Kutyamesék 2021 febr. 8-14.

Kutyás blog | 2021. február 16.

Megállás nélkül záporoznak hozzánk a bejelentések: itt láttak kóbor kutyát, ott láttak kóbor kutyát. Eközben persze megszámlálhatatlanul érkeznek hozzánk a türelmetlen telefonok is, hogy mikor fogadjuk már be feleslegessé vált háziállatát. 

Hiszen ezért vagyunk... Hogy egyedül mindent megoldjunk. Van nap, hogy akár hat új kutya is felkerül várólistára. Mert megunták, mert nagy lett, vagy kicsi lett, vagy nem olyan lett, vagy felugrál, vagy nem ugat, vagy nem akkor ugat. A legfelháborítóbb a számomra mégis valahogy az, amikor felajánlják, hogy cseréljünk! Mint valami asztalterítőt, aminek nem tetszik a színe. Mint amikor a gyerekek játékot cserélnek... Vérlázító, hogy ilyen egyáltalán eszébe jut bárkinek, sőt szégyenérzet nélkül ki is mondja...

A megunt állatok mellett persze rengeteg segítségkérés is érkezik, mert kutyát láttak az emberek, segíteni szeretnének, de nem szeretnék azt sem ha gyepmesteri telepre kerülne a kutya. Mindez persze érthető, de ilyen hívásból is minden nap akad szép számmal, de érdemes tudni, hogy ezen kutyák jelentős része önsétáltató. Ha egy ilyen kutya menhelyre kerül, akkor 2 hét megfigyelés után viheti haza a gazdája, miután kapott egy érvényes veszettségi oltást. Jellemzően nem érvényes oltással szoktak a kutyák a városban szaladgálni!

A megfigyelés idejére a kutya egy egész kennelt egyedül kell hogy elfoglaljon, más kutya mellé nem tehető. Erre a célra a menhelyeknek rendelkeznie kell karantén területtel, ahová a frissen érkező kutyákat tudja elszállásolni. Két hét után a gazdája hazaviheti, vagy mi kezdjük meg a kutyus számára megfelelő gazdi keresését, ha nem jelentkeznek érte, miközben ivartalaníttatjuk, szűrjük, oltjuk.

A gazdás kutyák menhelyi megfigyelése egyáltalán nem hálás feladat, senki ne gondolja, hogy ez nekünk jó. De sajnos kötelező. Ott csücsül a kennelben egy kutya, a helyre égetően nagy szükségünk van, de nem tehetünk semmit, mert a törvény szerint ilyenkor meg kell figyelni. A megfigyelést egy hatósági állatorvos végzi, ő rendelkezik a kutya felett, ő határozza meg, hogy a kutya mikor kerülhet vissza a tulajdonoshoz. Sok esetben a gazdi ilyenkor rajtunk veri el a port, mert azt gondolják, hogy direkt tartjuk vissza a kutyust. Ez sok esetben rengeteg stresszel, konfliktussal jár, ráadásul sok idő elvész, hiszen a gazdi élőben a menhelyen, vagy telefonon olvassa ránk az átkokat. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha megérti, hogy nem tehetünk semmit, a mi kezünk is kötve van.

Sokszor akadozik a segítségnyújtás is, pedig mindent megteszünk. Ideiglenes befogadónk teljesen túl van terhelve, ahogy a menhely is. Sajnos azonnali segítséget a rengeteg bajban lévő kutya miatt nem tudunk nyújtani. Minden egyes segítségnyújtás átszervezést igényel.

Karanténidő után a kutyák már nem egyedül élnek egy kennelben, hanem többen. Ilyenkor elhagyják a karanténterületet, és a menhely másik részére kerülnek. Ez mindenkinek jó, hiszen a kutyák társas lények, segítik egymást a beilleszkedésben. De azért ennek is lehetnek buktatói: nem mindenki fogadja el az új jövevényt, illetve mindenkit olyan társaságba kell illeszteni, ahol jól érzi magát. A létszám sem mindegy, hiszen minél többen vannak egy helyen, annál valószínűbb, hogy konfliktus alakul ki.

Éppen emiatt a menhelyen nagyon figyelünk, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot. Ha ezt megelőzzük, akkor sokkal nyugodtabbak a kutyáink is. 

Jelenleg még zajlanak a menhelyen a felújítási munkák. Ha elkészül, akkor a ránk nehezedő nyomás is enyhülni fog. Sajnos azonban ez is átmeneti lesz, hiszen a helyek nagyon gyorsan betelnek.


Hétfő
Amint azt a blogomban említettem, a karanténban jelenleg korszerűsítési munkálatok zajlanak. Ezek a munkák iszonyúan megterhelik az anyagi forrásainkat, de időről időre muszáj állagmegóvást, korszerűsítést végezni, hiszen a napi használatban lévő dolgok elhasználódnak. A karantén régi szárnyát teljesen felújíttattuk, kicsempéztettük, új tetőt, és új rácsokat fog kapni az épület. Ez takaríthatóság szempontjából is könnyebb lesz, illetve a csempe könnyebben tisztítható, mint a régi, omladozó palafal. Ezzel a fertőtlenítés is sokkal könnyebb és sokkal hatékonyabb is lesz.

A rácsokat várjuk


Kedd
Mint ahogy azt említettem, ideiglenes befogadónk is teljesen túl van terhelve, nála sincs már egy talpalattnyi szabad hely sem. Ma ideiglenes befogadónktól, Vkiktől két kutya került át hozzánk a menhelyre. Mindkettő kutya az utcán volt, és egyik esetben sem tudtunk volna azonnali megoldást nyújtani, önkéntesünk segítségével sikerült őket elhelyezni.

Morris
Bíró


Ma ismét dr. Tímár Béla rendelőjébe utaztunk ivartalanításra. Ezúttal Derbi, Albi és Aramis esett át a szívféregszűrésen és az ivartalanításon. Szerencsére a műtétet mindenki jól viselte.

Szerda
Ma ismét állatorvoshoz készülődtünk, most dr. Sebő Ottó makói rendelője volt a cél:
Bobi vizsgálatra utazott véres vizelet miatt. Neki hólyaggyulladása van, gyógyszert kell szednie.
Menyus szívultrahangra utazott szívférgessége miatt. Szerencsére az ultrahangon nem láttak férget a szívében.

Libinek 2 hete pozitív lett a leishmania tesztje, és mivel a betegség sajnos terjed, így Libit teljesen el kellett izolálni. Ha valaki, akkor ő az, aki nagyon nehezen tűri a bezártságot, meg is küzdöttünk vele az elmúlt két hétben. Szerencsére a mai leishmania tesztje negatív lett, így valószínű az előző tévedett. Ma már vissza is került Libi az eredeti helyére, az ő és a mi legnagyobb örömünkre!

Libi gyűlöli a bezártságot


Nudli, a rendkívül népszerű kiskutya szerencsére nagyon szépen gyarapszik, egyre szebb állapotban van, így elérkezett az idő, hogy átessen a harder mirigy műtéten. Egyszerre mindkét szemén elvégezték a beavatkozást.
Pötyi pedig ivartalanításra utazott, valamint túlesett a szívféregszűrésen is.

Csütörtök
Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila ma is érkezett a szokásos kutyaoltásra. Ma ez eddigi hetekkel ellentétben annyira sok dolgunk nem volt. Most 8 veszettségi olás mellett 1 mikrochipet valamint 5 kombinált oltást osztott ki a soron következő kutyusoknak.

Péntek
Ásotthalomról érkezett egy újabb kusza történettel befogott kutyus. A múlt héten említettem egy idős nénit, aki kórházba került, és a befogáskor a kutyáinak egy része (mivel nem túl jól szocializáltak) elmenekültek. Most úgy tűnik, hogy ebből a kolóniából sikerült egy újabb kutyust megfogni, neki a menhelyen Pumpi lett a neve. Természetesen nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy valóban a néni kutyájáról van szó, de a szocializálatlansága alapján valószínűleg ő lehet. Sajnos azt kell mondanom, a történetnek továbbra sincs vége. Aggasztó, hogy az anyakutya még mindig valahol a környéken kószál.

Pumpi


Szombat és Vasárnap 
A hétvége az örökbefogadások jegyében telt:
Néró, Karakasz, Dolli, Ködös, Bazsa, Botond, Betti és Blacky Németország felé indultak, hogy gazdis kutyaként folytassák életüket.
Selly és Sebi baba pedig idehaza, mindketten gazdisodtak. Hát igen... Az idő rohan... Néhány hónappal ezelőtt még pár naposan próbáltunk beléjük tejpótlót diktálni, most pedig igazi kis tinikutyaként hagynak itt bennünket. 
Ez az élet rendje!

Köszönjük a 160 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrisebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások