Kutyamesék 2020. szept. 28. - okt. 4.

Kutyás blog | 2020. október 7.

Olyan sokszor leírtam már, hogy a munkánk legnehezebb része az emberi oldal. Ugyan nem minden gondozó feladata a kommunikáció, de néhányunknak napi szintű feladat. 

Szinte egymást érik a telefonos hívások, ki örökbefogadás után érdeklődik, ki segítséget, tanácsot kér, van aki a kutyáját szeretné leadni, vagy kóbor kutyát bejelenteni, esetleg időpontot egyeztetni, hogy a kiválasztott menhelyi kutyust látogassa. 

Örökbefogadó jelöltekkel, vagy már gazdikkal, akik telefonon is beszámolnak a kutyus fejlődéséről, öröm beszélni. Viszont a hívások egy részét nagyon nehéz kezelni. Több telefonos elérhetőségünk van, ebből kettő a menhelyen csörög, munka közben, sebkötözés közben, gyógyszerezés közben, bármikor...
Kapkodjuk fel a telefonokat. A vállunkkal a fülünkhöz szorítjuk, hogy a kezünk szabad maradhasson, mert munka bizony annyi, mint a tenger.

A telefonok egy nagy része sajnos türelmetlen: 

  • azonnal akar kutyát leadni; 
  • azonnal akar kóbor kutyához dolgozót kérni, aki elviszi; 
  • azonnal akar időpontot, mert meg akarja nézni a menhelyet;
  • azonnal akar kutyát, mert neki nincs ideje látogatással bohóckodni;
  • ki akarja hozni az állatát, mert beteg, és nem akarja kezeltetni;

és még sorolhatnám naphosszat.

Az ilyen hívások másodpercek alatt követelőzővé, reklamálóvá változnak át, egymás után érkeznek, és sok időt vesznek igénybe. 
Viszont sok-sok telefonálóval azért tart sokáig a hívás, mert nem is tudja, hogy miért telefonált. Gyakran gyerekekre bízza a szülő a telefonálást, akik zavarba jönnek, elfelejtik mit is szeretnének. 

Sokan viszont úgy érdeklődnek, hogy a legnagyobb igyekezettel sem tudunk nekik mit mondani. Sokan a Facebookon hetekkel ezelőtt látott barna kiskutyát keresnek, akinek nagy szeme volt. 
Sajnos csak abban az esetben tudunk segíteni információval, ha tudjuk a kutyus nevét, hiszen az állatok beazonosításához ez elengedhetetlen. 

A menhelyi gondozók név alapján már tudnak segíteni, hogy van-e gazdijelöltje a kutyusnak, illetve meg tudja mondani, hogy kinek ajánljuk a kutyust, és kinek nem. Nincs szükség hozzá nyilvántartási számra, vagy hivatkozásra, mivel nap, mint nap velük dolgozunk, így ismerünk mindenkit. De név nélkül sajnos nem tudunk információt adni, és arra sincs idő, hogy együtt keressük telefonon keresztül a hívó féllel a kutya képét, akit a Facebookon látott.

Ennek a fentebb leírtak miatt van így: hívások közben is dolgozunk, illetve rengeteg a telefonáló. Ha nem tudjuk felvenni a telefont, mert hívásban vagyunk miközben mások telefonálnak, akkor is egyre feszültebbek az emberek, hogy nem vagyunk hajlandóak felvenni a telefont. Emiatt gyakran válunk idegesebb emberek céltáblájává.

Tehát nagyon fontos, és nagyon nagy segítség volna, ha összegyűjtenénk az információkat telefonálás előtt. Sok adatra nincs szükség, mindössze a kutyus menhelyi nevére. Fontos lenne az is, hogy ne a szomszéd, barát megbízásából telefonáljon, hiszen az örökbefogadáskor is fontos számunkra a gazdi személyes jelenléte. 

Időpontot egyeztetni, információt kérni a kiszemelt kutyával kapcsolatban sokkal könnyebb úgy, ha nem harmadik féllel kell ezeket a dolgokat bonyolítani.

A segítséget előre is köszönjük!

Hétfő
Még januárban, a gazdi betegsége okán érkezett hozzánk a nyugis pulilány, Gurulj. Elhanyagolt bundája miatt önkéntes kozmetikusunk, Vanda azonnal kezelésbe vette. 
Sajnos bekerülése után nem sokkal már ki is derült róla, hogy májbetegségben és vesebetegségben szenved, így egy halom gyógyszerrel indította nálunk a pályafutását. Sokszor volt orvosnál, vérvételen. A mája rendbe jött, vesebetegsége is normalizálódott, de a gyógyszeres kezelést élete végéig folytatnunk kell.

Aztán pár hete daganatot vettünk észre a lábán, amit meg is műtöttek. A lábadozás azonban nem úgy sikerült, ahogy terveztük: másnapra lejátszotta magáról a gallért, a sebét újra kellett varrni. Aztán szépen a gyógyulás útjára lépett... Gondoltuk... Ám nem így lett!

A daganat felfedezése után Gurulj egészségi állapota rohamosan romlott, annak ellenére, hogy a műtét gyorsan megtörtént. Azt gondoltuk, hogy megviselte a műtét. Reggel egykedvűen, szomorúan fogadott minket, láthatóan alig volt ereje. Hányt is éjszaka, így reggel az orvosnál kezdtünk.

Nem kaptunk jó híreket, veséje elkezdett leállni, így az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy megkíméljük több heti szenvedéstől. Így ma elengedtük Guruljt, akinek hiányával a menhelyünk egy szegényebb hely lett.

Gurulj a műtét után jókedvű volt


Kedd
Mivel a hétvégén újabb kutyusok utaznak gazdihoz Németországba, így alaposan fel kellett ismét forgatni a menhelyet, hiszen őket egy hétig elkülönítve kell tartanunk. Emiatt Maja, akit korábban a gazdája az állandó szökései miatt adott le, most beköltözhetett a nagyudvarba, mert társa, Secu elutazik.

Maja amikor először kutyával találkozott nálunk, olyan pánik lett rajta úrrá, hogy külön kellett választani Secutól. Később már valamivel jobban reagált, de idő kellett hozzá, hogy megértse, a fajtársak nem bántanak. Ennek a viselkedésnek az egyedüli oka az volt, hogy nem szocializálódott más kutyákhoz. 
A nagyudvarban azonban nagyobb a nyüzsgés, így érthetően tartottunk Maja pánikrohamától, de úgy látszik, hogy Secu mellett megtanulta, hogy nincs mitől félnie. Azonnal összebarátkozott az udvaros kutyákkal, mintha ez mindig is természetes lett volna számára.

Maja levetkőzte a gátlásait


Szerda
Önkéntesünk, Adri segítségével ma újabb négy kutya esett át az ivartalanításon, és szívféreg szűrésen. Ma Füles, Dorina, Buksi és Zénó volt soron. A műtétet mindenki jól viselte, sajnos Füles és Dorina szívféregtesztje pozitív lett.

Ismét variáltunk kicsit a kutyák lakóhelyein, így Durci és Csili közös udvarba került, aminek óriási játék lett az eredménye. Durci kutyánk elég nehezen nyílik meg, de úgy tűnik, hogy Csili rendkívül jó hatással van rá.

Durci és Csili


Csütörtök
Menehylünk állatorvosa, dr Farkas Attila érkezett a menhelyre a szokásos heti kutyaoltásra. Ma 8 veszettség elleni oltást, 9 kombinált oltást, 1 veszettségi-kombinált oltást, 2 mikrochipet és 3 parvó elleni oltást osztott ki a kutyusok között.

Dr. Sebő Ottó rendelőjébe is utaztak ma a menhelyről, Rocky például szívférgessége miatt szívultrahangra. Sajnos a szívében is találtak férgeket. 

Vahúr vérvizsgálatra utazott, nála mindent rendben találtak, Dodit pedig köhögése okán utazott vizsgálatra. Neki idős kora miatt szívbetegsége van, mától kezdve szívgyógyszert szed.

Néró szintén vizsgálaton járt. Ő mostanában nagyon sokat fogyott, bár étvágya a régi, emiatt betegséget sejtettünk a háttérben. Szerencsére tévedtünk, Néró makk egészséges, viszont túl nagy  mozgástere, így lemozogja amit elfogyaszt, sőt annál többet is. Így Néró az udvarról egyelőre egy kennelbe költözött, ahol most addig amíg kicsit nem hízik, egyedül fog élni. Ha visszahízott, akkor meglátjuk, hogy mi lesz számára a legjobb megoldás.

Nérót hízókúrára fogtuk


Péntek 
Ma korán reggel útnak indult Secu, Vahúr, Melani, Líra, Szanka, Egérke és Repce Németországba.
Rögtön érkezett is egy chipes kutya hozzánk Ásotthalomról, eléggé szövevényes történettel. Az önkormányzat embereit még tegnap egy fához kötött, magára hagyott kutyához riasztották, az éjszakát az önkormányzatnál töltötte. Mivel a chipleolvasójuk nem működött, így csak nálunk lett chip olvasva, és az olvasó jelzett. A kutya neve Pityu, akinek a veszettségi oltása éppen tegnap járt le (egyébként minden évben be volt oltva). Értesítettük a gazdit, és kiderült, hogy pár percre hagyták magára a kutyát, aki egyébként mindig velük szokott lenni. A környéken tüzeltek a kutyák, és nem akarták, hogy elszökjön. Nos, akár hogy is van, nekünk kötelességünk 14 nap múlva a gazdi rendelkezésére bocsájtani a kutyust érvényes veszettségi oltással.

Pityu


Szombat és Vasárnap
Nagyon nehéz hétvégén vagyunk túl, ugyanis a szeles idő alaposan felborzolta a kedélyeket. Az idegesebb, viharfélő kutyáink olyan feszültek voltak, hogy szinte percenként szólnunk kellett valami miatt. Said például nem volt hajlandó lefeküdni. AZ egyébként birka türelmű jegesmaci egész nap azt nézte, hogy kibe tud belekötni, és ahhoz elég volt az is, ha valaki elment mellette. Nem ő volt az egyetlen ilyen kutya, hanem sokan váltak nehezen kezelhetővé, így nem csoda, hogy nap végére teljesen kimerültünk. Szerencsére vasárnapra a szél alábbhagyott, így ismét nyugalom volt a menhelyen. A tegnap idegeskedő kutyák ma kómaszerűen aludták végig a napot.

Said kidőlt


Köszönjük a 140 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások