Kutyamesék 2022. aug. 22-28.

Kutyás blog | 2022. szeptember 20.
Haver

Időről időre előkerül az örökbefogadással kapcsolatos körülményességünk, rugalmatlanságunk.

Leginkább a régi vágású emberek nehezményezi az online kérdőívünk meglétét. A kritika abban rejlik, hogy ők "csak" egy kutyát szeretnének, általában valamilyen ház körüli feladatra. Természetesen vannak kivételek, a blogom írásakor az átlagról beszélek.

Leginkább nagytestű, németjuhász, rottweiler jellegű kutyák érdeklik őket, legfőképpen vagyonvédelem, házőrzési céllal. Sokszor előfordul, hogy a védendő terület tanya volna, ahol nem is laknak.

Ezek az emberek sokat dolgoznak, kertészkednek, megtermelik a nekik szükséges dolgokat, és természetesen védenék azt, amiben az eddigi munkája benne van.

Ennek megvédését azonban aligha lehet egy, vagy mondjuk két kutya nyakába varrni. A tolvajnak, főleg aki már nem először csinálja, pár nagytestű kutya semmilyen akadályt nem jelent. Természetesen erről hosszabban most nem szeretnék írni, ezt mindenki el tudja képzelni.

Sok esetben azonban a kutya riasztó, vagyonvédelmi eszköz, ha egy kimúlik, hát majd jön a következő.

"Csak" egy kutyát hazavinni annyit jelent, hogy nem raboljuk egymás idejét. Egy napot rászánunk arra, hogy kijöjjön a család a menhelyre, szétnézünk, rámutatunk melyik tetszik. Jellemzően az fog, amelyik az idegeneket megfelelő vehemenciával csaholja. Rámutatunk, papírok a zsebben, kutya az utánfutón, már mehetünk is haza.

Szerencsés esetben a kutya elél 12 évig, soha nem lesz beteg, ugatja az idegeneket, ugyanakkor alázatos a gazdával szemben. 
Az ilyen kutyák aztán hirtelen pár nap betegség után kimúlnak, és ha lehet még aznap, vagy legkésőbb másnap szükség is van az utánpótlásra.

Azok az emberek akik nem sokat szeretnének pepecselni a kutya kiválasztásával, jellemzően nehezményezik a bonyolult örökbefogadási folyamatot. Nehezen fogadják, hogy mindennek van egy folyamata, és nem érnek rá holmi ismerkedésre, kérdőívre. 

Rendszerint bejelentkezés nélkül, váratlanul toppannak be a menhelyre, és azon nyomban szét akarnak nézni, választani, egy fiatal, egészséges, ivartalanított állatot, akivel már nincs semmi gond, majd menni.

Ők azok akik még a mai napig rendszeres váratlan vendégei a menhelynek, és durván sértésnek érzik, hogy már nagyon régóta nem ez a módja az örökbefogadásnak. 

Mi azért vagyunk, hogy a mentett kutyáinknak a lehető legjobb helyet, legjobb körülményeket biztosítsuk. És mem vagyunk meggyőződve arról, hogy védenceink mindent megkapnak olyan helyen, ahol "kötelességet" vagy " szolgálatot" teljesítenek. Pláne úgy, hogy az előző kutyának még ki sem hűlt a helye.

Egy szó, mint száz, mindig gyanakszunk az olyan emberekre, akik szerint a kérdőív csak időpocsékolás. 
Kutyát választani 10-15 évre szóló döntés, ami nem néhány hét leforgásán múlik.

És akik szerint a leendő családtag látogatása is időcséplés, ott felmerül a kérdés, hogy lesz-e idő a kutyával foglalkozni, vagy esetleg állatorvoshoz vinni?


Hétfő
Mostanában több fiatal, nagyjából egyidős kutya érkezett a menhelyre. Ráadásul a bekerülésük is nagyjából azonos, így szinte ugyanúgy haladnak az oltási programmal. Mivel az egyik kölykös kennelt sikerült kiürítenünk, így Cukorka, Miléna és Mandula összeköltözhetett. Az ilyen korú kutyáknak egyébként is jót tesz, ha hozzájuk korban passzoló kutyákkal játszhatnak, ismerkedhetnek.
Nekik még a menhelyen minden új, a sétálás művészetét is most próbálják elsajátítani. Több-kevesebb sikerrel az új helyükről egészen a parkolóig kimerészkedtek. Az új helyükön azonban már nagyon otthonosan érzik magukat.

Manduláéknak még minden új


Kedd
Ahogy arról már korábban beszámoltam, új önkéntesünk, Józsi a hét javát nálunk tölti, és mindenben segít, ráadásul nagyon gyorsan tanul, így gyorsabban készen vannak a dolgozók a teendőikkel.
Mivel a napi feladatok gyorsabban készen vannak, így van lehetőség délutánonként valami extra feladatra is, akár olyanra, ami abbahagyható, és másnap folytatható.
Így sikerült néhány nap alatt a tápraktárban összerakni a kisebb zacskós tápoknak a polcrendszert, ami már jóideje várja, hogy használatba vegyük. Idő hiányában azonban eddig nem sikerült összerakni. Ma azonban egyik gondozónk ennek a feladatnak is a végére ért, sikerült összerakni a polcot.

A polcrendszer


Szerda
Végre az idő kicsit enyhébbre fordult, így kapva kaptunk az alkalmon, és ivartalanításra küldünk négy menhelyi kutyát.
Dr. Tímár Endre a mai napon ivartalanította Baktert, Bozótot, Cupákot és Cleót.
Baktetnek és Bozótnak ráadásul sürgős is volt, mert a gazdijelöltek már csak erre a beavatkozásra vártak, így ők hamarosan elhagyhatják a menhelyet.

Szegeden a Zápor tó környékén találtak egy kölyökkutyát, és a megtaláló ideiglenesen magához vette, hátha előkerül a gazda. Mivel nem így történt, így a segítségünket kérték az elhelyezésében. Ma tehát egy új kutyus csatlakozott a gazdit keresők közé. Haver egy korához képest nyugodt, nem erőszakos szeretetbomba, aki csak arra vár, hogy végre olyan családja legyen, aki valóban megbecsüli.

Haver
Haver

Csütörtök
Ma állatorvosunk, dr. Farkas Attila 6 veszettségi oltást, 3 kombinált oltást, valamint egy mikrochipet osztott ki a menhelyen. 
Fredi kutyánk már hosszú ideje mozgásszervi problémákkal küszködik, állapota hol jobb, hol rosszabb, emiatt udvaron él több idős kutyával együtt. Sajnos most az állapota ismét hullámvölgybe jutott, alig tud mozogni is, így őt is ellátta az állatorvosunk.
Fredi betegségeire nem sokkal bekerülése után derült fény, azóta nagyon sokszor volt már állatorvosnál. Túlesett MR vizsgálaton is, több szteroid kúrán. Van, hogy hónapokig teljesen tünetmentes, máskor pedig nagyon nehezen jár. Tekintettel arra, hogy most is problémái vannak, így elkülönítettük, hogy nyugodtan tudjon pihenni.

Fredi ilyen amikor elemében van


Péntek
Fruzsi kutyánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy gazdira talált. Múlt héten osztottam meg olvasóimmal, hogy Dívát örökbefogadták, ráadásul egy korábbi védencünk mellé gazdisodott. Ugyanez a helyzet Fruzsival is, új társa korábban szintén a védencünk volt.

Éppen Fruzsi örökbeadásához készültünk egyébként elő, amikor észrevettük, hogy a parkoló autók között egy szürke árny mozog. A szürke árnyról aztán gyorsan kiderült, hogy egy idegen kutya, de amikor észlelte, hogy meg akarjuk fogni, akkor bepánikolt és elrohant.
Jól meg is futtatott bennünket, de közös erővel végül oly ügyesek voltunk, hogy megfogtuk!
A kevésbé hivatalos verzió szerint kergetőztünk egy darabig, de rájött ahogy hason csúszva gügyögtünk neki, hogy ártalmatlanok vagyunk, és odajött...
Chipet nem találtunk benne, mi a Zseton nevet választottuk neki.

Zseton
Zseton


Szombat és Vasárnap
Merlinre rámosolygott a szerencse: pomázi gazdijai nem problémáztak a távolságon, hanem a megoldásra fókuszáltak. Kivettek egy kis házat és látogatták Merlint, aki a hétvégén már ágyban aludt a gazdival...

Sajnos Hóci és Manó összeköltözése csak néhány hétre szólt. A két kutya annyira különböző jellemű, hogy egyáltalán nem találták meg a közös hangot. Hóci játszani szeretett volna, Manó nem tudta mi az, így mindig morgott. A morgás miatt viszont Hóci félt, így a kennel két végében voltak, és egyaltalán nem élvezték egymás társaságát. Hóci hozzá hasonló játékos kutyák közé került, egyelőre itt is a beilleszkedésnél tart, mert a többiek egész nap játszanak, és ez szintén megijeszti Hócit. Reméljük pár hét múlva már Hóci beilleszkedéséről tudok beszámolni.

Hóci és Manó útjai szétváltak

 

 

Hozzászólások