Kutyamesék 2021. máj. 10-16.

Kutyás blog | 2021. május 31.

Sajnos még mindig sokan úgy tudják, hogy egy menhelynek meg kell oldani a kóbor kutya helyzetet az egész megyében, emellett a gazdás kutyákat is fogadnia kell, illetve a gyepmesteri telepről is menteni kell.

Aki belelát a menhely működésébe, az sajnos tudja, hogy kizárt ilyen elvárásoknak eleget tenni. Illetve lehetne, de akkor a benn élő kutyák mentális és testi épsége egyaránt sérülne. Ezt azt hiszem nem kell ecsetelni.

Továbbá új kutyát csak a karanténba lehetséges elhelyezni, ennek rengeteg oka van:nem ismerjük, hogy hogy viselkedik más kutyákkal, nem tudhatjuk beteg-e, nem tudhatjuk, hogy a kutyáról-kutyára terjedő betegségek ellen ő mennyire van védve (általában semennyire, az ajánlott védőoltásokat itt kapják meg életükben először). 

Másrészről törvény adta kötelességünk a bekerülő kutyákat hatósági állatotvos által karanténozni.Tehát akkor kerülhet be egy kutya, ha a karantén idejét valaki letöltötte, és átadja neki a helyét. Ehhez szükséges, hogy a karanténból felszabaduló kutya beilleszthető más kutyák közé, ne legyen beteg.

Ezután az ő helyét csak akkor adhatjuk egy másik, új kutyának, ha a helyét alaposan kitisztítottuk, elvégeztük rajta a teljes fertőtlenítést.
Emiatt értelemszerűen minden szervezést, időpontegyeztetést igényel, nincs lehetőség folyamatosan üres kenneleket fenntartani, hiszen ha van üresedés, akkor azonnal mentünk.

Nem csak Szegedről, mindenhonnan, ahonnan segítséget kérnek, ha van rá módunk, lehetőségünk, akkor segítünk. Azonban nálunk sincsenek gumiból a kerítések, illetve sok esetben olyan kutya jön hozzánk, akik hosszabb rövidebb ideig nem is illeszthetőek be a többi kutya közé, mert teljesen szocializálatlanok.

Ha egy kutya szocializálatlan, az veszélyt jelent más kutyákra, illetve önmagára is. Az ilyen kutyák alaposan le tudják lassítani a befogadás sebességét, hiszen nem tudjuk őket hova rakni, mert egyre több ilyen kutya érkezik hozzánk.

Vannak akik ivartalanítás után 2-3 hónappal lecsitulnak, de vannak olyanok, akik évekig nem tűrnek el más kutyát. Sajnos sok esetben egy élet is kevés ahhoz, hogy másokat elfogadjanak, így egyedül ének egy kennelben, ahol egyébként 3-4 kutya is elhelyezhető lenne.

Talán így egy kicsit átláthatóbb, hogy a menhelynek nem csak annyi dolga van, hogy elhelyezze valahova azt az új kutyát, mindennek meg van a saját menete. És ezek a szabályok a már benn élő kutyák maximális biztonságát helyezik előtérbe, hiszen elsősorban azokért a kutyákért tartozunk felelősséggel, akik már benn élnek.
Mert eddig kóboroltak, és ez az első biztonságos otthonuk,
Mert a gazdájuk ránk bízta őket valamilyen oknál fogva
Mert nincs aki gondoskodjon a kutyáról a menhelyen kívül, és még ezer más oka is lehet, napestig sorolhatnám.

A menhelyen egyébként akkor képződik szabad hely, ha egy komlett oltási programon átesett kutya gazdihoz került. Ekkor adja át helyét a karanténidejét letöltött kutyának. A menhelyen tehát nincs altatás miatt felszabaduló hely. Ez alól kivételt képez, ha egy kutya nagyon beteg, és egészségügyi okokból, a szenvedés megszüntetése miatt kérünk eutanáziát, amennyiben nincs esély a gyógyulásra.

A kutyák gazdihoz juttatása szintén egy bonyolult folyamat, hiszen minden hozzánk került kutyát a számára legideálisabb családba szeretnénk juttatni. Tehát nem az a cél, hogy minél hamarabb gazdához kerüljenek, hanem az, hogy valóban olyan helyre kerüljön, ahol kiteljesedhet. Ez pedig körültekintést, és sok időt igényel.

Remélem, hogy mindazok az emberek akik elolvasták a blogom, egy pici betekintést nyertek az életünkbe, és a rengeteg miértekre talán most választ kaptak.

Hétfő
Még mindig nagy szívfájdalmam, hogy a nemrégiben befejeződött ivartalanítási kampány ellenére innen-onnan, de mindig érkezik nem régiben született kölyök. A kampány keretein belül a normál ár nagyon töredékéért lehetett a kutya ivartalanításáról gondolkodni.
Ma egy állatbarát férfi érkezett hozzánk két pöttömmel. A rúzsai tanyáján találta őket, amikor visszaérkezett külföldről.
Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy elképzeljük, mi lett volna a kicsikkel, ha nem most tér haza, hanem mondjuk pár nap, vagy egy hét múlva. De ez valószínűleg azt az embert egyáltalán nem izgatja, aki ezt tette velük...

Csuka és Csusza biztonságban


A másik mai, soron kívüli beköltözőnk Polka, akit úgy tudjuk, hogy a dorozsmai körforgalomnál találták. Megdöbbentő hogy sikerült megfogniuk ezt a kiskutyát, menekül minden érintéstől, ráadásul visít, és tűhegyes fogait sem vonakodik használni, ha fel akarjuk emelni. Persze ha már ölben van, akkor beletörődik, de egyáltalán nem igényli az érintést. Valószínűleg csak a szerencsén múlt, hogy nem ütötték el őt.
Ami a döbbenetes, hogy szinte teljes bizonyossággal borítékolható, hogy nemrégiben még lakásban lakhatott, vagy legalábbis becsben volt tartva, feltételezzük szobakutyaként, vagy házi kedvencként.
Félhosszú, barna szőre ugyanis ha közelebbről megnézzük, mutatja, hogy nemrégiben a szőre a feje tetején össze volt copfozva, még a szabályos választék, és a gumi nyoma is benne volt a szőrében. Hozzánk már kissé borzas frizurával érkezett, de ahogy alaposan megnéztük, rögtön kiszúrtuk.
Ki tudja mi történhetett pontosan, de a jelek alapján a szobából, de legalábbis családból egy pillanat alatt az utcára, majd a menhelyre került.
A határtalan félelme is elég aggasztó, de egyelőre be tudjuk annak, hogy teljesen összezavarodott, ami valljuk be, pár hónaposan ilyen háttértörténettel nem is csoda!

Polka


Kedd
Még két hét sem telt el, a mártélyi kutyakolónia több tagja is elkezdett velünk barátkozni, illetve pontosabban fogalmazva néhányan már nem utasítják vissza ha barátkozni akarunk.
Sajnos ma reggelre egyikük, Pici telehányta a kennelt, és eléggé tompán és kedvetlenül pislogott ránk. Ilyenkor azért egy állatorvosi kezelés nem szokta előre mozdítani a barátkozást, pedig Pici már egész jól haladt. 
Ma egy halom injekciót kellett kapnia, ráadásul nem csak egy napig, így valószínűleg az állatorvosi kezelésben asszisztáló dolgozók is jó messzire el fogják rúgni nála azt a bizonyos labdát...
Viszont most első, hogy Pici jobban legyen, utána ráérünk vezekelni nála a bűnünkért, hogy partnerek voltunk a kellemetlen állatorvosi szurkálódásban.

Pici barátkozni kezdett, de hirtelen lebetegedett


Szerda
Ma délelőtt útnak indultunk dr. Sebő Ottó rendelőjébe vizsgálatokra, ivartalanításra. 
Öreg Buksinknak egy rossz foga okozott panaszt, sipoly keletkezett a pofiján. Így neki egy foghúzás, és egy alapos sebtakarítás volt mára a menü.
Helga szívultrahangra utazott, szerencsére a szívében nem láthatóak férgek.
Albi néhány napja elkezdte rázni a fülét, és egyáltalán nem akarta, hogy bárki is hozzá nyúljon neki. Most bódításban átesett egy jó alapos fülpucoláson, ráadásul csepegtetni is kell a fülébe, ugyanis gombás fülgyulladás az oka a panaszainak.
Nikó, Zátony és Zselé pedig ivartalanításra utaztak, valamint szívféreg tesztre. Zátony és Zselé negatívak lettek, továbbá mindkettő letudta a farkaskaromeltávolítást is a mai napon. Nikó szívféregtesztje sajnos pozitív lett.

Nikó pozitív szívféregteszttel tért vissza


Csütörtök
Ma délelőtt dr. Tímár Endre rendelőjébe indultunk Cserfessel, Csöpivel, valamint Sherlockkal. Külön köszönet, hogy az ivartalanításra utazók mellett a mi Bikatavi Totónk is helyet kaphatott egy vizsgálat erejéig!
Nos, a mi makacs,visszafogottnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, de annál szeretetreméltóbb Bikatavi Totónk ugyanis fájlalta a nyakán, s ahogy megnéztük, látszódott hogy egyik oldala valamitől meg van dagadva, ugyanakkor semmi sérülés nem volt rajta, viszont nagyon viszketett.
Eközben menhelyünk állatorvosa, dr Farkas Attila is megérkezett a szokásos heti kutyaoltásra. Most 5 veszettségi-kombinált oltás mellett 4 veszettségi oltást, 11 kombinált oltást és 3 mikrochipet osztott ki.
Egy nagyon-nagyon cuki, kedves, jószándékú kutyus érkezett hozzánk, ő Ásotthalomról érkezett. Mivel chipet nem találtunk benne, így a Kázmér nevet adtuk neki.

Kázmér


Péntek
Legnagyobb örömünkre Pici végre teljesen meggyógyult, és az étvágya is visszatért, ami az egyik legfontosabb egy kutya esetében.
Kissé zűrösre sikeredett a mai nap, ugyanis Zsombóról a helyi vadász egy kutyát szállított a menhelyre, ahol nem kis galiba keveredett ebből, hiszen a rengeteg befogadásnak köszönhetően most elértük ismét a teljes kapacitásunkat. Nagy legózással azért sikerült a kutyusnak helyet találni, de egyre nehezebben tudunk a fokozódó kéréseknek rövid időn belül eleget tenni a bevezetőmben említett okok miatt.
A beszállított kutyus ráadásul gazdis, mégpedig kiskundorozsmai, de hiába próbálkoztunk a hétvégén több alkalommal is megkísérelni vele felvenni a kapcsolatot, nem sikerült.

Morzsi gazdáját egyelőre nem találjuk


Szombat és Vasárnap
A hétvégén újfenn fantasztiksan telt. Éppen, hogy fellélegezhettünk, hogy Harcos sikeresen túlélte e gyomorcsavarodást, és teljesen jól van, a hétvégén újabb életmentő beavatkozást kellett végrehajtani.
Köszönettel tartozunk dr. Csomor Sándornak, aki ma újra megmentette Harcost, legalábbis most úgy tűnik a javulás útjára lépett. 
A gond ez alkalommal az volt. hogy Harcos gyomrában légbuborékok jelentkeztek, amitől nem tudott szabadulni, és hamar elkezdett nagyon lihegni, ekkor már vittük is orvoshoz. A légbuborékok oka, hogy nem mozgott a gyomra. 
Az ellátás során lecsapolták a felesleges folyadékot és gázokat, stabilizálták Harcost. Most pedig kis adagokban a beavatkozást követő napon elkezdhetjük etetni, illetve kanülön keresztül vénás injekciót kell kapnia néhány napig hat óránként. Mivel is zárhatnám a heti blogomat, mint azzal a kéréssel, hogy mindenki szurkoljon a mi Harcosunknak!

Harcos újra életveszélybe került


Köszönjük a 158 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak!
Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások