Kutyamesék 2021. dec. 20-26.

Kutyás blog | 2022. január 12.

Ugyan még csak most ünnepeltük a Karácsonyt, de nekünk egy picit muszáj előre tekinteni. 

Az évek csak úgy peregnek, hát még a Karácsony utáni pár nap. Szempillantás alatt itt van a szilveszter, ami az emberek egy jelentős részének a szórakozást, az évbúcsúztatást jelenti.

Én most nem mennék abba bele, hogy ezt a világjárvány ezt mennyire hátráltatja. Házibuli, tűzijáték biztosan lesz. És ha tűzijáték van (még ha csak a szomszédban is) akkor rettegő, világgá szaladó kutyák is lesznek.

Minden évben közzé tesznek több tucat sokkoló fotót, hogy ezek a rémült állatok hogyan végzik. Ennek az üzenete pont azokhoz nem ér el, aki a célközönség lenne.

Ugyanez a helyzet a blogommal is, de én azért újra és újra megpróbálom tanácsokkal ellátni azokat, akit féltik a kutyájukat.

Nem a puha párnák között, a fűtött lakásban vannak a kutyák a legnagyobb veszélyben, bár ha pánikolnak, ők is tudnak cifra dolgokat tenni a lakással. Nekik a legmegnyugtatóbb a gazdi jelenléte, vagy legalább valaki akit ismernek és vigyáz rájuk amíg a gazdi szórakozik.

Én amióta kutyám van, itthon töltöm a szilveszert. Bekapcslom a tévét, így kevésbé zavaróak a zajok, bár általában végig durmolják a nagy csetepatét. Ha el kell mennem egy kicsit, akkor is megy a tévé, bár a hét minden napján megy, ha nem vagyok itthon. Az én kutyáim szeretik a zaját. 

Tehát a legnagyobb biztonság akkor van ha a gazdi otthon van, és gondoskodik némi hátterzajról. Nagyon félős kutyák esetén az állatorvos nyugtatót is szokott ajánlani.
Dolgát végezni pedig kizárólag pórázon vigyék ki! Akkor is ha zárt udvarba megy ki a kutyus a dolgát végezni.

Azért ez kinti kutyusoknál meggondolandó, mert a tűzijáték hangja óriási pánikot kelthet, és lehet, hogy a nyugtató már csak akkor érezteti a hatását amikor a kutya az utcán van. Egy félig kábult kutya pedig nem ura a mozdulatainak. Egy szempillantás alatt az autó kerekei alatt végzi. Ilyenkor meghalhat a kutya, egy ember, és keletkezhet anyagi kár. A felelősség pedig a gazdáé!

A legjobb megoldás ilyenkor a kutyát olyan helyre becsukni, ahol nem tud sem magában kárt tenni, sem pedig más értéktárgyakban. 
A tűzijáték sok esetben akkora pánikot okoz, hogy az egyébként nem szökős kutya is menekül, amerre lát. Így erre kell felkészülni.

Megkötni (amellett hogy tilos) nagyon veszélyes is! Feltekerheti magát, fennakadhat valahol, tehát fennáll a fulladás veszélye.

Sajnos ha a kutya nincs hozzászokva ahhoz hogy benn legyen, akkor könnyen előfordul, hogy céltalanul rohangál az udvaron. Nem hallgat a gazdájára, sem senki másra, csak a menekülés útvonalát keresi. Sok esetben a kutyának túl sok kötődése, kapcsolata nincs a gazdájával, ilyenkor pedig végképp nem hallgat senkire. Még az erősen kötődő kutyáknak is problémát okoz ilyenkor a gazdira koncentrálni.

Így aztán a nem kellőképp szocializált kutyákat még tűzijáték előtt, amikor még nyugalom van, érdemes biztonságba helyezni!

Akiknek kinti kutyájuk van, és van kennel, akkor mindenképp érdemes használatba venni. Akkor is, ha egyébként nem szokták használni. 
Az első és legfontosabb, hogy a szökést megakadályozzuk, illetve a sérüléseket. 
Mivel 2013 óta kötelező a mikrochip, így azt javaslom, legalább most vegyük le a nyakörvet, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy felakadjon.

Az egészségügyi sétát lehetőleg minél korábban tudjuk le, ne a tűzijáték, petárdázás kellős közepén induljunk neki.

Mindent összegezve, a legbiztosabb, ha otthon maradunk szeretett kutyánkkal, és a kanapéról filmet nézve búcsúztatjuk az esztendőt!

Hétfő
Ásotthalomról két nagyon félénk, kistestű kutya került a gondozásunkba. A történetük a következő: gazdájuk elköltözik otthonról, a kutyákat pedig egyszerűen elvitette az önkormányzat emberével. Biztos vagyok benne, hogy azt sem érdekelte hová kerülnek a kutyák, vagy mi lesz velük. Így Karácsony előtt pár nappal... bár ez az érzéketlenség teljesen mindegy, hogy az év mely napján következik be...
A kutyákban mikrochip sem volt. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mennyire voltak nagy becsben tartva.

Eszter 
Ella 


Kedd
Ez a hét is jól indul, mintha az égből is kutyák hullanának. A kis Maja például a Tappancsos táblánál téblábolt. Természetesen rá sem számítottunk. Az is biztos, hogy a kölyök nem magától került a menhely melletti táblához. Szomorú, de az emberek többsége erre úgy reagál, hogy még mindig jobb ez a megoldás, mintha mondjuk kidobta volna az erdőbe. A probléma azonban ennél árnyaltabb.

Ha mindenki így oldaná meg a problémát akkor naponta 10-20 kutya elhelyezését kellene megoldani, ami belátható, hogy lehetetlen. A túlzsúfoltság betegségek kialakulásához vezet, ráadásul növeli a stresszt, a veszekedés valószínűségét. És ha ez így lenne, akkor bárki, aki megnézné a menhelyet, rögtön leszűrné a tanulságot, hogy mennyire rossz életük van itt a kutyáknak, illetve milyen kegyetlen emberek dolgoznak itt. Úgyhogy nem kell mártírrá tennünk aki kidobta a kölyköt: emiatt a kis akciója miatt egy másik kutya az utcán fog meghalni, mert nem jut neki hely.
Holott kérhette volna a segítségünket, és a kutyus pár hét múlva bekerülhetett volna hozzánk. Mindenkinek igyekszünk segíteni, de mindenkinek azonnal nem tudunk.

Maja


Egy holnap érkező kutyacsaládnak tartottunk fenn helyet, de olyan bejelentés érkezett, amire egész egyszerűen nem mondhattunk nemet.
Tiszasziget mellett egy csonttá fogyott kutyacsaládot láttak, akik éppen egy döghúsból próbáltak jól lakni. Ha rájuk nemet mondunk, akkor ott haltak volna meg az út mentén. A bejelentőnek nem kis erőfeszítésébe került összefogdosni a családot, de végül sikerült, így ma már ők biztonságban, jól lakatva, a menhelyen töltik az elkövetkezendő pár hónapot.

A kis család immár biztonságban


Szerda
Nagy szerencse érte Róki kutyánkat, ugyanis éppen hogy elkészült az oltási programjával, és máris költözhetett családba. Ő olyan szerencsés volt, hogy amint lejárt a karanténidő, máris kiválasztották, így az oltási programot már úgy vitte végig, hogy közben a család folyamatosan kijárt hozzá. Így csak annyi időt töltött a menhelyen, amíg az oltásait, ivartalanítást, szívféregszűrését rendeztük.
Sok boldog gazdis éveket Róki!

Csütörtök
Ma egy nem túl egyszerű természetű kutyánk, Johnny költözött gazdihoz. Ráadásul nem is akárkihez. Niki önkéntesünk vette őt magához, akik családostul, évek óta önkénteskednek nálunk. Johnny már a harmadik Tappancsos kutyus. Korábban Niki testvére, Fanni fogadta örökbe Enstein nevű kutyánkat, majd édesanyjuk, Vanda idős pulinkat, Pipacsot vette magához. Vanda egyébként a menhelyünk önkéntes kutyakozmetikusa is. Szerencsére a három kutyus megismerkedése még korábban jól sikerült, így ma Johnny is költözhetett.
Sok boldog éveket együtt!

Alaposan megkavarodtak nálunk az események, így a szerdára várt kutyacsalád kicsit tovább állomásozott önkéntesünknél, Vikinél. Egyszerűen nem tudtunk hamarabb helyet felszabadítani nekik a sok váratlan segítségre szoruló kutya miatt.
Ma három kis kölyök érkezett hozzánk Vikitől, míg anyukájuk nála maradt, mert sajnos az anyakutya lába el van sorvadva, amputációt igényel. Ők egyébként egy telephelyen tűntek fel, és csak úgy tudtunk segíteni, hogy önkéntesünk néhány napra elvállalta a gondozásukat.

Itt még együtt a család


Péntek
Ma van Szenteste, de természetesen a dolgokók a hét minden napján, ünnepnapon, hétvégén, hétköznapokon is helytállnak. Ilyenkor a menhely is picit elcsendesedik. Kevesebb a hívás, a segítségkérés.

Szombat és Vasárnap
Ez a hétvége az Ünnepeknek köszönhetően csendben telt. Aki teheti a családjával ünnepel, ilyenkor minden egy kicsit lelassul. Ez egyáltalán nem baj, hiszen a hét minden napján rengeteg telefon, segítségkérés érkezik hozzánk.

Mi is Kellemes Ünnepeket kívánunk Harcos nevében az összes követőnknek, állatbarátnak!

Harcos és a menhelyi fa


Köszönjük a 194 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel!

Linda

Hozzászólások