Kutyamesék 2020. márc. 9-15.

Kutyás blog | 2020. március 19.

Mi másról is szólhatna a mostani bevezetőm, mint a Koronavírusról, ami a menhelyi életet is alapjában változtatta meg?

Nehéz úgy blogot írni, hogy a bevezetőm témája talán a következő pillanatban már nem lesz érvényes, vagy nem úgy lesz érvényes. Múlt héten korlátozni próbáltuk a látogatók számát, tekintettel a járványra, hiszen a hétvégék nálunk meglehetősen mozgalmasan telnek. Vasárnapra azonban a rengeteg látogatóból mindössze néhányan érkeztek meg, sokan ki is telefonáltak, hogy bizonytalan időre elhalasztják a látogatást. 

Talán ebben a helyzetben ez a legbölcsebb döntés a saját magunk egészsége érdekében, illetve a menhelyi dolgozók szempontjából is. Fontos tudni, hogy a menhelyet egy maroknyi csapat működteti, minimális létszámmal, így ha valaki lebetegszik, vagy akár egy-két ember karanténba kerül, az beláthatatlan következményekkel járhat, hiszen az állatok napi szintű ellátása kerül veszélybe. Ebben a kritikus esetben a kutyusok kiválasztása, látogatása halasztható addig, amíg a járvány el nem csitult. Ez szintén mindannyiunk közös érdeke. Kérjük, hogy ezt is vegyék tekintetbe, amikor az örökbefogadást mérlegelik. Előfordulhat, hogy később a vírus megfékezése érdekében további korlátozásokat vezetnek be, ilyen esetben az állatorvosi ellátás, a vakcinázás, tehát a halasztható dolgok is tolódhatnak, ezzel az örökbefogadási idő is kitolódik. 

A menhely működése, fenntartása az elsődleges feladat, tehát tisztán tartani az állatok helyeit, etetni, itatni, a szükséges ellátást elvégezni, hiszen védenceink csak ránk számíthatnak. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a menhelyi látogatást mellőzze, ha halaszthatatlan kérdéssel, kéréssel fordulnának hozzánk, abban az esetben az elérhető telefonszámaink egyikén előzetesen egyeztessenek. Köszönjük a megértésüket!

Hétfő

A hét elején a járvány emberekre gyakorolt hatása még alig érződött, minden a megszokott módon zajlott. Saidnak, az előkészítő egyik kiváltságos lakójának azonban egyre többször van rossz napja. Az idő felette is eljárt, és napról napra érezzük, hogy egyre nehezebben megy neki a mozgás, és gyorsan elfárad, ilyenkor azonnal megpihen. Mindene a séta, mégis egyre nehezebben teszi már meg imádott köreit, holott alig várja, hogy nyíljon a kapu és indulhassanak. A gyógyszerek ugyan mérsékelik a problémát, de ezek csak kúraszerűen szedhetőek, és egyre kevésbé lehet látni már a jótékony hatásukat. 

1. kép: Said egyre többet pihen


Kedd

Egy igen félénk természetű, pár hónapos kiskutya érkezett ma Algyőről.
Dzsina nem bízta a véletlenre: egyszerűen befészkelte magát egy ház kapujába, és ott várta dideregve, hogy segítsenek rajta. A megtaláló elmondása szerint noha emberekkel szemben meglehetősen félénk, de kutyákkal és más állattal nagyon jól és könnyen teremt kapcsolatot.

2.kép: Új lakónk, Dzsina


Szerda

Szerencsére a hétre tervezett műtétek nem estek korlátozás alá, így Secu és Kapus túlestek az ivartalanításon, szívféregszűrésen. Mindkettőnek negatív lett az eredménye. 

Henna végre valahára túlesett a következő műtétjén: ő idős kora, szívbetegsége miatt problémás, de emlődaganat miatt újabb műtétre volt szüksége. Azért vártunk ilyen sokat, mert korábbi daganatműtétje és lábműtéte nagyon megviselte, rengeteg időbe került, amíg összeszedte magát.

3.kép: Henna nehezen épült fel a műtétek után


Kukát pedig kontrollra küldtük, mert vesebetegsége ellenére szépen felhízott, így reménykedtünk a gyógyulásában, és az esetleges ivartalanítást is  kilátásba helyeztük. Sajnos csalódottan kellett távoznunk, Kuka nem gyógyult meg, és soha nem is fog, veséje kérges felépítésű, így jelenlegi állapotával tökéletesen elégedettnek kell lennünk. Az ivartalanítás így szóba sem került az esetében.

Csütörtök

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila ma 7 veszettségi oltást, 8 kombinált oltást, valamint 4 mikrochipet osztott ki, továbbá megvizsgálta a múlt héten gyengélkedő Mazsit, akinek idős kora miatt a gerincével adódtak problémák. Hála a gyógyszereknek, Mazsi azóta már újra a régi!

Ásotthalomról egy nem éppen kommunikatív, idősebb kutyus érkezett, aki egyelőre azt sem hagyta, hogy a chipet nézzünk benne. Őt élőcsapdával sikerült befogni, és egyelőre nagyon morcos minden megmozdulásunkra. Tőlünk a Szanka nevet kapta.

4.kép: Kicsit morcos lakónk, Szanka


Péntek

Csodálatos szép, napsütéses tavaszi délutánunk volt, nem csoda, hogy mindenki most igyekezett pótolni a  borongós télen elveszített D vitamin szükségletét. Ha lett volna idő, akkor akár egy fotósorozatot is készíthettünk volna a napon henyélő kutyákról, de az abszolút győztes számomra a nyugdíjas korosztály, ezen belül pedig két őslakosunk, Trampli és Rézi napsugaras sziesztája. Íme:

5.kép: Rézi és Trampli napfürdőzik


Szombat és Vasárnap

Sétáltatós önkénteseink ezúttal is kitettek magukért: a menhelyi kutyák mozgatása mellett gondoskodtak lakóink bolha és kullancs elleni védelméről, mindenkit elláttak élősködők elleni cseppekkel. 

Sanyi kutyánk ezzel egy időben gazdihoz költözött Szárligetre, Csinszka, Csocsó, Csaba Királyfi, Csenge, Freskó, Fanni, Fruzsi, Füge és Mambó Németországba, Papi, Sumák, Selyem, Szuzi, Soma, Sugi, Simlis, Shila, Sutyi és Sellő pedig Ausztriába utazott.

Szombat este kaptuk a hírt, hogy külföldre egyelőre bizonytalan ideig szüneteltetik az örökbefogadást a határzárak miatt, míg vasárnaptól mi is korlátoztuk a menhelyi látogatást. Mivel a helyzet egyelőre bizonytalan, így a korlátozás napról-napra változhat, kérjük mindenki egyeztessen telefonon mielőtt kilátogatna!

Idős Pedró kutyánk váratlan halálával búcsúztattuk az egyébként is bizonytalan hétvégét. Ugyan régóta beteg volt: daganatos, emésztési rendellenességekkel küszködött, mégsem számoltunk azzal, hogy ilyen hirtelen, minden előjel nélkül hagy itt minket. Idősen, agressziós problémák miatt került a menhelyre, de szépen lassan beilleszkedett az életünkbe, és sikerült pórázhoz szoktatni, így aktív részese volt a hétvégi sétáknak. Néhány hete összeköltözött Dzsekivel, miután idős társa, Jonatán is eltávozott.

Dzseki azonban merőben más temperamentumú volt, mint Pedró, akit kezdett zavarni Dzseki óriási energiája. Emiatt néhány hete a nagyudvar lakója lett Pedró, ahol rögtön megtalálta mindenkivel a közös hangot, és nagyon jól érezte magát. A szívünk mélyén tudtuk, hogy ő is azok közé tartozik, akiknek már minden nap ajándék, mégis megrázó volt ennyire váratlanul elveszíteni valakit, aki már évek óta oszlopos tagja volt a menhelyünknek. Viszont ha remélhetünk szép halált, akkor neki megadatott, hiszen szépen, fájdalommentesen, békésen szunyókálva kelt át a szivárványhídon. Szép örök álmokat, drága Pedró!

6.kép: Pedró a nagyudvaronKöszönjük a 138 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.


Linda

Hozzászólások