Kutyamesék 2022. febr. 28- márc. 6.

Kutyás blog | 2022. március 18.

Pár héttel ezelőtt szombaton önkénteseink hazafelé tartottak a menhelyi kutyasétáltatásból.
Ekkor lettek figyelmesen Zsombón egy soványka, erősen szőrhiányos, idős kutyusra, aki a bicikliút mentén feküdt. Megsajnálták, hazavitték, majd másnap segítséget kértek tőlünk chipolvasásban, de szerencsére elhelyezésben is tudtunk segíteni, mert épp volt szabad helyünk.

Mindannyian azt gondoltuk, hogy esélytelen a chip, tekintve, hogy a kutya borzasztó állapotban volt.
Mi voltunk a legjobban megdöbbenve, amikor jelzett a chipleolvasó, így azonnal ellenőriztük még egyszer, mert nem akartuk elhinni.
Bizony chipes!

Ezután jött a feketeleves: egy újabb regisztrálatlan mikrochiőes kutya Zombóról! Szinte özönlenek hozzánk erről a környékről a regisztrálatlan kutyák, ami azért dühítő, mert a regisztráció díja, amit a gazda kifizet az állatorvosnak, benne foglaltatik az árba. A regisztráció nélkül hiába találunk egy chipes kutyát, egyszerűen nem tudjuk hazajuttatni,mert nem tudjuk hová tartozik!

Tekintve az állapotát, egy picit azért meg is nyugodtunk, hogy nem kell visszaadnunk a gazdájának.
A következő döbbenet estefelé ért minket, amikor megjelent egy fiatal hölgy, aki a szülei kutyáját kereste lázasan. Pár mondatot váltottunk, amikor már ki is derült, hogy az általunk Prücsök névre keresztelt, rossz állapotú kutyát keresi.

Elmagyaráztuk neki, hogy akkor kapják vissza a szülők, ha letelik a megfigyelési idő, és szükség van a kutya oltási könyvére, azt be kell hozni. Meg egyébként is, volt pár kérdésünk.
Másnap megérkeztek a szülők két oltási könyvvel. Azt állították, mindkettő az övé, de nem így volt, mindkét oltási könyvhöz más mikrochip szám tartozott, Csak a kutyák neve volt ugyanaz: Buksi.
Csakhogy az egyik Buksi 2002-ben született, aligha élt ennyi ideig. A másik Buksi chipszáma megegyezett a mi Prücsökünk chipszámával. Ahogy sejtettük, nem volt érvényes oltása, így kötelező karanténidő következett.

Az idős házaspár egyébként a maga módján nagyon is szerette a kutyát. A betegsége régóta fennáll, ha nagyon rossz állapotú volt, akkor kihívták az állatorvost, az adott neki "valamit" attól jobb lett. Persze más nem történt, ami nem feltétlenül az idős gazdik hibája, hiszen nem feltételezem, hogy tudhatták, hogy mennyi féle diagnosztikai eszköz áll már a rendelkezésre.
Régi vágású idős emberek voltak, akik nem is tudták mivel jár a kutyatartás. Hozzáteszem, sajnos a legtöbb embernek le sem esik, hogy egy gazdának nem csak jogai, kötelezettségei is vannak.
Prücsök soha nem szökött még el otthonról. Kinti kutyus volt, akit azért meg is kötöttek, ha úgy adódott. Máskor meg az előszobába is bemehetett.

Elmondtuk, hogy ennek a szökésnek, csavargásnak bizony súlyos következményei lehettek volna, ha mondjuk ott a bicikliúton valaki miatta elesik, beveri a fejét, balesetet szenved. Nemcsak, hogy Prücsök élete forgott veszélyben az autóút mellett, hanem ő is veszélyeztetett, persze akaratán kívül másokat. És ez nem a kutya hibája, ezért a gazdi felel. 

Ráadásul Prücsöknek szakszerű ellátás kell. Bőre, füle teljesen gyulladt, rossz állapotban van, az ő állatorvosuk eddig láthatóan nem tudott úrrá lenni a problémán.
Ne merüljön fel senkiben, hogy a kutyát nem kezeltették, teljesen biztos, hogy néha ellátta az orvos a kutyát, de ez láthatóan kevés volt. A gazdák talpig becsületes, ám régi vágású idős emberek.

Miután megbeszéltük, hogy mi lenne a helyes kutyatartás, és azt hogyan is kell tenni, gondolkodóba estek. A megfigyelési idő alatt átgondolják, hogy tudják-e Prücsököt, avagy Buksit úgy vállalni, ahogy megérdemli.

Beérkezése után természetesen Prücsököt elvittük orvoshoz, hogy legalább addig kapjon megfelelő kezelést, ha szükséges, amíg nálunk van. Állatorvosunk ekcémás, elhanyagolt bőrgyulladást állapított meg, amire most készítményeket kap. Sajnos az is meglehet, hogy a szőrtüszők már olyan mértékben károsodtak, hogy nem fog neki teljes egészében visszanőni.

Prücsök az elmúlt két hétben átesett több féreghajtáson, kapott atka elleni cseppeket, fülgyulladását kezeltük, szedi a neki felírt gyógyszereket, ráadásul kozmetikusunk, Vanda szépen kifésülte. Ez a két hét határozottan jót tett Prücsöknek, elég látványos eredményt sikerült elérni két hét alatt.

Miután letelt a megfigyelés, a gazdik megjelentek a menhelyen, mert sikerült átbeszélniük a történteket, és döntöttek. Lemondanak Prücsökről az alapítvány javára, aminek mi szívből örülünk, mert lehetősége lesz a teljes gyógyulásra, és új gazdit találni a számára

Prücsök amikor megérkezett


Hétfő
Azt a rendszeres blogolvasók, vagy követők, akik a közösségi médián keresztül figyelnek minket, jól tudják, hogy annyi gazdás kutya vár segítségre, hogy sajnos várólistára tudjuk őket felvenni. Ilyenkor elkérjük a kutyák, gazdák adatait, és amikor van üresedés a menhelyen, akkor tudnak hozzánk bekerülni. Így volt ez Szöszi és Csülök esetében is, akik anya-fia kapcsolatban állnak egymással. Mindketten nagyon szökősek, és ezt az ivartalanítás sem oldotta meg, emiatt a gazdák nem láttak más megoldást, mint állandóan kennelben tartani őket, hiszen amint lehetőség adódott már le is léptek otthonról.
Így aztán a két szökőbajnok mától a gondozásunkba került.

Szöszi
Szöszi fia, Csülök

Kedd
Ma egy ordas színű, vaknak tűnő németjuhász érkezett hozzánk, akit Ásotthalmon találtak, az 55-ös úton. A kutyus emberekkel nagyon közvetlen, barátkozós, annak ellenére, hogy a látása miatt korlátozott. Egyelőre más kutyákkal a viszonya nem ismert, hiszen ilyenkor a veszettségi megfigyelését egyedül tölti egy kennelben. Az egy helyről érkező kutyák, abban az esetben, ha jól kijönnek egymással, akkor szerencsések, hiszen abban az esetben a karanténidőt egymással törthetik le, ahogy Szöszi és Csülök. Úgy talán jobban telik az idő.

Ordas


Szerda
Ma Domaszékről érkezett egy kedves, chippel nem rendelkező kutyus hozzánk. Ő Domaszék külterületén kóborolt. Mi a Surda nevet adtuk neki.

Surda


Közben az előkészítőnek is új lakója akadt, mégpedig Pücsök személyében, aki azonnal befoglalta a most adományba kapott kutyafotelt, és alaposan ki is sajátította magának. Igen, ő az a Prücsök, aki a bevezetőmben is szerepelt. Mivel a gazdái lemondtak róla, így elkezdheti nálunk a menhelyi életét, később pedig bízunk benne, hogy gazdihoz is kerülhet.

Prücsök az új helyén


Csütörtök
Helyettesítő állatorvosunk, dr Bárkányi Pál érkezését vártuk ma a szokásos kutyaoltásra. Ha valaki, hát ő aztán mindig tökéletesen pontos, mindig akkorra érkezik, amikor megbeszéljük. Most egy veszettségi oltást, nyolc kombinált oltást, valamint négy mikrochipet osztott ki.

Állandó önkéntesünk, Melinda is érkezett menetrend szerint, és egész nap sürgött-forgott, ahogy azt tőle megszokhattuk.

Ma dr. Sebő Ottó rendelőjébe is útnak indultunk, mert több kutyus is vizsgálatra várt. Góliát például az oldalán nagy kopasz folttal érkezett, ő erre gyógyszert és immunerősítőt kapott.
Kormosnak egy labort kértünk, valamint túlesett egy fogkőeltávolításon. Mivel gyakran rázza a fülét, megnézettük, sajnos atkás, így átesett egy alapos fültakarításon, valamint atka elleni cseppeket is kapott.
Oszkár pedig a korábban beígért foggyökér eltávolításra érkezett.

Péntek
Menhelyünk egy régi lakója, Igor rengeteget fogyott az utóbbi időben. Ő néhány hete járt orvosnál, semmilyen problémára nem derült fény, mindössze idős kora indokolja, hogy kezdi elveszíteni a súlyát, izmait. Éppen ezért ma ő is beköltözhetett az előkészítőbe, hogy meleg helyen lehessen. Természetesen neki is a Prücsök által elfoglalt új kutyafekhely tetszett meg, így "ádáz" versengés kezdődött kettejük között. Amint az egyikük kiszállt a fotelból, máris elfoglalta a másik, és fordítva. Hozzáteszem, azért ezt a fotelt nem Prücsökre tervezték, Igorra meg végképp nem! Íme...

Igor és a fotel
Igor és a fotel második felvonás


Szombat és Vasárnap
Ezen a hétvégén ismét sok-sok kutyánk lehetőséget kapott, hogy mostantól gazdás kutyaként éljenek tovább Németországban. A szerencsések pedig:Petya, Pali, Albert, Táltos, Bolka, Cristal, Bella, Bogi, Mci, Bodri,Gombóc, Csuti.
Idős, vak Jackie kutyánk is révbe ért, ami nagyon nagy öröm számunkra, hiszen nem sok esélyt láttunk rá, hogy gazdihoz kerüljön. Jackie azonban ma Sziksósfürdőre költözött, hogy ő is megkaphassa azt a figyelmet, ami eddig hiányzott az életéből.
A hétvégén önkénteseinknek hála sikerült az összes menhelyi kutyust friss bolha és kullancs elleni cseppekkel ellátni.

Köszönjük a 177 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások