Kutyamesék 2020. jún. 29. - júl. 5.

Kutyás blog | 2020. július 12.

A vírus után szép lassan kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba: újra sokan kérnek segítséget, ugyanakkor az örökbefogadási kedv nem csitul. 

Mivel nem célunk a kutyák életét tönkretenni, vagy teljes bizonytalanságba taszítani, így továbbra is a kukacoskodó, mindenre kíváncsi, fontoskodó kérdéseinkkel faggatjuk hosszan a bejelentkezett látogatókat.

Ez sem nagyon népszerű intézkedés, hogy be kell jelentkezni az örökbefogadáshoz, de ez elengedhetetlen. 

Nos, egy idősebb hölgy így tett, s zokon is vette, hogy nem holnapra, hanem hetekkel később tudott megfelelő időpontot kapni. Aztán ezt némi csípős nyelvvel vissza is mondta, mivel talált kevésbé kötekedő, gyorsabb állatvédőket vagy tenyésztőket, akik nem kérdeznek sokat. Kutyát meg gyorsan kaphat, így már nem is kellenek a mi kivénhedt kutyáink, mert amúgy is babakutyát akart. Nálunk meg maximum egy korában, energiájában hozzá passzoló idősebb kutyust kaphatott volna. 

A tartási körülményekkel szintén gond lett volna, hiszen a szigetelt kutyaház részünkről kevés ahhoz, hogy családi kutyát adjunk örökbe, de mivel ezt személyesen szoktuk megbeszélni, így eddig el sem jutottunk.

Számomra az a mondat sem fér bele a felelős kutyatartás fogalmába, hogy azért akarnak minél fiatalabbat, mert ők már még egy kutyát nem akarnak eltemetni. 

Ez aztán felelős gondolkodás... 
És mi lesz a kutyával ha meghalok? 
Kit érdekel? 
Az már nem az én bajom! 
Az a fontos, hogy a magam módján szeretett kutyám halála iránt érzett fájdalmat már ne kelljen átélnem... 

Szóval időpont visszamondva, lesz kutya, csak nem tőlünk. Elfogadó választ írtam, nem cifráztam, hogy egy kicsi kutya idős embernek mennyire nem való, mert kezdem belátni, hogy ez teljesen meddő vita. Sok sikert és erőt kívántam. 

Csakhogy ez inkább olaj volt a tűzre: napokkal később új levélfolyamban ismét üzenet érkezett tőle, nekünk. Persze egyértelműen nem nekünk szánta. Vagy mégis? Azért hogy belássuk a "hibánkat"?

Az üzenet szerint nagyon várják a babakutyát, akit 8 hetes körül(!) Tudnak magukhoz venni, és teljesen felkészültek, köszönik mindazt a jót amit kaptak. (Nyilván tőlünk semmi jót sem kaptak). Demonstrálták jónéhány fotóval, hogy milyen jó helye lesz a kis tacskóbabának, aki tekintettel a korára, pár hetet még a házban tölthet, mielőtt elfoglalja végleges helyét (a szigetelt kutyaházban).

Ezúton én is megköszönöm, hogy megkíméltek egy kellemetlen személyes találkozástól, hiszen nyilvánvaló, hogy a kutyatartással kapcsolatos nézeteink ütköznek. Mitöbb, markáns véleménykülönbségek vannak, és ezek teljesen összeegyeztethetetlenek. Ezúton is tiszta szívemből kívánok minden jót, természetesen a kiskutyának!

Hétfő
Elstartolt az idei első gyermektábor, és a fő program ezen a napon a menhely bemutatása. A gyerekek megismerkedhettek a menhely felépítésével, küldetésével, megnézhették az itt élő állatokat.

Közben a menhelyen is ádáz harc dúl tovább a parvóval, ami már több mint egy hete nehezíti a mindennapjainkat. Hiába a körültekintő fertőtlenítés, folyamatosan érkeznek be az oltással nem rendelkező, legyengült kutyusok, akik aztán hiába a szeparáció, könnyen fertőznek. Liza állapota például nagyon ingadozó.

Liza


Kedd
Reggel reszketve léptünk a karantén területére, hogy mi hír a betegekkel. Ilyenkor az is hír, ha nincs hír, de a kicsi Nessza látványosan javul, úgyhogy boldogok voltunk, hogy legalább ő jobban van már egy picit. 
Ma a gyerekek picit belekóstolhattak a kutyasétáltatásba, ami évek óta a tábor egyik legnépszerűbb programja.
Persze ez csak a gyerekekkel nagyon barátságos, könnyen kezelhető kutyák kiváltsága.
Persze vannak kutyák, akik a belső békét, és nyugalmat mindennél többre értékelik. Ilyen például Said, aki tősgyökeres Tappancsos kutya, és igazi otthonának a menhelyet tekinti. Neki az a fontos, hogy a kedvenc pihenőhelyét ne foglalja el más, és hogy amikor ő pihen, akkor senki sem merészeljen zajt csapni.

Said, a jegesmacink pihen


Szerda
Az állatorvosi vizit a héten most szerdára esett, mert ma munkatársammal nem volt sok dolgunk a táborban. Most 10 veszettségi oltást, 5 kombinált oltást, valamint két mikrochipet osztott ki az állatorvosunk. 
Sajnos újabb betegünk is van, Pajkos, de szerencsére eddig a körülményekhez képest jól van.

Pajkos


Csütörtök
Ma Adri önkéntesünk jóvoltából Maya, Vahúr, Bikatavi Totó és Silver esett át az ivartalanításon. A tesztje mindenkinek negatív lett.
Emellett ma minden összefutott:
A vasalódeszka árverése okán tett felajánlást ma adták át nekünk, amiért  nem tudunk elég hálásak lenni.
Az eseményen a sajtó is jelen volt.
Új kutya is érkezett, a legváratlanabb időpontban, ráadásul nem is számítottunk rá: gazdájának elege lett a folyamatos szökéseiből, úgyhogy betette az autóba és szépen kihozta. Szerencséje volt, mert éppen nem érkezett be a várt kutya, és láttuk, hogy ennek a történetnek vagy most itt lesz megoldása, vagy holnap talán már az autó kerekei alatt végzi. Befogadtuk hát Maját, aki chipes, és hihetetlen, de minden oltással rendelkezik, amit minden évben újra és újra beadattak neki. Tehát valahol gondos gazdája volt, de a család képességeit meghaladta ez a karakán husky.

Maja szökései miatt került hozzánk


Péntek
Talpas nagyon rossz bőrben várt minket, őt le is kellett fürdetnünk, mert a legyek nem hagyták békén, és mivel alig mozog, félő volt hogy megtámadják. Liza és Pajkos azonban sokkal jobban vannak.

Két újabb bajbajutott kutyát fogadtunk:
Rocky a francia bulldog már többször volt eladva valószínűleg, mint amennyit életében pislogott, es hiába chipes, nem találjuk a gazdát, mert mindenki eladta. Üllésen találták, ahol kisebb tömeg jelentkezett, hogy övé a kutya, csak épp bizonyítani senki sem tudta...

Rocky Üllésről


A másik kutyus ügyében pedig a hatósági állatorvosunk kérte a segítséget. Gazdája kórházba került, ő pedig egyedül maradt a lakásban. Leírni könnyű, azonban kisebb kavalkád kerekedett az ügyből, mert más állatvédők is beszálltak az ügybe, akik valami "papírra" vártak napok óta, hogy elhozhassák valami ideiglenes befogadóhoz. Hogy milyen papír kellett nekik, azt ép ésszel fel nem foghatom, hiszen az eljáró személy jogosult volt lemondani a kutyáról, más papírra pedig aligha volna szükség...

Törpe gazdája kórházba került


Szombat és Vasárnap
A tegnap még igen biztató állapotban lévő Pajkos csak érkezésünkre várt, mielőtt örökre lecsukta szemeit. Iszonyú érzés volt, mert megígértem neki, hogy keresek egy hozzá illő gazdit, és kudarcot vallottam. Teljesen tönkrement a hétvégém, és még most sem állok készen, hogy beszéljek róla, így engedjék meg nekem, hogy most ne írjak bővebben erről a szörnyűségről.

Talpas, aki tegnap kétségbeejtő állapotban volt, és már egy hete beteg, látszólag kezd erőre kapni. 

A hétvégére azért némi pozitív változás is történt. Például Boldi elhagyhatta a karantént, és a nagyudvarba költözött. Rögtön otthon is érezte magát, és megismerkedett leendő társaival.

Boldi a nagyudvaron

 

A karanténidőt igen nehezen viselő, félénk természetű Sáska pedig az előkészítőbe került, ahol több korabéli társa segíti a beilleszkedését. Bikatavi Totó és Kócos menten köre is vezették a birodalmukban, így Sáska könnyebben feloldódott,

Sáska, Bikatavi Totó és Kócos


Gazdisodások is történtek: Szambát egy kedves fiatal pár fogadta örökbe Budapestre, akiknek nem volt öreg a hét éves kutya, szemben a bevezetőmben leírt hölggyel. Eszükbe sem jutott fiatalabb kutya, mert benne látták meg új családtagjukat.

Németországba pedig Tapmancs, Benító, Lucky, Pára, Linda és Mackó utazhatott. Ott sem számít, hogy Mackó például elmúlt 10 éves...

Töpit pedig kénytelenek voltunk a megfigyelés után visszaadni a gazdájának, miután igazolni tudta a tulajdonjogát. 

Pótoltuk a gazdája által be nem adatott veszettségi oltást és mikrochipet, aminek a költségét elkértük, továbbá a kutyus élelmezésére és kennelje fertőtlenítésére fordított összeget is. 

Természetesen jóval kevesebbet kérünk el, mint amennyi költség nekünk keletkezik. Oltási könyv, veszettségi oltás, mikrochip, féreghajtó, bolha elleni csepp, és két heti élelmezés, napi fertőtlenítés 18000 Ft-ért nagy összegnek számított a kedves gazdának. És nekünk sem jó, hogy 2 hétig foglalja a helyet egy gazdás kutya, mert addig az ő helyére nem tudunk menteni. A törvényt azonban betartjuk. Remélhetőleg tanulnak belőle a gazdák, és innentől ők is. Bár ami azt illeti... Kétlem!

Köszönjük a 137 mentett kutyus nevében, hogy velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.


Linda

Hozzászólások