Kutyamesék 2020. júl. 6-12.

Kutyás blog | 2020. július 13.

A menhelyi befogadást most nagyon sok minden nehezíti: azt ugye nem kell mondanom, hogy a beérkező kutyák 98%-a nincs ivartalanítva, és le kell tölteni a karantén idejüket. 

Jelenleg a nagy melegre való tekintettel az ivartalanítást szüneteltetjük, úgyhogy várjuk az enyhülést, mert a sorozatosan érkező kutyák ivartalanítása nem kis feladat. 

Amíg ilyen ütemben érkeznek a kutyák, addig nehéz lépést tartani, és mindenkit ivartalanítani. Ráadásul a beérkező szuka kutyák jó része is tüzel, így ha akarnánk sem tudnánk őket ivartalanításra vinni. A karanténban persze mindenki külön van, de a menhely többi részén az ivartalanított állatok együtt élhetnek. 
Tehát tüzelő szukát semmilyen körül.ények között nem tudunk elmozdítani.

A megkeresések azonban dézsaszám érkeznek, ami egészen addig nem baj, amíg az emberek megértik a helyzetet, és képesek várni amíg sorra kerülnek. 
Azonban vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy ők felette állnak a szabályoknak.

A héten két kutya érkezett egy távolabbi faluból, ahol az önkormányzat nem segített, vagy nem is tudott az esetről. Az mindegy is. Néhány önkormányzat a felősséget egyszerűen áthárítja, holott kötelességük a segítségnyújtás, és nem pedig egy lehetőség.

A munkatársaimnak (kizárólag a kutyák érdekét nézve) nem volt más választása, mint a két kutyával bejelentkezés nélkül kiállító férfitól befogadni a kutyákat. Állítása szerint bementek a tanyájára és leöltek 50 csirkét...

Gondolom el tudják képzelni, hogy ezeket az állatokat egy percig nem tartotta volna. Ha a kollégák elengedik, ezek a kutyák nagy valószínűséggel nem érték volna meg a másnap reggelt. 

Nagynehezen, más kutyák rovására oldották meg az elhelyezést, de ez nem érdekli általában a segítségkérőt. Egy a fontos: oldják meg mások az ő problémáját. 

Általában az ilyen érzelmi zsarolásnak nem szoktunk engedni, de tekintettel a helyzet súlyosságára, most mégis kivételt tettünk. Szégyenteljes azonban sok helyi önkormányzat, és néhol a lakosság állatokhoz való hozzáállása is.

De kanyarodjunk vissza a kutyákhoz, egyikükről ugyanis kiderült, hogy chipes, egy másik környékbeli faluban van a regisztrált címe. 
Ezek után jött a döbbenetes információ: abban a faluban ez a cím nem is létezik. Ezzel azonban nem adtuk fel, mivel általában a helyiek ismerik egymást. Furcsa mód a tulajdonos neve egyetlen helybélinek sem volt ismerős. 

Nagyon örültünk volna azonban, ha a tulajdonos előkerül, ugyanis kutyája évek óta nem volt oltva, ráadásul másnak jelentős anyagi kárt okozott. Sokan minősíthetetlen hangnemben követelik vissza a nem oltott, sokszor nem is chipezett kutyájukat. 

Kíváncsi vagyok, hogy abban az esetben, amikor nem csak a jogaikat kell érvényesíteni a gazdának, hanem felelnie is kell, akkor is képes-e vállalni a következményeket. Ez most sem fog kiderülni.
Ráadásul nagyon sok esetben a chip szerint regisztrált gazda továbbadja a kutyát, és az új gazda nem íratja át, közöttük szerződés nem köttetett, így nagyon nehéz végére járni a történetnek, nem lehet tudni ki mond igazat. Sokszor a kutya gyakorlatilag közkézen forog, sokkal több gazdája volt, mint mondjuk ahány éves szerencsétlen kutya.

Így tehát a felelősségrevonást szinte minden esetben megússzák, mivel sokszor azt sem lehet kideríteni, hogy ki a kutya aktuális tulajdonosa.

Hétfő
Egy benzinkútra sétált be egy igen különleges színezetű kutyus, csakhogy azt nem engedte, hogy megfogják. Két önkéntesünk, Adri és Szilvi, időt és energiát nem kímélve egy órán keresztül próbálkoztak a befogással, és türelmüket siker koronázta: Klauszt megfogták, és a menhelyre szállították. Chipje természetesen nincs!

Klauszt bezárták önkénteseink érkezéséig


Kedd
Egy igen zavaros történet szereplője, Rozi érkezett hozzánk.
Bejelentés szerint a kutya elhelyezésében azért kérnek segítséget, mert a gyerek allergiás a kutyaszőrre. 
A menhelyen azonban munkatársunk azt az információt kapta, hogy a kutyus talált, a menhelyre kerüléséig ők pusztán vigyáztak rá. 

Rozi

Szerda
Dr. Sebő Ottóhoz kédzülődtünk vizsgálatokra, illetve elérkezett végre Rinaldó műtétjének ideje. Neki keresztszalag szakadás miatt kellett műtétre mennie, de meg kellett várni, amíg betölti az egy éves kort. 
Rexi és Bikatavi Totó extrém szájszerkezetük miatt mentek vizsgálatra, de furcsa (nem mellesleg imádnivaló) külsejükön kívül nincs semmi gond és teendő a szájukkal.
Kócos és Bajnok pedig fogkőeltávolításra és  általános vizsgálatra utaztak.

Eközben a menhelyre váratlanul megérkezett a chipes Lédi, és társa, Líra, akik együtt gyilkolásztak le ötven csirkét. Az ő történetüket már a bevezetőmben bemutattam.

Líra és Lédi


Csütörtök
A szokásos állatorvosi viziten ma 1 veszettség elleni oltást, 13 kombinált oltást, és 7 mikrochipet osztott ki az állatorvosunk.
Adri önkéntesünk két kutyust szállított ki a menhelyre, akik gazdájuk hirtelen halála miatt kerültek nehéz helyzetbe:
A gazdi halála után az édesanyja próbált róluk gondoskodni, de mivel nagytestűek, így a hölgy nem bírt velük. 
A menhelyen új nevet kaptak, mivel mindkét név igen gyakori, és egyébként sem hallgattak rá. Így lett Zeuszból Borisz, Mayából pedig Brendi.

Brendi
Borisz


Péntek
Ma a hétvégén külföldre gazdisodó kutyák felkeszítésével telt a napunk, valamint a "K" kölykök végre kiköltözhettek a kölykös kennelbe, ahol jóval nagyobb térben játszhatnak.

A K kölykök kiköltöztek


Szombat és Vasárnap
Két szerencsés kutyánk, egymástól függetlenül Budapestre költözhetett: Szende és Bogi ma már gazdis kutyaké t élheti tovább életét.
Ugyanakkor Palást, Para, Dior, Múzsa, Kócos és Bajnok Németországba gazdisodott, míg Mini Ausztriába.

Vanda segítségével Csontos szépült meg, hozzáteszem, mindent megtett, hogy meghezítse a dolgunkat. Végül azonban mégis győzedelmeskedtünk.

Csontos új frizurája


Izgalom is jutott a hétvégére: Harcos egyik pillanatról a másikra felpuffadt, erősen lihegett, nem tudott felállni. Rögtön az ügyeletre lett rohanni, szerencsére azonban nem volt gyomorcsavarodása,  viszont a gázok felgyülemlettek és ez okozott iszonyú közérzetet.
A szurik után Harcos a visszafelé úton végig "hangoskodott". Minden távozott, aminek távoznia kellett, így néhány órával később már újra formában volt.

Harcos rosszul lesz 

 

Harcos jobban vanKöszönjük a 133 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak!
Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.


Linda

Hozzászólások