Kutyamesék 2021. dec. 27- 2022. jan. 2.

Kutyás blog | 2022. január 12.

Szilveszter előtt blogok és posztok sokasága szólt arról minden állatvédő szervezetnél, hogy miként óvhatjuk meg négylábú barátainkat a stressztől.

Aztán Újév első pár napján rajövünk, hogy mintha újfenn a falnak beszéltünk volna.

Ennek több oka van:
A Szilveszteri hangulatba kerülők gyakorta már napokkal az engedélyezett durrogtatás előtt belefognak. Én ezt szigorúan büntetném. Van lehetőségük erre az év utolsó napján este hattól másnap hajnalig. Legyen ez elég!

Sokan otthon sincsenek Szilveszter előtt 4 nappal, amikor a szomszédban már durran a petárda. Persze, hogy az udvari kutya világgá szalad. Ilyen esetben a gazda valóban tehetetlen...

Mások pedig arra alapozva, hogy eddig soha nem szökött meg a kutya, vagy nem félt, nem fektettek rá kellő figyelmet. Így aztán szegény Buksi szilveszer este már azt sem tudta hol van.

Lehet hibáztatni a petárdázókat, tűzijátékozókat. Én sem szeretem ezt a fajta szórakozást. De idén percenként jelentek meg a posztok, hogy eltűnt a kutya az udvarról, és mindenki a szórakozni vágyókat szidta. Egyszer egy évben azért ki lehet bírni, hogy jobban figyeljünk az állítólagos csapádtagunkra, aki a kert végében retteg...

Nálunk, soha jobbkor, Karácsony után rögtön elromlott a nappaliban a tévé. Mivel itthon a kutyáknak megy a tévé, amikor nem vagyunk itthon (az ev minden napján) így felettébb dühös voltam, hogy épp a durrogások előtt múlt ki. Mi minden évben itthon töltjük az év utolso napját. Beszélgetünk, tévét nézünk, együtt vagyunk. Idén a laptopon kapcsoltunk be egy filmet. Ez nyilván nem zárja ki a külső zajokat, bár mi szerencsések vagyunk, a kutyák a jelenlétünkben mindig nagyon bátrak.

A környékünk is nagyon jó: este 7 körül kezdték a dübörgést, másnap hajnalig ment. Előtte-utána semmi, vagy csak nem figyeltünk rá, szerencsére ez nálunk nem kardinális probléma.

A menhelyen is szépen átvészelték a kutyák, semmi rendbontás nem volt.

A közösségi oldalon viszont özönlöttek a posztok. Sajnos sok kutya lelte ismét értelmetlen halálát. Úgy ráadásul, hogy ezek zöme kivédhető lenne. Nyilván nem mind, hiszen ha épp egészségügyi sétán van kora délután a kutya, és nem messze petárda robban, amitől ő pánikba esik, és kiszabadul a pórázból, na abban az esetben tényleg vétlen a gazda!

De a legtöbb eltűnés szilveszer éjjel volt. A postok alatt sorakoztak a kommentek, szidták a petárdázókat, holott mindenki tudta, hogy ez lesz.
Sokan a gazdának is nekiestek, hogy miért nem vigyázott. Sokszor elfajult a szócsata, a kedves gazda szemében pedig pár esetben mindenki hibás volt, csak ő nem...

"Nem fogok egész éjjel a kertben ülni"
"Négy év alatt egyszer sem ment el, honnan tudhattam volna"
"Biztos nem engedem be, mert megbolondul"
"Nem engedhetem be, mert nem fér el"
"Ez világ életében kinti kutya volt"

Ilyen, és ehhez hasonló reakciók voltak a gazdák részéről. Aztán közülük néhányan egy "ég celed Buksi, hiányozni fogsz" mondattal nyilvánosan búcsút vesznek a nagy családi kedvenctől, és élik tovább az életüket. Két hónap múlva már új kiskutya fog rohangálni a kertben, aki lehet, hogy ugyanúgy végzi.

A tűzijáték nagyon sok kutyának rémálom, és nekünk, mint gazdinak kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a kutya ne szökjön ki. És nem csak azért, mert bármi baj érheti, hanem azért is, mert minden állattartó kötelessége a kutyáját úgy tartani, hogy el ne szökhessen. Nem csak ilyenkor, az év bármely napján.

Ha ez nem teljesül, akkor előfordulhat, hogy a gazdát megbírságolják azért, mert a kutyája kóborol. Ha pedig balesetet okoz, személyi sérülés következik be, vagy anyagi kár keletkezik, akkor ezért a kutya gazdája felel. Ebben az esetben a tűzijáték nem lesz elegendő magyarázat...

Hétfő
Az éjjel leesett ónos eső nálunk is megtette a hatását, annak ellenére, hogy évente-kétévente kérünk faápolást. Sok ág leszakadt a hatalmas súly alatt, hiába egészségesek a fák, ilyen óriási tergelést nem bírtak el. Sajnos anyagi kárunk is keletkezett, hiszen több kerítéselemünk is megrongálódott. Egyik gondozónk szülei, valamint két önkéntesünk segített normalizálni az állapotokat. Járhatóvá tenni az utat és a kerítéseket tehermentesíteni. 
Hálásan köszönjük a segítséget!
A rendszeres faápolásra egyébként azért is van szükség, hogy egy vihar, vagy erősebb szél ne okozzon kárt, illetve sérülést embernek, vagy állatnak. Fontos, hogy az egészséges fák megfelelő árnyékot tartanak nyáron a kutyáknak, amivel jelentősen hozzájárulunk ahhoz, hogy komfortosabban érezzék magukat.

Az ónos eső nálunk is károkat okozott


Kedd
Több bejelentés érkezett egy fekete balesetes kutyáról, aki Algyőn a sínek mellett feküdt. Kedvetlennek láttak a megtalálók, mint akinek fájdalmai vannak. Természetesen erre a kérésre nem tudtunk nemet mondani. Kiderült, hogy a kutya chipes, de sajnos regisztrálatlan. 
Amikor a menhelyre ért, akkor vált világossá, hogy a kutyusnak sem fájdalmai nincsenek, sem sérülése, valószínűleg csak elfáradt és pihent. Nem éppen a legjobb helyen. Dr. Sebő Ottó meg is vizsgálta, ez igazolta a gyanúnkat: a kutya nem szenvedett balesetet. Hogy témánál maradjak: kutya baja!

Ficsúr vizsgálaton


Szerda
Hála a közösségi média erejének, máris előkerült Ficsúr gazdája, aki ráadásul nem áll távol az állatvédelemtől. A kutyának nincs érvényes oltása, így neki is, mint mindenki másnak, ki kell várnia a megfigyelés végét. Két hét után pótoljuk az elmulasztott oltást, így kerülhet majd haza a kutya. Egyébként mindenkinek ajánlom a petvetdata.hu oldalt, mely segítségével bárki ellenőrizheti, hogy regisztrált-e a kutyája. Amennyiben a mikrochip szám regisztrált, úgy látszik a kutya neve, oltása, chipszáma, oltásának időpontja. Ha regisztrálatlan, akkor semmilyen adat nem látható. Ilyenkor állatorvoshoz kell fordulni, ő tudja regisztrálni a kutya adatait. Így ha a kutya elvész, és valaki megtalálja, akkor vissza tudja juttatni a tulajdonoshoz. Fontos megjegyezni, hogy a gazda adatait csak állatorvos láthatja! De egy regisztrált kutya bizonyos adatai, ahogy már említettem is, mindenki számára elérhetőek!

Csütörtök
Ahogy azt már megszokhatták az olvasók, a csütörtöki nap nálunk az állatorvosé. Ma menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila ismét ellátogatott hozzánk. Most 17 kombinált oltás mellett 2 veszettség elleni oltást, valamint 9 mikrochipet osztott  ki.
Jó hír, hogy Merlin kutyánk, aki két hete igen brutális állapotba került be, ma már teljesen jól van. Őt találták meg úgy, hogy a nyakörv miatt elkezdett rothadni a nyaka. Azonnali műtétre volt szükség, és rohamléptekben regenerálódott. Ma neki is lejárt a karanténideje, megkaphatta az első oltását és a mikrochipjét, ezáltal ki is költözhetett az egyik udvarunkra. Azt hiszem a kép önmagáért beszél. Merlin úszik a boldogságban. Milyen kevés is elég neki egy boldog élethez!

Merlin megkaphatta az első oltást


Péntek
Bordányból, a Seregélyes dűlőről egy anyakutya érkezett hozzánk. Ott egy lakatlan tanyán hozta világra a kölykeit, s most, amikor a kicsik már aktívabbak ez szemet szúrt a környéken élőknek. Eredeti terv szerint az egész csapatot szállították volna be, de mivel a kölykök szétszéledtek, így csak a mama érkezett. Egy ott lakó vállalta hogy gondozza a kölyköket, míg meg nem sikerül őket fogni, hiszen helyhez vannak szokva.

Bizsu


Brútusznak ma járt le a két hét veszettségi megfigyelése, így chipezve, oltva visszakaphatta az eredeti tulajdonos. A kutya eredeti neve egyébként Pabló, és csak a vak szerencsének, meg a közösségi média hatalmas szerepének köszönheti a gazdi, hogy a kutyus megkerült, így a Szilveszert már otthon töltheti. 

Szombat és Vasárnap
Tisza kutyánknak már most biztos, hogy nagyon jó éve lesz, hiszen a hétvégét már újdonsült gazdijaival tölthette.
Sajnos a szilveszteri csínadrattának köszönhetően rengeteg kutya találta magát az utcán, és sajnos most is volt olyan, aki kocsik kerekei alatt végezte. Az emberek egyébként nagyon segítőkészek voltak a céltalanul menekülő kutyákkal, sokan hazavitték őket, és biztonságba helyezték őket. Így nagyon sok szökevénynek néhány órán belül, vagy legalábbis a hétvégén meg is került a gazdi.
Sajnos azonban nem volt mindenki ilyen szerencsés. Az újszegedi töltésről egy németjuhászt jelentettek többen, akinek első ránézésre fájdalmai vannak, nem tud felállni.
Egyik önkéntesünk elindult segíteni, illetve ezzel párhuzamosan egy menhelyi gondozónk is, ugyanis a kutya termete, járásképtelensége indokolta a férfierőt.
A kutya segítségére komplett kis mentőcsapat alakult, aki csak tudott, segített. Fantasztikus, hogy milyen összefogás történt a kutyusért, aki egyébként a kimerültségtől nem tudott felkelni.
Lara tehát ma már a menhelyen tölti az éjszakát. Lara egyébként chipes, gazdája viszont határon túli, és mivel lejárt a veszettség elleni oltása, így neki is két hetet el kell töltenie nálunk. Ő egyébként még Szilveszter előtt elveszett, és átszökött a határon. Óriási szerencséje van, hogy nem lett nagyobb baj a kis kalandozásából!

Lara mikrochipes


Köszönjük a 195 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel!

Linda

Hozzászólások