Macskalandok 2022. jan. 3-16.

Cicás blog | 2022. január 24.

Tavaly év végén egy vérképelemző készüléket fejlesztő cég, a Norma Instruments Zrt. kereste fel menhelyünket azzal a céllal, hogy hematológiai analízissel 40-50 cica vérét kielemeznék. Mi éltünk a lehetőséggel, mivel így képet kaphattunk arról, hogy melyik cicánál lapul valami baj, amire jobban kell figyelnünk. Dr. Bárkányi Pált kértük fel erre a feladatra, aki szívesen vállalta a vérvételeket. Ezen a keddi napon került sor a procedúrára. Nem mondhatom egy pillanatig sem, hogy nem voltam ideges. Az biztos volt, hogy cicáink egy része kimarad a "buliból", mivel stresszmentesen, minél rövidebb idő alatt szerettünk volna egy cicával foglalkozni. A reggeli után még egy kis szundi idejük is volt, míg megérkeztek az elemzők és állatorvosunk. Némi konzultáció után felállítottuk a bázist FIVes cicáink lakrészében. Ott adott volt minden ami kellett a gép működéséhez, hely is volt és cicáink sem sertepertéltek, kotnyeleskedtek bele a műveletekbe, mivel kellően megvoltak szeppenve ahhoz. 

A bázis! (vérképelemző gép)


Az örökbefogadó konténer kisszobájával kezdtük a vérvételt. Olyannyira gyorsan és problémamentesen haladtunk, hogy bármennyire is nem terveztük, de Mulán és Humusz is sorra került és meglepően együttműködők voltak. Először ugye le kellett nyírni a kis szőrüket a lábukon, ezután egy pici tűvel a doktor úr megszúrta az eret, és már folyt is ki a fiolába. Szerencsére nem kellett sok mennyiség, mindannyian gond nélkül tudtak produkálni annyit. A nagyszoba lakói egyesével érkeztek ki az irodahelyiségbe, azaz a "rendelőbe". Ahogy végeztek, bekerültek a kis szobába, mert onnan tudtak a kifutóra tovább haladni, ekkor még javítás alatt volt az ő kifutójuk. Szóval a cicák jöttek kifelé, a kis fiolák teltek, amiket munkatársam apránként vitt át a bázisra, hogy megkezdjék az elemzést.  A nagyszobában Fáncsi, Cili Juli és Merlinke maradt ki a vérvételből, ők egyáltalán nem voltak hajlandóak ebben részt venni, és mivel stresszmentes napot szerettem volna, így nem is próbálkoztunk a becserkészésükkel.

Penca bátor nagyfiúként tűrte a szőrnyírást


Tovább haladtunk a FIVes cicákhoz, ott mind a négyüket latba vettük, minden ellenkezés ellenére. Nyilván náluk meg az idősebb cicáknál tartottuk legfontosabbnak ezt a lehetőséget. 
Amint ők megvoltak, haladtunk tovább a másik épület felé. Alapos fertőtlenítés után (a doktor úr is nyújtózott egyet), már a következő cicákkal érkeztünk elé a felkészítő szobában. Ott Lótusz kölykei is sorra kerültek, ám Likőr megmakacsolta magát, selyemfiús imidzsébe nem fért bele, hogy vele ilyen arcátlanul bánjunk, lefogjuk a kezecskéjét és még a tökéletes szőrzetébe is belenyírunk babusgatás helyett, inkább önkényesen odébb is állt.

Likőr és a szivecskéje


Persze ezt némi kung-fu mozzanat előzte meg, így jobbnak láttuk, ha útjára bocsátjuk. Ha nem, hát nem... Vanilla is hasonlóan ellenezte mindezt, kölykeit meg sem próbáltuk. Aki kimaradt ebben a szobában az Timike volt. Milu sem volt felhőtlenül boldog, de Spanika arca és az a rengeteg szitokszó mi elhagyta száját mindeközben, leírhatatlan. Nem volt problémás különösebben, de megállás nélkül mondta a magáét azon a bizonyos nem kedves hangon. 

Spanika... 


Mindenki megnyugodhat, itt épp semmi sem történt vele, semmi bántódása sem esett, csak maga a tény, hogy pihenőidejét nem szunyókálással tölti, kihozta belőle a zsémbes énjét.
Következett a karanténban Oszi, Panka és Domingó. Domit gyorsan FIV/FeLV teszteltük is, ha már vérvétel, akkor belefér alapon. Szerencsére negatív lett mindkettőre, így lehetősége lesz elhagyni a karantént, mindenki legnagyobb örömére, mert nagyon rosszul viselte már a bezártságot. 
Viola és Violin, valamint Poppy és a kölykök szintén kimaradtak ebből az eseményből. Végül a két jó madárra került sor, Murci úrra és Kronoszra. Kicsit aggódtunk Kroni miatt, hogy milyen atomcsapást mér majd ránk, hisz ő egy igazán karakán jellem. Akkora meglepetés volt, mert nem hogy ő volt a legkezesebb "bárány", de még utána is elhalmozott minket figyelemmel és szeretettel. Már hírül sem olyan vehemens, mint beérkezése idején. Szóval velük véget ért a vérvétel, leadtuk a fiolákat és míg folytak a vizsgálatok, beszélgettünk kicsit, szusszanás gyanánt. Összesen 29 cica vérét tudták átfuttatni a gépen, ami nagyon jó teljesítmény, nagyon büszke voltam a cicákra. Cirka három óra volt mindez, és minden idegeskedés ellenére zökkenőmentesen zajlott. Köszönjük szépen a lehetőséget és doktor úrnak a végtelen türelmet és alázatot! 

Kronosz még váll masszírozással is kedveskedett


Majd másnap megérkeztek az eredmények, amit dr. Bárkányi Pál kiértékel nekünk. 
A negatív teszt eredménye miatt Domingó végre kiszabadult a felkészítő szobába. Azonnal örök barátságot köttetett mindenkivel, akivel szembe találkozott. Ő egy végtelenül szociális figura, mind a cicákkal, mind az emberekkel egyaránt. Örömmel fedezett fel mindent, de igazából első pillanattól kezdve otthon érezte magát az új közegben. 

Domingó


Viola és Violin is a felkészítő szoba vendégszeretetét élvezik. Egyelőre még félnek, meghúzzák magukat, de ez inkább csak nekünk szól és az idegen helyzetnek, a cicákkal azonnal megtalálták a közös hangot.

Violin közös étkezéskor


Bogi a kisszobába költözött Rocky helyére az örökbefogadó konténerbe. Nála egyáltalán nem mondhatom azt, hogy kitörő boldogsággal fogadta társai jelenlétét. Vince annyira zokon vette Bogi nem felhőtlen boldogságát, hogy ezzel a lendülettel átköltözött végérvényesen a nagyszobába, köszönte szépe, neki ennyi elég is volt belőle! Helyére pedig Roza kuncsorogta be magát. Igazából így helyre állt a kisszoba rendje is, hisz senki sem akar a másikkal összebútorozni, ugyanakkor Vince gőzerővel tudja összedugni buksiját a másik szoba lakóival. Neki ez a fontos, hogy szeretni tudja társait és ők még ha nem is élvezik minden esetben, de legalább tűrjék. Szerencsére talált magának bújós cicákat, mi pedig rábólintottunk a helycserére. 

Bogi


Roza járása még mindig bicegős, de kedden dr. Bárkányi Pál átmozgatta, mindent a helyén talált. Lehet csak egy rándulás, úgyhogy kap egy kis időt még a teljes javulás érdekében. Fájdalomcsillapítós antibiotikumot írt neki elő öt napig. Reméljük mihamarabb régi formájában látjuk Rozát, aki már úgy futkos és ugrabugrál, mint akinek semmi panasza sincs.

Roza


Csütörtökön állatorvosunk, dr. Farkas Attila kombinált oltást adott Poppynak és Violinnak, míg Bogi, Vöri és Vanilla veszettség elleni oltást kapott. Vadócnak is kellett volna, de ő ezt teljesen másképp gondolta. Állatorvosunk akkora riadalmat váltott ki belőle, hogy az amúgy sem ölcica pirinykó lábaival mindig kislisszant a kezünkből, emellé fújt, morgott és némi túlzással vicsorgott is. Úgyhogy elnapoltuk az oltását, nem szeretnénk még rontani az amúgy sem tökéletes kapcsolatunkon. 

Vadóc


Megérkezett Szuzika. Ő egy kölyök cica, akihez még tavaly november elején kértek segítséget egy óvodából. Ott érte őt valami, a jobb  hátsó lábáról lenyúzta a bőrt. Helyünk nem volt fogadni, de egyik segítőnk szívesen vette a szárnyai alá. Többszöri nekifutásra tudta csak becserkészni, hisz fájdalom ide vagy oda, a riadalom nagyobb volt annál, hogy megadja magát. Dr. Tímár Endrével közösen gyógyítgatták a kis cicát. Vélhetően beszorult valahová, és úgy tudta csak kiszabadítani magát, hogy a lábát nem kímélte. Az egyik lábujja is kérdéses volt, hogy megmarad-e, de nagyon szívós a kiscsaj, gyönyörűen felépült. Közben két kombinált oltást is kapott, így a menhelyen már csak egy szurija van hátra a kis hősünknek. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a gondoskodásért!

Szuzi lába első vizsgálatkor
Szuzi lába gyógyul
és teljesen gyógyultan


A hétvége csendesen telt, ám a hetet nyilván valami pikantériával kell kezdeni. Sunny füléből szinte a semmiből barna lé folyik. Pár nappal korábban még tiszta volt, most meg szinte a fél arca olyan. Dokival egyeztetés, fül kitakarítás. A kedve sem volt Sunnys, bágyadt volt és étvágytalan. Újabb konzultáció után kapott fájdalomcsillapítót és elkezdtük az antibiotikum kúrát. 

Sunny


Dr. Bárkányi Pál kiértékelte a kapott véreredményeket, többüknél is esélyes a stressz miatti enyhe elváltozás, vagy betegségből kilábalás. Az utóbbi időben többüknél is volt enyhe lefolyású náthát tünet, úgyhogy annak tulajdonítjuk be. Ketten produkáltak makulátlan eredményt, az összes értékük tökéletes. Ők Spanika és Kronosz. Pedig pont tőlük nem vártuk, csodálatos pozitív csalódás volt ez! Aki viszont megkoronázta az egészet, az Oszi, nála felmerült az esetleges immunbetegség, FIV/FeLV. Ott helyben kihordtam egy agyvérzést lábon és már azt néztem, mikor megy legközelebb állatorvoshoz a menhelyi autó, hogy beküldjük ismétlő tesztre. Szerdán dr. Tímár Endre rendelőjébe várták a menhelyi állatokat, ahová megérkezett Oszi és Sunny is. Oszi gyorsteszt eredménye mindkettőre negatív, így megnyugodhattunk. 

Oszi


Sunny füle már jobban nézett ki, de még a doktor úr precízebben kitakarította és kapott rá speckó kencét, amivel kezelni kell. Ínyén egy pici afta, de azzal nem kell különösebben foglalkoznunk. Neki is kértünk FIV/FeLV tesztet, ami a várt negatív eredményt produkálta.Több injekciót kapott, továbbá kapja az antibiotikumot is. Szerencsére már az étvágya visszajött és a kedves sem olyan semmilyen, kicsit már elkezdett cukiskodni. Ezért ő ki is maradt a csütörtöki vizit alkalmával, az oltási program kicsit tolódik nála. 
Viszont Oszi és Panka, valamint Domingó kombinált oltást kapott, míg Pangea végre elérkezett a veszettségi, egyelőre az utolsó oltásához. 
Ezen felbuzdulva Oszi és Panka felköltözött a kis szobába. Panka befoglalta a kis polcrendszer egyik felső szintjét, míg Oszi szét kürtölte a világnak, hogy véééégre kiszabadult! Mondjuk ő gyakran jártatja száját, eddig is ilyen figura volt és úgy tűnik a két év gazdisodás sem változtatott jellemén. De mintha az idő megállt volna, mert ugyanúgy ismerték a járást a kifutóra, teljesen otthonosan mozogtak a szobában, irodában. Panka is napról napra nyílik, oldódik és szemében is újra látjuk a bizalom halovány szikráját.

Panka


45 cicapajtival köszönjük szíves figyelmüket!

Reni

Hozzászólások