Macskalandok 2024. jan. 15-28.

Cicás blog | 2024. február 27.

Reggeli osztáskor is felettébb gyanús volt, hogy Matyó nem olyan nagy elánnal rongyolt oda a tálkákhoz, mint általában mindig. Komótosan, megfontoltan és kissé zsémbesen, mikor a többiek akadályozták útját. Később, mikor már mindenkinek tele volt a pocakja, és ledőltek takaritkozni, pihenni, alaposabban szemrevételeztük a nagyfiút. Egy helyen kinyalogatta/vakarta a lábát, meleg is volt, ráadásul az egyik pupillája kitágult, és nem is reagált a fényre sem. Állatorvosunkkal konzultálva lázcsillapítót kapott első körben. 
Másnap már vizsgálatra is küldtük Dr. Tímár Endre rendelőjébe. Addig a hője is és a pupillája is normalizálódott. Valami megcsípte vagy megszúrta, amire így reagált a szervezete, de szerencsére semmi komoly, pár napi gyulladáscsökkentőt írt elő neki. A kedve is sokkal jobb volt, láthatóan a nehezén már másnapra túl volt. Akár egy pókcsípés is kiválthatta, ezt nem tudjuk kivédeni, a lényeg, hogy ennyiben ezt a riadalmat le is tudhattuk.

Matyó


Zümi megint könnyes és kissé szörcsögős, ezért ő is látogatást tett a doktor úrnál. Arcüreggyulladása van, és a fogváltás is rátesz egy lapáttal. Vannak cicák, kiket fogzáskor az "ág is húzza": na Zümi pont beletartozik ebbe a csoportba. Antibiotikumot kell kapnia, ami falatkába rejtve pillanat alatt el is tűnik, az étvágya szerencsére kiváló!

Zümike


Lilinél pár hónapja ideiglenesben, szocializáció alatt van három cicalány, kik betöltötték a fél éves kort. Ők egy idős nénitől kerültek hozzá, kihez vagy berakták, vagy valahogy odakeveredett ez a három, akkor még vadóc apróság. Sajnos a néninek sem volt maradása a romos otthonában, annyit tudott biztosítani, hogy pár napig, míg ő is ott tartózkodott, próbálta beszoktatni, csalogatni a kicsiket a házba, hogy meglehessen majd őket fogni. Lili segített a becserkészésükben, valamint vállalta a gondozásukat. Mivel a menhelyen nem volt hely számukra, ezért nála kezdték meg az ismerkedést, kapcsolat teremtést az emberrel, amiért nagyon hálásak vagyunk! De ott tartunk, hogy megértek az ivartalanításra, így Rebarbara, Rokka és Rumba átestek a műtéten, valamint elkészült a gyortesztjük is, ami negatív lett mindhármuknak. Ha már ott voltak, az oltási programjuk is megkezdődhetett, így első kombinált oltásukon is túl vannak a csajok.
Lányok még ideiglenes helyükön

Szerdai napon Dr. Farkas Attila látogatott ki a heti vizit alkalmából. Bigyó és Bogyi kapott ismétlő veszettség elleni oltást, valamint Merlin, Mamó és Grincs kombinált oltást. Nikka gyatra immunrendszerét a pár hete történt ivartalanítása megrendítette, itt-ott apró szőrhiányt fedeztünk fel, ami állatorvosunk szerint gomba, így ő gomba ellen kapott injekciót. Mindig be tud újítani valamit, de annyi szeretettel van felénk és alapból minden felé, hogy ez sem zökkentette ki egy pillanatig sem a jókedvéből.

Bigyó felügyelő 


Mondanám, hogy laza napok következtek, amikor csak fürödtünk védenceink csodálatában és puha bundájuk vakarászásában, de ekkor még nem sejtettük, hogy egy érzelmi hullámvasút bejáratában ácsorgunk.
Hétfőn ugyanis már a reggeli órákban jelezte egy férfi, hogy Baktóban dolgoznak, és amióta ott vannak, egy nagyon betegnek tűnő cica gubbaszt az utcán, a fagyos földön. Lili nem habozott, hordozóval már robogott is a cicáért. Mire odaért, a férfi előkerítette a cica gazdáját, egy idős nénit, aki közölte, hogy óóóóóó, hát napok óta ilyen a cica, nem is eszik, jól van ez így, hogy ott van ahol.... De nyugodtan elviheti akárki, ő nem fog vele orvoshoz szaladni az biztos, hisz idős már. Némi egyeztetés után, miután a néni nyugodt szívvel lemondott a névtelen, kb. 7 éves cicáról, már robogtak is be a Vezért Állatorvosi Központba. Közel a kihűléshez, kiszáradva megkezdték a vizsgálatait és az ellátását, de ebben az állapotában jobbnak látták bent tartani, infúzióra kötve. Mindeközben mi elneveztük őt, a Misszi nevet kapta tőlünk, ez volt a Misszi-misszió! Valóban nagyon rossz állapotban volt szegényke, de már elterveztük, hogy hogy fog kinézni a következő nap, és ha menni kell érte, akkor Lilinél éjszakázik, és reggel hova kerül és miegymást... Délután telefonáltak a rendelőből, hogy Misszi laboreredményei nagyon rosszak, a veséje szinte leállt, talán pár hét erős gyógyszeres kezeléssel még lehet előtte, de a jelenlegi állapotában az élettel összeférhetetlenek az értékei, ezért az eutanáziát javasolták. Mivel bennünk ez az opció fel sem merült, hisz láttunk már hamvaiból feltámadó Főnix madarat, sokkolt a hír, de valószínű Misszi szenvedett már eleget, hogy tovább már ne kelljen, el kellett engednünk.... Nagyon szomorúak voltunk, hogy ez a misszió nem járt sikerrel...

Misszi...


Feltűnt, hogy Tesa furin eszik, kicsit forgatja is a szájában a falatokat, valami nem okés. Azt láttuk, mikor belenéztünk, hogy az ínye gyulladt, de annyira nem volt együttműködő, hogy jobban szemrevételezzük, ezért őt elküldtük Dr. Tímár Endre rendelőjébe kivizsgálásra. Ott már együttműködőbb volt a kandúrunk, mivel annyira meg volt szeppenve, szinte magától tátotta a száját. Valami megsértette az ínyét, beszúródhatott valami a fogai közé, ami kicsit elfekélyesedett. Erre egy hétig gyógyszert kell szednie, de a rendelőben is kapott injekciókat. Nem volt boldog a hercehurcától, aznap már nem is akart velünk szóba állni, inkább bekéredzkedett a nagyszobába, mintha azzal megoldódna a helyzet. Ott is ugyanúgy kénytelen volt megenni a gyógyszerét, de jól vette az akadályt, egész gyorsan visszatért a normális evési kultúrájához.

Tesa


Matyó első nyilvános játékának voltunk szemtanúi, el is hangzott a számból, hogy megérett a gazdisodásra! Mert eddig a pajkos énjét nem különösebben csillogtatta, de most csodálhattuk őt eleven formájában, önfeledten mókázva. Nem kis idő volt, de végre teljesen kinyílt a nagyfiú!
Csodaszép Matyó úrfi

Szerdán veszettség elleni oltást kapott Lekvár, Matyó, Dallas, Denver és Disney. A három kis fekete gombszem már igencsak nagy kölykökké cseperedtek. Sok időt töltenek Benő társaságában, aki okítja, nevelgeti őket, valamint szeretgeti. Iszonyat cukik, ahogy egymás után dugják a buksijukat Benő orra alá, hogy fényesre legyen polírozva a homlokuk.

Denver és Benő


Ha már Lekvárról is szó esett, ő is irtó aranyos, mikor elkapja a gépszíj , és becsatlakozik a nagy futásba, kergetőzésbe Pimpilla és Zümi mellé. Többször társul hozzájuk Klárika is, ami nem meglepő, hisz a kamasz cirmosok állllllllandóan játszanak! Megesik, hogy evés közben is egy elkallódó falatkát kezdenek el paskolni. Mivel Szirom jól elvan egymagában is, és inkább csak a nagyokkal játszik, ezért a két cirmos hurrikán van, hogy magukkal sodorják az épp arra haladó valamelyik nagyobb cirmost is, de igazából nem válogatnak, csak legyen igény a pörgésre! Tünemények, ahogy előjön mindenki kölyök énje, csak kell a kellő motiváltság!
a bájos Lekvár 

Egy pár érkezett ki cica látogatóba. Első találkozásra Matyó volt, akibe a nő beleszeretett. Mintha megéreztük volna, ő is, én is, hogy valami nagy dolog van készülőben! Pont olyan, a maga sajátos ismerkedési szokásával, amilyen cicát elképzeltek. Miután odafújt nekik egyet, és ott hagyva csapot-papot elvonult, nem sok időbe telt visszatérnie, már engedékenyebben, oldódtak a falai. Majd egyre inkább kezdett lazulni, és egyre jobban lopta be magát a nő szívébe, és végül már nem is volt kérdéses a választás. Mindeközben a férfi Nikkával küzdött, egyszerűen nem tudta a nyakából levakarni, beleszeretett a férfi hajába, és mindenáron bele akarta túrni orcáját. Imádták őt is, viszont ő túl sok lenne otthonra, hisz van egy kisgyermekük is, aki mellé mindenképp nyugodt cicát szerettek volna. Egy szó mint száz, Matyó ettől kezdve gazdijelöltesnek volt titulálva!

Matyó és "mindenlébenkanál" Nikka


55 cicánkkal köszönjük, hogy velünk tartottak!

Reni
 

Hozzászólások