Kutyamesék 2021. okt. 11-17.

Kutyás blog | 2021. október 25.

Vannak blogok, ami elé egyszerűen nem passzol semmilyen bevezető. Ez a mostani írásom is ilyen. Egyetlen hét alatt olyan sok minden történik az életünkben, a kutyák életében, hogy elmesélni önmagában is terjedelmes.
Vannak napok, amikor szinte eseménytelennek tűnik  minden. A mindennapos takarítás, etetés, gyógyszerosztás, ápolás, napi kutyás teendők mellett azonban csak úgy telik az idő. Ez viszont önmagában nem elég egy bloghoz.
Ahhoz, hogy az állatok életét át tudjuk adni az olvasóknak, ismernünk kell őket, az élettörténetüket, és kicsit kiemelni a többi kutya közül azt az egyet, akit bemutatni szeretnénk. A bőség zavarában azonban nem olyan egyszerű, hiszen nagyon sok kutyus él a gondozásunkban. 
A hét eseményeinek bemutatása mellett most úgy döntöttem, hogy azoknak a kutyusoknak írom le kicsit részletesebben az életét, akik éppen elhagyták a menhelyet.

Hétfő
A mai napon a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete érkezett hozzánk egy szépen felpakolt autóval. Történt ugyanis, hogy az Állatok Világnapja alkalmából tartott gyűjtés egy picit meghaladta a tároló kapacitásukat. Azt a tápot, amit ők nem tudnak eltárolni, felhasználni, felajánlották nekünk, hiszen mi jelenleg majdnem kettőszáz kutyáról gondoskodunk. Nekik egyébként a fő profiljuk a cicamentés, de azért vannak náluk kutyusok is, csak csekélyebb számban.
Ha már itt voltak a menhelyen, akkor picit beszélgettünk is, hát bizony ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, ugyanazokkal a gondokkal küzdenek, mint mi. Ha az ember szeretné a saját szemszögéből jól tenni a dolgát, az bizony időigényes. Márpedig a mentés, gazdikeresés nem egy gyors program, ha valaki felelősséggel szeretne örökbeadni. Éppen ezért őket is, minket is sok kritika ér. 
Igen, az örökbeadás, a megfelelő gazdi keresése, az oltások pótlása, a szűrések mind időigényesek. Ezzel nem hátráltatni, hanem éppen segíteni szeretnénk a kutyusaink leendő gondtalan életét.

35 kg adományt kaptunk


Kedd
Ma nagy utazgatós, vizsgálatos napot tartottunk. Dr. Sebő Ottó rendelőjébe várta a kutyáinkat. Sokan panasszal érkeztek, mások ivartalanításra mentek.
Amy szívultrahangra utazott szívférgesség miatt, szerencsére nem találtak a szívében férgeket.
Gróf, Mihi és Milli ivartalanításra, szívféregtesztre utaztak. A műtétet mindenki jól viselte, a szívféregtesztek negatívak lettek.
Bobit passzívnak ítéltük meg az utóbbi időben, ezért vizsgálatra utazott. Rendellenességet nem találtak nála, korából adódóan lassabb.
Naomi egy évvel ezelőtt járt először műtéten, ugyanis emlődaganata volt. Most sajnos az eltávolított daganat helyén egy gyulladás alakult ki, amit először antibiotikummal kell kezelni, később pedig egy újabb műtét javasolt.
Igort úgy szintén vizsgálatra küldtük, ő is passzívabb az utóbbi időben. A vérképe tökéletes, nála is a kora játszik szerepet a romló aktivitásban.
Fredi nem is olyan régen, elsősorban korára való tekintettel, kiköltözött egy udvarra. Röviddel ezután észleltük, hogy a járása imbolygó, bizonytalan. Ő egyelőre szteroidot kapott, a röntgen a csigolyák elmeszesedését mutatta. Később MRI vizsgálat került szóba, esetleg műtét, ezt majd a vizsgálat után fogjuk megtudni.
Simi múlt héten volt vizsgálaton, mert nem voltunk a viselkedésével megelégedve. Ő is idős már, de a furcsábbnál is furcsábban viselkedik, mintha fejben lennének a problémák. Felvetődött a középfülgyulladás lehetősége is, de a mostani vizsgálat ezt nem igazolta. Egyelőre gyógyszert kapott a szédülésre, ha a probléma továbbra is fennáll, nála is MRI vizsgálatot javasoltak a későbbiekben.

Simi újra útrakészen


Bordányban teljesen magára maradt egy nagytestű kutya, miután gazdája meghalt, örökösei pedig nem voltak a tulajdonosnak. Így a kutya csupán a körülötte élők jóindulatára hagyatkozhatott, akik nem hagyták, hogy éhen és szomjan haljon. A kutyust be is jelentették az önkormányzathoz, ők pedig ma beszíállították a menhelyre. A kedves kutyus tőlünk a délceg nevet kapta.
Tudom, hogy most nem leszek népszerű, de ez a helyzet is nagyszerűen mutatja, hogy egy kutya élete milyen picin múlik. Az örökösöket nagyon sok esetben szidalmazzák, ellenségnek tekintik az emberek, mert a kutyát menhelyre adják, az örökséget pedig felmarkolják. 
Igen, ilyen is van. De azért nem minden fekete és fehér. Az örökös gondoskodik a kutya további sorsáról, még akkor is, ha az éppen a menhelyre kerülés. A  menhelyen a kutya új életet, új jövőt kaphat. És bizony sok esetben az örökös valóban nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel. 
Képzeljük csak el, hogy a megörökölt kutya egy nagytestű kutya, aki mondjuk nem a legjobban szocializást (ez bizony nem az örökös hibája). És mondjuk az örökösök minegyikének kistestű kutyája, cicája van otthon, akik bizony nem összeszoktathatóak a nagytestű, nem jól szocializált blökivel. Természetes, hogy mindenki legelső sorban a saját állatáért felel, utána jöhet minden más. Gazdit keresni pedig, egy (talán) számunkra is ismeretlen kutyának azért felelőtlenség. Hiszen nem adhatja oda senki a legelső családnak, aki jelentkezik érte, mert ki tudja, hogy a kutyus mondjuk gyermekbarát-e.
Egy szó, mint száz, bizony az örökösök azért nem mindig a főgonoszok, vagy hunyók ebben a történetben. És ha veszi a fáradságot, hogy megoldást keressen annak a kutyának, akkor bizony ő megtette, ami az erkölcsi kötelessége. És valljuk be, sokkal szerencsésebb egy ilyen kutya, mint mondjuk az, aki pusztán a környezetében élő emberek jószándékára hagyatkozhat.

Délceg


Szerda
Ma dr. Tímár Endre rendelőjébe volt időpontunk, a kutyusok ivartalanításra, szívféregtesztre utaztak.
Dotti és Kormos szívféregtesztje sajnos pozitív lett, Cristal, Tris és Folti pedig negatívak lettek.

Dotti pozitív teszttel érkezett vissza a menhelyre


Nagyobb mennyiségű szárazeledel érkezett a menhelyre, ami egy korábban elnyert pályázatnak köszönhetően lett a miénk. Gondozónk ma délután a táp elraktározásával foglalatoskodtak. Öröm az eledelt pakolni, hiszen ez azt jelenti, hogy van elegendő mennyiségű élelem, ami azért is nagyon fontos, mert megyünk bele a téli hónapokba, a kutyák étvágya is egyre jobb.

Nagyobb mennyiségű szárazeledel érkezett


Csütörtök
Ma ismét dr. Tímár Endre rendelőjébe igyekeztünk a kutyákkal ivartalanításra. Most Pihe, Puha, Tisza, Monti, valamint Pedró esett át a műtéten és szívféreg szűrésen. Ma is akadt sajnos pozitív tesztes kutya, mégpedig Pedró személyében.

Pedró tesztje is pozitív lett.


Az ivartalanítás mellett ma menhelyi állatorvosunk, dr. Farkas Attila érkezését is vártuk a menhelyre, a szokásos heti kutyaoltások miatt. Most 12 veszettség elleni oltás mellett 3 kombinált oltást osztott ki a kutyusok között.

Péntek 
Ma Zsani kutyának járt le a menhelyi tartózkodásának az ideje.
Zsani és Zseni Zsombóról került hozzánk, egykorúak, azt gondoljuk testvérek. Bátortalanul, bizonytalanul, félve kezdték meg menhelyi életüket. Állítólag sokakat zavartak, emiatt próbálták őket elüldözni minden eszközzel. Ez persze egyáltalán nem tett jót a két félénk, növendék kutyusnak. Szerencsére egy csapat fiatal a kezébe vette a sorsukat, és még akkor megfogták őket, így a menhelyre kerültek. Nekik nagyon nagy szükségük volt a többi, barátságos kutyus támogatására, útmutatására. Segítségükkel egyre közelebb kerültek az emberekhez, és olyan ördöngős dolgokat is sikerült elsajátítani, mint a kutyasétáltatás. Zsani ma már gazdis kutyaként hajthatja álomra a fejét, és bízunk benne, hogy testvére, Zseni is hamarosan a gazdis kutyák táborát erősíti majd.
Amíg Zsani már puha ágyban alszik, addig mi a téli felkészülés nagyját már befejeztük. Folyamatosan rakjuk a kutyaházak bejáratához a plédeket szélfogónak, és hogy a kutyák könnyebben fel tudják fűteni a házikójukat. A kennelek benti és kinti részéhez pedig felkerültek a téli ajtók. Ezeket néhány évvel korábban osb lapokból készítettük, és minden tavasszal levesszük őket a helyükről, és elrakjuk, hogy ne használódjanak el.Télre pedig elővesszük, és visszarakjuk, hogy minél kevesebb hőt veszítsenek a benti helyiségek. Természetesen a szabad ki és bejárásról kutyaajtó gondoskodik.

Téli felkészülés


Szombat és Vasárnap
A hétvége, ahogy azt mindig is írom, ismét eseménydúsra sikerült. ILyenkor érnek rá az emberek az örökbefogadandó kutyust látogatni, de sokan ilyenkor is tudják hazavinni a kiválasztott kedvencet, hoszen ekkor nem dolgoznak.
Ezen a hétvégén három menhelyi kutyus térhetett haza végleges otthonába:
Noki történetét egészen újszülött korától nyomon követhették. Őt Niki önkéntesünk nevelte 6 hetes koráig. Őt és testvéreit újszülöttként zsákba kötve találták meg, és ezt az aljas tettet egyedül Noki élte túl, a többiek megfulladtak. Noki sem úszta meg minden baj nélkül az oxigénhiányos perceket. Nála maradandó agykárosodást állapítottak meg, de ő ettől függetlenül teljes életet tud élni. És teszi is! Ma költözött szegedi otthonába.
Lümier egyik szabadnapos gondozónk jóvoltából került hozzánk. Dolgozónk ugyanis éppen meglátta, ahogy egy előtte haladó jármű a pöttöm kutyust elsodorja, majd továbbhajt. Ő megállt és az autóba tette. Szerencsére a rémületen kívül nem lett baja Lümiernek, viszont ha volt gazdája, sohasem kereste. Mától azonban Lümiernek is megadatott a család, ő is Szegedre költözött.
Hógolyó kutyánk kicsit messzebbre, Pilisborosjenőre költözött. Ő testvérével, Foltival érkezett a menhelyre, idős gazdája állítólag az utcáról fogadta be őket, de a két testvér nagyon hamar túlnőtt rajta. Na nem a termetük volt a gond, sokkal inkább a virgoncságuk, amit a gazdi egyszerűen nem bírt kézben tartani.
Mindhárom kutyusnak és új családjuknak hosszú, boldog együtt töltött éveket kívánunk!

Köszönjük a 189 mennett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások