Kutyamesék 2020. febr. 24. - márc. 1.

Kutyás blog | 2020. március 2.
.

Letelt Néró veszettségi megfigyelése a menhelyen, így megkapta a védőoltását. Ő volt az a kutya, aki pár hete megharapta a gazdáját, majd két állatorvos is kiment a helyszínre lefolytatni az ilyenkor kötelező veszettségi megfigyelést. A harapás okára nem derült fény, de időközben Nérót sikerült a gazdájának jól megetetnie csonttal, ami a bélcsatornájában szinte bekövesedett, és csak akkor kért segítséget, amikor szegény kutya már őrületes fájdalmak közepette púposkodott, és nem volt hajlandó enni.

Néró láncról szabadult, gondozónk ment ki érte, majd rohant vele az ügyeletre, ahol be kellett bódítani a beavatkozáshoz, olyan fájdalmai voltak. egy igen vastag, 32 cm hosszú, gyakorlatilag megkövesedett bélsarat mostak ki belőle nagy nehezen, úgyhogy mindenki megszenvedett vele: kutya, állatorvos, gondozó egyaránt.

Aztán Néró a menhelyre került, és mivel a kezdeti tapasztalatai nem voltak jók, így nem tapsikolt örömében, amikor meglátott minket, mi több, ki nem állhatta az egész menhelyi brigádot, és igen nehezére esett nyitni felénk, de a kíváncsisága végül győzedelmeskedett: napról napra egyre közelebb kerültünk egymáshoz, és mivel egy alkalmazkodó természetű kutyust ismertünk meg a személyében, így a megfigyelés után a nagyudvarba került, ahol teljesen kinyílt.

Fülig érő szájjal csodálta meg a társait és a nagy területet ami az övé is, ahol nincs korlátok közé szorítva. Amikor csak meglátjuk, fülig ér a szája, szabályosan repked örömében, és alig várja, hogy valaki hozzászóljon, vagy megsimogassa. Mindenkihez alkalmazkodik, a konfliktusokat kerüli. Kiválóan kommunikál, és azonnal barátságot kötött Rozsdival, akivel óriásiakat játszanak. Ez a kutya ugyanaz, mint aki pár héttel ezelőtt megharapta a gazdáját...

Hétfő

A pár héttel ezelőtt Balástyáról mentett, csonttá aszalódott Indigó állapota napról napra javul, és úgy gondoltuk, hogy jót tenne neki, ha végre egy kis társasága is akadna, hogy a fizikai fejlődése mellett a lelki fejlődését is elősegítsük. Mufurchoz és Argoszhoz került első körben, de Indigó annyira túláradó boldogsággal vette tudomásul a társaságot, hogy Argoszék kezdték rosszul érezni magukat a pörgős kislány mellett, így került át Csókáék udvarába, ahol szintén nagyon otthon érzi magát. A szabadság és a kutyapajtások jelenléte nagyon sokat jelent neki.

1. kép: Indigó az udvarban


Kedd

Liza állapota folyamatosan javul, most hízókúrán van, hogy nagy levegő után a diszplázia műtéten is végre túlessen. Szerencsére azonban ezt leszámítva jól van, napközben a nagyudvaron kószál, bár igaz ami igaz gyorsan elfárad. Ez szemmel láthatóan a diszpláziának is jót tesz, mert könnyebben mozog, és ugyan nagyon csekély mértékben, de használja a beteg lábát is. Amíg sokat feküdt, addig erre nem nagyon volt példa.

2. kép: Liza napközben a szabadban bóklászik


Szerda

Délelőtt beköltözött legújabb lakónk, Naomi, akinek a két lába között egy óriási daganat éktelenkedik, amit szinte már a földön húz.

3. kép: Naomi


Épp dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk,  így megmutattuk Naomi  csomóját is, amit jövő héten lesz eltávolítva.

Pimpit vittük vizsgálatra, akinek oldalán csomók vannak, és kopaszodik. Elsőre ez parazitafertőzésnek tűnik, így cseppeket kapott. Egy hónap múlva kontrollvizsgálatra kell vinni, ha addig nem javul, akkor felvetődik a lehetősége annak, hogy a pajzsmirigyével vannak gondok. Szerencsére szívféregtesztje negatív lett.

A 18. életévét betöltött Fürge kutyánk is vizsgálatra utazott, sokat köhög, kedélyállapota ingadozó. Sajnos gyengélkedése nem oktalan, szívbetegséget állapítottak meg nála, erre gyógyszereket kapott, azonban a tüdején apró foltok vannak. Ez sajnos tüdődaganatra is utalhat. Ennek ellenére bizakodunk, hogy Fürgi még sokáig az előkészítő legházsártosabb lakója lehet.

A vizsgálatok mellett ivartalanításra is utaztak kutyák: Ciklon, Jázmin és Pötyi. Nekik a műtét mellett a szívféregszűrés is megtörtént. Sajnos Ciklon pozitív lett.

Csütörtök

A héten a szokásostól eltérően helyettes állatorvosunk, dr. Bárkányi Pál látogatott el a menhelyünkre. Nem kevés tennivaló akadt, 18 kombinált oltás mellett 2 veszettség elleni védőoltást, valamint 10 mikrochipet is kiosztott.

Hihetetlen, de legapróbb védenceink, Mimóza és testvérei is már második védőoltásukat kapták, és emellett a mikrochipet is megkapták.

4. kép: a kilenc tesó túl a második oltáson


Hihetetlen öröm számunkra, hogy az egykor rettegő, saját nevét nem tudó, elhanyagolt Dínó kutyánk végre révbe ért. Rájött, hogy nálunk nincs mitől félni, és neki is van neve, mint mindenki másnak. Ezzel együtt az álomgazdi is megérkezett, aki ugyanúgy vélekedik, mint mi, nagykutyának (is) benn a helye! Ennek fényében költözött Dínó Kaposvárra. Nagyon sok együtt töltött szép éveket kívánunk!

Péntek

Bizonyára mindenki emlékszik, vagy legalábbis halott már Pukliról,a kölyökről,  aki egy szép nagy púppal érkezett a menhelyre, ráadásul vakon. Ő is hosszú utat járt be nálunk, és sikerült visszaszereznie a látását is. Megannyi gazdijelölt közül végül egy olyan családot választottunk, ahol ő lesz mindenki szeme fénye, és még akkor is vállalták volna őt, ha egész életében vak marad. Pukli ma elindult gazdijával Érdre, hogy élete hátralévő részét a gazdijával tölthesse,

A napjaink nem múlnak el napok szívszorító események nélkül. Ásotthalomról érkezett hozzánk Zsömle, akinek gazdája is van, csak épp nem óhajott róla megfelelően gondoskodni. Láncon élt, elhanyagoltan, fedél nélkül, így mindig ázott-fázott.

Ezt elégelte meg a szomszéd, és bejelentést tett rossz állattartás miatt. Általában itt szokott megakadni a történet, de nem Ásotthalmon, ahol a jegyző igen nagy állatbarát. És hogy mit ér egy állatbarát jegyző? Sok állatnak magát az életet! Ő ugyanis a történet után ment: az ásotthalmi jegyzőasszony hathatós közreműködése nélkül ez a kutya sem számíthatott volna hosszú életre. Ő azonban intézkedett, és a kutyát biztonságba helyezte nálunk.

Tekintve, hogy jelenleg is három Zsömle névre keresztelt chipes kutya van a menhelyen, így a legnagyobb egyetértésben ezt a szelíd öreg mamót Zsenge névre kereszteltük át. 

5. kép: Zsenge


Szombat és Vasárnap

A hétvége a megszokott tempóban zajlott, magyarul majdnem kiesett a szemünk akkora hajtás volt. A jó idő miatt nagyon sokan látogattak el hozzánk, illetve a kutyusaink gazdijelöltjei is inkább hétvégén érnek rá, emiatt akkora tömeg volt a menhelyen, mint egy bevásárlóközpontban. Volt, akinek már nem jutott parkoló, így nem volt más választás, az út közepén volt kénytelen megállni.

Az elmaradhatatlan kutyasétáltatás pedig tovább fokozta a forgalmat, úgyhogy igazán nagy nyüzsgés volt a menhelyen. Ez azt jelenti, hogy sokan kíváncsiak a munkánkra, és egyre többen szeretnék megnézni a saját szemükkel a menhelyi  körülményeket.

Az önkénteseink a sétáltatás mellett kutyákat is költöztettek: Bella, aki eddig Kuka élettársa volt, Dínó távozásával beköltözött Igorékhoz, így kényelmesebben, homokon tölthetoi a mindennapijait. Beilleszkedése teljesen zökkenőmentes volt.

6. kép: Bella átköltözött Igorékhoz

 

Köszönjük a 156 mentett kutyus nevében,hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások