Kutyamesék 2018. jún. 25. - júl. 1.

Kutyás blog | 2018. július 2.

A héten a közösségi oldalon több posztot is találtam arról, hogy a légynyüveknek kutyák estek áldozatul, akiknek előző napon még "semmi" bajuk sem volt. Ezt az állapotot a húslégy és a döglégy egyaránt okozhatja, és valóban igen gyorsan súlyossá válhat, ha nem veszik észre, vagy nem veszik komolyan. Az állatorvosunk is elmondta személyes tapasztalatát, hogy igen sok esetben kell nyáron ilyen kutyákat kezelni, és sajnos a gazdák nem is tudják, hogy mi baja az állatnak. Gyakorta az oltás alkalmával derül ki, hogy a kutyával nincs minden rendben. Ez a betegség, vagy állapot minden nyáron előfordul(hat), ha nem figyelünk eléggé e jelekre. A legyek a nem kezelt bőfelületre, sérülésre teszik a petéiket, vagy olyan állat szőrére, bőrére, ami szagos, elhanyagolt. Ez akár lehet egy gyomorrontás miatt bekövetkező hasmenés is, tehát bármilyen szag, ami vonzó a legyeknek. A bőr ilyenkor felpuhul, és a peték néhány óra alatt ki is kelnek, ha az állatot nem kezeljük. A nyüvek enzimeket termelnek, amik a szöveteket károsítják, ezzel táplálkoznak. Ha időben nem kerül állatorvoshoz a kutya, akkor ez könnyen az életébe kerülhet.

Leginkább a hosszabb szőrű  kutyákat veszélyezteti, hiszen a rövidebb szőrűeknél könnyebb észrevenni ha sérülés, vagy seb van az állaton. A kint-benti, vagy bent élő kutyáknak nincs annyi félnivalója, hiszen így a gazdi könnyebben észreveszi ha valami nem stimmel: a kutya nem akar előjönni, vagy kellemetlen szaga van, és megnézi, így azonnal látható a sérülés, gyorsan megakadályozható, hogy kikeljenek a peték.

Az írásom elsősorban tehát most azoknak a kutyatartóknak szól, akik kinn tartják az állataikat. Nekik adhat segítséget, hogy miként óvhatják meg a kutyát.

A legfontosabb, hogy a hosszú szőrű kutyák bundáját ápoljuk: nyáron vágjuk le, vagy fésüljük simára, hogy ne alakulhassanak ki úgynevezett "forró pontok", mert akkor bepállhat a bőrük.

Figyeljük a viselkedését, és ha nem akar előjönni, vagy elbújik, akkor menjünk oda hozzá, és vizsgáljuk meg.

Ha gyomorrontása, hasmenése van, akkor figyeljük a végbélnyílását és a környező szőrt, hogy tiszta legyen.

Tegyünk rá kullancs és bolha elleni cseppet, nyakörvet, hogy ne vakargassa magát, és igyekezzünk a legyeket is távol tartani, hiszen sok udvaron élő kutyának piszkálhatják a legyek a fülét, orrát.

Nézzük át a kutyát, hogy nincs-e rajta sérülés. Ha van, akkor azt mihamarabb el kell látni.

Összességében elmondható, hogy ilyenkor még inkább figyelni kell a kutya viselkedésére, és testi épségére, hiszen ha nem figyelünk, akkor akár néhány óra alatt is komoly, életveszélyes állapotba kerülhet. A legfontosabb tehát a megelőzés.

 

 

Hétfő

Megérkezett a menhelyre egy nagyobb adag tápadomány, ami  ugyan hiába sok, mégsem lesz sokáig elég, hiszen sok éhes szájat kell etetnünk minden nap. A táp elraktározása mellett a menhelyen ma az aktuális szívféreg  elleni kezelést is megejtettük.

Ivartalanításra utazott dr. Farkas Attila rendelőjébe Rió, Szájmon, Tüske és Lütyő. Mindannyian túlestek az ivartalanításon és a szívféreg szűrésen. A szűrés sajnos bebizonyította, amire régóta gyanakszunk, hogy Rió sajnos pozitív. Szerencsére a többiek tesztje azonban negatív lett.

 

Rió tesztje azt mutatja, hogy szívférges.

 

Kedd

Rockyra és a régóta nálunk élő Cipóra érdeklődtek külföldről, de az utazás egyik feltétele, hogy a szívféregtesztjük negatív legyen. A beérkezésükkor elkészített gyorsteszt mindkettőnek pozitív volt, így a gazdijelöltek laborvizsgálatot kértek, amihez vérvételre volt szükség. A régóta nálunk élő Cipó tesztje negatív lett, de őt régóta kezeljük, Rocky, aki azonban nem olyan rég érkezett, ahogy várható volt, pozitív maradt.

 

Rocky ugyancsak szívférgességgel küzd.

 

Szerda

Reggel újabb ivartalanításra készülődtünk dr. Farkas Attila rendelőjébe, ezúttal Nektárral és Noéval, de az élet úgy hozta, hogy a menhely egyik legidősebb kutyáját, Sztafit is be kellett protezsálnunk.  Neki bedagadt az egyik lába, és sebesre nyalta a combját. Az állatorvosunk ellátta, de sajnos nem sikerült arra választ kapni, hogy miért kezdte el nyalogatni a lábát. 

Egyelőre gallért kapott, és el kellett különíteni egy betonos kennelbe, ami az ízületeinek nem túl jó, viszont így kevesebb a valószínűsége, hogy szennyeződhet a sebe.

Noé és Nektár eközben átesett az ivartalanításon, valamint a szívféregteszten. Mindkét teszt negatív lett.

 

Sztafinak néhány napig gallért kell viselnie.

 

Csütörtök

A szokásos állatorvosi viziten ezúttal nem sok kutyás teendőnk volt. A nap híre azonban Iglice gazdisodása volt, aki ma Budapestre költözött. 

 

Iglice az új otthonában.

 

Péntek

Újabb ivartalanítás következett dr. Farkas Attilánál, ezúttal Árnyék és Vezér volt a két soron következő kutya. Természetesen a gyorsteszt is elmaradhatatlan: Vezér szívféregtesztje negatív lett, azonban Árnyéké pozitív. 

A menhelyen is zajlottak az események, ugyanis ma elkezdtünk készülődni a jövő héttől induló gyermektáborra, ami a tavalyihoz hasonlóan a menhelyen lesz. A délután rendezkedéssel, pakolással telt.

 

Vezér is átesett az ivartalanításon.

 

Szombat és vasárnap

A gyermektáboros készülődés mellett állandó önkénteseink is megérkeztek a szokásos hétvégi sétáltatásra, ami ezúttal mesésre sikerült 101 kis és nagykutya sétálhatott 14 önkéntesünk segítségével.

Nekiveselkedtünk Periklész fürdetésének is, azt gondoltuk nem lesz egyszerű feladat, de megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ő bizony nemcsak hogy nem áll ellen, még élvezi is a fürdetést. Erre azért volt szükség, mert szerettük volna ha egy kicsit felfrissül, ugyanis a betegsége miatt erősen hámlik a bőre. A hámlást követő új bőre azonban egészségesnek tűnik, és mintha a szőre szaga és zsírossága is elkezdett volna enyhülni. Egy szó, mint száz, Periklésznek valódi öröm volt a hétvégi pancsolás, és mivel a levegő is elég fülledt volt, még fel is frissült.

 

Periklész lassan, de biztosan szépül.

 

Köszönjük a 165 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások