Macskalandok 2021. jan. 18-31.

Cicás blog | 2021. február 6.

Dante szemecskéje sérült volt már a bekerülését megelőzően is. Állatorvosunk megnézte, kapott rá szemcseppet. Elkezdett gyanússá válni, mintha változna a szeme formája. Apránként a sérült rész elkezdett kidudorodni. Ahogy ez realizálódott bennünk, sebtében elküldtük Dr. Tímár Endre rendelőjébe vizsgálatra, mivel  kollégánk épp odatartott kutyákkal felvértezve. Dante szemén fekély alakult ki. Kapott injekciót és öt napi gyógyszert, valamint kétféle szemcseppel és géllel kell kezelgetni naponta háromszor. Nem mondanám, hogy beloptuk magunkat a szívébe.... De szerencsére a jutalomfalat sok mindent feledtet. Viszont ahogy telnek a napok, egyre jobban unja, hátrál ki a közeledésünktől, pedig ezt a szemcsepp kombót legalább 2 hónapon át kapnia kell...

Dante


Amíg ő orvosnál járt, Dorka nem találta a helyét. Elmaradt a szokásos hancúr, a játékok dobálása és paskolása, csak mélabúsan meredt maga elé és nem értette hová tűnt kistesója. Aztán nagy volt az öröm, mikor Dante morcosan visszaért, nem győzte körbe rajongani öccsét, ezzel egyidőben a játék kedve is azonnal visszatért. 

Takarításuk ideje alatt is szorosan együtt


Férfi látogatót fogadtunk, kinek első számú kiszemeltjei Ignác és Günter voltak. Idősebb, nyugodtabb természetű kandúrral szeretné megosztani az életét, és az sem volt hátráltató tényező, hogy Günter FIV+. Mindkét fiúval ismerkedett, akik hozták a szokásos nebáncsvirág formájukat. De Ignác döbbenetes mérete teljesen elkápráztatta a férfit, a fotó nem adta vissza milyen nagy legény is ő valójában. Blanka segítségével Ignác is nyugodott egy kicsit az idegen közelségétől, így még lehetősége is volt simogatni a nagy buksiját. Mellette tette le voksát.

Ignác


Hamar elröppent a hét eleje és csütörtök lévén állatorvosunk megtartotta a szokásos vizitet. Mindenki kombinált oltást kapott, ki az elsőt, ki már az ismétlőjét. A soron következő cicák pedig Zsazsa, Dorka, Alga, Alma, Anka, Mózart és Sanyi voltak. Dantenak a gyógyszerei miatt tolódott az oltása. 
Nemrég kint járt egy férfi,  hívjuk úgy terepszemlén. Most megérkeztek kedvesével, kinek terápiás céllal kerestek dorombolós gyógyírt a mindennapi problémák feledtetésére. Az immunhiányos lakrészen találtak egymásra Dallammal. Mindkettejük arca felderült és első pillanattól kölcsönös volt a szerelem. Nem riadtak vissza attól, hogy macska aidses, átbeszéltük ez mivel jár, mire kell figyelni. Dallam már most sok simogatásban részesült, amit nagyon élvezett. Leendő gazdijának is ragyogott a szeme és gyermeki lelkesedéssel várta az örökbefogadás idejét. Mindig olyan csodálatos a nagy egymásra találások pillanata!

Dallam


Megmondó Tenkink kimaradt a buliból, ő mindeközben dr. Sebő Ottó rendelőjében morcoskodott. Mivel betöltötte a tízet, pozitív is és több mint öt éve a menhely lakója, ezért elküldtük laborra. Egy kis ínygyulladáson kívül mondhatni Tenki makk egészséges! Szerencsére jók az értékei, vitamint kell szednie, ami kivitelezhető. Van egy fajta vitamin paszta amit hajlandó megenni jóízűen. Annyira örültünk a jó híreknek, ő meg annyira fel volt háborodva, hogy a nap további részében csak kiabált mindenkivel. Van egy sajátos kommunikációja, egy éles, sikkantó ám "férfias" köszönése, amit oda kurjongat minden arra járó embernek viszonzást remélve. Minden dolgozó és szinte az össze önkéntesünk tudja ki ő és mosollyal az arcukon köszönnek vissza neki. Tenki zseniális figura!  Őt nem lehet holmi finomsággal lekenyerezni, mert hiába próbálta Icu a legjobbnak gondolt falatot szervírozni elé ebédre, köszönte szépen, nem kérte, csak duzzogott hangosan. Ilyenkor körbe kell udvarolni az uraságot, simogatni, biztatni és csodálni szépségét, ettől hajlandó kicsit eszegetni és enyhül tőle a haragja. 

Tenki több, mint laza


Izgatottan vártuk a hétvégét. Először is új otthonukba költözött Noel és Nihill Szegedre. Nagyon kedves testvérpáros fogadta örökbe őket, együtt. Már első nap elindultak az ismerkedés útján, ami nem meglepő, hisz Nihill megállíthatatlan, Noel pedig mint hű követője, állandóan a nyomában járt. Igaz, hogy csak ketten hagyták el a menhelyet, de olyan űrt hagytak maguk után, mintha sokkal többen lettek volna. Borzasztó aktívak és folyton láb alatt voltak, most pedig lehetett nyugodtan közlekedni. Nixon és anyjuk Niké sem találták a helyüket a kicsik "eltűnését" követően, nagyon csendes lett a szoba. 

Noel és Nihill otthonról jelentkeztek


Vasárnap megérkezett gondozásunkba Bogi. Ő korábban egyik önkéntesünk társasházi udvarában bukkant fel. A fal mellé húzódva próbálta elviselni a dermesztő hideget. Míg visszament megoldást találni a kicsi ügyében, és újra kiment hozzá, érte már épp az egyik lakó billentette ki a kapun az utcára. Nem a legszebb látványt mutatta magából a kiscica, a feje szőrhiányos, a hátán végig szabályos csíkban hiányzott a szőre, valamint a farka végén volt egy bojtja. A hasa is teljesen kopasz volt. Mint kiderült rühes, és valószínű a gazdája így próbálta meg "kezelni" a kicsi bőrét, amivel nem járt sikerrel, így jobbnak látta útjára bocsátani. Mert biztos volt gazdája ennek a nagyon kezes szeretetgombócnak. Önkéntesünk biztonságba helyezte. Elvitte orvoshoz, kezeltette. Neki is ugyanolyan durva hasmenése volt, mit korábban Zsazsánknak, mikor bekerült. A gondoskodásnak és a megfelelő tápláléknak hála, a kicsi Bogi gyorsan a gyógyulás útjára lépett. A hasmenése is rendeződött és apró pihékben elkezdett visszanőni a szőre. Mire bekerült a menhelyre, szinte rá sem lehetett ismerni a korábban mutatott fotók alapján. És ennél még csak szebb lesz idővel!

Bogi háta és feje első nap 
Bekerülésekkor már ilyen szép volt


Frederikről szólt a nap további része. Mivel kellően jó idő volt, Kitti önkéntesünk megérkezett, hogy megsétáltassa a nagyfiút. Kellett is a lemozgatás, hisz Fredéhez ma Budapestről érkeztek látogatói. Pórázon kocogott leendő családja elé, akiket azonnal levett a lábukról. Első soron is szerettük volna ha látják, milyen jól boldogul mindenféle idegen szituációban, majd saját kis zugában átadta magát a szeretgetésnek. Frede már most nagyon imádta őket, hisz miatta voltak ott, csak őt babusgatták, simogatták, vakarászták habtestét, utána még finom falatkákat is kapott, mintha már most családban lakna! A párnak van tapasztalata vak cicával és folyamatosan okítják magukat macska aids-ből is, mire a kandúrka megérkezik, minden szükséges tudással fel legyenek vértezve. Készülőben van az új otthonuk, ahová szeretnék majd Fredét vinni, ezt a pár hetet még kénytelenek külön tölteni. Találkozásuk még inkább inspirálja a párt, hogy mihamarabb elkészüljenek és végre haza vihessék gyönyörű cirmosunkat.

Frederik


Hétfőn Vincéhez fogadtunk látogatókat. A helyszínen derültek ki a tartási körülmények. Az idősebb pár férfi tagja zokon vette, hogy egy félős kölykök nem adunk garázs tartásra, ahonnan mehet mindenhová, ezért kiviharzott a helyiségből, és megsértődve az ajtókat is tárva-nyitva hagyta. Mire begyűjtöttem a szabadon, az íróasztal alatt remegő Vincét, és becsuktam az ajtót, már kihaladtak a kapun, ahonnan kiengedték a három lábú kölyökkutyánkat..... Értem én, hogy valaki önérzetét sérti, hogy nem úgy történnek a dolgok, ahogy ő azt elképzelte, de nekünk mindenek előtt az állat a fontos. A lehető legjobb és legbiztonságosabb helyet szeretnénk megtalálni minden védencünk számára és ha valamivel nem értünk egyet, akkor a másik félnek is el kell fogadnia, vannak kritériumok, amikből nem engedünk. Ez lehet bántó, lehet emiatt bárki mérges, de ilyen gyerekesen és drámaian kivonulni, nem foglalkozva azzal, hogy milyen következménye lehetett volna ha Vince ijedtében kiszalad, vagy a kiskutya Isten tudja hová, kihez dugja be az orrát ismerkedés céljából, amiből szintén lehet baj.... Semmi sem számított, csak az ő egója.... Bele se merek gondolni, ha szegény macska otthon megkarmolgatja a kerti kiülő szövetét, akkor mit diktált volna dühe??? Nem szoktam ilyen jellegű témákat forszírozni, de ezt meg kellett említenem. Kiemelném még egyszer, hogy nekünk csak és kizárólag az állat jóléte, boldogsága a legfontosabb és minden körülmények között ehhez igyekszünk tartani magunkat. Ezért előfordul, hogy nem kap mindenki cicát vagy kutyát a menhelyről.

Vince


Megpróbáltunk mihamarabb túllendülni ezek az eseten, ezért cicáink extra simiket kaptak, mert nekünk is kellett a pozitív töltet. Másnap ivartalanításra utazott Alga, vele tartott a kicsi Vince gyorstesztre. Mindketten negatív eredménnyel tértek vissza. Rozsdi pedig szemvizsgálatra ment, mert korábban konzultáltunk a doktor úrral az ügyében, amire szemcseppet kapott. Szóval Rozsdinak pár hete szürke fátyol lett a szemén. Szinte egyik napról a másikra. Kapta a szemcseppet, és ahogy jött, úgy el is tűnt ez a szürkeség a szeméről. Megsérült a retinája. Vagy valaki belekapott vagy ő saját magának sértette meg, nem tudni, de valószínű valami hasonló okból történt mindez. Most egy másfajta szemcseppet kap, de szinte teljesen tiszta már a szemecskéje, igaz, gyakran hunyorog még. 

Rozsdinak itt beteg a szeme


Ha már Vince tesztje negatív, akkor az égedelem rossz, hiperaktív ám annál cukibb húgaival felköltöztek a kisszobába, hátha Nixon is becsatlakozik a káoszba és kicsit jobb kedve lesz. Az elmúlt napokban, ahogy tesói gazdisodtak, elég levert volt a szentem. De nem hozta a várt eredményt az összeköltözés. A kis trió megállíthatatlan, hangosak, rohannak és inkább meredten figyeli őket Nixon ahelyett, hogy becsatlakozna a játékba. De Vince, Vendi és Vikica nagyon élik az új szobájukat, igyekeztek mindent 2 másodperc alatt futva felfedezni, azt hiszem sikerült is nekik.

Nixon nagyon nem találja helyét


Ignácunk örökbefogadásának ideje is elérkezett. A fiatal férfi továbbra is ámulattal csodálta milyen óriási cica az általam becézett Igi-bébi. Egy hajszállal közvetlenebb volt a férfi felé, úgyhogy boldogan konstatáltam, jól meglesznek majd nyugalomban ketten az új, közös otthonukban. Ignác szintén szegedi szobacica lett. 

Tetszik neki az új otthona


Csütörtök lévén dr. Farkas Attila kombinált oltást adott Dantenak, éves ismétlőt kapott Miló és Merlinke. Meglepő volt, hogy Merlin sokkal együttműködőbb volt annak ellenére, hogy érezte állatorvosunk jelenlétét és tudta, most valamire készülünk. Annyival de annyival kezesebb lett az idő múlásával, jön, törleszkedik, főleg kaja osztás előtt. Van hogy lökdösi a kezünket, vagy ha távolabb van szólunk és szalad oda, bújik... Napközben nem keresi a társaságunk, de nyugodtan lehet tőle jönni menni, nem rohan el. Van azért, hogy néha egy-egy simit engedélyez, sőt önkénteseink is van hogy megsimogathatják. A jutalomfalatért cserébe ő is sokat enged már magából, de elsősorban azoknak, akiket némiképp ismer. Mindenesetre nagyon büszkék voltunk rá, hogy ilyen ügyes volt!

Merlin


Hétvégén Lili önkéntesünk volt segítségünkre, amit nagyon szépen köszönünk ismételten!
Átköltözött Alga, valamint Dante és Dorka a felkészítő szobába. A két kis fekete szépség nagyon boldogan ismerkedett a társaikkal, nézelődtek és fedezték fel a szoba minden egyet pontját. Alga az első cica búvóhelyig jutott, ő nem volt elragadtatva a többi cica látványától. Nem különben Mozartot, aki szemforgatva nézett ránk, hogy ezek kicsodák? Kifejezetten nem szereti a többi cicát, ezt tudják is és igyekeznek nagy ívben elkerülni. 

Alga átköltözött


Egy család érkezett ki látogatóba kislányukkal. Vagy Rijéka, vagy az ikrek Ragnar és Rúfusz voltak a befutók. Több időt is eltöltöttek közöttük, meglepően Rijéka is egyre szociálisabb és érdeklődőbb a látogatókkal szemben. Ezért is habarodott bele az anyuka, ám mivel két cicát szerettek volna, a kislány kitartott az ikrek mellett, így ettől a naptól ők is gazdijelöltekkel büszkélkedhetnek. A tesók tökéletesen kiegészítik egymást, csak együtt játszanak, gyakran még mindig egy tálból esznek és sokszor sétálnak csak, vagy állnak úgy egymás mellett hogy összeér a hátsójuk, vagy a farkincájuk legalább. Nem is szerettük volna őket elválasztani, és már emiatt nem is kell aggódniuk.

Az ikrek vonulnak


Fiatal lány testvérpár érkezett ki a menhelyre, első sorban kiskutyát néztek, oda volt időpontjuk. De a cicában is gondolkodtak, ezért betértek a cicalakban és nem volt olyan bonyolult beleszeretniük Titóba. Egyelőre még tárgyalás, átgondolás alá került a dolog, mivel a főbérlőjüknek kutyusai vannak, akik cicával is éltek együtt már ezelőtt. A lányok átbeszélik mi lenne a legjobb választás, nyilván mi is átgondoljuk, több információ kell a meglévő kutyusok jelleméről. Mert Titó jó fej, nagyon laza cicafiú, de biztos idő kell, míg összebarátkozik két nagyobb testű kutyival. 

Titó ennyire cuki


A fejleményekről a legközelebbi bejegyzésben beszámolok, addig is köszönjük figyelmüket mind a 36 cicapajtival együtt!

Reni

Hozzászólások