hosszú szőr takarja a sérülést, sőt még a lárvákat is, de ilyenkor nyáron ha a kutyánk nagyon elvonul, kedvetlen, akkor mindig gondoljunk a legyekre is. Ne fogjuk pusztán arra, hogy túl meleg van, és a kutya egyszerűen csak elvonul. Minél hamarabb kezeljük a bajt, annál nagyobb a valószínűsége a komplikációmentes gyógyulásnak.

És végezetül szólnék a kutyák, élőlények autóban utaztatásáról. Lehetőleg légkondícionálót használva, vagy lehajtott ablakokkal vigyük a kedvencünket, természetesen a szabályokat betartva. Értem ezalatt, hogy nem az anyósülésen, lógó nyelvvel az ablakon kidugott fejjel utaztatva vigyük a kutyánkat.
És ami a legfontosabb! Út közben ne álljunk meg csak öt percre egy kávéra, vagy bármire, mert az autó pillanatok alatt felhevül. A kissé lehajtott ablak nem elegendő! Minden évben sok állat esik áldozatul az öt percre megálló gazdik miatt!


Hétfő
A rendező pályaudvarról jelentettek egy kóbor kutyát, aki letáborozott a kiszemelt helyen, és bizony nem óhajtott onnan elmenni. Önkéntesünk amint tehette, el is indult chipet olvasni benne, de csalódottan vette tudomásul, hogy ismét nem jelzett a chipleolvasó. Egyik dolgozónk szállította őt be a menhelyre, viszont igen hamar kiderült, hogy a kutyát, akit mi Bakternek kereszteltünk, már keresik.
Szép, új nyakörv volt a nyakában, ezért is meg voltunk lepődve, hogy mégsem chipes. Mint kiderült, ő egy utcáról befogadott kutya, akivel állítólag éppen ma mentek volna orvoshoz, de elszökött.
Sajnos minket kötnek a szabályok, pedig nekünk is az volna a legegyszerűbb, ha ilyenkor rögtön visszaadhatnánk őt a gazdának. A szabályok azonban 2 hét kötelező veszettségi megfigyelést írnak elő, majd oltva, chipezve adjuk vissza a gazdának, amennyiben megtéríti a költségeket. Kivételt ez alól a chipes, érvényes veszettségi oltással rendelkező kutyák élveznek. Sajnos ez jelenleg igen ritka...

Bakter

Kedd
Néhány héttel korábban egy menhelyhez közeli tanyáról 5 kutya érkezett hozzánk, akiknek a gazdája elhunyt. A kutyákat az elhunyt testvére gondozta, minden reggel ment ellátni a kutyákat, és délutánig velük maradt. Munkatársaimmal így sokszor találkozott. Amióta a kutyák bekerültek már nem találkoznak minden nap a buszon, de ha összefutnak rendszeresen érdeklődik felőlük. Nos, ez az öt kutyus azóta már az oltási programja közepén jár, és mindannyian átestek az ivartalanításon. Jelenleg egy kis udvarban élnek a menhelyen, mindannyian együtt. Picúr magasan a legfélénkebb, de még Kugli is tartózkodó. Lady, Szultán és Dolly csaknem teljesen levetkőzte a félénkségét. Mivel ez a hét kevésbé sikerült eseménydúsra, így most van időm bemutatni azon kutyák életét, sorsának alakulását, akik néhány hónappal ezelőtt érkeztek.

Ladyék az udvaron


Sokan azt hiszik, hogy egy kutyának ott rendeződik a sorsa, ha mondjuk menhelyre kerül. Persze, hiszen már nem kell a kutyát az utcán nézni, vagy nincs láb alatt. De a kutya sorsa ettől még nem rendeződik!

Oltásokat, chipet, féreghajtót, bolha elleni cseppeket kell kapnia, át kell esnie vizsgálatokon, ivartalanításon, meg kell neki keresni a megfelelő átmeneti környezetet, hogy fejlődni tudjon, és a fő cél, hogy végül szerető családhoz adhassuk.

Minden jó, ha jó a vége! Kormos 2 hetet vendégeskedett nálunk. Szó szerint, hiszen Szerbiából szökött át a kis csintalan, majd Ásotthalomnál valami balhéba keveredett más kutyával, így elég csúnya sérülésekkel érkezett. Ezalatt a gazdája már mindenhol kereste, miközben ő Ásotthalomnál parádézott. A chipnek hála azonban ma végre hazakerülhetett.

Szerda
Múlt hétvégén sikerült Szuszunak gazdisodnia, de sajnos tiszavirág életűnek bizonyult az örökbefogadás. Hiába a sok menhelyi látogatás, a menhelyi cicateszt, Szuszu az új otthonában teljesen kivetkőzött magából néhány nap alatt. A mi kedves szófogadó Szuszunk ideje nagy részét a macskák terrorizálásával töltötte, míg itt nálunk kimondottan cicabarát kutyaként viselkedett. A gazdik otthonát minden létező helyen bejelölte, és amikor épp az udvaron volt, akkor kérlelhetetlenül a kerítés rongálását tűzte ki célul. Nagyon sajnálták ők is, ahogy mi is, de Szuszu képtelen volt beilleszkedni a családba, így megbeszéltük, hogy mindenkinek az lesz a legjobb, ha visszakerül a menhely gondozásába.

Szuszu visszakerült


Csütörtök
A mindennapjaink során nem mindig van lehetőség bemutatni ha a kutyák a menhely egyik részéről a másikra költöznek, vagy új helyet találunk ki nekik. Az örökbefogadások az ilyen költözések mozgatórugói, hiszen ha egy kutya végleg kikerül a helyéről, akkor van lehetőség más kutyának elfoglalnia a megüresedett helyét. Olyan is előfordul, hogy több kutya örökbefogadása esetén a két kennelben lévő kutyákat összerakjuk, és így egy teljesen stabad kennel áll rendelkezésre. Ilyen szerencsés helyzetben találta magát Bogyó és Leó, akik végre egy üres kennelbe költözhettek be. Boldogságuk határtalan, hiszen ők nagyon nagy pajtások, de eddig nem volt lehetőségük az összeköltözésre.

Bogyó és Leó


Ellátó állatorvosunk, dr. Farkas Attila érkezését vártuk, aki ma 13 kombinált oltást, 3 mikrochipet és 6 veszettség elleni oltást osztott ki.

Péntek
Akik nem régiben részt vettek a nyílt napunkon, azok közül bizonyára sokan emlékeznek Néróra, a ragyogó fekete, félhosszú szőrű kutyára, aki maga is résztvevője volt a kutyasimogatónak. Rengeteg elismerést, simit bezsebelt, és bizony sokak szeme megakadt rajta. Akkor egy család is komolyan elkezdett iránta érdeklődni, és ahogy ilyenkor lenni szokott, többször meg is lázogatták. Ma pedig elérkezett Néró nagy napja. Ezentúl a menhelyi nyílt napokon már csak vendégkutyaként szerepelhet, nem mint főszereplő, hiszen gazdira talált.

Néró elbűvölte a látogatókat


Szombat és Vasárnap
A hétvégén a kutyasétáltatás mellett több egymástól független önkéntes program is zajlott. 
Kozmetikusunk, Vanda nagy fába vágta a fejszéjét. Hóci kozmetikázásába fogott, de természetesen nem egyedül. Egy ilyen kaliberű kutya segítséget igényel. Hóci mostantól szép nyári bundájában várja a megfelelő gazdijelölt jelentkezését.

Hóci


Segítőnk, Seherezádé pedig a konténerben rakott rendet kolléganőivel, ami már régi vágyunk, de egész egyszerűen nem tudtunk odáig eljutni a munkával.

A raktárkonténer


Köszönjük a 175 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások