Kutyamesék 2022. aug. 15-21.

Kutyás blog | 2022. augusztus 28.

Huzamosabb ideje keresünk állatgondozót a menhelyre, ennek megfelelően a közösségi oldalon is jelen van a hirdetésünk.

Mivel jelenleg nem olyan egyszerű megbízható embert találni, így időről időre felbukkanhat az állásajánlat. 
Legutóbb egy olyan képpel szerepelt a hirdetés, ahol a karanténunk látható.

Ennek megfelelően egy élesebb nyelvű állatbarát fel is háborodott, hogy "ketrecben" egyes egyedül elzárva tartjuk a kutyákat, és hogy ez nem megengedhető.

Nagyon sokan a védelmünkre keltek, mitöbb egyetlen hölgy volt csak felháborodva a képeken, a többiek csitítani próbálták.

Mondván, sokkal jobb helyen vannak, mint az utcán, illetve így nem verekedhetnek, továbbá nem szaporodhatnak. Ez mind igaz. Csakhogy ez egy teljesen fals kép, és nagyon jól mutatja, hogy egyszerre mennyi embert meg tud vezetni a közösségi média. 
Továbbá a képbe mindenki azt lát bele, amit szeretne, és ezt teljesen független attól, hogy mennyire ismer minket.

Aki nem csak a közösségi oldalunkat követi, vagy már régóta ismeri a munkánkat, járt kinn a memhelyen, akkor egy olyan fotót láthatott, ait kevesen ismernek fel. És ez jól is van így, hiszen a karantén területe a megfigyelési időszaknak ad helyet.

Mert törvényi kötelessége minden legálisan működő menhelynek Az elszeparált karanténrész és a hatósági megfigyelés. Erre azért van szükség-és ezt nagyon egyszerűen írom le-mert nem tudhatjuk melyik kutya milyen betegségeket hordozhat magában.

Tehát egy fertőző betegséget is becipelhetnénk a kutyák közé, ami végzetes lehet. Mondjuk a veszettséget.
Hát erre való a karanténterület.

Itt valóban 2 hétig egy " ketrecben" teljesen egyedül várnak a kutyák, és valóban senkivel nem találkoznak a karanténos személyetet kivéve.

De ez az állapot nem végleges! Ez mindössze a megfigyelési időre vonatkozik. Utána a kutyák oltva, ivartalanítva, mikrochippelve elhagyják ezt a területet. 

A menhely egy másik részlegén, a személyiségének megfelelő kutyákhoz csatlakozhat. Tehát nem kell tovább egyedül élnie.
Sajnos azonban mindig van kivétel: az olyan kutyák, akik nem tűrik mások társaságát.  Ők a direkt erre a célra kialakított kennelsorra kerülnek, ahol igényeiknek megfelelően egyedül tartózkodnak, de van egy külön udvar, ahová kijárhatnak játszani, természetesen egyenként.

A nagyon jól szocializált kutyák nagyobb helyen, udvarokban élnek. 
Természetesen vannak kennelsoraink, de a kennelekhez udvarok csatlakoznak, ahová nap mint nap kennel szerinti bontásban kikerülnek a kutyák. Tehát mindenki, minden egyes nap mozoghat.
A hétvégén pedig a kutyák sétálhatnak.
Hozzátesze., kennelenként általában 2-3-4 kutya él együtt, mert a zsúfoltságot ugyanúgy megszenvedik, mint a magányt.

Aki szeretné megismerni a munkánkat, annak lehetősége van önkéntesnek jelentkezni, vagy a nyílt napok egyikén megtekintheti élőben a menhelyet. 

Ez az egyetlen kép nagyon jó példa volt arra, hogy megláthassuk, hogy hányféleképp értelmezhetik a fényképet az emberek akkor, ha nincs mögöttrs információjuk.

Egy menhely működésébe könnyebben beleláthatunk, ha saját szemünkkel megnézzük, vagy időt szánunk rá és utána olvasunk.

Nem szabad elhinni mindent, amit látni vélünk, mert nagyon sokszor rossz következtetéseket vonunk le. Ez a fotó nagyon jól mutatja, hogy sok esetben még azok az emberek sincsenek pontosan tisztában azzal, hogy működünk, akik megvédtek bennünket.

A lényeg tehát az, hogy mielőtt kimondjuk egy képről a véleményünket, kicsit azért nézzünk is mögé.
Ez azért is fontos, mert sok esetben akár meg is téveszthetnek minket!

Hétfő
Egy új bajbajutott kutya, Takó került ma a gondozásunkba. Őt a zsombói út autópálya felüljáró dorousma felőli oldalán a csatornaparton találták. Láncot húzott maga után, abból is többfélét, ami össze volt tákolva. Sikeresen fenn is akadt a bozótban. Hihetetlen szerencse, hogy egyáltalán észrevették.

Takót biztonságba helyeztük


Kedd
Dívára végre valahára rámosolygott a szerencse. Ma ugyanis új otthonra talált, ráadásul Budapestre fog kerülni. Nem egyedüli kutya lesz. A családnak már van egy Dívához hasonló kis pörgős kutyusa, és bizony-bizony ő is tőlünk van!
Díva tehát egy régi menhelyi kutyánk, Retró társa lesz. Köszönjük a családnak, hogy ismét minket választottak!

Díva gazdisodott


Szerda
Újabb talált kutya érkezett hozzánk reggel, aki Kócos névre hallgat és mikrochipes. Ő a szatymazi határútnál rohangált az autók között. Örömünk korai volt, aberegisztrált gazdi ugyanis jóval korábban továbbadta a kutyát. Az új tulakdonos meg szépen elmulasztotta a kutyával kapcsolatos minden kötelességét. Tehát nem volt átírva az új gazda nevére, és természetesen érvényes oltása sem volt.

Kócosra bizonyára "nagyon" vigyázhattak


Csütörtök
Ahogyan kedden és szerdán, úgy ma is segítségünkre volt Józsi, aki igazi lendületet adott a csapatnak: ő múlt héten csatlakozott önkénteseink közé, de hihetetlen lelkesedésével nagyon gyorsan tanul. 
Régen húzódó projectünk a nagyház árnyékolása, aminek egyik felét már korábban megcsinálták a dolgozóink, viszont a másik oldalra még nem jutott idő.
Ma Krisztián, Józsi és Attila pár óra alatt fel is rakták a másik oldalra is a hálót.

Árnyékolás


Péntek
Rendhagyó módon menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila pénteken délelőtt érkezett a kutyaoltásra. Ez alkalommal 6 kombinált oltást, 2 veszettség elleni oltást, valamint egy mikrochipet osztott ki. Boginak ismételtünk egy szívféregtesztet, ami még mindig pozitív.

Szombat és Vasárnap
Végre egy kicsit fellélegezhetünk a heteken át tartó kánikula után. Olyannyira, hogy a szombati kutyasétáltatás a vihar és a nagy eső miatt el is maradt. Azért a legkitartóbb önkénteseket nem zavarta az időjárás! Csilla, Fanni, Vanda, tamás, kis Lili és Máté kijöttek és segítettek élelmiszert bontogatni a kutyáknak, az egyedül élő kutyusokat meg is sétáltatták. Ezen felül mosogattak és segítettek mindenben amiben csak kellett.
Külön köszönet Józsinak, aki majdnem a hét minden napján kijött segíteni, ha esett, ha fújt. 

A tikkasztó hőség miatt a kutyák mindenhol óriási gödröket ástakKöszönjük a 174 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel

Linda

Hozzászólások