Kutyamesék 2021. máj. 31- jún. 6.

Kutyás blog | 2021. június 16.

Sokféle szeretet létezik.
És nem minden szeretet jó.
Sokszor ezzel az érzéssel okozunk jóvátehetetlen károkat a másik élőlényben, úgy, hogy közben a legjobbat kívánjuk neki.

A héten a létező összes szabad helyünket felszámoltuk, hogy segíteni tudjunk nyolc kutyának.
Segítséget nem a kutyák gazdája, hanem a gazdi fia kért, aki szabályosan sokkot kapott attól amit rég nem látott rokona házában látott.

A magányosan élő embereknek, sokszor az időseknek, egyetlen támaszuk lehet egy velük együtt élő kutya, vagy cica. Sajnos azonban sokan teljesen elzárkóznak a külvilágtól, és teljesen más életet kezdenek élni, mint azelőtt.
Sokaknak a cica és kutya mellé újabb cicák, újabb kutyák kerülnek, és ha ellenkező neműek, akkor könnyen egy lavina veszi kezdetét.

A két kutyából gyorsan 8-9 lesz, akiknek egy része persze meg sem éri a felnőtt kort. Akik pedig megérik, azok újra szaporodni kezdenek, és helyzet tarthatatlanná válik.
Sokszor azonban az ebben élő személy/személyek nem érzékelik, hogy az állapotok tarthatatlanok. Beleszokik a nem megfelelő higiéniai viszonyokban, nem veszi észre, hogy milyen állapotok uralkodnak, és azt sem észleli, hogy az állatok betegek, vagy szenvednek.

Az ilyen emberek teljesen elzárkóznak a külvilágtól, nem fogadnak otthonukban látogatót, így gyakran nem is is feltétlenül veszik észre a családtagok. Már ha vannak családtagok, hiszen sok esetben éppen a szociális kapcsolatok hiánya okozza azt, hogy állatokat gyűjt maga köré társaság gyanánt.

Ezek az emberek szeretik az állataikat, a szaporításnak nem a haszonszerzés a célja. Csak sajnos mindenkinek vannak fizikai korlátai, hogy hány állatot tud rendbe tartani, etetni, megfelelően gondozni.
A megfelelő gondozásba beletartozik az állatok élelmezése, chippel, oltással ellátása, ivartalanítása, élősködők elleni védekezés, szőrzetápolás, tiszta fekhely, és az állatok helyének tisztán tartása, orvosi ellátás. Ezen felül pedig minden állatnak szüksége van figyelemre, szeretetre, sétára, mozgásra, megfelelő ingerekre.
És ezzel még nem értem a lista végére.

Minél több állat van egy helyen, és persze minél több az utód, annál inkább fennáll a veszélye annak, hogy a kölykök valami rendellenességgel, betegséggel fognak születni. Ráadásul minél többen vannak, annál kevesebb idő jut a megfelelő figyelemre, vagy ellátásra.
És persze nincs két egyforma igényű kutya sem.
A félősebbek szocializációja több időt vesz igénybe, ráadásul éppen ennek  hiánya fogja azt okozni, hogy a kutya minden új dolgot veszélyesnek lát maga körül. Hiszen ezek az állatok gyakorta elzárva élnek, nem találkoznak idegen emberekkel, külső ingerekkel, amihez hozzászoknának, és megtanulhatnák, hogy nem kell tőle félni.
Minél több időt töltenek egy ilyen "burokban" annál nehezebben fognak alkalmazkodni az új dolgokhoz.


Hétfő
Csendes történetét talán sokan ismerik, ő az a kutyus, aki nagy valószínűséggel Csusza és Csuka testvére. Csuszáék másfél héttel hamarabb, igen aprócska korukban érkeztek hozzánk.
Egy férfi találta őket a tanyájára bedobva, s mivel utazik vissza Németországba, így nem tud velük foglalkozni. Fogadtuk is a két apróságot, akik tele voltak bolhákkal, és nagyon férgesek voltak.
A vitaminok, rendszeres etetés, kezelések megtették a hatásukat. Csuszáék nagyon szépen cseperedtek. Múlt héten azonban ugyanez a férfi behozott még egy kiskutyát, állítása szerint ugyanúgy bedobták hozzá, és ő megy vissza Németországba....
A kiskutya tőlünk a Csendes nevet kapta. Megismerték egymást a tesókkal, de egyelőre teljesen elkülönítve van, ugyanis negyede a Csukáék méretének. Trappolni is kellett vele orvoshoz, mert láttuk, hogy nincs jól.
Azon kívül, hogy óriási a hasa, férges, bolhás, még ráadásul nagyon rosszul is néz ki. Kiderült, hogy beetették nagy mennyiségű csirkehússal, amitől természetesen lebetegedett, így most ápolásra szorul.
Jelenleg öt alkalommal eszik, nagyon minimális mennyiséget, és kapja a gyógyszereket. Még sajnos mindig nem az igazi, a hasa már lement, de valahogy még mindig olyan erőtlen, kedvetlen.
Minden reggel félelemmel teli megyünk ellenőrizni a kis helyét.
Ő nagy vesztese az emberek felelőtlen döntésének. Ha korábban bejuthatott volna a testvéreivel, akkor velük együtt esélye lett volna normális táplálás és vitaminok mellett fejlődni. Viszont ez a másfél hét nélkülözés nagyon rányomta a bélyegét az egészségére.
Nagyon bízunk benne, hogy szép lassan helyrejön, de sokszor eszembe jut, hogy micsoda hátrányokkal indul a testvéreihez képest, akik ugyan nagyon fiatalon kerültek be, de megfelelő ellátást kaptak.
Míg Csendes vélhetően egy családi háznál próbált életben maradni, úgy, hogy ki tudja hányan, egyáltalán nem törődtek vele.

Csendes felépülése lassú


Kedd
Fixi, a 18 éves kutya szocializációját kezdtük volna a héten. Ugye őt azért adták le az idős gazdik, mert nem bírnak vele, felugrál. Az eredeti tulajdonos lánya ugyan magához vette volna, de megtámadta nagyon csúnyán a saját kutyáját, így ott nem maradhatott.
Ezzel a történettel érkezett hát Fixi pár héttel ezelőtt, akinek az oltási programja azóta elkezdődött. Mivel állítólag meglehetősen agresszív más kutyákkal, így tartottunk tőle, hogy elég nehezen fogjuk bárhová is beilleszteni, sőt talán sehogy.
Ráadásul azért valljuk csak be, egy 18 éves kutyának a személyisége már kiforrott, olyan nagy változások nem tudnak beállni nála. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy két lánykutyával próbáljuk meg először az ismerkedést, esetleg az összeköltözést.
Mi magunk is meglepődtünk, semmilyen agressziót nem mutatott Fixi. Azok alapján amit elmondtak, nem erre számítottunk. Persze ettől még kanokkal lehet problémája, de mindenképpen kecsegtető hír, hogy alkalmazkodik, mi több örül a többi kutya társaságának.
Így Fixi összeköltözött Amyékkel, és egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon tetszik neki ez a menhelyi életforma is.

Fixi ismerkedik


Szerda
Ma egy Kalács nevű kutyus került a gondozásunkba. Sajnos gazdája elhalálozott, és nem volt más, aki a kutya gondját tudta volna viselni.
Kalács egyébként egy meglehetősen kedves kutyus, de jelenleg nagyon összezavarodott a környezetváltozásnak köszönthetően.

Kalács


Csütörtök
Menhelyi állatorvosunkat, dr. Farkas Atilát vártuk a szokásos heti oltásra. Most 6 veszettségi oltást, 14 kombinált oltást, 2 mikrochipet és 4 parvó elleni oltást osztottt ki.
Dr. Tímár Endre rendelőjében pedig ivartalanításon és szívféregteszten járt Kedves, Tündi, Bobi és Csibész. Sajnos Bobi szívféregtesztje pozitív lett, a többiek viszont negatívak.
Csibész az ivartalanítás mellett vizsgálatra is utazott, pár napja elkezdett köhögni, és egyre fokozódik. Sajnos nála szívbetegség alakult ki, annak ellenére, hogy nem is idős kutya.
Most gyógyszert kap, ami bízunk benne, hogy hamarosan hatni kezd neki.
Egy megdöbbentő telefon érkezett ma. Egy klárafalvi lakos olvasta, hogy múlt héten bekerült hozzánk két pici kölyök, akiket állatbarátok mentettek ki a csatornából. A telefonáló állítása szerint, amikor tartott haza Klárafalva felé, a csaornaparttól úgy 50 méterre még két kiskutyát látott.
Segítséget kért az elhelyezésben. Természetesen nem mondhattunk nemet, hiszen volt még üres helyünk, és a tesók már így is itt vannak nálunk.
A telefonálónak még két pöttöm kutyust sikerült begyűjtenie, és elhoznia a menhelyre, és valóban testvéreknek tűnnek. A mintázat és a kor is stimmel.
A két újabb kicsit megmentő család kérésére ők a Cecília és a Kevin nevet kapták.
Mondanom sem kell, hogy azonnal féreghajtózással és kullancs elleni kezeléssel kellet indítanunk, ugyanis a csatornaparti kószálás megtetette a hatását: millió kullancsot találtunk a kicsi kutyákban.

Cecília
Kevin


Péntek
Egy nagyon nehéz napnak néztünk ma elébe...
Dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk Mufurccal, Rozsdással, Maryvel, Leóval és Arannyal. Arany, Rozsdás és Leó szívultrahangon jártak, pozitív szívféregteszt miatt. Leó szívében találtak is férget.
Rozsdás és Leó ezen felül egy Labor és vérképvizsgálaton is átesett, illetve fogkőeltávolításon is.
Mary szintén fogkőeltávolításra utazott, míg Mufurc fülgyulladás miatti kezelésre, amit bódítva kellett elvégezni, illetve már a sokadik vizsgálatra. Neki bekerülése óta autoimmun bőrgyulladása van, ami hol jobb, hol rosszabb állapotba kerül.
Ez sajnos egész életét végig fogja kísérni. Most viszonylag jó állapotban a bőre, jelenleg épp a fülével bajlódik.

Eközben a menhelyre egy igazi kis tündérbogár érkezett, akin látszik, hogy valódi csupaszív kutyus. Mici a neve, és ő is gazdája sajnálatos halála miatt került a menhelyre.
Mici ettől függetlenül egy életvidám, nagyon kedves kutyus, akinek biztos, hogy gyorsan akadnak kérői.

Mici


A bevezetőmben már taglalt okok miatt ma került gondozásunkba 8 csivava keverék kutyus, akik jelenleg borzasztó riadtak.
Már a ketrecből kivenni is komoly feladat volt, ugyanis többen visítva kapaszkodtak óriási körmeikkel a szállítóbox minden részébe, miközben próbálták megharapni a segítő kezeket.
Olyan óriási pánik lett úrrá rajtuk, hogy egyelőre csak akkor merészkednek elő, ha épp senki nem látja őket. Ráadásul mindenféle közeledésünkre egyelőre nyílt agresszióval válaszolnak.
Épp emiatt egyelőre a szokásos parazitamentesítést követően nem is erőszakoskodunk velük, hiszen nem akarunk még nagyobb kárt tenni a kicsike lelkükben.
Valószínűleg előbb vagy utóbb nyitni fognak felénk, de most mindenképpen időre van szükségük.
Egyelőre a teljesség igénye nélkül mellékelek róluk néhány fotót. Adatlapjuk természetesen elérhető lesz az oldalunkon.


Szombat és Vasárnap
Először is szeretnék köszönetet mondani kutyakozmetikusunknak Vandának, aki hosszú évek óta segíti a menhelyi kutyák életét megkönnyíteni azzal, hogy karban tartja bundájukat télen-nyáron, és ha kell sétáltatni is beáll.
Most Oleget rakta szépen rendbe, valamint Mufurcunk bundáját tisztította ki. Ez mellesleg állatorvosi javaslat is volt, ugyanis így könnyebben szellőzik Mufurc bőre, így talán hosszabb ideig elérhető nála, hogy lappangjon a bőrgyulladása.
Talán így júniusra már valóban beköszönt a kellemes idő, és végre elkezdődhet a nagy bundák ledobása is könnyű, nyárias fazonra. Mi már alig várjuk!

 

Mufurc új frizurája


Köszönjük a 176 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások