Kutyamesék: 2017. szept. 25. - okt. 1.

Kutyás blog | 2017. október 5.

Azok közé tartozom, akik azt vallják, hogy az évszakoknak van illatuk, ami mutatja az eljövetelüket. A héten sokszor hűvös reggelre ébredtünk, és éreztem is azt a bizonyos "tél illatot". Már biztos, hogy vége a nyárnak, a strandidőnek és a hőguta helyett gyorsan a fagyhalál lesz a közelgő ellenség.

Míg a bent, vagy a kint-bent tartott kutyák maximum pár órára, vagy egy-egy séta alkalmával vacognak, addig mások csak az idő enyhülésében, a tél gyors végében bízhatnak. Rengeteg szívfacsaró kép kering az interneten vashordókban reszkető, hó által belepett, láncra vert kutyákról, akik sokszor reményvesztve várnak a halálra. Ezek a képek nagyon közeliek, hiszen ezek a kutyák sokszor ott élnek mellettünk: a szomszédban, vagy  a szomszéd utcában, egy közeli, vagy távoli rokonnál, bárhol. Sokszor észrevétlenek, a hátsó kert árnyai, akiket sohasem látunk, vagy nem akarunk látni. A téli gyilkos legalább annyira kínlódással teli, mint a nyári, csak talán valamivel gyorsabb. Ahogy nyáron a víz, úgy télen egy szigetelt kutyaház, egy zsák szalma, egy tál meleg étel mind-mind életmentő, hiszen a legyengült, sovány szervezetnek nincsenek vésztartalékai. A plédet, pokrócot, a kutyaházak elé, mint szigetelést használjuk, de ne a pléd legyen a kutya fekhelye, mert a lábára fagyott hó kiolvadhat, így könnyen megfázhat, mert állandó vizes, hideg környezetben él. Ne feledkezzünk meg a napi többszöri vízcseréről, és ha az idő tartósan hideg, akkor legalább a garázsba, vagy a tárolóba engedjük be a blökit melegedni, hiszen ők is ugyanúgy fáznak, ahogy mi.

A láncon tartott kutyák még nagyobb veszélyben vannak, hiszen kellőképpen mozogni sem tudnak, ezáltal hőt termelni sem.

Ne hagyjuk hát magukra kedvenceinket, hiszen könnyen az életükbe kerülhet, ha átfáznak. A legideálisabb persze az, ha a  kutyának lehetősége van bent, fűtött helyen, a család mellett átvészelni a telet, de sajnos a gyakorlatban még mindig a legtöbb a kertben tartott kutya. Ha mi magunk is fázunk, gondoljunk hát azokra is, akik éjjel-nappal őrzik a biztonságunkat, akik olykor az életüket adják értünk.

Ugye, hogy ők is megérdemlik, hogy biztonságban átvészeljék a telet?!

Hétfő

Délelőtt a hétvégén gazdihoz utazó kutyákat költöztettük fel a pár héttel ezelőtt elkészült transzport boxokba. A hatósági állatorvosunk kérését valósítottuk meg ezzel, így a külföldre utazó kutyák egy hétig teljesen elkülönítve készülhetnek az útra. 

A transzportboxokat birtokba vették az utazó kutyák.

Kedd

Valahogy mindig azt gondoltuk, hogy az öreg, házsártos Fürgénknek sohasem lesznek kutyabarátai, hiszen meglehetősen magának való. Ha valaki csak a közelébe megy, akkor már hatalmas hisztériát csap, de ha épp nincs ott senki, akkor keres valakit, akibe beleköthet. Miután jól "leugatta" a kiszemeltet, pökhendi módon továbbáll, és persze büszke magára, hogy tőle mindenki fél. Valójában senki nem veszi őt túl komolyan, hiszen mindenki tudja milyen. Kuvi, a kölyökkutya azonban nem hagyta annyiban Fürge pökhendi viselkedését, hanem visszapiszkálta. Így alakult ki közöttük egy őszinte, nem mindennapi barátság. Nem telik el nap, hogy a "kicsi" és az "öreg" ne játsszon egy hatalmasat.

 

Fürge és Kuvik játéka

Szerda

Egyre gyakrabban érezzük, hogy nehéz felkelni a puha, meleg ágyból, és bizony egyre csípősebb reggelekre is ébredünk. A menhelyen is elkezdtünk apránként a télre készülni: a nagyházra például visszaszereltük a hőfüggönyöket, amik télen a hideget, a szelet, a havat kint tartják. Tavaly óta azonban sok új lakó költözött a nagyházba. Sokan játéknak nézik a függönyt, mások pedig holmi megátalkodott démonnak, így meg kell nekik mutatni, hogy a függöny nem bánt. Ha a jutalomfalatos csalogatás nem vezet eredményre, akkor elhúzzuk a függönyt, és a kutyát a lamellák közé toljuk. Olyankor a félénkebbek igen-igen elcsodálkoznak, hogy az az átlátszó valami nem ette meg őket. Ettől kezdve sikeresen használják, bár a félősebbek pár napig csak átrohannak rajta a biztonság kedvéért.

Harcos azon kutyák közé tartozik, akik probléma nélkül használják a függönyt.

Csütörtök

Egész napos áramszünetre készültünk, úgyhogy reggel pánikszerűen indítottuk a munkát, de az áramszünet csak vaklárma volt. 

Változott a transzportszabályzat, így rengeteg plusz munkánk akadt az utazó kutyák papírjaival. A szomorú csak az, hogy mindig a szabályokat betartó szervezetek munkája növekszik, az illegális transzportok ugyanúgy virágkorukat fogják élni. A szokásos heti állatorvosi vizitre megérkezett dr. Farkas Attila, aki ezúttal 9 veszettség elleni oltást, 5 kombináltat, és 7 veszettségi-kombináltat osztott szét. Megérkezését követően előkerültek a pórázok, Boxos pedig előadta a szokásos sivalkodását, mert azt hitte sétálni megyünk. Mély megdöbbenéssel fogadta, és sértődötten vette tudomásul, hogy itt ma bizony szurit kapnak, és nem felfedezőútra indulnak.

Boxos és Morzsa rendszeres résztvevői a sétáknak, és imádják minden pillanatát.

Péntek

Délelőtt Icuval nekifogtunk a bolha elleni kezelésnek, valamint az utazó kutyákra kerestünk nyakörvet. Megérkezett a menhelyünk hatósági állatorvosa is, hogy a veszettségi megfigyelésen lévő kutyákat ellenőrizze, valamint az utazó kutyákat megvizsgálja. Mára is akadt teendő bőven.

Dzsudinak nem volt elég a bolha elleni jutalomfalat, Icu ebédjéből is szeretett volna.

Szombat és Vasárnap

A már sokat emlegetett utazó kutyák névsorával kezdem: Antóniónak, Bekának, Rékának, Totónak, Kedvesnek, Maxnak, Zukinak és Zulunak sikerült gazdit találnunk, de magyar örökbefogadás is történt. Dolgozónkból lett önkéntesünk, Máté tett ígéretet egy kutyának, Dórinak, hogy amint lehet örökbefogadja, és ez a nap most érkezett el. Dórinak ez jelent mindent, hiszen egyedül Mátét engedte magához közel. Már képeket is kaptunk Dóriról, aki mindenhová követi gazdáját.

Dóri immár saját otthonnal, imádott gazdájával osztja meg a mindennapjait.

A menhelyen maradottak sem szomorkodhattak, hiszen érkezett a sétáltatós különítmény, akik újra és újra, fáradhatatlanul viszik sétálni az arra vágyókat, akikből egyre több van.

Köszönjük a 152 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak. Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások