Kutyamesék 2019. ápr. 15-21.

Kutyás blog | 2019. április 23.

Minden egyes nappal közelebb kerülünk a nyárhoz, ami  személyemnek a legkedvesebb évszaka, leszámítva persze a megannyi veszélyt, ami ilyenkor négylábú családtagjainkra leselkedik. Lássuk, hogy melyek a legkiemelkedőbbek, a teljesség igénye nélkül!

Itt van rögtön a szívférgesség, amit megelőzni könnyebb, és kevésbé drága, mint kezelni, s egy kis odafigyeléssel megóvhatjuk a betegségtől a kedvencünket. A szívférgességet szúnyogok terjesztik, és ahogyan néhány évvel ezelőtt csak a trópusokon kellett tőle tartani, most az egyik legsűrűbben emlegetett megbetegedés. Védekezni ellene rácsepegtető oldattal, és gyógyszerrel lehet, de nagyon fontos, hogy figyeljük, a készítmény mennyi ideig véd, mert ez eltérő lehet. Érdemes a naptárban lejegyezni, hogy a kutyánk mikor kapta az utolsó adagot.

A szívférgesség lassan, a kullancsfertőzés gyorsan kialakul, és csak az azonnali állatorvosi kezelés segít. A kullancsok sajnos már egész évben jelen vannak, rengeteg elérhető készítmény van ellenük, melyeknek a hatásmechanizmusa, valamint a hatóideje is eltér. 100 %-os védelem nincs ellenük, így ha az állatunk nem a megszokott módon viselkedik, és a legkisebb gyanú is felmerül, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Légynyűvesség: leginkább a hosszú szőrű kutyákat érinti, akiknek a sebe begyullad a sűrű szőr alatt, de érintheti a beteg állatokat is, akik nehezen mozognak. A legyek eleve sok problémát tudnak okozni egyébként egészséges állatoknál is, hiszen kicsíphetik a fülüket, orrukat. Hogy mi hatásos ellene, arról a vélemények nagyon megoszlanak, bolha elleni fürdetőszer, erős illatú olajok többé-kevésbé távol tudják őket tartani. Ha azonban a sebbe a légy belehelyezi a lárvákat, és elmulasztjuk az állatot orvoshoz vinni, úgy a következmények végzetesek lehetnek.

Ugyan nem halálos, de igen kellemetlen jelenség a bolhásság, ráadásul nem elég a háziállatokat kezelni, a fekhelyekre, és a pihenőhelyekre is figyelmet kell fordítani. Megelőzni sokkal könnyebb, mint kezelni, a lehetőségek tárháza végtelen: nyakörvek, rácsepegtető oldatok, szájon át adagolható készítmények egyaránt kaphatóak, eltérő hatóidővel.

Az élősködők mellett néhány dísznövény (pl. a legtöbb hagymás növény) is veszélyt jelenthet kedvencünkre, ha megrágcsálja, vagy elfogyasztja a növény részeit, ilyenkor mérgezéses tüneteket észlelhetünk, amiket szintén komolyan kell venni. A dísznövényeken kívül a toklász és a királydinnye okozhat még fejtörést, mert belefúródhat a bőrbe, és igen fájdalmas duzzanatot, sebeket tud okozni, amit a kutya folyton nyalogat, rágcsál, emiatt könnyen súlyosbodhat is az állapota.

Maga az időjárás is nagyon veszélyes, ahogy télen a hideg, úgy nyáron a meleg viseli meg az élő szervezeteket, különösen, ha fennáll már egy alapbetegség. Mindig biztosítsunk megfelelő mennyiségű friss ivóvizet, árnyékos helyet a kutyának, és soha ne hagyjuk az autóban. A felforrósodott beton, vagy járda megégetheti a talppárnákat, így a sétákat kora reggelre, vagy estére érdemes időzíteni, és nagy melegben ne tervezzünk nagy túrákat. 

Ilyenkor érdemes a kutyánk bundáját felfrissíteni: fésüléssel, trimmeléssel, vagy akár a bunda megnyírásával, de mindenképpen érdemes szakember tanácsát, vagy segítségét kérni, hiszen a túl rövidre vágott szőr miatt akár le is éghet a kutya bőre, akárcsak az embereké. Vigyázzunk hát kedvenceinkre!

 

Hétfő

A hét eleje elég csendesen telt a menhely háza táján, de ezt már megszoktuk, hiszen az igazi élet a hétvégéken indul be nálunk. A mai napra két vérvételt terveztünk: Csöpinek és Leónak kellett volna vérvételre mennie, mert egy hónappal ezelőtt mindkettőnél anaplazma fertőzést találtunk, és antibiotikumos kezelést kaptak. Sajnos azonban az állatorvosunk lebetegedett, így a vérvételt is eltoltuk néhány nappal. 

 

Csöpi vérvételét el kellett halasztanunk

 

Kedd

Egy nagyobb volumenű kutyaköltöztetésbe fogtunk bele a mai napon, mert Tuloknak lejárt a megfigyelése, és az óriási termete kissé nehézkessé tette a karanténozását. A karantén kennelek ugyanis jóval kisebbek, emiatt kényelmetlenebbek is, pláne egy óriás termetű, nagy mozgásigényű kutyának. Tulok felköltöztetése a nagyházba azonban nem kevés logisztikát igényelt, ugyanis Mackó mellé szerettük volna költöztetni, mert úgy gondoltuk, jól kijönnének egymással. Mackó azonban már régóta együtt élt Picúrral és Gesztenyével, akiket előbb el kellett költöztetni ahhoz, hogy Tulok is átkerülhessen. Gesztenye Legóékhoz költözött, az óriási mozgásigényű Picúr pedig a "fiúkhoz", avagy Hektorék udvarába. Ebben az udvarban Borsika kivételével mindenki fiú, de ez ott senkit sem zavar! Sőt, köszönik, nagyon is jól érzik magukat együtt. Úgyhogy Picúrral tovább növeltük a fiúk számát, és természetesen rögtön el is fogadták őt. A játékban is rögtön partnerre talált, Rénóval és Csókával alaposan felforgatták az udvart.

 

Picúr összeköltözött Csókáékkal

 

Szerda

Vacak és Morzsi különköltöztetésével indítottuk a napot. Hektor magányos, amióta Lucát örökbefogadták mellőle, de nagyon nehezen fogad el más kutyákat, úgy gondoltuk, hogy az igen öntudatos Vacak jó társa lehet Hektornak, és úgy tűnik, hogy valóban gyorsan egymásra találtak.

 

Hektor és Vacak

 

Morzsi pedig egy kicsit visszafogottabb, játékosabb kenneltársakat kapott, mert sokkal jobban passzolnak a nyugisabb kutyák Morzsi személyiségéhez. Ferike és Tobzos lettek a társai, akik szintén most költöztek fel a karanténból. Morzsi az első néhány órában igen riadtan fogadta Tobzosékat, akik rögtön játszani kezdtek, de még aznap délután Morzsinak is sikerült felengednie az új lakótársak mellett.

 

Ferike Morzsi nyakában, és Tobzos

 

Sort kerítettünk Tulok felköltöztetésére is, bár ezt túl jó fotókkal nem tudjuk demonstrálni, ugyanis a két kutya egész nap megy, mint a golyó, így lehetetlenség róluk valamire való képet is készíteni. Persze a lényeg, hogy ők jól érzik magukat...

 

Mackó és Tulok suhannak az udvarban

 

Csürörtök

Állatorvosunk a szokásos heti vizitre érkezett, ma nyolc veszettségi-kombinált oltást, öt veszettségi oltást, hét kombinált oltást, egy mikrochipet, valamint két parvo elleni oltást osztott szét.

Fürtös és Fülöp számára is elérkezett az idő, hogy megkezdjék gazdis életüket, ők ma Németországba utaztak.

Egy szomorú szemű idős kutya, Zsömi érkezett ma hozzánk, aki nemrégiben túlesett egy daganatműtéten. Gazdája olyan élethelyzetbe került, hogy nem látott más kiutat, csak ha leadja őt a menhelyre. Azon lelkiismeretes emberek közé tartozik, aki oltva, chippelve adta le a kutyust, ráadásul a daganatműtétet sem halogatta. 

 

Zsömi

 

Péntek

Reggel helyettes állatorvosunk, dr. Bárkányi Pál érkezett a menhelyre, hogy Csöpitől és Leótól vért vegyen. A jövő héten utazó Spuri is túlesett egy teszten, neki minden eredménye negatív lett, valamint Jucust és Hoffmant is leszűrtük szívféregre, ők is mindketten negatív eredményt mutattak. 

Rendhagyó módon sétáltatós önkénteseink ma tették tiszteletüket a szokásos heti sétát megejteni a menhelyen. Nemcsak önkéntesekből, hanem menhelyi látogatókból is akadt szép számmal, és szinte mindenki adománnyal érkezett. A Tigra Kft. dolgozói a blogból értesültek, hogy kevés az élelem, így gyűjtésbe kezdtek. A dolgozók 90 db macskakonzervet, és 150 kg száraztápot hoztak ki a menhelyre, amiért nem tudunk elég hálásak lenni!

 

A Tigra Kft. dolgozóinak adománya

 

Sok menhelyi látogatónak és önkéntesnek is eszébe jutott az adakozás, így az adománygyűjtő ládánk is félig megtelt, így igazán sikeres napot zártunk. Nemcsak adományok tekintetében volt eredményes a napunk: újabb kutyák költöztek fel a kennelsorra,  hogy gazdira találásig kicsit kényelmesebb élhessenek: Dézi Barát lakótársa lett, Bogár pedig Dióval és Ribizlivel költözött össze.

 

Dió a nagyházba költözött

 

Szombat és vasárnap

Az ünnep nem szegte kedvét újdonsült önkéntesünknek, Vandának, aki egyébként kutyakozmetikus. Három kutya frizuraigazításával debütált a menhelyen, ami óriási segítség nekünk, gondozóknak, hiszen ennyivel kevesebb kutyát  kell megkozmetikáznunk. Ma Jucus, Mimi és Buckó szépült meg, de Vanda jövő héten is a menhelyi kutyák szépítésre áldozza az idejét, amiért nem lehetünk elég hálásak!

 

Mimi élvezte a kozmetikát

 

Buckó kozmetika után Pajtáshoz bújik

 

A héten alaposan felbolydult a menhely a sok-sok költöztetés miatt, de jövő héten újabb bajba jutott kutyák érkeznek hozzánk, akiknek talán az élete múlik az elhelyezésen. Ha kíváncsiak az ő történetükre, akkor tartsanak velünk a jövő héten is!

 

Köszönjük a 140 menhelyi kutya nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások