Macskalandok 2021. máj. 24- jún.6.

Cicás blog | 2021. június 16.

Gondoltunk egy nagyot, és Kirillt az örökbefogadó konténer kis szobájába költöztettük. Őt egy pillanatra sem hatotta meg, úgyanúgy berobbant a köztudatba, mint eddig bármikor, bárhol. A többieknek viszont állt a hátukon a szőrük tőle, bár sok mindent láttak már és igen nagy az ingerküszöbük, de rá nem voltak felkészülve. Kircsi a harmadik pillanatban már a kifutóban ugrabugrált, fogócskázni szeretett volna Humusszal, birkózni Vincével, Mulánnal... Egyelőre nem járt sikerrel egyik próbálkozása sem, ezért kénytelen volt az összes játékkal játszani a lehető legrövidebb időn belül, lehetőleg egyszerre. Azért beiktatott némi simogatási időt, majd rohant tovább. Minden csoda három napig tart, tartja a mondás is. Ez nálunk sincs másképp, addigra sikerült feldolgozniuk és elfogadniuk az energiáit. Tökéletesen beolvadt a Vince Vikica duóba, szívderítő látvány milyen önfeledten játszanak együtt. Kirill a mi teendőinket maximálisan megnehezíti. Takarítás minden mozzanatánál ott van, legjobb szórakozás a seprű rágás és az almos lapát kicsavarása a kezünkből. Ugyanakkor a felmosófejen utazás és annak ízlelgetése sem utolsó... Be kell vallanom, ilyenkor kicsukom a kifutóba, hisz elég veszélyesen, mert egyik számára oly kedves időtöltés sem egészséges egy cicának... De ahogy az lenni szokott, a "hülyeség ragályos"... Az eddig nagyon ügyes és okos, türelmes Vince is rákapott a partvisra csimpaszkodásra. Szinte látszik, hogy nevet magában, miközben próbáljuk egyesével lefejtetni karmait róla. Visszakanyarodva Kirillre, szürkén került be és úgy örültünk, hogy sikerült megcsodálnunk szép fehér bundáját. Na, ez eddig tartott, hisz ő a lehető legszutykosabb kiscica, aki óránként átfürdeti testét a homokban. Nagyon boldog, mindig nagyon boldog és nem tudunk úgy beszélni róla, hogy ne nevetnénk el magunkat már a neve kiejtésétől. Igazi kis bohóc!

Kirill


Szerdán Dr. Tímár Endre rendelőjébe utazott Rezge ivartalanításra. Jól viselte az utazást is, valamint a rutin műtét sem okozott nagy traumát az életében. Őt csak szeretgetni kell, és az idő előrehaladtával még inkább igényli a törődést. Ha lehetősége van, azonnal csimpaszkodik fel, fekszik az ölünkbe, dorombol ezerrel. Az is elég számára, ha ténykedések közepette csak odadőlhet hozzánk, ő már attól töltődik és ezzel a mérhetetlen szeretettel tölt minket is. Ne felejtsem el megemlíteni, hogy szerencsére FIV/FeLV negatív lett a gyorstesztje. 

Rezge


Csütörtökön Dr. Farkas Attila állatorvosunk kiosztotta az első kombinált oltását Radarnak és Rakétának. Hősiesen tűrték az első szurijukat a kis kandúrok. Ők is meglepően nagyon bújósak amellett, hogy rengeteg energiájuk van. Szerencsére azt levezetik egymáson, így mi csak az elolvadóan cuki énjüket élvezhetjük, nincs rágás, karmolás. Na jó, egy kis szeretet rágcsálás, de ennyi belefér. 

Radar pocakpuszi előtt-után


Micike beérkezése óta apró léptékben, de óriásit nyitott. Azonnal rohan, ha belépünk és imádja, ha körülötte forog a világ. Gondoltuk, eljött az ideje az oltási program megkezdéséhez, bármennyire is jól érzi magát a karantén területén. Állatorvosunk jelenléte megzavarta őt, nem is volt hajlandó lejönni a szekrényről. A kicsit oltása után doktor úr kiment, Micike lejött és a szuriját a karomban babusgatva kapta. Kicsit morgolódott, de ezek után azért csak engedélyezett a doktor úrnak pár simogatást. Ez is nagyon pozitív reakció volt tőle, büszkék voltunk rá!

Micike 


Pénteken Lili önkéntesünk lepett meg minket a menhelyen. A szombati önkéntes napon nem ért rá, de mivel ő már gyakorlott önkéntes, máskor is kijöhet, ha úgy tartja kedve. Mondani sem kell, mennyire jól esett ez nekünk és nem különben cicáinknak, úgy tűnt az ő lelkének is, nem maradt ki a heti cicás töltődése. Hálásan köszönjük jelenlétét!
Hétvégére egy cica érkezését vártuk. Várólistáról került be a szentem, aki körülbelül egy éve ott ücsörgött a ház előtt, ahol kapott élelmet, kuckót. Két másik társával/testvérével bukkantak fel, akik jobban elkalandoztak a környéken, viszont ő ott maradt, hisz betegeske. Hol jobb, hol rosszabb az állapota. A nő minden tőle telhetőt megtett, még langyos tejet is kapott télen. Nagyon sajnálta már Foltoskát. Úgyhogy Foltoska, ahogy ők nevezték el, bekerült. Egy dobozban jött, mivel nem voltak berendezkedve állattartásra és a dobozból kibukkanva, volt ám meglepetés. Foltoska elég meglepő jelenség, a fotók nem is adják vissza mennyire. Szájából ömlött a sűrű nyála, ez kenődött lábára, mellkasára. Szőre is csomókba összeáll, szeme, orra váladékozik, bőre rátapadva csontos kis testére. Sajnos látszott rajta, hogy valamire biztos pozitív lesz. Azonnal elkezdtük az antibiotikum kúráját, roborálót és vitaminokat kapott. Nagyon kedves teremtés, enni is eszik, amennyire tud. Eddigi etetői szerint Foltoska lányka, de ő egy ivaros kandúr. A korát megközelítőleg se tudtuk besaccolni, mert kusza fogsora és hófehér ínye semmi támpontot nem adott. Egyelőre várunk ezzel.

Foltoska


A következő hetet újabb lakosok fogadásával kezdtük. Ők Lótusz és kölykei, kiket egy tanya istállójában hozott napvilágra és rejtegette őket, míg a kicsik el nem indultak anyjuk után. Kb. négy-öt hetesek a picik és egyelőre nagyon megvannak szeppenve. Lótusz előző évben is oda fialt, majd egy kölykét hátrahagyva, elköltöztette családját. Azt az egy kölyköt az ott lakók felnevelték, befogadták, azóta ivartalanították is. Lótusz fején és hátán korábban nagy területen szőrhiány volt, azóta szépen visszanőtt a szőre. Nem tudni mi érhette, vagy merre kalandozott, mindenesetre most biztonságban van a hat aprócskával. A gombszemű pöttömök között három cirmos és három cirmos-fehér van, a nemek is ugyanígy osztoznak, egyenlő arányban fiúk és lányok. A neveik megvannak (Likőr, Lime, Linzer, Lencse, Lebbencs és Lekvár, mert olyan zabálnivalók!) , csak társítani kell a cicákhoz, amihez némi jellemismeret nem ártana. Egyelőre az elborított dobozukból kukucskálnak csak, nem nagyon merészkednek ki, nem is akarjuk riogatni őket. Szerencsére mindig anyjuk körül vannak, ezért az evéssel nincs gond. Beszállítójuk két liter kecsketejet is hozott a kicsiknek, amit előszeretettel lefetyeltek az összetört konzervvel. 
Micike is toporgott a tejes flakon mellett, ezért ő is kapott, ha már ő is, akkor konkrétan mindenki kapott egy evőkanálnyit. Micsoda nyalánkság volt ez kérem szépen! Tetszett a társaságnak, de be kellett osztani, hogy maradjon a piciknek még pár étkezéshez. Köszönjük ezt a kulináris élvezetet cicáink nevében!

Lótusz és a picik


Újabb fejtörés előtt álltunk, mert Penca és Spanika viszonya kezdett kihatással lenni a többiek közérzetére. Ez abból látszik, ha Timi elkezd elhúzódni, akkor sejthető, hogy nem idilli a helyzet a szobában. Spanika is ilyenkor visszavonul és nem kedves. Nem tudjuk mi a kiváltó oka, de Penca körül mindig történik valami. Mivel a nagyszobában ott van Rafi, ezért csak a kisszobába tudjuk őt költöztetni hetediknek. Nem annyira szeretjük, ha ennyien vannak ott, de ott minden cica maximálisan jó természetű, mégha kicsit bolondos is. A kifutó ablaka pedig folyton nyitva van, így nagyobb a tér is. Penca különben is sokkal közvetlenebb, mint Spanika, kora ellenére is több esélye van gazdisodni. Imád karban lenni, belecsimpaszkodik az ember nyakába, vagy nagy buksiját, homlokkal megtámasztja az ember mellkasába. Igaz, Bellával egymásra találtak és nyalogatta Bella frizuráját, korban is és lélekben is hasonlók, csak nem tudni hogy egyes cicákkal miért alakul ki feszkó. Elsőre már kedvesen fogadták, Vince és Vikica dugták oda kis fejüket üdvözlésképp, Kirill pedig hívta játszani azonnal. A többiek először észre sem vették, majd Mulán száját hagyta el egy-két fújás, de lehet csak a meglepődés miatt volt, hogy a kifutóból betérve egy újabb cica látványa fogadja. Nem merünk itt sem elkiabálni mindent, de a helyzet biztatónak tűnik, bár Penca elég rosszul viseli, ha becsukjuk az ajtót, mert azonnal rázendít és sírdogál. Reméljük, hogy ideiglenes a bánata. 
Amint teltek a napok, kimerészkedett a kifutóba, ott találkozott azonnal Rafival. Összedugták nózijukat, konstatálták, hogy a másikkal minden rendben és azóta is gyakran összepacsiznak. Igazi se veled, se nélküled kapcsolat az övék. 

Penca és Rafi napi rituáléja


Foltoska egyre jobban néz ki önmagához képest, de itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Csak kicsit tisztult a tekintete, lehet a bundáján is fellazult a kosz. Dr. Tímár Endre rendelőjébe utazott tesztre, FIV pozitív lett. Szája, nyelve fekélyes, náthás. Folytatnunk kell a kezelését egy hétig, utána remélhetőleg jobb lesz a helyzet. Mivel nem szerettük volna, ha egészséges cicáink, a kölykök vagy az ott lakó Micike elkapna bármit is a prüszkölése miatt, ezért ő azonnal ki is került Rozsdi és Murci úr mellé. A karanténoztatása ott folytatódik, mivel az erre kialakított részen lakik Kronosz. Nem egyszerű a helyzet, de Rozsdi és Murci úr nem az a tipikus társas lény, Foltoska pedig jó fej, reméltük megférnek egymás mellett. Ez így is van, csak kaja időben vannak egy helyen, mert mindhárman nagy éhenkórász hírében állnak.

Foltoska állapota javul


Rozikánk csak gubbasztott. Reggeli időben is ott maradt kiságyában és nem toporgott apró lábacskáink, hogy szervírozzuk gyorsan a kajcsiját. Igaz, mostanság áttért a száraztápra, azt lapátolja be jóízűen fogatlan kis szájával. Dr. Sebő Ottó rendelőjébe utaztak kutyák, becsatlakozott Rozi is. Két hete járt már ott, akkor autoimmun betegségre gyanakodtak az orrháton lévő sebek miatt, most viszont daganat jeleit észlelték. Mi is láttuk, hogy a jobb orrnyílása szűkebb, az a daganata miatt van, amint látjuk, hogy dudorodik az orrhát, az arca, vagy bármi erre utaló jelet észlelünk, el kell engednünk. Elszomorított minket a tény, hisz olyan szép lett és a szeme is gyönyörűen kitisztult, olyan csinos lett, és jó kedvű... Azt is tudtuk, hogy nagyon de nagyon idős már, de mikor közlik, hogy hetek vannak hátra, az minden esetben nagyon fájdalmas. Visszatérve megéhezett, igazából nincs semmi különösebb oka annak, hogy gubbasztott, csak idős, van ilyen. Azóta is akkor eszik a kis trónján, mikor csak akar, jön-megy, felugrál az ablakba, ott szundikál, nézelődik és boldog. Ez a legfontosabb.

Rozi


Csütörtökön állatorvosunk megtartotta a szokásos vizitet. Rezge, Marcikó, Bella és Merlin kapták meg kombinált oltásukat. Mivel Rezge is túl esett minden szükséges beavatkozáson, ivartalanításon és szűrésen, ezért kiköltözhetett a felkészítő szobába. Nagyon boldog volt és nagyon ügyesen körbeszimatolt mindenkit. Szívélyesen üdvözölték. Azóta még inkább látjuk mennyire jó fej cica és a többiek is elsőre elfogadták őt. Nyugodt, simulékony és továbbra is csak az a fontos számára, hogy szeretgetve legyen, történhet az bárhol és bármikor.
Hétvégén ismét Lilivel együtt folytak a munkálatok a cicák körül, amit nem győzünk megköszönni neki! Próbálta Sanyi bundáját kifésülni, mert dús bundájából nem hullik ki, hanem combkörnyékén összeáll, mint egy vastag páncél. Mindig egy picit fésülgetjük, de hamar ráun, meg odajönnek a többiek is fontoskodni, amit zokon vesz és ott hagy minket. Most viszont elvonultak Sanyival, aki élvezte, hogy csak vele foglalkoznak, cserébe tovább tűrte a szépészeti beavatkozást.

Sanyi


Megint csak egy rossz állapotú cicát fogadtunk. Hasonlóképp Foltoskához, neki is az egész arca gennyben úszik, szikkadt és van egy bizonyos szaga, de ez a legkevesebb. Azért ő rosszabb állapotban van mint egy hete beérkezett Foltosunk. Egy baktói ház udvarában, a bokor alatt találta a család kutyája. Egyeztetés nélkül kiállítottak vele, de nem küldhettük el, mert gyalázatosan festett szegény. Gazsi nevet adtuk ennek az ivaros kandúrnak. Egyelőre próbált enni, de nem sok sikerrel. Ugyanúgy megkezdtük az antibiotikum, roboráló, vitamin kúrát. Csak reménykedni tudunk, hogy megéri a reggelt, de szívós kandúr, bízunk benne!

Gazsi


44 védencünkkel együtt köszönjük, hogy velünk tartottak!

Reni

Hozzászólások