2022. máj. 30- jún. 5.

Kutyás blog | 2022. június 12.

Aki nyomon követi a működésünket, az tudja, hogy gazdától, és utcáról egyaránt mentünk kutyákat. Az utcáról ivarosan kerülnek ide a kutyák, és sajnos az esetek legnagyobb százalékában gazdáktól is ivarosan jutnak be a kutyák. 
Persze gondolhatjuk, hogy aki ivartalanításra költ, az valóban gondját viseli a kutyának. 

Az ivartalanítás a legtöbb ember számára aránytalanul magas, szükségtelen beavatkozásnak minősül, sőt sokan szabályosan csonkításnak bélyegzik.
Pedig a nem kívánt szaporulat mellett sok betegség kialakulásának a valószínűségét csökkenthetjük, vagy szüntethetjük meg. A legtöbb embernek már akkor jut eszébe segítséget kérni, amikor a baj már megtörtént, beteg a kutya, vagy épp kiskutyák szaladgálnak az udvaron, akiket nem sikerül elpasszolni, esetleg már a kölykök is vemhesek.

Ne legyenek illúzióink! Ők nem emberek, nekik nem jelent gondot családon belül megoldani a szaporodást. Igen, már hallotunk olyat, aki azon meglepődött, hogy egy szuka és egy kan testvérpár képes volt kiskutyákat nemzeni... 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kutyák ösztönből szaporodnak, tehát semmilyen nagy szerelemnek nem állunk útjába. Ivarzási időben mindegy milyen ellenkező nemű egyeddel akadnak össze a fajtájukon belül.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincsenek igazi kutyabarátságok, mert természetesen a kutyák is képesek nagyon szoros kapcsolatot kialakítani egymással. Sőt, ez természetes viselkedés, hogy kötődnek, hiszen falkaállatok, és ez a falkaélet alapja. Ez azonban nem összekeverendő az emberi rózsaszín ködös szerelemmel!

Továbbá náluk a kölykök felnevelése is ösztönös cselekedet, tehát az "anyai öröm" egyáltalán nem ugyanaz, mint az embereknél. Sőt, én még nem hallottam olyan egészséges szuka kutyáról, aki úgy döntött, hogy nem hoz világra kiskutyákat, mert nem szeretne kiskutyát, vagy éppen a világot nem tartja rá alkalmasnak. Ezt a kijelentédt ne keverjük össze azzal, ha mondjuk egy kutya eredendően meddő, hiszen neki nem a döntésének a következménye, hogy nincs kiskutya!

A kutyáknál egyébként a szexuális aktus egy igen fájdalmas dolog, a fiú kutyák nemiszervének felépítése miatt. Tehát nem éppen jelent túláradó boldogságot sem, ha valaki éppen emiatt "óvná" meg kutyáját a "felesleges csonkolástól".

És akkor most térjünk rá az egészségügyi gondokra, amik az ivartalanítással jó eséllyel kiküszöbölhető.
Blogom témáját az ihlette, hogy a héten ivartalanításon esett át Picúr, akinek gennyes méhgyulladása volt. A betegség kezdetben nem feltétlenül vehető észre, de ellátás nélkül a betegség súlyos, életet veszélyeztető következménnyel járhat. A betegség ivartalanítással megakadályozható, sőt, ha a betegség egy ivaros kutyánál bekövetkezik, akkor az életmentő műtét maga az ivartalanítás.

Idős, ivaros kan kutyáknál prosztatabetegségek, prosztatadaganat léphet fel. A betegség tünetei nem feltétlenül utalnak prosztatagondokra, sokszor csak állatorvosnál merül fel ennek lehetősége.

Az emlőgyulladás, emlődaganat is szorosan az ivarossággal összefüggő probléma. Az emlőgyulladás is lehet sok esetben teljesen észrevétlen, és akár a gyulladás is átalakulhat daganattá.
Az emlődaganat pedig kutyáknál is egy igen veszélyes, agresszív ráktípus.
Nagyon sok esetben a komplett emlősort eltávolítják ilyenkor, ami igen hosszadalmas műtét, ráadásul a teljes hasi oldal felvágásával jár.
Sokszor mire a kutya idáig eljut, addigra már áttétek vannak más szervekbe. Ha esetleg mégsem, akkor azzal is számolni kell, hogy a betegség később mégis kiújulhat, átterjed a másik emlőre.

Emellett az ivartalanított kutyák, már ha időben ivartalanítják őket, akkor kevésbé hajlamosak a szökésre, szófogadóbbak, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak. Az ivartalanítás ugyan rövid távon nem a legolcsóbb megoldás, de kutyát tartani sem kötelező.
A műtétet egyszer kell elvégezni, és odafigyelést csak az első néhány napban igényel. Szemben a fogamzásgátló tablettákkal, melyek odafigyelést igényelnek, nem minden esetben megbízhatóak, hosszútávon nem ismerjük a járos mellékhatásaikat, és összességében sokkal drágább, mint az egyszeri alkalommal történő ivartalanítás.

Érdemes tehát megfontolni!

Hétfő
Délelőtt dr. Farkas Attila rendelőjébe indultunk Ramival, Kormossal, akit múlt heti blogomban még csak fekete labradorként emlegettem.
Rami oltás után lebetegedett, míg Kormos tegnap érkezett hozzánk Ásotthalomról, állítólag korábban elütötték.
Kormos chipes, de Szerbiában él, onnan szökött el, és keresték is. Sikerült felvenni a gazdival a kapcsolatot, aki nagyon örült, hogy meglett a kis szökevény. Mivel lejárt az oltása, így csak 2 hét megfigyelés után, friss oltással kerülhet vissza a gazdihoz.
Ma viszont azért látogattuk meg vele a rendelőt, mert a ki tudja hány napos sebeket alaposan ki kell takarítani, és bódításra is szükség volt. A hónalján lévő sebből kifejlett légylárvákat kellett eltávolítani. A másik sebe pedg az állandó nyaldosás miatt erősen duzzadt, tegnap ezért is kapott gallért. Sebei egyértelműen verekedésből származnak, de mivel azt állították a bejelentők, hogy elütötte egy autó, így röntgent is készített az állítorvos. Törés, ficam nincs, tehát "csak" a harapott sebekkel kell megbírkóznia....

Kormos
Kormos sebesülten érkezett


Kedd
Délelőttre még tovább Romlott Rami állapota, így önkéntesünk, Adri dr. Tímár Endréhez sietett vele,de az állatorvos nagyon borúlátó volt vele kapcsolatban. Sajnos délután, amikor visszaérkezett, még tovább romlott az állapota a kezelés ellenére is, így mi is nagyon-nagyon aggódtunk.

Közben Szatymazról egy pici, de annál paprikásabb hangulatú, egy év körüli kutya érkezett hozzánk. Már igen régen, úgy egy hónapja találták, és eddig az önkormányzat kenneljében várakozott, próbálkoztak a gazdikereséssel. Nem sok sikerrel, bár tekintve a bemutatkozást, amit nálunk művelt, egyáltalán nem csodálkozom. Ki sem tudtuk venni a hordozóból, és normális képet sem sikerült róla készíteni, mert olyan felfokozott állapotban volt, hogy mindenkit meg akart ölni, szó szerint. Ritka, hogy egy friss kutya ekkora balhét rendezzen, de ő úgy látszik a nagy belépők híve.Viselkedésének megfelelő nevet választottunk neki, így lett Balhé.

Szerda
Reggel reszketve indultunk Ramit megnézni a betegszobában, és félelmünk nem volt alaptalan. Rami nem élte túl az éjszakát.  
Dr. Tímár Endre rendelőjébe vittük Dollyt, Picúrt, Ladyt, Kuglit és Gregort ivartalanításra. Sajnos Kugli és Dolly szívféregtesztje pozitív lett. Ha ez még nem volna elég, Picúrnál gennyes méhgyulladást állapítottak meg.
A gennyes méhgyulladásról, és az ivaros kutyák betegségeiről a blogom elején írtam. Érdemes fontolóra venni...
Sajnos egy másik kutyustól, Bobitól is búcsút kellett ma vennünk, bár tőle volt lehetőségünk elköszönni. 

Bobi egy fajtatiszta spánel volt, aki 2020 decembere óta élt a gondozásunkban. Gazdája elhunyt, az örökösök pedig nem tudtak mit kezdeni Bobival, ugyanis az akkor már 14 éves kutya nem volt a legkiválóbb kondícióban. Az örökös határozott kérésére vállaltuk a kutya további gondozását, ugyanis egy fajtatiszta kutya esetében mindig szóba kerül a fajtamentés, mint lehetőség. Ebben az esetben az örökös határozott kérése volt, hogy Bobi nálunk folytathasa az életét.
Ahogy az lenni szokott a kisöreg Bobi hamar az előkészítő kiváltságos kutyái között találta magát, ahol nagyokat durmolhatott a jó meleg kályha mellett. Más kutyákkal kiváló volt a viszonya, az embereket pedig nagyon szerette, ahogy a jó puha fekhelyeket is, így nem volt egy pillanatra sem probléma a beilleszkedés a családias környezetbe.
A kozmetikához pedig egyébként is hozzá volt szokva, úgyhogy az sem jelentett problémát, amikor ő került sorra, hiszen akkor mindenki körülötte forgott.
Bobi elég sűrűn látogatta az állatorvosi rendelőt, ugyanis visszatérő hólyaggyulladással küszködött. Szívférgesen érkezett, ráadásul az ultrahang egyértelműen megmutatta, hogy előrehaladott állapotban van, a szívében több nagy méretű féreg volt látható. Tekintve idős korát, egészségügyi állapotát, Bobi azon ritka kutyák egyike volt a menhelyen, aki nem esett át az ivartalanításon. Nyilván kizárólag az egészségi állapota miatt.
Több gazdijelölt is akadt számára, de mindenki meggondolta magát amikor Bobi egészségügyi állapota szóba került. 
Az itt töltött másfél év alatt Bobi elveszítette a látását, és rengeteg figyelmet igényelt. Többször evett, mint idősebb társai, másféle ételt is kapott, és sokkal lassabban is fogyasztotta el. Az utóbbi időben azonban láttuk, hogy a leépülése szinte napról napról látható, így ma elengedtük őt.
A mindennapjaink része volt, egy fantasztikus, békés, jóindulatú kutya, akinek, ha csak másfél évre is, de mi voltunk a a családja. Ég Veled Bobika!

Bobi


Kissé zaklatott lelkiállapotban voltunk, amikor a novemberben örökbefogadott Zeusz kutyánk megérkezett vissza a menhelyre. Nem váratlanul, mert korábban jelezték, hogy vissza szeretnék őt hozni, mert nem boldogulnak vele, csak sajnos ez a mai nap nem, bővelkedett vidám történetekkel.
Szóval Zeusz: Először 2021 szeptemberében érkezett hozzánk, akkor azért adták le a gazdái, mert a gyerekekkel nem volt jó kapcsolata a kutyának. Erről is megoszlanak a vélemények, hogy mikor lehetegy gyereket egyedül hagyni a kutyával, és nem is ez a mostani blogom témája.
A menhelyünkön nem töltött el sok időt, tekintve, hogy egy fiatal, igen szép küllemű kutyusról van szó. Egy tapasztalattal rendelkező kutyakiképző jelentkezett érte, és tekintve, hogy a menhelyen teljesen problémamentes volt, így Zeusz új otthonába költözhetett. Aztán eltelt pár hónap, és Zeusznak vissza kellett költöznie. 
Hogy miért?
Mert nem szerette a szomszédot, és a gazdája attól tartott, hogy az unokák sincsenek biztonságban, hiszen neki is egyszer megfogta a pólójat, persze még az sincs kizárva, hogy játékból. Szóval Zeusz kicsit zavarodottan, de megérkezett a menhelyre. Itt egyelőre mindenkivel barátságos és együttműködő...

Zeusz visszaérkezett


Csütörtök
Menhelyünk állatorvosi, dr Farkas Attila érkezett hozzánk  a szokásos heti kutyaoltásra. Kutyás fronton most nem volt túl sok tennivaló, 4 veszettségi-kombinált, 4 veszettségi oltás, három kombinált oltás, valamint egy mikrochip került felhasználásra.
Ügyes kezű önkéntesünk, Melinda is a segítségünkre volt, ahogy minden héten. Köszönjük neki!

Péntek
Óriási készülődésben voltunk, hiszen nagyon hosszú kihagyás után most újra menhelyi nyílt napot szerveztünk, és nagy izgalmakkal vártuk a hétvégét. Sátrat állítottunk, a bolhapiacra készülődtünk, padokat, asztalokat mostunk.

Szombat és Vasárnap
Az idő nagyon kegyes volt hozzánk, csodálatos napsütéses idő, kellemes nyári meleg várta a látogatókat. Erre a nyílt napra nagyon sok érdeklődő érkezett hozzánk, és teljesen megtelt a menhelyi adományláda, ami azt jelenti, hogy 5-6 napra való eledel gyűjt össze a kutyánik számára.
Hálás szívvel köszönjük mindenkinek, aki idejét áldozta arra, hogy megtekintse a menhelyet, és köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen formában a menhelyi kutyák ellátásához.
Külön köszönjük azoknak, akik látogatóba elhozták a volt menhelyi lakóinkat. Ramszesz és családja például Budapestről érkezett, hogy részt vegyenek a nyílt napunkon.
A menhelyi programok között szerepelt a menhelyi körséta, hogy az emberek megnézhessék hogyan élnek nálunk a kutyák. Volt kutyasimogató, csillámtetoválás a gyerekeknek, bolhapiac mindenféle kutyák, cicás tárgyakkal, használati cikkekkel, virágok, és egy gumicukor árus, akit a rendezvény után mi is megleptünk, és teletömtük magunkat édességgel.

Köszönjük a 171 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások