Kutyamesék 2018. júl. 23-29.

Kutyás blog | 2018. július 30.

A menhelyen idén már másodjára vágunk bele a nyári táborba, és szerencsére vannak visszatérő vendégeink is. Nagyon fontos a gyerekeket az állatok szeretetére már kicsi korban ránevelni. Ehhez kiváló lehetőség a különböző nyári táborok, amikor a különböző korosztályok játszva sajátítják el az állatokkal szembeni helyes bánásmódot. Mi a szemléletformálást tűztük ki legfőbb célunknak, hiszen a jövő nemzedékét fontos az állatokkal szembeni empátiára nevelni. Azért, hogy ne legyen nem kívánt szaporulat, hogy a vásárokon ne lehessen kutyát eladni, hogy az emberekbe beleneveljük az ivartalanítás fontosságát, és hogy a nem ivartalanított, tenyésztésre szánt kutyákat ne haszonszerzésre használja fel a tulajdonos, és hogy az ember jobban átgondolja azt, hogy mikor áll készen az állattartásra. A gyerekeket megismertetjük a menhelyi állatokkal, az életükkel, hogy milyen nehézségekbe ütközünk, hogy mit jelent egy menhelyet működtetni, és milyen feladataink vannak. Megismerkedhetnek a felelős állattartás alapjaival, hogy mitől boldog egy kutya, mire van szüksége. A gyerekek kipróbálhatják, megismerhetik a kutyás sportokat, de testközelből meg is tekinthetik, megérinthetik a menhelyi kutyákat. Megtanulhatják, hogy milyen kutyabetegségek vannak, és hogyan kell ellenük védekezni. Különböző kutyafajták jellegzetességeit is megismerhetik, egyszóval sok-sok ismeretet szerezhetnek. Néha komolyan megdöbbentünk azon, hogy 8-12 éves gyerekek milyen felnőtt fejjel gondolkoznak,  míg a hozzánk ellátogató emberek egy része meg sem érti, amit mondani szeretnénk. Olyan mondatok hangzottak el, mint "nem a kutya tehet róla, hogy ilyen, hanem a gazdája", vagy "nagyon sok tennivalója van egy gondozónak". Ilyenkor úgy érezzük, hogy nem szélmalomharc a miénk, és hogy a jövő szebbé tételéhez talán egy picit mi is hozzájárulhatunk. 

 

Hétfő

A menhelyen elindult az idei második nyári tábor, a gyerekek első napjukon megismerkedhettek a menhelyi környezettel, az állatok mindennapjaival, és hogy mi mindent kell egy menhelyi állatgondozónak tudnia. Természetesen a tábor nem befolyásolja a kutyák mindennapjait negatívan, sőt, a kutyák közül páran felköltöztek a foglalkoztatóudvarhoz, hogy figyelemmel kísérjék a történéseket. 

A tábortól függetlenül a menhelyi élet zajlik, ma Müzli és Farkas jártak ivartalanításon. A műtétet mindketten jól viselték, szívféregtesztjük pedig negatív lett.

A pár hete felköltözött ifjoncok, Bubó, Bendzsi, Bóbita, Boldi nagyon jól érzik magukat a "Nyóckerben", különösen Bóbita, aki továbbra is minden szabad idejét azzal tölti, hogy az egyik szomszédos kennelben lakó kutya, Barát fejét elcsavarja. Ő megállás nélkül a kennel előtt várja, hogy Barát végre figyelemre méltassa, majd a betonon kúszva megadja magát, és benyújtogatja a tappancsát neki.

 

Bóbita lány létére udvarol

 

Kedd

Ismét állatorvoshoz készülődtünk, de ezúttal dr. Sebő Ottó makói rendelője volt a cél. Éva, Lilu és Sári ivartalanításra utazott, valamint szívféregtesztre. A műtétet mindenki jól viselte, a tesztje pedig mindenkinek negatív lett. Herosz is az utazó kutyákkal tartott. Neki hetekkel ezelőtt kellett a lábát műteni, mert újra eltörött. Akkor vasakkal rögzítették, de ezidáig nem használta normálisan a lábát, ezért küldtük el újra vizsgálatra. Mint kiderült, a lába úgy tűnik szépen összeforr, a problémát az okozza, hogy a vas, ami tartja a csontokat nyomja a lábát, ezért nem használja. Néhány hét múlva eltávolítható lesz a vas, és akkor újra normális életet élhet.

 

Herosz úgy jár az állatorvosi rendelőbe, mintha hazajárna

 

Szerda

A héten kicsit megkavarodtak az események, menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila szabadságolás miatt ma érkezett a szokásos menhelyi vizitre. Ezúttal 2 mikrochip, 2 kombinált oltás, és egy parvó elleni vakcina beadásán kívül nem történtek nagy dolgok kutyás fronton, már ami az oltásokat illeti.

 

A betegeskedésből felépült Apolka és Amanda végre megkaphatták az első szurijukat

 

Mától elkezdődtek a gyerekek menhelyi programjai is, kutyasétáltatással, cicaház látogatással, de megismerkedhettek a gyerekek a nyusziházzal is. A nagy jövés-menés alaposan felkavarta a menhelyi kutyák életét is, pláne, hogy a növendék kölykök sétálhattak is.

 

A kölykök alaposan elfáradtak. A séta után pedig irány a medence!

 

Csütörtök

Megtörtént a hét első örökbefogadása: Noé utazott a távoli Szadára gazdijaival. Szabadnapos munkatársunk nem tudott nyugodtan otthon ülni kilátogatott a menhelyre, hogy néhány problémásabb kutyánkat megsétáltasson. Ilyen elhivatott munkatársakkal egészen más dolgozni! És ha már Borsó bejött kutyát sétáltatni, segített ahol tudott, például Legó és Maszat kozmetikázásában. 

 

Legó és Maszat kozmetika után

 

Örökös lakónknak, Saidnak is jó napja volt, hiszen ő is sétálhatott. A tábor alatt a gyerekek megismerhették Saidot, és hogy mit is jelent örökös lakónak lenni, és miért történik mindez.

 

Said és a gyerekek

 

Péntek

A tábor záró napján ismét nyuszisimogatás, cicasimogatás, kutyasétáltatás volt a program, de egy komplett búcsúzóbizottság jelezte a gyerekeknek, hogy nagyra értékelték jelenlétüket. Jucus, Csatár és Pajtás leheveredett az árnyékba, és végig várták a nap végét. Megjegezném, Csatár volt a nap sztárja, mindenki őt fényképezte, ő pedig boldogan pózolt.

 

A búcsúzóbizottság tagjai

 

 

Szombat és vasárnap

Ha hétvége, akkor kutyasétáltatás! Ezúttal 12 önkéntes segítségével 91 kutya sétálhatott. Köszönjük, hogy ismét szebbé tettétek a menhelyi kutyák napjait!

Morzsi és Tangó azonban a mostani kutyasétáltatásról lemaradt: a hétvégén nekiindultak a nagy útnak, hogy Németországban gazdis kutyaként folytathassák az életüket! Sok-sok boldogságot kívánunk nekik, megérdemlik!

 

Köszönjük a 161 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel!

Linda

 

Hozzászólások