Kutyamesék 2021. okt. 4-10.

Kutyás blog | 2021. október 13.

A héten látogatóba érkezett hozzánk Füge, aki a menhelyen Főnix néven volt gazdikereső kutyus. Ő azon szerencsés kutyusok közé tartozott, akinek nagyon gyorsan sikerült egy nagyszerű családot találni.

Főnix gazdijai adományokkal érkeztek a menhelyre, és a kisasszonyt is elhozták látogatóba. Mivel rendszeres blogolvasók, így beszélgettünk arról is, hogy milyen sok negatív "élmény" ér bennünket minden nap.

Hát most akkor szóljon a blog Főnix, vagyis Füge szívmelengető történetéről. Mert bizony pozitív példából, sikertörténetből is akad bőven. 

Ahogy mondtam, Főnix nem sok időt töltött a menhelyen, egy nagyon szimpatikus fiatal pár vette őt magához, ráadásul Budapestről jártak hozzá látogatóba. Mivel szívférges volt, így felhívtuk a gazdi figyelmét, hogy előbb beszéljenek az állatorvossal, mi a véleménye egy szívférges kutya kezeléséről, mivel a vélemények között óriási, galaxisnyi eltérések vannak orvos és orvos között!

A pozitív szívféregteszt és a távolság mit sem számított, így esett, hogy Főnixből, a kis félős kutyából egy nagyvárosi kutyus, Füge lett.
A város kezdetben nem kevés gondot okozott gazdinak és kutyának egyaránt. Az első pisi a nappaliba sikeredett, mert nem merte elégezni lenn a dolgát, hiszen minden olyan idegen, és szokatlan volt. Aztán persze ez is megoldódott, de azért a "nagydologgal" is akadtak problémák, és bizony az első pár produktumról mindig fényképet is készítettek, mert akadozott a dolog....

Azóta is bárhová mennek, bizony az ürítés azért feladja a leckét, bár a városban ez már nem okoz gondot, hiszen ez lett a megszokott a környezet.

A pozitív szívféregteszt sok nehézséget okozott, de ha lehet mondani, akkor inkább emberi oldalról. Erről már egy korábbi blogomban is írtam, hogy mennyire megoszlanak a vélemények arról, hogy mi a helyes kezelés, és megoldás a szívférgesség leküzdésére. Sok esetben azonban állatorvos és állatorvos között is óriási különbség van, és sokan a véleményüket, rosszallásukat egy szívférges kutya esetében elég markánsan fejezik ki. 

Mi, és a mi állatorvosaink közül sokan a szívférgességre, mint átmeneti állapotra gondolunk. Ezzel szemben vannak helyek, ahol vétekként emlegetik egy szívférges kutya örökbefogadását. 
Szerencsére azonban Füge gazdijai azok közé tartoznak, akik itt nem álltak meg! A hagyományos, általunk is részben alkalmazott terápiával kezelték Fügét, továbbá feliratkoztak egy műtéti várólistára. Ugyanis van lehetőség a férgektől műtéti úton is  megszabadulni, erről is írtam már egy jóval korábbi blogomban. 

És most érkezett meg a történet csattanója. A műtéti várólistán várva egy kontrollvizsgálatra mentek, amikor is Füge szívféregtesztje negatív lett!
Tehát a hagyományos kezelés elpusztította a férgeket, fél év múlva kell ismét kontroll vizsgálatra menni, akkor ismét leszűrik őt.

Ez talán más, szívférges kutyussal élő, jelenleg még bizonytalan gazdinak is segítséget nyújt, hogy érdemes utána menni, több helyen utána kérdezni a kezelésnek. Hiszen ahogy a történet is mutatja, ahogy én is írtam már, óriási különbségek vannak.

Füge gazdijaival a találkozás szívmelengető volt, és feltöltött energiával. Egy végtelenül pozitív család, ahol látszik az összhang a kutya és gazdik között. Ahol nem kérdés, hogy a kutya valóban családtag. Ahol egy keverék kutyus, aki azelőtt nem sok jót tapasztalt, hirtelen a középpontba kerül, és minden körülötte forog. Óriási volt ezt látni, csupa öröm volt a történeteiket hallgatni.  És igen, valóban rengeteg pozitív dolog történik a menhely életében. Ugyanis azzal, hogy egy ilyen nagyszerű családdal távoznak ezek a kutyusok, számukra megváltozik a világ!

És ezen a héten Füge volt az, akinek egy kicsit beleláthattunk a menhely utáni életébe, és nagyszerű volt. 
Dóri, köszönjük nektek!

És ha valaki végigolvassa a blogot, akkor megtudhatja, hogy egy négy éve menhelyen élő, fekete, kicsit problémás kutyusnak sem késő. Mert újrakezdeni sohasem késő!

Füge látogatóban járt 


Hétfő
Pár hete már egy nagyobb lélegzetvételű kutyamentésre készülünk, így a mindennapos program az volt, hogy miként tudunk minél több helyet felszabadítani. A gond csak az, hogy mi sem tudtuk, hogy pontosan mennyit. 
Aztán nem sokkal fél 4 után befutott a menhelyre egy autó, benne 4 pöttöm kölyökkel, akiknek nem ártana még az anyakutyával lenni, de ehelyett a zsombó felüljárótól lefelé rostokoltak. A megtaláló úgy vette őket észre, hogy egy pici kiszaladt az útra. Nem győzöm magam ismételni! Itt vagyunk az ivartalanítási kampány kellős közepén! A szuka kutyákat testméretől függetlenül 6000 Ft önrész ellenében lehet ivartalanítani, mégis alig jelentkeznem szuka kutyával.
Az ember azt hihetné, hogy ez egy kihagyhatatlan ajánlat, amivel mindenki él, akinek nincs ivartalanítva a kutyája. De nekünk sorra fogadnunk kell az újabb almokat, vagy anyakutyát kölyökkel.

A pöttömkéink


Kedd
Ma Mityó kutyánk elhagyta a menhelyet, hogy gazdis kutyaként Szegeden folytassa az életét. Nagyon sok boldog együtt töltött éveket kívánunk!
Eközben a menhelyi autó elindult egy Szegedhez közeli városba, hogy kérésre kutyusokat vegyünk a gondozásunkba. Részleteket egyelőre nem közölhetünk, de biztosan annak is eljön az ideje. Huszonegy kutyus érkezett ma hozzánk.
Eközben persze a menhelyi élet zavartalanul folyik: ma éppen Harcos és Nelson szolgáltattak nekünk derűs pillanatokat, ugyanis mindketten játékmániások, és természetesen mindkettőnek ugyanaz a játék kellett. Az egész nagyudvarban végigvonultak, követték egymást, Nelson arra várt, hogy Harcos mikor engedi el egy pillanatra a játékot, hogy végre lecsaphasson rá, és megszerezze. Igen ám, de amikor Harcos elfáradt a játékkal a szájában, akkor nemes egyszerűséggel ráfeküdt hab testével, hogy Nelson nehogy véletlenül megszerezhesse a becses darabot...

Harcos és Nelson "párharca"


Szerda
Raszta, aki már nem is raszta felkerült az előkészítőbe, ahol a leginkább figyelemre szoruló kutyák élnek. Ő az a kutya, akit egyik önkéntesünk halászott ki egy vízelvezőből igen rossz, elhanyagolt állapotban. Amióta bekerült, Raszta folyamatosan egészségügyi gondokkal küszködik. Bekerülése után erős hasmenése volt, amit elég nehéz volt kezelni, többször kellett változtatni a terápiáján. Múlt héten pedig újra orvosnál járt, laborvizsgálatot, vérképet néztek neki. A hasmenéssel ugyan már nincs gond, de az étvágya továbbra sem az igazi, ennek szerettünk volna a végére járni. Szerencsére Raszta vizsgálata azt mutatta, hogy teljesen egészséges. A viselkedése, csökkent étvágya pedig kizárólag az öregségének a jele.
Az előkészítőben egyébként fűtött, meleg helyen élnek a kutyák, ami Rasztának nem csak kora miatt olyan fontos, hanem  a bundája miatt is. Bekerülésekor ugyanis önkéntesünk, Vanda megkozmetikázta, szőrzete olyan hihetetlen rossz állapotban volt, hogy bőrig összecsomósodott. Ez valószínűleg erős fájdalmat is okozott neki.

Raszta az előkészítőben


Csütörtök
Ma délelőtt dr. Sebő Ottó rendelőjében járt Hógolyó, Csepi, Pengő és Zseni ivartalanításon, a többiek pedig vizsgálaton.
Mimi egy általános kontrollvizsgálaton járt, ő teljesen kigyógyult a vesebetegségéből.
Rotinak most kellett volna a vasat eltávolítani a lábából, de megnézettük előtte, mert sokszor azt észleljük rajta, hogy nehezen vesz levegőt. Sajnos a műtét emiatt végül elmaradt, ugyanis bakteriális, vagy vírusos fertőzést kapott, így a műtétet addig természetesen nem tudják elvégezni, amíg nem teljesen egészséges.
Dió pedig egy jóindulatú daganat eltávolítására érkezett, de sírás lett a vége. A lábán találtunk egy csúnyán növő szemölcsöt, azt is meg akartuk nézetni, hátha attól fájlalja néha a hátsó lábát. A szemölcs teljesen ártalmatlan volt, a lábfájdalom azonban nagyon is valódi. Dió lába tele volt daganatokkal, ráadásul ez mindenhová áttétet képezett a röntgen szerint. Állatorvosunk eutanáziát javasolt, ugyanis ezek a daganatok rövid időn belül óriási fájdalmat okoztak volna a számára. Dió mindössze néhány hetet töltött a menhelyen. Sajnáljuk, hogy csak ennyi időt tölthetett velünk, hiszen nagyon jól érezte magát nálunk.

Diót el kellett engednünk


Közben a menhelyen ismét Melinda szorgos kezeinek köszönhetően ragyogtak az etetőtálak, de az előkészítőben is minden a helyére került. Délután menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is megérkezett, hogy a szokásos heti kutyaoltást letudjuk. Most 2 mikrochipet, 5 kombinált oltást, valamint 10 veszettségi oltást osztott ki.

Péntek
Szépen lassan készülhetünk rá, hogy vége a kellemes évszaknak, és lassan beköszönt a tél. Az épületeink egy részében elektromos fűtés van, míg az előkészítőben és a régi lakóépületben és a betegszobában bizony fatüzeléssel kell biztosítanunk meleget az idősebb lakóknak, vagy éppen a betegszobában lábadozóknak. Ma pedig megérkezett a tűzifa, amit még a helyére kell pakolni, a nagyobb darabokat pedig hasítani kell.
Egy kedves család a mai napon a feleslegessé vált nagyméretű fagyasztóládáját ajándékozta a menhelynek, és ki is hozták hozzánk. Köszönjük szépen a nagylelkű felajánlásukat!

Szombat és Vasárnap
Azt már sokszor mondtam, hogy a hétvége nálunk mindig elég pörgős. A legtöbb ember ilyenkor tud időt szánni arra, hogy meglátogassa leendő kedvencét, vagy épp csak a hétvége jó az egész családnak, amikor kiválaszthatják a leendő kutyust. Ezen a héten nem csak látogatások voltak szép számmal, hanem több kutyusunk is révbe ért.

Mancinak végre lejárt a két hetes veszettségi megfigyelés. Ő két hete szökött ki imádott gazdija otthonából. A gazdi végigizgulta, sírta ezt a két hetet. Ahogy azt már sokszor elmondtam: mindez megelőzhető, hogy a kutyusunk érvényes oltással, mikrochippel rendelkezik. A karanténozási szabályokat nem mi találjuk ki, de betartani kötelező!

A hétvégén Zátony gazdisodott, ő Szegedre került, Piszpesz kutyánkért pedig egyenesen Győrből utazott el a családja. 
Az ő gazdisodása különösen nagy öröm számunkra, hiszen Piszpesz már több, mint négy éve él a menhelyen. A győri gazdijelöltek szállást vettek ki, hogy látogatni tudják őt. Annak ellenére vállalják, hogy nem volt Piszpesz mindig könnyű eset, ráadásul nem is fiatal, 13 éves elmúlt. Itt lehetősége lesz neki is arra, aminek Fügének már megadatott. Egy nagyszerű élet. Ami neki a mai nappal elkezdődik.
A másik csodálatos hír Mimi gazdisodása. Ő sokáig vesebetegséggel küzdött, illetve sajnos szívférges is, ráadásul tünetei vannak. Neki már ugyan volt egy gazdijelöltje, aki rendszeresen látogatta, de a kedves jelölt úgy eltűnt, mint a kámfor. Ennek okán, egyik gondozónk, Icu nagyon megsajnálta őt, és hazavitte, hogy figyelje Mimi köhögését. Az együttélésből végül örökbefogadás lett. Most Mimi életét is megmutatom képekben. 
Az első képen az látható, hogy milyen állapotban került hozzánk. Második képen a menhelyi kozmetika után, végül a harmadik képen már új otthonában.

Mimi ilyen állapotban érkezett a menhelyre
Menhelyi kozmetika után
Mimi az új otthonában


Hát ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni!

Köszönjük a 194 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások