Kutyamesék 2021. ápr. 26- máj. 2.

Kutyás blog | 2021. május 10.

Soha nem szerettünk más munkájával, tevékenységével foglalkozni, mert bőven akad nekünk is teendőnk, ami maximálisan kitölti a mindennapjainkat. Mindenhol sok a kóbor, gazdátlan, vagy épp gazdás, de segítségre szoruló kutya.

Nálunk az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a gazdás kutyák száma, vagyis az olyan kutyáké, akik menhelyre kerülésük előtt családban éltek. Azt gondolom, hogy ez nem egyedülálló probléma, hanem más menhelyek is szembesülnek ezzel a problémával, ha valóban aktívan mentik a kutyákat.

Az elmúlt napokban Mártélyról, egészen pontosan az önkormányzattól érkezett segítségkérés, egy falka kutya elhelyezésében kértek segítséget.
Nem egészen értettük, hogy miért tőlünk, hiszen ott helyben működik a menhely, amivel szerződésben állnak. Ők azok egyébként akik tavaly decemberben megvádoltak minket azzal, hogy kidobtunk egy kutyát a menhelyi autóból.

Nos, ez az említett menhely az önkormányzat szerint semmilyen kommunikációs eszközön nem elérhető, a telefon kikapcsolva, üzentekre nem válaszolnak. Kinn is voltak a telephelyen, ahol állítólag a kutyákon kívül semmi mozgás mem volt, mintha senki sem lenne ott.

A facebook oldalon azért megjegyezném, hogy aktívak. bőszen osztogatják a Fejér megyei segítségre szoruló kutyákat, mintha itt helyben legalábbis már minden meg lenne oldva. Pedig nincs!

Itt éppen 7 felnőtt kutya elhelyezését kell hirtelen megoldani, mert gazdájuk olyan egészségi állapotba került, hogy nem tudja tovább gondjukat viselni. Sajnos ez is általános probléma, és sok helyen például az önkormányzat ezzel nem is foglalkozik. Pedig ezek a kutyák lehet, hogy még nagyobb bajban vannak, mint az utcán szabadon kószáló társaik.

Jó hír, hogy a hétvégéig sikerült megoldanunk a hét kutya elszállásolását, akik eredetileg nyolcan lettek volna de egynek idő közben (feltételezhetően az önkormányzat segítségével) lett gazdija. Ők már biztonságban vannak a menhelyünkön, és remélhetőleg az ijedtség is hamarosan elmúlik.

A bevezetőmet nem szeretném nyújtani, vagy hosszasan ecsetelni a történteket, inkább csak röviden, tömören a lényeget szerettem volna leírni. A tanulságot azt hiszem az a legjobb, ha mindenki maga vonja le. 

Hétfő
Szeged üdülőövezetéből, Sziksósfürdőről érkezett ma egy kölyök a menhelyre. Őt egy állatbarát hölgy találta, de hiába próbálta keresni a gazdiját, senki nem jelentkezett. Gerzson jobb mellső lábát egyébként nem teljesen terheli, de megvizsgáltattuk, a törés egészen biztosan kizárható.

Gerzson


Kedd
Kicsit maratonira sikerült, de úgy tűnik a végére értünk a Fontos, Gala, Florina testvérek egész családjának a beköltöztetésére. Több héttel ezelőtt Fontos és Gala, majd pár hétre rá Florina érkezett a menhelyre. A történet szerint a tesók anyukája kóbor, és lefialt egy nádasba, egy bácsi megszánta őket, magához édesgette, de az anyakutya mindig kiszökött, amikor önkéntesünk ment volna érte. Kissé elkezdett sántítani a dolog, és egyre gyanúsabb lett, hogy az anya és a kölykök is a bácsi kutyái, de természetesen nincs bizonyítékunk.
A héten aztán csodák-csodája, előkerült az anyakutya, meg még az állítólagos apa is. Na, ki hallott már ilyen véletlent?!
Úgyhogy Alma, az anyakutya, és Gyopár, az apa is bekerült a menhelyre. Reméljük, hogy végleg megoldottuk a helyzetet, és két hét múlva nem kerül elő pár unokaestvér, vagy nagynéni, nagybácsi...

Alma nagyon félős
Gyopár valamivel bátrabb


Szerda
Ivartalanításra, vizsgálatokra készülődtünk dr. Sebő Ottó rendelőjébe. 
Anabell túlesett az ivartalanításon és szívféregteszten, ami szerencsére negatív lett. 
Moris szívultrahangon járt, neki korábban lett egy pozitív szívféregtesztje. Sajnos az ultrahang mutatott a szívében is felnőtt férget.
Gerzson a lába miatt járt vizsgálaton, szerencsére neki a furcsa lábtartás átmeneti. Kalcium tablettát kell szednie, mert ennek hiánya okozza a problémát.
Sajnos Cipó már nem ilyen szerencsés. Ő mostanában nehezen mozog, bár ez korának is betudható, azért mégis vizsgálatra küldtük. Hát neki aztán minden összejött. Jobb hátsó lábán keresztszalag szakadás van, ráadásul súlyos fokú csipőarthrózisa is van, ami szintén műtétet fog igényelni. Persze mind a két műtét hosszú, ahogy a gyógyulási idő is, ráadásul egyszerre nem lehet, így Cipó az elkövetkezendő fél évben elég gyakori vendég lesz az orvosnál.

Cipónak mozgásszervi gondjai vannak

 
Csütörtök
Ma dr. Tímár Endre rendelőjébe indultunk Brúnóval, Bömbivel és Logennel ivartalanításra, szívféregtesztre. Brúnó tesztje sajnos pozitív lett.

5.kép Brúnó szívféregtesztje pozitív lett

Junior is utazott, ő farkaskarom eltávolításon esett át, míg Buksi a farokcsonkoláson. Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy elmondjam, a műtét helye egyszerűen gyönyörű, és egyáltalán nem is piszkálja, idegesíti Buksit.

Természetesen menhelyi állatorvosunk, dr. Farkas Attila is kilátogatott hozzánk a szokásos heti kutyaoltásra. Ma 4 veszettségi-kombinált oltást, 2 veszettségi oltást, 14 kombinált oltást és 5 mikrochipet osztott ki.

Péntek
Ma reggel Moris, Delon, Néró, Molli, Nudli, Pici és Berci elindult Németország felé, hogy este már mindenki gazdás kutyaként hajthassa álomra a fejét.
Eközben a dóci tanyavilágból két fiatal, megrettent testvérpár érkezett hozzánk, ők átmenetileg Sándorfalván vendégeskedtek, amíg mi elkészítettük számukra a helyet. Ők a Nelli és Nena nevet kapták tőlünk.

Nena és Nelli


Szombat és Vasárnap
A hétvége nagyon mozgalmasan telt: Kúdó kutyánk gazdihoz költözött Szegedre, míg egy elhanyagolt puli gyakorlatilag bejelentkezett a menhelyre. Volt ám nagy megdöbbenés, amikor jelzett a chipleolvasó. Az elhanyagolt puli neve Pipacs, és nagyon kíváncsiak lennénk, hogy miként került a menhely közelébe, amikor ő egy felszámolás alatt lévő szegedi cég telepőr kutyája....
Ép a múltkor fejeztem ki a blogomban a telepőrző kutyák sorsa iránti aggodalmam, erre jön egy újabb szomorú eset...
Természetesen próbálunk a történet végére járni, de nem egyszerű feladat.

Pipacs maga jött a menhelyre


Mártélyról pedig a bevezetőmben említett hét kutyus érkezett. A teljesség igénye nélkül teszem fel a fotókat, hiszen később a honlapon is elérhetőek lesznek a profiljaik. Egyelőre mindannyian nagyon riadtak, és fogalmuk sincs, hogy mi történik most velük. Köszönet az önkormányzatnak, hogy segítettek a sorsuk rendezésében!

A mártélyi kutyák egyelőre nagyon félnek


És itt még nem ért véget a hétvégénk...

Harcos egyik pillanatról a másikra intenzív lihegésbe kezdett, láthatóan egyre rosszabbul lett, így kétségbeesve hívtuk az ügyeletes állatorvost, dr Krajcsovics Lászlót. 
Mire a rendelőhöz értünk, Harcos nyelve már lila volt. Nagy mennyiségű levegőt engedett ki a gyomrából, ezzel sikerült újra fellégeznie. 
Korábban már előfordult ez egyszer Harcossal, akkor ugyanígy ügyeletre kellett rohannunk vele, de akkor pár injekció megoldotta a gondot.
Ez alkalommal azonban gyomorcsavarodás gyanúja állt fenn, és gyorsan kellett döntenünk: ellátják, de nem műtik meg, ezzel kockáztatva, hogy nem éli túl az éjszakát. Vagy kérjük a műtétet, a gyomrot kivarrják, ezzel megelőzve, hogy a jövőben ez bármikor újra előfordulhasson vele. Természetesen vállalva ezzal a műtét minden kockázatát.
Természetesen a műtét mellett döntöttünk, és most fogösszeszorítva várjuk, hogy mi fog történni a kritikus 3 napban.
Egyelőre azonban örülünk, hogy túl vagyunk a műtéten, és hogy Harcos magához tért.
Állapotáról természetesen közösségi oldalunkon is folyamatosan beszámolunk, ahogy én is a következő blogomban.

Harcos a nevéhez hűen nem adja fel!Köszünjük a 150 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak!

Linda

Hozzászólások