Kutyamesék 2021. ápr. 19-25.

Kutyás blog | 2021. április 27.

Néhány napja a közösségi oldalon segítséget kértünk, mert vészesen fogy a menhelyi kutyák élelme. Még mi magunk sem gondoltuk, hogy ekkora segítséget, szeretetet, önzetlenséget kapunk az emberektől, és ekkora összefogás lesz értünk.

A menhelyre szinte megállás nélkül érkeztek az adományok, a csomagok, a gyűjtőpontjainkról folyamatosan telefonáltak, hogy megtelt az adományláda. Pár lelkes fiatal pedig gyűjtést szervezett a számunkra, és szabadidejüket rászánva azon munkálkodtak, hogy legyen elég eledelünk. Felhívást is készítettek. Sokan pénzt is utaltak, hogy tápot vásárolhassunk. 

Régi örökbefogadók, támogatók jöttek és helyeztek el óriási mennyiségű élelmet nap mint nap a menhelyen. Tudták az emberek, hogy zárva vagyunk, nem szétnézni, menhelyet látogatni jöttek az emberek, hanem SEGÍTENI! 
Csupa nagy betűvel! Leírni nem tudom, hogy milyen nagyszerű érzés volt.

A héten annyi adomány gyűlt az állatszerető emberek jóvoltából, hogy a konténerünk szinte teljesen megtelt.

Mindössze egyetlen rosszindulatú megjegyzést kaptunk, de ez szóra sem érdemes! Azt a rengeteg jó, amit kaptunk az emberektől ezt a kis rosszat sokszorosan feledteti.

Mindenkinek teljes szívből köszönjük a segítséget!

Bevezető kép a rengeteg adományról


Hétfő
Akik rendszeresen követik a blogomat, talán emlékeznek rá, hogy Buksi és Kapus elhagyták az "Alkatrazt", vagyis azt a részleget, ahová azokat a kutyusokat rakjuk, akik nem jönnek ki másokkal. Ott egy kennelben egy kutya él, a kennelek távolabb vannak egymástól, és az udvaron egyszerre csak egy kutya lehet.
Buksi és Kapus azonban rengeteget változtak a menhelyre kerülés óta, és azóta szocializálódtak. 
Ráadásul Buksinak már a több lakótársa is volt. Jucit korábban örökbefogadták, utána Arannyal költöztek össze, most pedig beköltözött Cserfes is. Azt mondják a kép többet mond ezer szónál, úgyhogy nem is szaporítom tovább...
Íme Cserfes és Buksi első találkozása

Cserfes és Buksi azonnal összebarátkoztak


Osztrák partnerszervezetünktől ismét érkezett tápadomány, amit a legjobbkor érkezett. Délután elhelyeztük az adományt a raktárunkba.
Emellett egy munkatársunk 700 kg szárazeledelért ment el, melyet német partnerszervezetünktől kaptunk. Ez a mennyiség, habár óriásinak tűnik, egy olyan menhelyen, ahol a kutyák napi 60 kg eledelt elfogyasztanak, nagyjából 11 napra elég.


Kedd
Egy nagytestű, igazi szeretetbomba érkezett hozzánk egy telephelyről, ahonnan mihamarabb jönnie kellett. Ráadásul egy állatbarát állt az ügye mellé, és kért tőlünk segítséget.
Kéthyt egy férfi vitte oda a telephelyre, aki időközben már nem ott dolgozik. Eleinte még eljárogatott etetni, de az utóbbi időben egyre megritkultak ezek a látogatások. Valljuk be, Kéthynek szerencséje volt, hiszen ez így valóban nagyon tarthatatlan és bizonytalan helyzet volt. 
Hát, valóban elég kiszámíthatatlan a telephelyen élő kutyák élete, hiszen elég egy tulajdonosváltás, a telep megszűnése és a kutya máris földönfutóvá válik. Az ilyen kutyák ha esetleg nagyobb műtétre szorulnak, gyakran nem kapnak megfelelő ellátást, mert a telephely nem szánja rá a pénzt, gyakorta a dolgozók gyűjtik össze rá.
A másik probléma, amelyet tapasztaltunk telephelyről beérkező kutyákkal kapcsolatban, a bizonytalanság. Gyakran zavarodottak, hiszen rengeteg emberrel találkoznak egy nagyobb telephelyen, és nem mindenki viszonyul kedvesen az állatokhoz. Van aki eteti, simogatja, míg mások riogatják, estleg bántalmazzák. Ez a bizonytalanság gyakran olyan zavart viselkedést eredményezhet a kutyáknál, hogy az örökbeadása, mint családi kutya nem lesz lehetséges. Szerencsére Kéthy nagyon barátságos, nem bizonytalan természetű kutyus, így neki valószínűleg nem fog gondot okozni a gazdikeresés.
Természetesen a telepőrző kutyákkal kapcsolatban sem általánosítani szeretnék, csupán saját tapasztalatokat osztok meg az olvasókkal.

Kéthy


Szerda
Dr. Sebő Ottóhoz igyekeztünk vizsgálatokra szerda délelőtt. Láncos egy hosszú évek óta menhelyen élő, idős kutya, akit kikötve találtunk évekkel ezelőtt a menhelyi tábla mellett. Akkor fedeztük fel, hogy emlődaganatos, így mihamarabb sor került a műtétjére. Most az arcán vettünk észre egy szemölcs jellegű dolgot, ami aggasztott minket. Ezt vizsgáltattuk meg. Ez a kiboltosulás valóban szemölcs, viszont idős kora miatt a műtét meggondolandó.
Mary újra vizsgálaton járt, ő tüdőgyulladás miatt került be korábban a menhelyre. Akkor hosszabb ideig gyógyszert szedett, rendbe is jött, viszont néha ismét halljuk a köhögést. Sajnos az akkori tüdőgyulladása bizony nyomot hagyott Mary tüdején, neki ezzel a betegséggel kell tovább élnie az életét.
Szandi vizsgálaton járt, mert egyre sűrűbben előfordul, hogy maga alá pisil, és nem veszi észre. Ő gyógyszert kapott, de a hatásosságát nem tudják garantálni.
Junior ivartalanításra és köldöksérv műtétre utazott. Nála nem bírtuk már tovább várni a kedves gazda jelentkezését.
A levelünk, melyben értesítettük a gazdát, célba sem érhetett, mert az adatok nem voltak valósak.
Lehet érdemes lesz az állatorvosoknak személyigazolvány és lakcímkártya felmutatása után regisztrálni a kutyákat.

3.kép Junior köldöksérvesen érkezett

https://www.flickr.com/photos/[email protected]/51107384684/in/album-721577…

Csütörtök
Ma dr. Tímár Endréhez tartott a menhelyi autó. Ezúttal Morzsi, Arany, Bodri, Berci, és Pumpi esett át az ivartalanításon.
Menhelyi állatorvosunk, dr. Farkas Attila pedig érkezett a szokásos heti kutyaoltásra. Most 1 veszettségi oltást, 10 kombinált oltást, valamint 4 mikrochipet osztott ki..

Péntek
Két újabb árván maradt kutyus érkezett hozzánk, miután gazdájuk elhunyt. Igazi tanyasi kutyusok voltak, oltás, mikrochip nélkül. Ebben az esetben az örökösök valóban minden tőlük telhetőt megtettek a kutyákért, még kozmetikába is elvitték őket, költségeiket finanszírozták, de befogadni rajtuk kívülálló okok miatt nem tudták. 
Gülü és Buksi így ma menhelyre került, és rögtön keresztelő is történt, ugyanis a jelenlegi két menhelyi Buksi is elég zavart okoz. Így, mivel harmadik Buksinak nincsen chipje, rögtön át is neveztük Gráciára. A két leányzó amellett, hogy nagyon szépek, igazán tüneményesek is!

Gülü
Grácia


Szombat és Vasárnap 
A hétvégén Vince kutyánk gazdisodása mellett Florinának örülhettünk. Neki letelt a megfigyelése, és mivel nagyon szocializálatlan, úgy döntöttünk, hogy testvérkéi, Fontos és Gala mellé költözik, akik segíthetnek neki oldódni. Fontos és Gala egyébként jóval korábban bekerült a menhelyre, mint Florina, ők gyorsan és könnyen alkalmazkodtak. Főleg úgy, hogy korban hozzájuk hasonló tinédzserekkel bandázhatnak nap közben. Ebbe a közegbe csöppent most bele Florina. Reméljük, hogy gyorsan sikerül neki is alkalmazkodni.

Florina a csapattal


Köszönjük a 143 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások