Kutyamesék 2021. jan. 25-31.

Kutyás blog | 2021. február 5.

A múltkori bejegyzésünk alatt találkoztunk néhány negatív hozzászólással, amikor nehezményezték, hogy idős személynek nem adunk örökbe kutyát. Ez azért nem egészen így van, idős személy is fogadhat tőlünk örökbe ugyanolyan szabályok szerint, ahogy bárki, mindössze annyi a változás, hogy korban hozzá passzoló kutyát kell választania, hiszen ez a gondtalan együttélés alapja. Ez nem csak idősekre vonatkozik, mindenki csak a habitusban hozzá passzoló kutyával tud boldog, kiegyensúlyozott életet élni. 

Természetesen az örökbefogadás szabályai mindenkire egyformán vonatkoznak, az idősek is hasonló feltételekkel vihetnek haza kutyát, és ennek egy nagyon fontos momentuma, hogy a kutya mint családtag vehessen részt a mindennapokban. 

Sajnos ezt az idősek egy nagyon nagy része nem érti, így nem is tud hazavinni tőlünk új "kedvencet". Ennek oka talán az eltérő generációs nézetek. Egy harminc-negyven éves felnőttnek a nagyszülei egész máshogy élték meg a kutyákkal, macskákkal a kapcsolatot. Mára már nagyon sokan társállatot keresnek, idős személyek pedig inkább házőrzőket.

Ennek kapcsán két történetet mesélnék el, és természetesen egy pozitív példát is hoznék, hiszen itt sem mindenki gondolkodik egyformán.

A minap egy idős férfi állított be a menhelyre, hogy "becserélje" a kutyáját, "ami" ugye "neveletlen", folyamatosan szökik! Persze a kutya csak úgy van, egyszer nem mondta volna ki a nevét, már ha van neki, és követelte, hogy váltsuk be egy értelmesebb példányra. Elmondtuk, hogy szívesen befogadjuk, de csere nincs, ez nem sörösüveg, vagy megunt játék. De nem értette, mert ha behozza, akkor neki ugye honnan lesz majd másik kutyája, "amivel" majd nem lesz ennyi baj?!

Én javasoltam neki csípőből, hogy felejtse el a kutyatartást,de ugye az nem lehet, hát magánháznál kötelező tartozék, már ha bír a vérével a hálátlan korcs. Ha meg ugye ilyen "neveletlen" az az ő hibája, nem a túlkoros gazdáé, aki mit sem foglalkozik vele.

Aztán jött egy telefon, nagyon-nagyon idős néni szeretett volna magának házőrzőt "venni" tőlünk. Azt hitte hogy kijön, rábök, viszi, és mindenki boldog...

Mellesleg egy kis faluban lakott korábban, de kórházba került, aztán ott kellett hagynia mind a hat kutyáját a háznál, úgyhogy le lettek lőve...

És persze mindenkivel legyünk kedvesek, segítőkészek, megértőek...
A néni nem értette, hogy nincs kutya, pedig határozott igényei voltak: ugasson, őt ne bántsa, de az élete árán is védelmezze! Neki nem simogatni kell, hanem arra, hogy jelezzen, mert halk a csengő!

Nem egy nyelvet beszéltünk, de betudta annak, hogy egy kicsit szellemi fogyatékos telefonos kisasszony vagyok. Persze azért mégis megkérdezte, hogy anyagilag hogy számoljon. Továbbra is mondtam, hogy részünkről nem lesz itt semmi örökbefogadás, de egyébként az adomány összege 12000 Ft, hogy ne gondolja, hogy erre sem tudok válaszolni.

Na ez csak olaj volt a tűzre, bele sem mentünk, hogy egy sima kutya hogy a jó fenébe lehet ennyire "drága"! Na ekkor végleg lemondott arról, hogy örökbefogadjon, de sajnos ezzel egyik történetem résztvevőjét sem sikerült meggyőznöm arról, hogy ne legyen kutyája. Mert lesz... Valószínűleg egy kölyök, aki ha szerencsés, akkor pár év múlva a menhelyen végzi.

Szerencsére azonban be tudok számolni pozitív példákról, például idős Picúr kutyánk gazdájáról, aki korban hozzá illő kutyát választott, és azóta is rendszeresen beszámol telefonon arról, hogy milyen nagyszerű társat ajánlottunk neki. Társat, akivel együtt mehetnek délutáni sétára, akihez beszélhet, és aki a lábánál aludhat, és nézhetik együtt a tévét. 
Picúr nem akar lelépni tőle, nem "neveletlen" és nem használja csengőként a gazdája. "Csak" egy társ egy idős személynek, egymás boldogságai, és ennek egyetlen egyszerű oka van: érző lényként kezeli Picúrt!

Lenne mit tanulni tőle!

Hétfő
A múlt héten szinte minden napra jutott egy mentés, és folyamatosan szervezés alatt vannak a további befogadások. Ezek rengeteg időt, és energiát igényelnek. A héten például nyolc kutya sorsának rendezésébe kezdtünk bele önkormányzati segédlettel, akik magukra maradtak. Gazdájuk kórházba került, a kutyák pedig szétszéledtek a tanyavilágban. A befogásuk elkezdődött, de időre van szükség.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy elsődleges felelősségünk a már benn élő kutyákról maximálisan gondoskodni, ezt a nem kevés éhes szájat pedig etetni kell!
Osztrák partnerszervezetünk adományának köszönhetően, ami ma érkezett meg, ez most újabb néhány hétre megoldódott.

