Kutyamesék 2020. aug. 3-9.

Kutyás blog | 2020. augusztus 16.

Néha nagyon nehéz a mindennapi munkával a telefont is összeegyeztetni, amin minden nap hatalmas mennyiségű hívást bonyolítunk. Néha egy-egy hívás teljesen rányomja a bélyegét az egész napra.

Ha nem tudunk azonnal segíteni egy embernek aki megunta a saját kutyáját vagy cicáját, akkor jön az iróniával átitatott kérdés: 

Akkor minek vannak?

Elsősorban azért, hogy a benn élő kétszáz állatot napi szinten ellásunk. Ebbe beletartozik a takarítás, etetés, betegápolás, , adományok beszerzése, bevásárlás a menhelyre, a hibás dolgok javítása, telefonkezelés, kommunikáció, gazdikeresés, állatorvoshoz szállítás, millió papírmunka. 
Emellett elsősorban kóbor állatokat mentünk, de a gazdás kutyákat sem utasítjuk vissza. Ez azt jelenti hogy nagyon sok kutya érkezik hozzánk, aminek összehangolása nem kevés feladat. 

Újabban sokan, az elmúlt héten többen is kértek segítséget a saját állatuk ellátásához élelemben, állatorvosi költségben még inkább, mert ők nem tudják fizetni. Ami még inkább felháborított minket, hogy mintegy cserébe felajánlották az adó 1% felajánlást jövőre.

Ezt én pofonként éltem meg:
Egyrészt az ilyen dolgokat hívják zsarolásnak.

Másrészt azt az összeget ajánlja fel, amivel rendelkezhet ugyan, de ha nem teszi, akkor elvész, az államé lesz. Természetesen nekünk ez jelent mindent, enélkül nem is létezhetnénk, de visszás, mert valamihez kötik. 
Az emberek azért ajánlják fel nekünk, hogy a gazdátlan, beteg, senkinek sem kellő, menhelyen élő állatoknak legyen esélyük új életet kezdeni. 
Nem olyan embereknek, akik nem tudnak, vagy nem akarnak az állatukra költeni. Mellesleg állatot tattani nem kötelező.

Mindenkinek szívesen segítenénk, de már mi is az utolsó filléreket kuporgatjuk! Szeptemberben fog érkezni az 1% összege, addig nekünk ezekről az állatokról ugyanolyan színvonalon kell gondoskodnunk. Nem mondhatom a cukorbeteg kutyának, hogy nem vehetünk neki inzulint, nem mondhatom a szívbeteg kutyának, hogy szeptemberig már nem kap gyógyszereket.

Két hónap alatt hatvannál több kutya érkezett a menhelyre, és augusztusban a hónap elején már újabb tíz kutyus érkezett. 

Ha bárki kicsit utánaszámol, akkor ez óriási mennyiségű kutya, akiknek külön nyilvántartásuk , oltási könyvük van. Az oltások mellett ivartalanításon is átesnek, szűrjük őket szívféregre, védekezünk ellene. A betegeket gyógyíttatjuk, és ilyen létszám mellett, sok öreg kutyával bizony nincs olyan, hogy mindenki egészséges.

Napi szinten legalább 10-15 kutyánk szed állandó gyógyszert, akik idősek, és emellett még mások is, ha lebetegednek. Ebben nincs benne a bélféreg elleni tabletták adása, és szívféregkezelés.

Elfogytak a tartalékaink. 
Mi elsősorban a rengeteg benn élő állatért vagyunk felelősek. Minden más csak utána.
Ha még a gazdás kutyák állatorvosi költségeit is mi fedezzük, akkor mi marad a hontalan latoknak?

Hétfő
Egy végtelenül kedves, jóindulatú talált kutya miatt kértek segítséget, akit előző este találtak a Domaszéki út legvégén. Dorinát éjszakára elhelyezték, reggel pedig biztonságba helyeztük a menhelyen.
Olyan embereknek könnyebb segíteni, akik együttműködnek, és ők maguk is a segítségnyújtás lehetőségét keresi. Ha éjszakára nem tudta volna elhelyezni, akkor reggelre Dorina már árkon-bokron túl lett  volna.

Dorina


Délelőtt Kefének volt szüksége állatorvosi ellatásra. Egy cupákos csont darabja fúródott a szájpadlásába, amihez bódításra is szükség volt. Dr. Farkas Attila rendelőjébe szállítottuk a műtétre.

Kefe


Kedd 
Egy lesoványodott csonka család érkezett a menhelyre, akiket a Rúzsai úton találtak. Anyakutya egy szem kölykével. Hogy hol lehet a többi kicsi, arra már nem kapunk választ. Az anyakutya a Marcipán nevet kapta, kölykét pedig Csipisznek nevezte el a megtaláló.

Marcipán és Csipisz


Ezzel még nem ért véget a mai nap: Bejelentés érkezett Kiskundorozsmáról, hogy egy kutyát elgázoltak a szemük láttára, és segítségre van szüksége. Az autós "természetesen" tovább hajtott.
Tóbiás nem rendelkezett mikrochippel, így a gazdáját sem tudtuk értesíteni, bár jobb is, mert zörögnek a csontjai, olyan sovány.
Dr. Sebő Ottó gondolkodás nélkül igent mondott a vizsgálatra, úgyhogy megiramodtunk Makóra. Tóbiás csontja eltörött, de nem mozdult el. Pár hét ketrec nyugalomra van szüksége, sérülése nem életveszélyes, de lábadozása hosszú lesz.

A balesetes Tóbiás


Szerda
Mivel Fürge állapota továbbra sem javul, és rengeteget köhög, így egyeztettünk Dr. Sebő Ottóval, hogy a holnap vizsgálatra utazó kutyák mellett Fürgének is újabb vizsgálatra lesz szüksége. Nagyon félünk, hiszen Fürgi nagyon idős, ráadásul a múltkor felmerült egy tüdődaganat lehetősége is, mert a röntgen egy foltot mutatott a tüdőben, amit nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy pontosan mi.

Fürge


Csütörtök
Dr Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk délelőtt:
Panka vizsgálatra utazott, mert mellkasán egy csomót találtunk. Szerencsére ez egy műtétet nem igénylő esztétikai hiba, zsírdaganata van.
Törpe vissza-visszatérő megfázásos tünetek miatt utazott. Neki orrmelléküreg gyulladása van. Gyógyszert írrtk fel neki, ha erre sem javul, akkor sajnos meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy ő ilyen marad.
Szanka fogkőeltávolítason esett át, illetve egy vérképet csináltattunk neki. Tökéletesen jól van idős kora ellenére.
Batu szívférgesség miatt szívultrahangra utazott. A szívében nem láttak férgeket.
Fürgének pedig gyógyszerváltásra van szüksége, vizesedik a tüdeje. Az új röntgen már nem mutatott a tüdejében foltot, tehát megnyugodhatunk, a kisöregünk nem daganatos, az új gyógyszertől pedig a köhögés is csillapodni fog.

A vizsgálatra utazók egy része már a boxban


Természetesen a szokásos heti kutyaoltás sem maradhatott el: dr. Farkas Attila a héten 2 veszettségi-kombinált oltást, 8 veszettségi oltást, 14 kombinált oltást, valamint 5 mikrochipet osztott ki.

Péntek
Reggel Bordányba igyekeztünk, nagylelkű felajánlást kaptunk: egy működőképes hűtőgép, mosógép és egy fagyasztóláda adományozásával segítette a munkánkat egy hölgy. Köszönjük szépen több, mint nagylelkű adományát!

Apolló néhány hete gazdihoz került, így Olegnek egy hozzá passzoló, karakán kutyát kellett keresnünk társnak, ami nem olyan egyszerű feladat. Végül Lufira esett a választás, aki ugyan jóval kisebb, mint Oleg, de hihetetlen kiegyensúlyozott kutya. 
Természetesen Oleg rögtön szerembe esett a szép hölgy láttán. Azért Lufi sem volt szívbajos: útba igazította Oleget, hogy itt bizony ő lesz a főnök.

Oleg és Lufi


Szombat és Vasárnap
Egy önkéntesünk chipleolvasásban segített, egy tacsi keveréket találtak a Plázánál az autók alatt. Chipje nem volt, éjszakára elhelyezték, reggel pedig érkezett a menhelyre. Pumesznek nevezték el. 

Pumesz


A Zsombói út-Halászcsárda közti szakaszon két fiatal kutyust találtak, akiket tényleg csak a csodával határos módon nem ütöttek el. Dolgozónk ment ki értük, így kerültek be a menhelyre. 

Meggy és Mono


A két kölyök nem tervezett kutyusok voltak, ma ugyanis rossz állattartás miatt egy kisebb kolónia került volna hozzánk, szám szerint hatan. Ők egy házban vannak folyamatosan bezárva, felügyelet nélkül. Csak etetni járnak ki. A lakosság a szagok és kutyaugatás miatt feljelentést tettek. Valójában itt rossz állattartást történt, de a gazda együttműködő, belátta, hogy ez nem jó a kutyáknak. Egyelőre ugyan hat helyett csak kettőt tudunk fogadni, de amint lehet a többi segítségre szoruló is hozzánk kerül. Köszönet Adri önkéntesünknek a beszállításért!

Csipke és Csipesz


Köszönjük a 160 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.
 

Linda
 

Hozzászólások