Kutyamesék 2018. okt. 1-7.

Kutyás blog | 2018. október 10.

Nagyon sokszor a fejünkhöz vágták már egy-egy elutasított örökbefogadási szándék után, hogy "fulladjunk bele akkor a kutyákba". Persze ennél jóval cifrább dolgokat is szoktunk kapni, de most nem az a célom, hogy ezekből a gyöngyszemekből válogatást készítsek, hanem hogy felhívjam a figyelmet, hogy néhány kutyánk mennyire esélytelenül indul. A nagyudvar lakói szinte észrevétlenek az örökbefogadók számára, pedig velük találkozik mindenki. Kedves, aranyos, szép kutyák, csak épp 10 év körüliek, javarészt feketèk, néhány szó róluk, és már megyünk is tovább. Gyepmesteri telepeken az ilyen kutyákat pár hét után már altatják, pedig egy idős kutya személyiségében rengeteg lehetőség van, és hihetetlen könnyen alkalmazkodik, szabályosan megfiatalodik. Külföldön viszont nagy becsben tartják az ilyen idős kutyákat, így szerencsére nem kell nekik sem menhelyen leélni életük hátralévő részét. A héten elmesélte egy munkatársam, hogy a nagyudvarból szeretett volna választani egy örökbefogadó, mikorra ő odaért hozzá, már szinte ki is választotta a jelöltet. Furcsának tartottam, de amikor munkatársam elmesélte, kiket nézett ki magának a nagyudvarból, már mindent értettem. Csatárt vagy Hoffmant szerette volna elvinni, s a két név már garancia, hogy az illető nem idős kutyákon szeretne segíteni, hanem "olcsó házőrzőért" jött. Csatárt a mérete miatt gyakran megcsodálják, de termete és kora visszatartó erő. Hoffman pedig nagy szája, domináns fellépése miatt tiszteletet parancsoló, pedig úgy 25 kg lehet. A férfi csalódottan távozott, mert ugye mi nem akarunk örökbeadni, csak őrizgetjük itt a kutyákat.

A nagyudvar azonban tartogat még néhány kincset, mint az idős, fekete, ám ősz arcú Lizit, aki színével és viselkedésével semmi feltűnést nem kelt, de a gondozók mindannyian nagyon szeretik, és mindenkinek van egy jó sztorija vele. A blogból is emlékezhetnek rá, ő volt az a depressziós kutya, akit az állapotából a nagyudvar kutyái rángattak ki, és később ő lett a múlt héten elhunyt Topi élete szerelme. Nos, Lizi nem keltett nagy feltűnést, de egy német család beleszeretett, és így ő is esélyt kapott, neki sem kell a menhelyen leélni az életét. Mikor a blogot írom már visszajelzést is kaptam róla, rekord gyorsasággal pár nap alatt beilleszkedett, ráadásul egy másik volt tappancsos kutya, Bogár társa lett, akivel ő sohasem találkozott, mert már akkor gazdis volt, amikor Lizi érkezett. Bogár hozzá hasonló esélyekkel indult: idős, fekete puli, ráadásul szívbeteg. A videót látva azonban teljesen megfiatalodott. Hihetetlen jó volt látni, hogy ilyen boldog! Ez a bevezető arra hivatott, hogy elmondjam, nem kell félni egy idős, vagy idősödő kutya befogadásától. Pillanatok alatt alkalmazkodik, megérti a szabályokat, elképesztően ragaszkodik, és teljesen megfiatalodik. 

 

Hétfő

Reggel dr. Farkas Attila rendelőjébe készülődtünk, Sárinak és Lilinek laborteszt okán, ugyanis a gyorstesztjük szívféregre pozitív lett. Lizi pedig vérparazita tesztre készült, a szívféregtesztje ugyan neki is pozitív, de külföldre utazása előtt még szüksége van egyéb tesztekre is. Neki a többi tesztje negatív lett, így a héten már utazhat. Ez azért nagyszerű hír, mert idehaza egy 12 éves, szívférges, fekete kutyának az örökbefogadási esélyei a nullával egyenlőek.

Egy bajban lévő, vemhes puli, Borsika érkezett a menhelyre. Őt egy szemétkupac között találták Dorozsma határában. A csupaszív kutya beérkezése előtt túlesett a szívféregteszten, ami negatív lett, és hála Andinak, meg is lett szépítve az ápolatlan bundája.

 

Borsika, ahogy megtalálták

 

Kedd

Megérkezett Sári és Lili labortesztje, ami alátámasztotta a gyorsteszten mutatott eredményt. Mindketten szívférgesek.

Rácalmásra, a Hankook Kft-hez igyekeztünk, hogy átvehessük  nyereményünket, a két garnitúra gumiabroncsot, melyet az Abroncsadományozási Program keretén belül nyertünk.

Az új gumiabroncsok

 

Szerda 

A Mars Magyarország Kft. lelkes dolgozói közül néhányan ma adományt hoztak a menhelynek, amit ezúton is hálásan köszönünk. 

 

Az adomány

 

Délutan dr. Sebő Ottó rendelőjébe indult a menhelyi autó Piszpesszel, Borsikával és Hérosszal. Hérosz korábbi lábtörése miatt kényszerült újra műtőasztalra, a gyenge csontjait egy vas tartotta forradásig, amit most eltávolítottak. Piszpesz pár napja lassabban közlekedik, nem ugrál annyit, mint szokott. Ő emiatt vizsgálatra ment. Nála gerincmeszesedést állapítottak meg, gyógyszeres kezelést igényel, mellette pedig injekciót kapott. Borsika túlesett az ivartalanításon. A beavatkozást mindannyian jól viselték.

 

Borsika a menhely betegszobájában lábadozik

 

Csütörtök

A mai volt idős Lizink nagy napja, ugyanis ma indult Németországba, hogy 12 évesen új eletet kezdjen. Annak az idős Bogárnak lesz társa, aki hónapokkal ezelőtt utazott ki, hasonlóan esélytelen kutyaként.

A szatymazi óvodába a menhely nem kis meglepetésére nagy mennyiségű adományt gyűjtöttek a védenceink számára. Ma délután ezt az adományt raktároztuk el.

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila megérkezett a szokásos heti oltásokat beadni, valamint a hétvégén külföldre utazó kutyákat leszűrni, így a megszokottnál is hosszabbra sikerült a heti vizit.

 

Lizi ma búcsút intett a menhelynek, hogy új életet kezdjen

 

Péntek

A holnap elutazó kutyákat készítettük fel az útra: spotonoztunk, nyakörveket próbáltunk, papírokat készítettünk össze.

 

Szombat és vasárnap 

Ma Dini, Tapi, Hamu, Gyopár, Gyömbér, Éva, Iglice, Szupi, Szandi és Joey útnak indult Németország felé, hogy gazdis kutyaként éljék tovább az életüket. Hozzátenném, hogy Joey, Lizihez hasonlóan egy másik volt tappancsos kutya, Bíborka mellett fog élni. 

A megüresedett helyek persze nem maradnak üresen, újabb segítségre szoruló kutyák fognak érkezni a menhelyre.

Az elmaradhatatlan kutyasétáltatás ezúttal 15 önkéntesünk segítségével zajlott, és 103 kutya sétálhatott. Köszönjük mindenkinek, hogy ismét szebbé tettétek a kutyák mindennapjait!

Önkénteseink mellett állandó támogatónknak, Csonka Évának is köszönjük a nagy mennyiségű tisztítószert, gumikesztyűt, papírtörlőt, amivel megkönnyíti az életünket a menhelyen. A hétvégi adománygyűjtő ládára öröm volt ránézni!

 

Az adománygyűjtő láda

 

Köszönjük a 138 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások