Kutyamesék 2022. júl. 18-24.

Kutyás blog | 2022. augusztus 20.

Bizonyára a legtöbben fel tudnak sorolni néhány olyan kutyafajtát, amik ilyen-olyan okok miatt közelebb állnak a szìvükhöz. Sokszor még olyat is, ami sokkal kevésbé

Ezek általában személyes tapasztalaton alapulnak. Volt már ilyen fajta kutya a családban, vagy egyszerűen csak valahol láttuk, és valamiért magával ragadott.

Sok esetben az ízlésünk, és nem a józan eszünk irányít minket a fajtaválasztásnál. Most elsősorban nem is menhelyi kutyákról szólok, hiszen itt leginkább keverékek vannak, igaz könnyen találhatunk fajta jellegű kutyákat. Itt nem feltétlenül ütköznek ki a fajta tulajdonságai, de azért nem árt arra sem felkészülni.

Természetesen puli, németjuhász, labrador jellegű kutyák akadnak szép számmal, tulajdonságaik azonban nem mindig tükrözik azt, amit a fajtától elvárunk.

Itt mi minden kutya személyiségét ismerjük, ez alapján javasoljuk/nem javasoljuk őket a gazdijelölteknek.

Eltekintve azonban a menhelyi kutyáktól, nagyon sokan azért fajtatiszta kutyát választanak, és leginkább kinézet alapján döntenek.

Most nem szeretnék belemenni a szaporító-tenyésztő kérdéskörbe, sokszor volt téma.
Az is vitathatatlan, hogy legtöbb kollégám, és jómagam sem tudunk túl messzemenő tájékoztatást adni a kutyafajtákról és jellemzésükről, azért az interneten meglehetősen nagy tudásanyag áll rendelkezésre. Illetve akár fajtamentéseket is felkereshetünk az adott kutyafajtával kapcsolatban

Azért nagyon sok népszerű kutyafajtáról lehet olvasni egyet s mást, amit érdemes megfontolni.

Sokan állítják, hogy a malinois egy igen intelligens fajta. Ellenben ehhez rengeteg időt is kell rá áldozni, hogy valóban intelligens társra találjunk benne. Ellenkező esetben az energiáit rombolással  fogja levezetni.

A beagleról mindenkinek eszébe jut a családcentrikusság, viszont ha nem foglalkozunk a kutyával eleget, akkor ők könnyen a szökéssel vezetik le az energiájukat.

A szánhúzók igen akaratos jellemek, akik foglalkozás hiányában csak még öntörvényűbbek lesznek, és hajlamosak elszökdösni.

A tacskók amellett, hogy tüneményes teremtések, szintén elég konok fajták, sokan például nem is tudják, hogy ők bizony kotorékebek.

A terrierfélék is híresek makacsságulról, önfejűségükről, ahogy a border collie például az óriási energiájáról.

A bernáthegyi igen közkedvelt, jámbor fajta fajta, sokan keresik. Azonban könnyen összetéveszthető a sokkal kevésbé barátságos moszkvai őrkutyával, akik tartásához nem árt némi kutyás tapasttalat. Míg egyik családi kutya, addig a másiknak a feladata az objektum őrzés. Tehát kinézet alapján valóban hasonló a két fajta, viselkedésre teljesen eltérőek.

Kezdő kutyatartóként könnyen eshetünk pusztán a kinézet csapdájába. 
A fentebb leírt kutyafajták pusztán néhány egyszerű mondatban összeállított gyors jellemzések, de nagyszerű irodalom áll rendelkezésre, hogy a számunkra megfelelő fajtát válasszuk. Fontos, hogy ne csak a kinézet számítson, hanem a fajta jellemzői is. Ebben érdemes tenyésztők, fajtamentők segítségét is kikérni, hiszen ők pontos képet tudnak adni a kutyák jelleméről, egyedi természetükről.

A nem megfelelő fajtaválasztás mindig bonyodalomhoz, csalódottsághoz fog vezetni. Ezek akár addig fokozódhatnak, hogy úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk tovább megosztani az otthonunkat a kutyánkkal, akiért fél éve még mondjuk igen borsos árat fizettünk.
Pedig csak jobban meg kellett volna gondolnunk egy döntést, ami 15 évre befolyásolja az életünket.

Hétfő
Ahogy már a bevezetőben is megírtam, a nem megfelelő fajtaválasztás könnyen bonyodalmat okoz. A téma felvetődése abszolút nem véletlen, ugyanis ma Démon történetének megismerésével indítottuk a hetet.
Munkatársunknak kellett kimennie a kutyáért, aki állítólag megvadult a láncon, így saját gazdái beszállítani sem tudták. Démon eddig nem volt láncon, valószínű épp emiatt pánikolhatott be.
A történet kezdete, hogy a kutyát közel fél évesen szerezték/vették. Ekkorra persze már meg kellett volna lennie az összes oltásnak, de persze nem volt.
A szóban forgó család hazavitte, de Démon nem hazudtolta meg szánhúzó fajtáját, unatkozott, állandóan megszökött. A kerítés javitgatasa mindennapossá vált. 

Közben a szomszédban élő idős nénivel úgy összebarátkozott, hogy még együtt is aludtak. Felvetődött az ötlet, hogy átadják. 
Démon persze innen is megszökött, és sikerült szert tennie egy németjuhász pajtásra, akivel nemcsak a csavargásban találtak egymásra.
Bizony a szomszédos baromfiállományt is szépen megritkították, így sem a néni, sem az eredeti család nem akarta már Démont. 

Persze még nagyobb gubancot sem akartak, így addig megkötötték, amíg nem találnak valakit, aki tud foglalkozni a gondjukkal.
Megsúgom, nem mi voltunk az elsők, de érdemi segítséget senki nem nyújtott, így a történet vége mégis az lett, hogy alapítványunk gondozásába került.

Démon 


Kedd
Henk élettörténete is könnyen lehet, hogy oly izgalmakkal teli, mint Démoné, csakhogy róla sokat nem tudunk.
Az 55-ös út 32-es kilóméterszelvényénél kóborolt, onnan került hozzánk. Mivel neki mikrochipje sem volt, és a gazdája sem volt a környéken, így beszállították a menhelyre.

Henk


Szerda
Tikkasztó hőség van, egymás után dőlnek meg a melegrekordok. Mindenkinek van valami módszere arra, hogy miként hűtse le magát. Hapci például gödröt ás, amit saját formajára igazít, és belehajtogatja magát.

Hapci


Wolf pedig úgy körülbelül 10 percenként újra és újra megmártózik az erre a célre kitett medencében. 

Wolf


Sokan pedig egyszerűen csak árnyékot keresnek és próbálják átvészelni a hihetetlen hőséget.

Csütörtök
Ahogy mondtam, a napközbeni tikkasztó hőséget igyekeznek saját praktikáik szerint átvészelni a kutyák. Az éjszaka és a kora reggeli órák nyújtanak némi enyhülést. Ilyenkor ők is sokkal felszabadultabbak, játékosabbak.
Ilyenkor könnyen elkaphatunk szívderítő pillanatokat a menhelyi életből, és hogy milyen is árva kutyának lenni.

A csapat


Menhelyünk állatorvosa, dr Farkas Attila ma 4 veszettségi oltást, 4 kombinált oltást, valamint két tesztet végzett el a menhelyen.
Pálmát pedig megvizsgáltattuk, mert úgy tűnik, inkontinencia problémák léptek fel nála. Egyelőre gyógyszereket kapott, amit néhány hétig szednie kell. Reméljük, hogy megússza egy enyhébb hólyaghuruttal.

Pálmának gondjai adódtak


Péntek
Egy újabb baromfigyilkossággal megvádolt kutya érkezett hozzánk, ezúttal Ásotthalomról. Hogy valóban csak vád, avagy szemtanú is volt a gaz tettre, azt nem tudjuk. Mindenesetre bárki, aki kutyát  haszonállatot tart egyszerre otthon, nem árt belekalkulálni, hogy a szárnyasok (sok esetben még akár nagyobb társaik is) könnyen esnek áldozatul. És nem azért, mert a kutya éhes, hanem azért, mert a kutya zsákmánynak tekinti ezeket az állatokat. 
Természetesen itt is vannak kivételek, sőt, haszonállatok védelmére kitenyésztett kutyák is, akik remekül ellátják a feladatot.
De azért a legtöbb kutya kimondottan élvezi a vadászatot, tekintve, hogy ragadozó állatokról beszélünk. Így aztán nekünk, embereknek kell megoldanunk azt, hogy kutyáink ne legyenek veszélyesek a haszonállatainkra. És nem csak a saját haszonállatainkért tartozunk felelősséggel. A saját kutyánkat abban is meg kell akadályozni, hogy másnak kárt okozzon. Ha pedig mégis megtette, akkor meg kell térítenünk a kárt, valamint gondoskodni róla, hogy még egyszer ez ne történjen meg. Erre nem az a módszer, hogy eltüntetem otthonról a kutyát.

De térjünk vissza a mai ásotthalmi kutyára, akit a fenn említett nagyközségben kaptak el. Természetesen mivel mikrochippel nem rendelkezett, így elég nehéz lett volna a gazdát felelősségre vonni. 
Bozont több kilónyi, brutálisan összefilcesedett szőrlemezzel érkezett, és hogy még fokozzuk, bolha is volt benne igen tekintélyes számmal.

Bozont így érkezett


Szombat es Vasárnap
A nagy kánikulára való tekintettel a hétvégén elmaradt a kutyasétáltatás. Kozmetikusunk, Vanda már korán reggel megérkezett, hogy Bozontot megszabadítsa a páncéljától. Egy igazi bűbájos, csupaszív kutya rejtőzködött a nehéz páncél alatt. Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy ilyen fizimiskával nem lesz nehéz gazdit fogni magának.

Bozont


Köszönjük a 179 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrisebb menhelyi hírekkel

Linda

Hozzászólások