Kutyamesék 2020. jún. 1-7.

Kutyás blog | 2020. június 10.

Vidám bevezetőt szántam a blogom elejére, de szokás szerint, megint érkezett egy olyan kutya, akinek az életét nem hagyhatom szó nélkül. Amióta megismertem a történetét, csak ez jár a fejemben.

Mint a múltkor már megírtam, sokáig biztosan nem esznek üresen a kennelek a menhelyen. A héten sok kutya érkezett is hozzánk, az volt a csoda, ha valakiben találtunk chipet. Sok bicskanyitogató (már elnézést!) történet van közötte, de Rex története kiverte a biztosítékot.

Önkénteseink szállították be a menhelyre Rexet, aki még csak egy ártatlan kölyök, mert a gazdája (egy idősebb hölgy!) nem tudta, vagy nem akarta. A helyszínen videó is készült, nem éppen a legidillibb környezetben, rövid láncon rángatózott szegény, és örült az önkénteseink kedves szavának, simogatásának. 

A videón már látható, de élőben még markánsabban kirajzolódik Rexi szája, ami nem olyan, mint a többi kutyáé. Hozzáteszem, nekünk Bikatavi Totó is szerelem volt első látásra... 

Na Rexi az ő ellentéte, Hosszú orr, hihetetlen rövid állkapocs. Amikor megláttam szerelembe estem! Hasonlít az én drága Sziporka gyermekemre, naná, hogy odavoltam ezért az arcberendezésért!

És most tessék figyelni! Rexi ugye ott tengette az életét ennél a háznál, és kitelt gyorsan a becsülete, miután rászokott a csirkehúsra. Egy tanyasi kutyának az értéke a házőrzésben és a ház körüli jószágok védelmében, nem pedig elfogyasztásában mérendő. Persze vannak kivételek, nekik őszinte nagy tiszteletem!

Persze a csirkehús fogyasztása mellett volt még egy jó oka arra, hogy megszabaduljon a kutyától. Ez pedig a szája! A kedves hölgynek nem tetszett a saját kutyájának a szája, mert az eltért a normálistól! Ezért már nem is kell neki! Mert nem olyan, amilyet szeretne, vagy amire ő gondolt. Az persze nem érdekes, hogy ez okoz-e gondot a kutyának...

Azt sem hiszem, hogy a lánc végén formálódott át a szája. 
Akkor még jó volt, amikor elhozta valahonnan? 
Ha nem eszi a baromfit akkor is leadja? Vagy akkor megfelelt volna az igényeinek így is? 
Ha már a kutya kinézetére ennyire igényes, akkor a kutya életterére miért nem?!

Költői kérdések voltak... de nem tudtam elmenni szó nélkül mellettük!

Hétfő
Egy igen dekoratív foxi jellegű hölgy baktatott a menhelyi úton befelé, mintha tudatosan hozzánk indult volna. Rögtön chipet néztünk benne, örültünk ám, amikor jelzett a leolvasó. Aztán pedig majd' felrobbantunk: egy újabb regisztrálatlan chip! 
Úgyhogy megint csak a remény marad, hogy a gazdi nézi az oldalunkat, vagy esetleg eszébe jut nálunk keresni...

Egy regisztrálatlan chipes kutya került a gondozásunkba


Kedd
Zsombó és Forráskút között, egy építkezésen vert sátrat Dáriusz, aki egy állatbarátnak köszönhette, hogy bekerült a menhelyre. A forgalmas út mellett, egy építkezés kellős közepén, ahol megállás nélkül mennek a munkagépek, bizony borítékolható lett volna a baleset.

Dáriusz a menhelyen


Adri önkéntesünknek köszönhetően ma a "csajok" utazhattak ivartalanításra dr. Tímár Endre rendelőjébe: Dior, Linda, Dzsina és Boni estek át a műtéten és a szívféregszűrésen. A szűrés mindenkinek negatív eredményt mutatott.

Szerda
Ma egy olyan lakó érkezett a menhelyre, akinek a története szintén megért volna egy bevezetőt, de alig tudok válogatni a szaftosabbnál szaftosabb történetek között. Gizit elhunyt gazdája örökösei juttatták be, állításuk szerint "valami" bőrbetegsége lehet.
Gizi megállás nélkül vakarja, harapja, tépkedi magát, így bőre kisebesedett és begennyesedett. Mi első hallásra allergiára gondoltunk, de amikor megláttuk, akkor már tudtuk, hogy először egy sokkal egyszerűbb problémát kell kezelni, ami hasonló tüneteket okoz: Giziben hemzsegtek a bolhák. 
Némi túlzással egy zsákkal tudtunk volna belőle szedni. Csoda hogy meg nem őrült! Azonnal lekezeltük bolha elleni cseppekkel.

Gizi rengeteg bolhával érkezett


Csütörtök
Ma a szokásos állatorvosi vizit mellett újabb két, jobb sorsra érdemes kutya került a gondozásunkba.
Az egyik a blogom bevezetőjében bemutatott Rex, az ő történetét nem ecsetelném újra.

Rex


Maja pedig azért került menhelyre, mert nem bírtak vele. A története számomra elég zavaros, így maradjunk annyiban, hogy sokat volt kennelben, ami egy ilyen típusú kutyának sajnos az egyik legrosszabb választás, így ő mindent megtett annak érdekében, hogy szabaduljon. Sikerült is kellőképpen szétkaszabolnia az arcát, így egy szép nagy varrott sebbel érkezett hozzánk.

Maja


Péntek
Minden jó, ha jó a vége! Egymásra akadtunk a hétfőn önként menhelyre vonult kutya gazdájával, aki történetesen a menhely egyik szomszédja. A kutya neve Cuki, és a gazdi rögtön tudta az ellátó állatorvost, akit felhívott, és beregisztráltatta a kutyát, amit az orvos eddig elmulasztott megtenni. Cuki a viharban ijedt meg és lépett meg egy pillanat alatt. Az oltása természetesen érvényes volt, sőt még ivartalanítva is volt, kétség nem fér hozzá, hogy a gazdi minden kötelezettségének eleget tett, sőt gondoskodott még arról is, hogy ne szülessenek nem kívánt utódok. Az érvényes oltás miatt a hatósági állatorvosunk megengedte, hogy a kutyust azonnal hazavihessék.

Közben Bordányban egy újabb olyan kutya várta a megmentést, aki szintén esélyes volna arra, hogy bemutatkozzon a történetével a bevezetőben. Hanyag gazdái állítólag mindig kiengedték az utcára, amikor ők elmentek otthonról, és már volt, hogy meg is ütötte Millát egy autó. Chipje sincsen, a nevét is tőlünk kapta miután bekerült. A környéken mindenki jól ismeri őt, rendszeresen hazavitték a gazdájának, aki láthatóan egy cseppet nem törődött vele. Csontsoványra fogyott, és persze szívférges is, ráadásul beérkezése után rögtön orvoshoz is kellett vinni, mert gennyes váladék folyik a nemi szervéből. Antibiotikumot, vitaminokat kapott, ha nem javul akkor jövő héten újra orvoshoz fog menni. Persze tele van kullanccsal, úgyhogy babézia gyanújával is kezelték.
Fel nem foghatom, hogy ilyen embereknek minek kutya...

Milla


Szombat és Vasárnap
Termékeny hétvégénk volt: Zsenge Csomára, Szurok pedig Budapestre gazdisodott.
Kozmetikusunk Vanda, Róka, Szurok és Bella bundáját rakta a héten rendbe, amit Bella nagyon élvezett, de egy alkalom nem alkalom, így Bella bundaápolásának még lesz folytatása.

Vanda és Bella


Megjegyezném, hogy Forti kutyánk most először sétált, és végig nagyon öntudatosan közlekedett. Mivel kolléganőmmel rajongunk érte, így nem csoda, hogy olvadoztunk tőle. Ugye?!

A gyönyörű Forti


Az Eko parkból kértek segítséget egy kutyának, aki pár napja a portást követi mindenhová, amióta odaszegődött a napokban hozzájuk. Először chipet olvastunk, és ujjongtunk, hogy regisztrált. Akkor már kevésbé, amikor kiderült, hogy 2013 óta egyszer sem sikerült beoltani. Gazdája nem fogadta kitörő örömmel, hogy a kutya megkerült, köszönte szépen, inkább lemond a kutyáról. Viszont legalább a karanténozási költséget állja, így azért némi felelősséget érez. Vahúr, aki egyébként lány, mától gazdikereső nálunk.

Vahúr


És egy újabb fiatal, még kölyökkorban lévő kutyát kellett a Kulipintyó Csárda mellől, az úttestről menteni, mert ott rohangált teljesen megzavarodva. Persze nem volt chipje, csak egy nyakörv volt a nyakában. Szinte biztos, hogy valahol láncon élt, és most elszabadult. Jól tette! Nálunk új életet kezdhet. A kutyát Silvernek neveztük el.

SilverKöszönjük a 135 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.


Linda
 

Hozzászólások