Partnerszervezetünk adománya


Kedd
Néha kellenek olyan napok, amikor "semmi" nem történik a menhelyen. Ilyenkor "csak" kitakarítjuk a kenneleket és megetetjük a kutyákat, kiosztjuk a gyógyszereket, és természetesen minden napi rutinfeladatot elvégzünk. És ha már ilyen szép csendes napunk volt, akkor le is féreghajtóztuk a kutyákat. A féreghajtó pedig májasban, kutyaszalámiban lapul. Ilyenkor minden kutyánk olyan jólneveltté válik....

Konor, Menyus, Csinos


Szerda
Ivartalanításra készülődtünk dr. Tímár Endre rendelőjébe. Ezúttal Töki, Bingó, Kada, Nokedli és Otisz utazott el. És persze ha már ott voltak, akkor a szívféregteszteken is túlestek. Nem meglepő módon Otisz és Nokedli tesztje pozitív lett.

Csütörtök
A szokásos vakcinázós napon a szokásosnál is nagyobb hajtás van a menhelyen, hiszen az oltásnál elkél minden segítő kéz. Ma 9 veszettségi oltást, 1 veszettségi-kombinált oltást, 16 kombinált oltást és 9 mikrochipet osztott ki menhelyünk állatorvosa, de Farkas Attila. Hihetetlen, de a "D" lányaink immár túl vannak a második vakcinájukon, igazi nagylánynak számítanak!

Dina és tesói túl vannak a második oltáson


Péntek
Ma dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk, tele voltunk panaszos kutyusokkal.
Brendi szívultrahangra utazott, neki nem találtak a szívében férgeket.
Lédi szintén szívultrahangra ment, neki is negatív lett az eredménye. Emellett az oldalán felfedeztünk egy csomót, ami miatt elkezdtünk aggódni, de szerencsére csak enyhébb gyulladás, vélhetően megszúrhatta valami.
Libi szintén szívultrahangra utazott, az eredménye neki is negatív lett, nem úgy a leishmania tesztje, ami miatt nem kerülhetett vissza a helyére. Két hétig gyógyszert kell szednie, és teljesen elszeparáltan kell tartanunk mindenkitől. 
Abban bízunk, hogy az eredmény téves,így két hét múlva visszakerülhet eredeti helyére, mert nagyon nehezen viseli a magányt.
Csibész második szívféregtesztje pozitív lett, így neki is mennie kellett szívultrahangra, ráadásul a szájában csomókat vettünk észre, ezeket el kellett távolítani. Ezek a jóindulatú csomók sajnos végig fogják kísérni az életét, így erre a beavatkozásra időszakosan szükség lesz, amikor kiújulnak.
Mary, aki múlt héten került a menhelyre, mert el akarták altatni a köhögése miatt sajnos változóan reagál az eddigi terápiára. Hol alig köhög, hol felerősödik. Ő most egy halom vizsgálaton, ultrahangon, röntgenen átesett. A szíve nem beteg, nem szívférges, viszont egy enyhébb tüdőgyulladása van, ez okozza a hullámzó köhögést. Gyógyszereket váltottunk, reméljük mihamarabb teljesen rendbe is jön.

Készülődés a vizsgálatra


Szombat és Vasárnap

Habár a blogom elején említett nyolc kutya befogása folyamatban van, azért szép számmal érkeznek hozzánk más kutyák is:
Berci idős gazdája elhunyt, házát pedig hamarosan lebontják, így Bercit minél hamarabb biztonságban akarták tudni a hozzátartozók. Ő egy idős, de nagyon alkalmazkodó kutyus.

Berci


Morti ugyan elsőre nem hozza azt a megnyerő természetet, mint Berci, de azok, akik jól ismerik azt állítják, hogy a kezdeti morcosság el fog múlni.
Morti azért került vissza a gondozásunkba, mert idős gazdája nagyon rossz egészségi állapotban volt. Morti ugyan nem volt egyedül, mert egy kedves barátnő gondját viselte, és bizony nagyon megszerette, de saját betegségei, idős kora miatt nem tudta volna teljes egészében felvállalni Morti gondozását. Nagyon fájó szívvel mondott le róla, de abszolút Morti érdekeit tartotta szem előtt.

Morcos Morti


És persze egy talált, chippel nem rendelkező, Kiskundorozsmán kószáló kutya is "becsúszott" a friss mentettek közé. Ő egész egyszerűen befészkelte magát egy kapuba, és nem akart onnan mozdulni. A megtaláló nagy nehézségek árán elszállásolta egy éjszakára, de saját kutyája miatt ez nem volt egyszerű feladat.
A csodaszép kutya "természetesen" nem rendelkezik az egyébként kötelező mikrochippel, így haza sem lehetett juttatni. A hétvégén ő is beköltözhetett a menhelyre. Hozzáteszem nem csak a  külleme különleges, személyisége is nagyon megnyerő. Felfogni nem tudom hogyan veszíthette el bárki.

Legújabb lakónk Dorozsmán kóborolt


Köszönjük a 159 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások