Kutyamesék 2022. jan. 17-23.

Kutyás blog | 2022. február 2.

Úgy másfél- két hete kezdődhetett a kálváriánk Trinitivel, aki betegen érkezett hozzánk. Parvóvírusos volt, és nagyon gyorsan elragadta tőlünk. Aztán egy hosszabb szünet, majdnem egy hét telt el, nem volt újabb megbetegedés, pedig a karanténunk tele van új kutyussal. Szóval megnyugodtunk, szerencsések vagyunk, hogy nem terjedt tovább a parvó.

Tévedtünk! Úgy egy hét után kezdődött az igazi pokol, múlt héten. Akkor még nem tudtuk, hogy az csak a kezdet, ugyanis a tomboló járvány most érte el a csúcsot a menhelyen. Senkit nem kímélt. Kölykök, akiknek egy oltásuk van, felnőtteket, akik még oltást nem kaphattak, egyaránt megbetegített.

A tavalyi évünk csodás volt. Nem volt járvány, egyetlen kutyánk sem halt meg ebben az ocsmány, veszélyes, és nagyon fertőző megbetegedésben. Most viszont tehetetlenül nézzük végig, hogy miként gyilkol a parvó annak ellenére, hogy minden létező gyógyszert, amit lehet megkapnak.

Sokaknak még a vírus neve, a parvó sem ismerős. Pedig muszáj lenne róla beszélünk, ugyanis amennyire nehéz kezelni, annyira egyszerű megelőzni. Védőoltással ugyanis teljes mértékben megelőzhető, hogy egy kutya elkapja ezt a kórt. Kölyökkorban több oltást kell ellene beadatni, majd évente egyetlen alkalommal kell egy oltás, és a kutyánk teljesen védve van!

Itt a menhelyen mi minden kutyát beoltunk ellene aki bekerül. Természetesen akárhányszor kell ismételni, mi megtesszük, így a régóta nálunk élő kutyák is minden évben megkapják. Így nincs gond, hiába tombol a járvány a karanténban az oltatlan, frissen érkező kutyák között, a menhely többi részére nem lehet átvinni, hiszen ott a kutyák védettek.

A karanténba frissen érkező kutyák azonban oltás nélkül védtelenek, és a legprecízebb takarítás ellenére is könnyen átvihető a fertőzés.

A parvóvírus az egész világon jelen van, az utcán, a parkban, a cipőnk talpán. 
Nagyfokú elesettséggel, letargikus állapottal járó megbetegedés, amelyhez láz is társulhat.
Hasmenéssel, hányással, erős fájdalommal jár. A gyorsan szaporodó sejteket célozza meg a vírus, éppen ezért elsősorban a bélhámsejteket érinti (fiatal kölyköknél a szívizmot is).
Sajnos a parvó velejárója a súlyos fokú vérzéssel járó erős, bűzös hasmenés.

A betegség kimenetele mindig kétesélyes. 
Sokat gondolkodtam, hogy tegyünk-e ki képet a vírus okozta állapotról, de végül úgy döntöttem, nem fogok.

Aki szeretne, utána tud nézni a betegségnek a neten, vagy más menhelyek posztjai között is láthat erről fotókat.
Rengeteg idő és energia megy ezeknek a kutyusoknak az ápolásával. Naponta több alkalommal kell gyógyszereket kapniuk, illetve sűrűn tisztába is kell őket rakni, ráadásul alapos fertőtlenítés közepette. El lehet képzelni, hogy milyen idegörlő, ha egy kifertőtlenitett betegszoba részleg pár másodperc alatt úgy néz ki, mintha semmit nem tettünk volna. 
A végére sem értünk, és kezdhetjük előlről. A beteg kutya nem tud oihenni, mi pedig szélmalomharcot vívunk.

Ezt a hetet a parvóvírussal szembeni küzdelem töltötte ki.
Tudom, hogy a blogban nem lenne túl élvezezes, ha minden nap részletesen beszámolnék arról hogy kit hányszor kellett tisztába tennünk, így a blogban a száraz tényekre hagyatkozom.

Iszonyú nehéz héten vagyunk túl, szavakkal el nem mondható.
Nem szeretnék többet beszélni róla, mint amit feltétlenül muszáj, mert mentálisan iszonyúan megterhelő. Kérem, hogy ezt nézzék el nekem!

Hétfő
Még adós vagyok a "hivatalosan mentett" 21 kutyusunk bemutatásával. Ennek első része már a pár héttel ezelőtti blogomban olvasható. Úgy döntöttem, hogy a beteg kiskutyák szívszorító látványát inkább mellőzném, helyette ezeknek a kutyusoknak a sorsát mutatom be, már amennyire lehetséges, hiszen sokuk múltjáról semmi információnk sincs.

Tücsök egy igen divatos fajtának a keveréke. Őt állítólag magasvemhesen találták előző pártfogói, majd pár nappal később meg is születtek a kölykei, akiket a leírás alapján igen hamar, 9 hetes korukban sikerült elpasszolni. Igen, elpasszolni! Direkt írtam így, hiszen enyhén szólva is hiányos oltási programmal nem is tudom hogyan lelkiismeretes gazdit keresni. Ne is menjünk bele a részletekbe!
Tücsöknek állítólag van egy elég hárpiás jelleme, és kutyákkal sem rakták össze, mondván nem szereti őket.
Mi egy tündéri, de önérzetes kutyust ismertünk meg a személyében. Számunkra hihetetlen, hogy őt nem sikerült örökbeadniuk. Nálunk rekordszámban érkeznek az érdeklődők rá.
Tücsök ivarosan került hozzánk, de azóta nalunk már túlesett a műtéten.

Tücsök


Kedd
Lara letöltötte nálunk a két hét veszettségi megfigyelést. Gazdái nagy örömmel, hálával vitték haza, náluk már csak Lara volt boldogabb. Ez volt ma az egyetlen szívet melegítő történet...
Zorró és Zoé a reggelt már a fűtött betegszobában töltötte. Sajnos a parvovírus jelei rajtuk is mutatkoznak.

Folytatnám a beszámolót a mentett kutyusokról:
Pankát és Pamacsot, a két testvért egy erdőben kidobva találták. Meglehetősen szocializálatlanok, így hozzáértő gazdit akartak keresni számukra, vagy átvevő szervezetet.
Panka ivartalanítva érkezett, Pamacs ivarosan.
Valóban meglehetősen félénk természetűnek bizonyultak, mi azért reméljük, hogy nálunk sikerül kinyílniuk!

Panka és Pamacs amikor bekerültek


Szerda
A tegnap lebetegedett Zoé egy nap alatt feladta a küzdelmet a parvóval szemben. 
Sajnos új megbetegedések is vannak, mégpedig Zuzmó és Zigi. Ők a körülményekhez képest jól vannak, bár sajnos ez nem jelent semmit!

Ivartalanításra készülődtünk dr. Tímár Endréhez. Most Krampusz, Pehely, Donald, Bizsu és Sziszi voltak soron. A szívféregtesztje mindenkinek negatív lett.

Csámpás is velük tartott a rendelőbe, ő ismét fültakarításon járt. Ő bekerülése óta fülgyulladással küzd, napi szinten ápoljuk a fülét, de valahogy  újra és újra begyullad neki.

A hivatalos úton mentett kutyusaink közül most Brúnót és Bellát szeretném bemutatni:
Brúnó és Bella szintén testvérekként érkeztek hozzánk. Múltjukról sokat szintén nem láthattunk a gazdikeresős posztban, mindössze annyit, hogy kezdetben félénkek és a tanyavilágban kóboroltak. Akkor még kölykök voltak, nem tudjuk, hogy mi okból nem sikerült nekik gazdit találni. Azóta már sok idő eltelt, a kölykök felnőttek lettek, vagy már majdnem felnőttek. Mindketten ivarosan érkeztek, de azóta már túlestek a műtéten nálunk.

Brúnó és Bella


Csütörtök
Zoé után ma reggelre Zorrót veszítettük el, sőt harmadik tesójuk, Zara is beteg lett. 
Ráadásul Ili, Diesel, majd délután Sushi is csatlakozott a betegszobában ápoltakhoz, ők is lebetegedtek. Sajnos Ili állapota elkeserítő.

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila előbb a szokásos heti oltásokat tudta le, kiosztott 14 veszettségi-kombinált oltást,16 kombinált oltást, valamint egy veszettségi oltást. Emelett a parvós kutyusokkal kapcsolatban egyeztettük a továbbiakat.

Eközben dr. Sebő Ottónál Bukfenc járt általános vizsgálaton, vele minden rendben volt. Bodri szívultrahangra utazott szívférgesség miatt, negatívak lettek az eredményei. 
Ella bűzmirigy kinyomásra utazott, Roti pedig kontrollra. Mivel neki rengeteg egészségügyi panasza volt, így a lábában lévő vas már annyira beépült, hogy szükségtelen eltávolítani. Mivel hónapokig élet-halál között lebegett, így a mostani kontrollal mindenki elégedett volt. Sokkal-sokkal jobban van, mint azt valaha bárki remélhette volna!

A mai napi két bemutatott kutyusunk Dina és Donald, akik szintén testvérpárként érkeztek hozzánk.
Ők 2016 óta éltek azon a helyen, ahonnan elhoztuk őket. Donaldot azóta sem sikerült ivartalanítani, ez majd az alapítványunkra vár. Dina és Donald 6 hetes koruk óta várták, hogy gazdihoz kerülhessenek.
Állítólag ők is a határ közeléből származnak. Onnan mentették őket, majd szépen felnőttek gazdi nélkül. Talán nálunk majd sikerül gazdihoz kerülniük.

Dina

 

Donald


Péntek
Reggelre reszketve érkeztünk a betegszobába, és félelmünk nem volt ok nélküli. Zarát is elveszítettük. 
Ma reggelre már Zuzmó összes tesója beteg lett. Amellett, hogy óriási fizikai megterhelést jelent a betegek ellátása, mentálisan még inkább érezzük, hogy kezdünk az erőnk végéhez érni.

Pici örömhír a rettenetes napok után Lotti gazdásodása, akinek boldogságának ezúttal-érthető okokból- nem tudtunk önfeledten örülni.

Ma sem maradok adós a "hivatalosan mentett kutyusok bemutatásával:
Ha már Donaldot és Dinát bemutattam, akkor harmadik testvérük Dodó lesz a következő. Ő szinte alig hasonlít Dináékra. Sokkal félénkebb természetű, hajlamos bepánikolni. Nálunk Bogival élt együtt, később csatlakoztak Dináékhoz, de ez sajnos nem volt jó ötlet. Dodó ugyanis nem fogadta örömmel Dináékat, Bogit védte tőlük. Dina és Donald pedig annyira meg volt rémülve a régi tesótól, hogy Donaldnak új helyet kellett keresnünk a menhelyen belül. Ott  szerencsére nem folytatta ezt a birtokló magatartást.

Dodó első társa nálunk Bogi volt, és alaposan kötődött is Dodó hozzá. Bár semmilyen kapcsolatban nem voltak azelőtt, csak a sorsuk volt közös, ez pont elég volt, hogy jóban legyenek.
Bogit egyébként egy nagyon jó természetű kutyusnak ismertük meg. Korábbi életéről csak annyit sikerült kiderítenem, hogy talán Kiszomborról mentették. Bogi arra a helyre kölykeivel érkezett, de arról nincs információ, hogy velük mi történt. Feltételezem, hogy a kicsiket sikerült örökbeadni.

Dodó
Bogi


Szombat és Vasárnap
A hétvége tragikus kifejletet tartogatott a számunkra: a hétvégén előbb Zigit és Zuzmót, majd Dieselt és Zokit veszítettük el. Teljesen összetörtünk! Értelmetlennek, haszontalannak éreztük az eddigi munkánkat. Vígasztalhatatlanul zokogtunk. Minden reményünk szertefoszlott.
A betegség kiszámíthatatlanságát mutatja, hogy Ili, aki magasan a legbetegebbnek tűnt mindenki közül, sokkal jobban néz ki. Talán ez az, ami okot ad arra, hogy ne adjuk fel teljesen, pedig nagyon közel állunk hozzá.

Két hivatalos úton mentett kutya beszámolójával vagyok még adós, és ezzel a 21 kutyus bemutatását is befejeztem.

Krampusz három hónaposan került a másik szervezethez, és annak ellenére, hogy egy kedves, bújós kutya, valamiért nem találtak neki gazdát. Eddigi életéről ennyi információt tudtunk meg. Nálunk Csipkével, a másik hivatalos úton mentett kutyával került egy kennelbe. 

Krampusz


Csipke szintén kölykeivel került a másik helyre. A kölykökről nincsen infónk. Csipke szőrhiányosan érkezett, azt az információt kaptuk, hogy atkás, kezelés alatt áll. Mivel az atka elleni kezelés nem hozott eredményt, gyanakodtunk étalallergiára, sőt a szalmára is. Azonban semmi nem hozott tartós változást, és kiderült, hogy a nagyon magas kortizol szintje okozza a szőrhiányos állapotot. Erre gyógyszert kap, de elképzelhető, hogy ez a szőrhiányos állapot élete végéig elkíséri. 

Csipke amikor hozzánk került


Nagyon nehéz, szívfacsaró héten vagyunk túl. Köszönjük mindazoknak, akik végigkísértek bennünket. 189 mentett kutyussal zártuk a hetet.

Linda

Hozzászólások