Macskalandok 2020. júl. 6-19.

Cicás blog | 2020. július 26.

Egy kölyök cica fogadását kellett hirtelen beiktatnunk, akit az út szélén találtak, fekve, pihegve. Azt hitték akár életveszélyes állapotban is lehet, de mint kiderült a kiszáradást és a farkaséhséget leszámítva semmi komolyabb probléma nem állt a háttérben. A kis teste hemzsegett a bolhától, minden tartalékát kiszipolyozták... Mindennek ellenére kedves és bűbájos, pehelysúlyú mivoltában hatalmas szív dobog. Hálás mindenért, a ki tudja mióta tartó nélkülözés ellenére is inkább a simogatást választja, mint a falatozást. És úgy dorombol,hogy csak úgy zeng a karantén! Szobatisztaságot még tanulnia kell, több-kevesebb sikerrel most is tudja használni, de előfordulnak balesetek. A teknőctarka cicus a Mikka nevet kapta tőlünk, akit igyekszünk mihamarabb megerősíteni. 

Mikka


A felkészítő szobában arra lettünk figyelmesek, hogy Pici Juci sántít. Semmi külsérelmi nyom, de nem terhelte. Majd a nagy vakarászás közben egy csomót észleltem Róma füle és nyaka közti részen. Azonnal telefon az állatorvosnak, aki nyilván nem tud távgyógyítani, de tanácsot adni igen mire figyeljünk. Akár lehetett volna tályog is, ami kifakadhat... Naponta többször tapogattam a dudort, ami elég keménynek tűnt. Másnapra úgy véltem kicsit nagyobbodott, de lehet csak az aggodalom miatt hittem azt. Viszont Juci elkezdte óvatosan használni a lábát, ami némi megnyugvást hozott. Szerencsére másnap már csütörtök volt, így állatorvosunk megtudta nézni Róma csomóját. A duzzanat stagnált, gyulladás okozta, kapott rá gyógyszert. Ha nem múlik, akkor komolyabb kivizsgálást igényel, ha elmúlik akkor is figyelni kell,hogy kiújul-e. Az ínye szép, ennek ellenére lehet valami gubanc a fogával. Pici Juci lába egész jól helyre jött, így ő nem igényel semmiféle kezelést. 

Pici Juci


Molly cicánk kapta meg a félév utáni veszettségi ismétlő oltását. Szeme sem rebbent. Fényévekre van attól a viselkedéstől, amivel bekerült. Igazi kis morcos, makrancos cica volt, aki mindent simogatást egy kézre csapással honorált. Azóta pedig még a szurit is hősiesen tűri, nem beszélve arról, mennyire szereti a buksi és hát masszázst. 

Molly

 
Nagy napra virradtunk, hisz elérkezett teljes nevén Kóbor Gülü gazdisodásának ideje. A fiatal pár is alig győzte kivárni ezt a napot, de meg is értjük, hisz Güli elképesztően jófej cica. Újszegedre szállítatta gömbölyded popóját és biztosak vagyunk benne, hogy azonnal sikerül beilleszkednie, hisz a menhelyen is többször látogatták és töltöttek vele időt. Ugyanakkor elég találékony és leleményes ahhoz, hogy azonnal feltalálja magát az új környezetben. 

Kóbor Gülüke


Önkénteseink mindig kedveskednek finom falatokkal, ezen a hétvégén is jutott az asztalra a picúrkáink részére nekik való eledel. Hálásan köszönjük!
Vasárnapra lehűlt az idő, cicáink bent ejtőztek inkább. Fintor bevezette a takarítás utáni jutalomfalatozást. Ez úgy kezdődött, hogy mindig kimerészkedett az iroda részbe takarítás közben, majd a bátorságáért kapott falatkát. Azóta viszont követelőzik és már a többiek is cinkostársai ebben. Kitrükközni sem lehet, mert ha korábban kapják a nasit, takarítás végére ugyanúgy sorakoznak, mint akik nem kaptak enni napok óta. 

Jutalomfalatra várva


Következett az újabb hét, ami újfent aggasztó fordulatokat rejtett. Rijéka levert volt pár napon keresztül, amit hasmenéssel tetézett. Hasfogó tablettát és probiotikumot kap, elég nehezen kezdett el javulni a helyzete. Viszont a kedve napról-napra javult, ezzel egyidőben az étvágya is kezdett visszatérni.

Rijéka

 
Bubi kicsilányunk ivartalanítására került sor, amit húztunk-halasztottunk, de nagyon időszerűvé vált. Bubi betöltötte az egy éves kort. Eddig ő az első cica, ki fél éves korában nem esett át a műtéten. Leukózisos cicaként a széltől is védjük, nem mellesleg minden stressztényezőtől. Az ivartalanítást azért is tologattuk magunk előtt mert a 7 testvérből ő az egyedüli túlélő. Mindannyian a leukózis mellett FIP miatt mentek el, és mint köztudott, az a fiatal szervezetet könnyebben legyűri. Így született meg a döntés, hogy megvárjuk a bűvös egy évet, mert akkor már "semmi baj sem érheti". Tudjuk, hogy ez a gondolat nem teljesen fedi a valóságot, de minket megnyugtatott. Őszintén most sem küldtük nyugodt szívvel, de utólag elmondható, hogy minket jobban megviselt a helyzet, mint őt. Napok elteltével is kicsattanó "egészségnek" örvend, sebe gyönyörű és büszke rá, állandóan mutogatja a pihésedő pocakját.

Bubika, a pocak mutogató


Nagyon jó állapotú, klassz cica várat kaptunk adományban egy kedves nőtől. Mivel szinte teljesen összeszerelve érkezett, nem is kellett bajlódnunk vele, azonnal beállítottuk a helyére. Egyelőre azt a bizonyos "helyét" kellett megtalálni,hogy hol lesz tökéletes. A kis szobára esett a választás. Hálásan köszönjük!

Cicavár


Csütörtök lévén állatorvosunknak akadt bőven dolga cicáink háza táján. Szinte az összes karanténlakó első kombinált oltását kapta meg. Zorka és kölykei Valdóval együtt átestek az első szurin. Meglepően az anyacica volt kicsit hisztis, de mentségére szóljon, hogy sok gyerekre felügyel a nap 24 órájában, akik nem sokat pihennek ám, emellett idegen férfi valamit csinált kölykeivel, amit nem tudott kontrollálni. Majd soron következett Oszkár, Frappé és Frederik. Nagy mellénnyel állítottam előző bejegyzésben, hogy Frederik kacska szeme ellenére jól lát, ez az állítás megdőlni látszik. Kezdett gyanússá válni, amint alábbhagyott a falánksága, egyre furcsábban viselkedett. Az ételnek azonnal nekiállt, amennyiben előtte szervíroztuk, de ha épp sertepertélt körülöttünk és betettük a tálkáját a ketrecébe, akkor szimatolgatott, de nem célirányosan haladt az étek felé. Sokszor olyan, mintha figyelne, teljesen jól közlekedik, de aztán voltak apró jelek, amit elbizonytalanítottak. Sőt ahogy figyelgettük, a "rendes" szemén a tág pupillája nem reagált. Ezt a doktor úr is megerősítette, némi szürkeséget vélt felfedezni a szemében és nem kizárt, hogy csak aprócska kacska szemével érzékel valamit a külvilágból. A szentesi szemspecialistát javasolta a doktor úr, neki kellene megmutatni Frederiket, hátha műtéttel javítható a látása.

Frederik


Vákum cica, kit otthon tápszerrel nevelgettünk fel, továbbra is otthoni gondozásban van, mivel soha nem volt úgy hely, vagy lehetőség, hogy bekerüljön a menhelyre. Annyira jól érzi magát és a négylábúak apraja-nagyja is megszokta jelenlétét, így arra a döntésre jutottunk, hogy végérvényesen nálunk marad. Mindenesetre megkapta a második kombinált oltását a három hónapos, 1,8 kg-os csupaláb fiú, akiről bátran állíthatom, hogy a világ legrosszabb cicája. 
Telefonhívást kaptunk Németországból, ami feldobta a napunkat. Egy család teljesen beleszeretett Valdóba és egyik fogadott testvérével együtt szeretnék örökbefogadni. A szándékuk komoly, többször is beszéltünk azóta telefonon. Igaz, a találkozó várat magára, de nagyon izgatottak már most és igyekeztek a lehető legjobban felkészülni az érkezésükre. 
Egy fiatal nő érkezett ki a menhelyre örökbefogadási szándékkal. A családdal beleszerettek Rióba, ám inkább Róma volt az, ki megpróbálta lehengerelni a látogatót. Majd betekintést tett a konténerbe is, ahol összetalálkozott a tekintetük Gombóccal és mint a mesékben, láthatatlan szivecskék lepték el a teret. Szóval szerelem volt első látásra és a családi kupaktanács után vártuk a fejleményeket. Hisz Gombóc nem fekete, igaz Róma sem teljesen, ő inkább sötétbarna különböző árnyalataiban pompázik. Emellett a főbérlő írásos engedélye is szükséges az örökbefogadáshoz, aki mint kiderült, korábban rábólintott a cica tartásra, most viszont visszakozott és nem adott rá engedélyt. Másnap végtelenül szomorú telefonhívást kaptunk ez ügyben, amit nagyon sajnálunk. 

Gombóc

 
Hétvégére Inci hapcizása adott okot az aggódásra. Tüsszögő rohamai voltak konkrétan. Újabb konzultálás a doktor úrral, gyógyszert kell szednie, utána csütörtökön kontroll...
Vasárnap leszakadt az ég. Mondanom sem kell, hogy cicáink az egész napot pihenéssel töltötték. Teljesen igazuk is volt, valamikor ki kell pihenni ezt a sok semmittevést, nézelődést, játékot és étkezést, amivel elütik a mindennapokat!

Esőnap (Tücsike elfoglalta Molly helyét, ő ezért tüntet)46 védencünk nevében köszönjük szíves figyelmüket!

Reni

Hozzászólások