Kutyamesék 2018. júl. 2-8.

Kutyás blog | 2018. július 10.

Múlt héten a blog bevezetője a kutyák légynyüvességéről szólt, valamint arról, hogy miként lehet azt megelőzni. Ha már itt a nyár, akkor maradjunk az aktuális témáknál, hogy mivel tudjuk elviselhetőbbé tenni a kutyánk számára a nagy meleget.

Még mindig maradjuk a legyeknél, hiszen rengeteg kutya küzd nyáron a füle és orra kisebesedésével, mert kicsípik a legyek. Ezeket a legyeket leghatékonyabban Neostomosan oldattal lehet távol tartani: a kutya testét pár naponta be kell fújni, így a legyek elkerülik. Érdekes egyébként, hogy nem minden kutyát támadnak, csipkednek a legyek, vannak számukra olyan kutyák, akik valamiért vonzóbbak. Ha esetleg több kutyával élünk együtt, akkor megfigyelhetjük, hogy vannak olyan kutyák, akiket egyáltalán nem bántanak a legyek, míg mások az egész nyarat végigszenvedik.

Nem csak a legyek, a szúnyogok is meg tudják keseríteni a kutyák életét, főleg ha nem a lakásban alszik a kutya, hanem a kertben. Amellett, hogy szívférgességet is terjeszthetnek,  alaposan megkeseríthetik a pihenni akaró kutyák életét. Távol tartani különböző rácsepegtető oldatokkal lehetséges, vagy azzal, ha megengedjük a kutyának, hogy a házban aludjon.

Az élősködők, bolhák és kullancsok ellen is rácsepegtető oldattal, nyakörvvel, tablettával lehet védekezni, ki mire esküszik. A kullancsok a halálos kimenetelű betegségek terjesztése mellett vérszegénységet is okozhatnak, ha túl sokan szívnak vért. A bolha pedig kellemetlen közérzetet okoz, hiszen a csípések irritálják a kutya bőrét, akár sebesre is vakarhatja magát. A bolhák pedig megtelepednek a fekhelybe, a ruhákon, és utána már nagyon nehéz szabadulni tőlük. Ráadásul a bolhák bélférgességet is okozhatnak, hiszen a kutya a fogaival megpróbálja őket ártalmatlanná tenni, így kerülhet a belébe az élősködő, amit bizony embernek is átadhat.

A nyáron az élősködők mellett meg kell említeni a másik nagy ellenséget, a hőséget: autóban semmilyen körülmények között ne hagyjunk élő állatot, mert az autó percek alatt felforrósodhat!

Midig biztosítsunk hűvös helyet a melegben a kutyánknak: vagy a lakás hűvös szegletében, illetve a kertben árnyékban. A fürdeni vágyó kutyáknak kedveskedhetünk fürdővízzel a kertben, amit rendszeresen cserélni kell, így a kutya kedvére lubickolhat, hűtheti magát.

Az ivóvizét ne hagyjuk napon, és sűrűn cseréljük, mindig gondoskodjunk róla, hogy elég ivóvize legyen.

Nyáron a legtöbb kutya étvágya a meleg miatt csökken, így kevesebb táplálékot igényelnek. Érdemes ilyenkor a házikosztot mellőzni, inkább száraztápot adni, mert nem romlik meg. A romlott étel amellett, hogy igen kellemetlen szagokkal jár, odavonzza legyeket is, valamint ha a kutya mégis megenné, még meg is betegedhet tőle.

Akik sokat törődnek a kedvencükkel, kedveskedhetnek neki kutyafagyival, ami ugyancsak hűti őket.

A túrázni vágyók figyeljenek arra, hogy ne a nagy melegben induljanak útnak. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a beton, a homok, illetve minden felforrósodik, séta előtt érdemes a tenyerünkkel ellenőrizni a talaj hőmérsékletét, mert akár égési sérüléseket is okozhatnak. 

Minden kutyás programot igyekezzünk reggelre, vagy estére időzíteni, amikor a forróság nem elviselhetetlen.

Vigyázzunk a kedvenceinkre! 

 

Hétfő

A tavalyihoz hasonlóan megkezdődött az idei első nyári tábor, és bizony ismerős arcokat is üdvözölhettünk. A rutinosabb gyerekek a tavalyi tábort végig asszisztáló Dodót keresték, aki azóta már külföldön él, habár a tábor ideje alatt éppen nyaral. A gyerekek szája fülig ért, hogy Dodónak is sikerült. A múlt évi emlékekből fennmaradt kutyák után érdeklődtek, hogy kivel mi történt. Emlékeztek Saidra az őrkutyánkra, aki habár tündéri kinézetű, de nem szereti az idegen kezek érintését. Ő ismét nagy sikert aratott, mindenki őt szerette volna simogatni, persza Saidot nem abból a fából faragták...

 

Said a jegesmaci ábrázatával mindenki kedvence lesz, aki meglátja

 

Kedd

A menhelyi élet a tábortól függetlenül is zajlik: két kutyaházat kaptunk ajándékba, aminek a lepakolása komoly logisztikát igényelt.

Amanda kölykei ordításától volt hangos minden, ők abba a korba léptek, amikor az anyatej mellé már szívesen fogyasztanának mást is.  Azonnal nekiestek a számukra készített eledelnek, úgy tűnik, hogy Amanda teje már nem elegendő a kicsiknek.

 

Amanda kölykei kevésnek találják az anyatejet

 

Ha tavaly Dodó, akkor idén Bence a tábor felügyelősegédje. Megállás nélkül a gyerekek körül somfordál és nézi, hogy ki mit csinál. Szinte megőrül azért, hogy egy kicsit közelebb kerülhessen a táborozókhoz, és ez az érzés kölcsönös.

A gyerekek legnagyobb örömére így ma Bence közelebbről is megismerkedhetett a gyerekekkel: simogathatták, jutalomfalatot adtak neki, és Bence sétált is a gyerekekkel. 

Döbbenetes volt látni, hogy ennyire figyelmes, érzékeny kutya:

 

Szerda

A tegnapi naphoz képest semmi változás nem történt, Amanda kölykei a reggeli első találkozáskor már ott pattogtak a kutyaház ajtajában, hogy végre reggelizhessenek. A gond csupán az, hogy ezek a pirinyó kiskutyák még ki sem tudnak jönni a kutyaház küszöbétől, így bentről kénytelenek kiabálni nekünk. Az anyukájuk méretét elnézve nem lehetnek ambícióik a nagyon tárgyak átugrására sem. Ők amolyan minibrigádként fognak bevonulni a történelembe.

 

Csütörtök

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila tette tiszteletét ma nálunk. 9 veszettség elleni védőoltás, 2 veszettségi-kombinált, és 2 kombinált oltás került fel a mai tevékenységi listára. 

A táborozók ma megismerkedhettek egy kicsit közelebbről a menhellyel. Kitakarították az egyik kölykös kennelt, majd a bent élő kölyköket, akik már nem is annyira picik, sétálni vitték. Mindenki tisztességgel elfáradt, de az élmény hatalmas volt kutyáknak és gyerekeknek egyaránt.

 

séta a kölykökkel:

 

a séta mellett a kutyák helyét is kitakarították:

 

Péntek

A tegnapi nap hatalmas sikereire tekintettel a táborban a tegnapi program ismétlődött, a gyerekek újra sétálhattak Bóbitával és a testvéreivel. A mai borongós időjárásnak köszönhetően a viharfélő Bencét jobbnak láttuk becsukni, de így sem maradt kutya felügyelő nélkül a tábor. Bence hiányát Pajtás pótolta, aki egy csapásra levett mindenkit a lábáról. Amíg a gyerekek foglalkozáson vettek részt, addig ő a homokból készített párnáján aludt.

 

Pajtás is tudta, hogyan vegyen le a lábáról mindenkit

 

A pózolásnak persze az lett a vége, hogy Pajtás is bejöhetett a gyerekek közé, persze csak pórázon, hiszen ő olyan elefánt a porcelánboltban típusú kutya. Ettől persze mindenki imádta:

 

 

Szombat és vasárnap

A kicsit borongósra sikeredett hétvége nem szegte önkénteseink kedvét: ezúttal 10 önkéntes jóvoltából 82 kutya sétálhatott. 
Külön öröm, hogy a régóta nálunk élő, kicsit problémás viselkedésű Klió is csatlakozott az aktívan sétáló kutyák táborába. Ez Judit önkéntesünk mérhetetlen türelmének és hozzáértésének gyümölcse!

 

Judit és Klió az első sétán

 

Külön köszönet Máténak és Alexának, akik az állatgondozásból vették ki a részüket.

 

Hogy valami üröm is vegyüljön a heti beszámolómba: a most négy hetes körüli Amanda kölykök étvágya egy csapásra lejjebb apadt a hét vége felé. Vasárnap már szinte alig fogadtak el valamit, viszont továbbra is szépen szopnak. Ezzel a bizonytalansággal vágunk neki a következő hétnek, és reméljük, hogy jó hírekkel tudom kezdeni a következő blogomat a kicsiket illetően.

 

Köszönjük a 165 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások