Kutyamesék: 2017. ápr. 24-30.

Kutyás blog | 2017. május 2.
Cézár kutya

A héten egy kicsit kilátástalan küzdelmet folytattunk az időjárás okozta rosszullétekkel szemben. Reggelente szinte fagyos hidegre ébredünk, ami délutánra olykor fojtogató melegbe csap át. Egyik nap a fák virágoznak, másnap szakad a hó. Az egészséges kutyákat is összezavarta az idő, hevesek, engedetlenebbek, idegesebbek voltak. Sokat ugattak, minden ok nélkül vonyítottak, nem akartak a helyükre menni, illetve nem is igazán találták a helyüket. Az idős és beteg kutyák azonban valódi mélyrepülést hajtottak végre: Cézárnak epilepsziás rohama volt, Bözse ízületei felmondták a szolgálatot, Ali és Csoma is csak vegetáltak. Hogy mit tudunk ilyenkor tenni?

Túl sokat nem, kétségbeesve segédkezünk a vegetálásban. Nemcsak a kutyák, a gondozók is feszültebbek, senki nincs jó formában. Az ízületes, vagy szervi megbetegedésben szenvedő kutyák állapota ilyenkor minden ok nélkül válságosra fordulhat egyik pillanatról a másikra. Leginkább az epilepsziában szenvedő, és szívbeteg kutyákat viseli meg a hirtelen légnyomás változás és hőmérséklet ingadozás. Sajnos ilyenkor gyakori a hirtelen elhalálozás is.

Hogy mit tehetünk saját kutyánkért ilyenkor? Kerüljük az olyan helyzeteket, ami nekik stresszt okozhat, ne ilyenkor menjünk vele felderíteni a környező erdőket, és ne tervezzünk nagy kirándulásokat. Lehetőleg engedjük be a lakásba, vagy olyan helyre, ahol megnyugodhat, és pihenhet, ahol biztonságban érezheti magát. Ha gyógyszert szed, akkor fokozottan kell figyelni, hogy a napi adag ne maradjon el. Ügyeljünk rá, hogy egyen és igyon, de ne erőszakoskodjunk, hagyjuk, hogy elvonulhasson, amikor pihenésre van szüksége. Ne erőltessük rá magunkat, de fontos, hogy tudja, hogy számíthat ránk. Érdemes előre megkeresni a hétvégi ügyeletes állatorvosokat is, hogy ha vészhelyzet áll elő, akkor ne a legnagyobb stresszben kezdjünk el keresgélni.

Hétfő

Szeles, hűvös idővel indítottuk a hetet, a kutyák is sokkal idegesebbek ilyenkor. Sokat ugatnak, nyugtalanok, türelmetlenebbek, mint ahogy szoktak.

Kedd

Ezúttal is egész napos áramkimaradással kellett számolni a menhelyen, mert a környéken karbantartási munkálatokat végeztek. Dr. Sebő Ottó rendelőjébe igyekeztünk Evrával és Fagyival ivartalanításra, de velük tartott Bözse is, akinek állapota napról-napra csak romlik. Ő szteroidos kezelést kapott, pár nap múlva pedig kontrollra kell menni, hogy megvizsgálják hogyan reagált Bözse szervezete a kezelésre.

Szerda

Reggelre sajnos Bözse elment. 2006 óta volt a menhelyünk állandó lakója, előtte pedig évekig kóborolt. Gazdája sohasem volt.

Új kutya érkezett a menhelyre, a neve Bundi, 6 éves komondor. Feleslegessé vált ő is, gazdája halálával, bár a háznál megtűrték, mert őrizte az értékeket. Bundi egy igazi amazon, aki egyelőre nem barátkozik, és odacsap ha mi nyitnánk felé.

Csütörtök

A viharos, kiszámíthatatlan időjárásnak köszönhetően ma több kutyánk is rosszul lett:

Cézár epilepsziás rohamával indult a nap, de ő hamar jobban is lett.

Ali és Csoma azonban egész nap csak feküdtek, kedvetlenek, étvágytalanok voltak.

A nap felüdülése az volt, hogy támogatónk, Mária, és férje Imre bácsi kilátogattak a menhelyre , és magukkal hozták a tőlünk örökbefogadott fél szemű kutyát, Szemit. Nem üres kézzel érkeztek: 2 új fürdetőkagylót hoztak a kutyáknak ajándékba, hiszen nemsoká itt a strandidő. Köszönjük, hogy ismét gondoltak a menhelyen élő gazdátlan kutyákra!

Karbantartónk, Gábor a karantén nádazásával foglalkozott, ezzel próbáljuk egy kicsit óvni a megfigyelésre érkező kutyák nyugalmát.

Dr. Farkas Attila, menhelyünk állatorvosa is megérkezett a heti vizitre. Kiosztott 6 veszettség elleni védőoltást, egy veszettségi-kombinált oltást és egy kombinált oltást.

Péntek

A nemrégen érkezett Greg reggelre lebetegedett. Vírusos hasmenése van, hány is, de annyira nem elesett. Gyógyszereit megkapta és bízunk benne, hogy hamarosan jobban lesz.

Már a mai napon elkezdődhetett a kutyasétáltatás: Boglárka, Dóra, Szonja és Tünde látogattak ma ki önkénteseink közül, hogy biztosítsák a plusz mozgást a kutyáknak.

Szombat és Vasárnap

A tegnapinál is több önkéntes jött ma ki a menhelynek segíteni: Csilla, Krisztina, Tamás, Ivett, Szonja és Tünde segítette a munkánkat, így szinte mindenkire jutott egy kis idő. A sétáltatás mellett Pinki megszépült, önkénteseink rendbe rakták rakoncátlan bundáját.

Két örökbefogadásról is beszámolhatok: a mindig vidám Tünci lakásba került Szegedre, Bongó pedig egy családi házba, ahol elhalmozzák figyelemmel és törődéssel.

Köszönjük a 150 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások