Macskalandok 2020. dec. 21. - 2021. jan. 3.

Cicás blog | 2021. január 8.

Vikicánál azt hittük kis lábfájás miatt kedvetlen és étvágytalan, ám reggel már egyértelmű volt, komolyabb baj van a háttérben. Ügyet sem vetett a reggelire, csak összekuporodva feküdt a sarokban. Munkatársam kutyákkal készülődött Dr. Tímár Endre rendelőjébe, egyértelmű volt, hogy a kicsi lány is csatlakozik közéjük. Hőemelkedése, felső légúti megbetegedése van, amire kapott három injekciót és 5 napi gyógyszert. Mindig annyira vigyázunk rájuk, melegben vannak, bőségesen kapnak enni, igyekszünk mindenre figyelni, de úgy látszik elkerülhetetlen... Mikor visszaért, ismét a sarokban fészkelte be magát, és annyira szívmelengető volt, hogy tesója Vendi azonnal robogott oda hozzá. Az összes szagmintát feltérképezte rajta, majd alaposan letakarította a feje tetejétől a háta közepéig, aztán szorosan odabújt mellé. Érezte, hogy szüksége van támogatásra. Olyan csodálatos ezt látni, ilyen pici állatoknál is, hogy őszintén és oly könnyedén jön az ösztön, gondoskodni, segíteni kell a beteg családtagon. Mi emberek sok esetben tanulhatnánk tőlük, de ez egy másik történet, mindenesetre csodálatos megtapasztalni, hogy egyik pillanatban fejhangon sikítva birkóznak, utána pedig szinte anyai gyengédséggel pátyolgatja testvérét. 

Vikica álmát Vendi őrzi


Regina és Boci Joci gazdisodása után üressé vált a szoba. Némi gondolkodás után született meg a gondolat, hogy Frodóék négyen átköltöznek. Amióta Rió és Róma családra leltek, azóta sokkal visszahúzódóbbak lettek. Szükségük van a pozitív megerősítésre, hogy lássák a többiek kommunikációját velünk. A két szobát először összenyitottam, teljesen jól ment az ismerkedés, mindenki ment mindenfelé, szimatoltak, nézelődtek. Amikor Frodó, Fáncsi és Pici Juci a nagyszobában molyolt, becsuktam az ajtót,de a neheze hátra maradt. Cili Juli a megszokások rabja. Takarításkor volt, hogy kiment az irodába, ám azzal, hogy kinyílt a másik szoba ajtaja, egy ismeretlen dolog történt, amit ő a kuckóba visszavonulva tudott csak elviselni. A többi cica miatt kidugta nóziját egy rövidke szimatra, de ennyi, nem mozdult a rejtekéből. Majd a nagyszoba becsukása után sem volt együttműködő, a saját köszöbüket sem lépte át, csak a kis szobában futkosott előlem.  Nem tudta mit szeretnék, de a társai eltűntek és ez ijesztő. Nagy nehezen sikerült megnyugodnia és falatokkal kicsalogatni az irodába. Régi szoba ajtó becsuk, új szoba ajtó kinyit és társai látványától berohant közéjük. Általában mindig négyesben mozognak mai napig is, persze vegyülnek és csodálatosan beilleszkedtek, de ennek ellenére nem szakadnak el egymástól. 

Ismerkedés egymással


Ha így kiüresedett a kisszoba, felköltöztek az "N"-es kölykök, Nixon, Nihill, Normen és Noel. Azonnal megtelt élettel a légtér, szuper sebeséggel suhantak á-ból b-be, gurult, csörgött-zörgött minden a lábaik alatt, előtt és után. Nagyon jól érezték magukat azonnal, igaz, ők mindenhol és mindig feltalálják magukat, hisz egyelőre csak a játék és az újdonság varázsa ami ebben a korban leköti figyelmüket.
Kedden többen is ellátogattak Dr. Tímár Endre rendelőjébe. A nagy pátyolgatásnak meglett az eredménye, Vendi is ugyanolyan bágyadt volt, mint előző nap dédelgetett húga, Vikica. Ugyanaz lett a diagnózis, ezért a doktor úr berendelte még a másik két tesót is, megelőző injekciót kaptak, hogy ne az ünnepek alatt jöjjön elő náluk a betegség. 

Vendi

Ivartalanításon esett át Triniti, Alma, Anka, valamint Rozsdi. Az ő szájába bekukkantott a doktor úr, mert gyakran nyáladzik. Szerencsére az ínye, fogai rendben vannak, viszont a hiányos nyelvét nem húzza vissza mindig, emiatt lehet a nyálzás. Murci is átesett az ivartalanításon, ő FIV+ gyorsteszt eredménnyel tért vissza, míg a lányok negatívval. Valahol sejtettük, hogy Murci is pozitív lesz valamire, ugyanúgy mint az előtte bekerült Sanyi, hisz kandúr is, utcán volt és ráadásul karakteres, különc forma. Általában már a kisugárzásuk is teljesen más, ahogy megérkeznek, ahogy azonnal viselkednek, vagányabbak, közvetlenebbek, vagy csak a tekintetükben van valami sokatmondó... Megmagyarázhatatlan érzés ez, de sajnos az esetek többségében beigazolódik. Mindenesetre a fiúk teljesen éberek és morcosak voltak, hogy még ebédidőben sem jutnak élelemhez. 

Rozsdi


Közben Sanyi felköltözött a FIV-es konténerbe, ahol egész jól fogadták a többiek és ő is nyugodtan nézett szét mindenhol. Még Darma sem csinált ügyet abból, hogy Sanyi bemászott az aurájába. Enyhe morgást leszámítva ment mindenki tovább a dolgára, holott a nagyságától ilyenért több pofon is elcsattant korábban. Sanyi beleillett a milliőbe, mintha régóta a társaság becses tagja lenne. Az oldalán lévő seb teljesen elmúlt, apró pihék borítják már a helyét és úgy tűnik a lelkében sem okozott maradandó tüskét, túl is van a történteken.

Sanyi első falatozása a többiek között


Bagi cicánkhoz érkeztek látogatók. Egy fiatal pár szeretné örökbefogadni a már meglévő, ivartalanított kandúr cicájuk mellé. Először is megdöbbentek Bagi méretétől, mert a fotók nem adták vissza milyen szép nagy cica ő. Főleg így a téli alakjában méginkább szembetűnő robosztus mivolta. Kis idő elteltével kezdte megmutatni bájos oldalát, akkor már jól esett a simi az idegen kéztől is. 

Bagi


Kisütött a nap, ezért önkéntesünk, Kitti meglátogatta pártfogoltját Frederiket. Korábban ő szállította orvoshoz vizsgálatra, műtétre és nála lábadozott, ezért elég szoros barátság alakult ki közöttük. Most viszont Karácsonyi ajándékként, a jó időnek hála Kitti kivitte Frederiket sétálni. Mintha mindig is hámmal sétáltatták volna. Olyan kis pökhendin vonult, feje farka égnek állt és szépen láb mellett vonult. Szimatolós időben mindent jó alaposan beinhalált és ha úri kedve úgy diktálta, még a fára is felmászott. Nagyon élvezte a kirándulást, de el is fáradt a végére. Ami nem csoda, hisz ő egy elkülönített kis részben lakik több hónapja... Mindenesetre nagyon hálásak vagyunk Kittinek, hogy bearanyozta Frede napját!

Frede még fára is mászott


Korábban nem említettem, de Alma és Anka társaságában még egy cica érkezett. Egy autó rakterében szállították ki őket, ami gondolhatják mennyire biztonságos. Ahogy kinyílt az ajtó, az utazás, a menhelyi kutyák vízhangzó ugatása, idegenek látványa enyhe sokként hatott a cicákra. Így történt, hogy az állítólag legkezesebb cica kiugrott és fejvesztve elrohant. Már akkor több ponton is csapdát állíltottunk, de egyelőre nem jártunk sikerrel. Korábban elszökött Trina cica eltűnését is nehezen tudta elfogadni az agyam, jelen esetben még nagyon hittem benne, hogy újabb szökevényünk előkerülhet. Annyit tudtam a cicáról, hogy sötétszürke és kb. mekkora. Ezen a napsütéses napon ahogy haladtunk a buszhoz zárás után, a mellettünk lévő kanális parton nézelődött egy ilyen jegyekkel bíró cica. Azonnal felragyogott minden remény, a cica itt van a közelben. Persze a közeledésünket nem díjazta, elriasztani nem akartuk, ezért nem álltunk neki kergetni. Nagy lelkesen másnap átcsoportosítottuk a csapdákat a menhely hátsó részéhez és izgulunk, hogy most sikerrel járjunk.
Újabb látogatót fogadtunk a héten, nem máshoz, mint Tücsikéhez. Eddig senki sem érdeklődött a félős lányka után, de egy fiatal lánynak megesett a szeme rajta. Édesapjával érkeztek ki, hogy találkozzon választottjával. Igaz, simogatásra nem adott lehetőséget, de ezt a telefonban is jeleztük előre. Ettől függetlenül kitartott Tücsike mellett. Míg ők is előkészülnek a cicalány fogadására, addig a tesóknak is lesz idejük elköszönni. Ez annyira megdöbbentő és oly csodálatos, hogy Bagi és Tücsi szinte ugyanakkor gazdisodnak, még ha két külön helyre is kerülnek, de egyszerre intenek búcsút a menhelyi életnek.

Tücsike


Ez a Karácsonyunk merőben sokkal csendesebb volt, mint korábban bármikor. Viszont az élet a menhelyen nem állt meg, erről főleg a FIV-es részleg tudna mesélni, mert felköltöztettük Murcit. Akkora ribilliót csapott, mindenkire morgolódott, pedig igyekezték elkerülni. Hatalmas egóval beleállt mindenki arcába és mondta a magáét, nagyon bunkó stílust vett fel hirtelen. A többiek elhagyták a helyiséget és kimentek a kifutóra, amíg erre van lehetőség, nincs is gond. Délutáni etetéskor viszont becsuktuk az ablakokat, akkor újra kezdődött a morajlás. Tudni kell, hogy közöttük senki sem hátrál ki, ha ki kell állni saját igazukért, balhék nincsenek szerencsére, de szócsata annál inkább. Murci elég provokatívan lépett fel mindenkinél, még a többiek tálkáiba is belenézett, ami egyáltalán nem jellemző náluk. Ott mindenki sorban, türelemmel kivárja az eledelt és abból esznek és ott, amiben és ahol kapják. Murci viszont valami más reményében megzavarta mindenki étkezését, holott ő kapott elsőnek, hátha leköti magát. Feszült volt a légkör, de bízunk benne, hogy pár nap alatt rendeződni fog, mert különben Murcit vissza kell vinni a másik lakrészbe, csak még nem tudni hova. 

Sebes orrú Murci


Hétvégén Cirok is felköltözött a kicsi tesók közé. Kell nekik a felnőtt felügyelet, mert anélkül nagyon elkanászodnak. Nem mintha Cirok lenne az "atyai szigor" megtestesítője, mert ő is ugyanúgy benne van a játékban, a bolondozásban mint a kicsik. 
Viszont hozzá hétfőn látogató érkezett, a leendő gazdija. A fiatal férfi számára nagyon szimpatikus volt a mindig sunyin kémlelő Cirok. Kis idő múltán engedélyezett emberének némi simogatást is. Azt hiszem hatalmasakat fognak tudni játszani és Cirokkal örökké szóló barátságot köttetnek, amint a kandúr feloldódik. Egyelőre még hátra van egy oltása, de hamarosan megkezdik közös életüket.

Cirok


Ellenben Bagival, neki nem kell tovább várnia. Némi hadakozás után bekerült a hordozóba és hangos panaszkodással indultak hazafelé Szentesre. A pár mindkét tagja most is rajongással szemlélték a nagyfiút és alig várták, hogy bemutathassák neki új otthonát és cicapajtását. 
Szerdán tartottuk meg az állatorvosi vizitet. Zsazsa étvágytalanságával kezdtünk, amire a doktor úr adott pár injekciót. Bármennyire is vigyáztunk, lehet Zsazsa is elkapta Vanda és Vikica felső légúti megbetegedését. A folyton csöpögő hasmenése nagyon szépen javult, a kis végbélnyílása is visszahúzódott, csak most ez a bágyadtság uralkodott el rajta. 
Kombinált oltást Dorka és Dante, Alma és Anka, Mozart és Titó, valamint Sanyi és Murci kaptak, míg veszettség elleni oltást Triniti, Tini, Cirok és fél éves ismétlőjét Ignác. Mindenki nagyon ügyes volt, hiszti nélkül, pillanatok alatt túl is voltak a szurin. Ilyenkor olyan büszkék vagyunk rájuk!
Év utolsó gazdisodott cicája Bagi volt, a tesók fiú tagja. Most eljött az idő, hogy idei első gazdira talált cicánk is hazaköltözzön Tücsike személyében. Szinte ő is akarta, mert zokszó nélkül, együttműködve huppant a hordozóba és hatalmas szemeivel még utoljára jól körbenézett búcsúzóul. Röszkei cica lett Tücsikéből, és biztosak vagyunk benne, hogy kisgazdijával nagyon gyorsan megtalálják a közös hangot.

A tesók utolsó közös képe, Bagi és Tücsike


Szombaton Lili önkéntesünk töltötte az időt a cicarészlegen és segítségével megkönnyítette munkánkat. Köszönjük szépen! 
Egy nő látogatott ki kislányával, hogy megtalálják leendő kiskedvencüket. Nihill azonnal befészkelte magát a nő karjaiba, de végleges döntés nem született, hisz más kiszemelt cica is talonban volt.
Frederik Kittinek hála újra nagy sétára indult a menhely melletti tisztásra. Rutinosan, menőn, mintha semmi baj sem lenne a látásával. Ismeretlen helyen is nagyon szépen tájékozódik, egyedül a lába alatt lévő dolgokban botlik meg, vagy lép bele, Ez is akkor jellemző ha izgatott, vagy siet, de csodálatosan boldogul kint is az ismeretlenben és nyilván bent is a kis lakrészében.  

Frede sétál


Ha már túl vannak az első oltáson és negatív teszttel rendelkeznek, akkor Mozart, Alma és Anka átköltöztek a felkészítő szobába. Mozart egyelőre tartózkodó és inkább fújkáló társaival, de ezt betudhatjuk a korábbi önvédelmi reflexnek, mikor még ott volt a sérült, használhatatlan lába. Aminek hiánya jelenleg fel sem tűnik neki, ugyanolyan jól közlekedik, fotelra is könnyedén felment, ugrál is, játszik. Csak még szoknia kell a többi cica jelenlétét. Alma és Anka pedig amint elhagyták a lábam, amihez szorosan odakuporodtak, egy-egy cicakuckóba húzták meg magukat. Ez egész ebédidőig kitartott, attól kezdve elkezdték feltérképezni az új helyet, de továbbra is inkább csak együtt mozogtak, vagy ha külön utakon indultak el, ha feltűnt a másik hiánya, azonnal rohantak oda és dugták össze buksijukat.  

Ismerkedés


Vasárnap Tini cicánknál járt leendő családja. Nagyon imádták már azonnal! Tini kezdeti félénksége nem tart sokáig, ő gyorsan át tudja adni magát a jónak, legyen szó simiről, kajáról vagy játékról. Már csak napok kérdése és Tini fürdőzhet a figyelem középpontjában éjjel-nappal.

Tini


43 cicával kezdtük meg az új évet. 2020-ban 72 cicát fogadtunk be, 49-en találtak otthonra és sajnos 9-en itthagyták a földi létet. Minden kollégám, jómagam és a cicák nevében köszönjük szépen, hogy velünk tartottak! Folytassuk tovább ezt az évet együtt, kívánok hozzá erőben, egészségben és szeretetben gazdag boldog új évet! 

Reni

Hozzászólások