Macskalandok 2019. szept. 30. - okt. 13.

Cicás blog | 2019. október 22.

Azzal kezdeném a beszámolóm, amivel legutóbb abbahagytam. Szóval megérkeztek cicáink Svájcba épen, egészségesen mindenki legnagyobb örömére.

Említettem korábban, hogy Pamut gazdijai azonnal kivizsgáltatják kicsi lányunkat. Nagy valószínűséggel megoldódott a rejtély, és a rohamai oka agyhártyagyulladás, ami gyógykezelése megkezdődött. Ezt csak azért emelném ki, mert a helyzet súlyossága megdöbbentett minket és erre itt nem is derült volna fény. Belegondolni sem merünk, hogy mi lehetett volna a végkimenetele... Szerencsére minden a legnagyobb rendben és Pamutunk, mint már annyi mindenen, ezen is hamar túl lesz.

Visszakanyarodva a menhelyi történésekre, Norma kölykei felköltöztek az örökbefogadó konténer nagyszobájába, látogatókat vártunk hozzájuk. Először egy férfi érkezett meg, ki hosszas barátkozás és játék után, Nikó és Neila mellett döntött. Már úgy is érkezett, hogy testvérpárt szeretne, de ekkor még nem volt konkrét elképzelés, csak a négyesből legyenek. Pont úgy sikerült a választás, úgy sikerült elbűvölni a férfit, ahogy a hétköznapokon is párban álltak.

Kis idővel később másik férfi érkezett ki, aki szintén kölyökcicában gondolkodott, esetleg testvérpárban. Közöttük Ninettel azonnal fellobbant a szikra, majd némi töprengés és cicázás után kérdés sem fért hozzá, hogy Ninett mellett Norma is csatlakozik a családhoz. A kölykökre rámosolygott a szerencse, mindannyian egy nap alatt ígéretes gazdijelöltekkel büszkélkedhetnek. Ennél szuperebb hír csak az lenne, ha azonnal el is vitték volna őket Merlin szerint, mert szegény teljesen kétségbeesve néz ki a fejéből a zsizsegő törpék miatt. Ők félelmet nem ismerve szinte azonnal már a kifutóban tébláboltak és fedezték fel a mindent. 

Kicsik mindenütt

Megkezdtük az üres helyek feltöltését. Új lakónk Bársonyka, kinek idős gazdija kórházba került, sajnos onnan nem is fog kijönni, így nem tud gondoskodni hőn szeretett cicájáról. Bársonyka is igen idős. Minimum 8 évesre saccolta a családtag, aki behozta, de 10 év felett is van a szentem. Egyelőre megilletődött, nem tudja mi történik vele. Próbáljuk kicsit engesztelni, de szomorúsága határtalan, ennek ellenére örül a simogatásnak, bújik. Ő csak tartozni akar valakihez, hisz világ életében gazdija szeme fénye volt.

Bársonyka

 
Dorozsmáról érkezett be egy cicacsalád. A sztori szinte ugyanez, csak ők nem egyedüli cicák voltak, az idős néni többet is etetett az udvarában, de sokan közülük vadak. A kis kolónia ivartalanításában segített az Utcamacska Project, így legalább több cica nem árasztja el a környéket. Ez a család kezes, a fiatal anyjuk kicsit félős, de a kölykök nagyon vagány, igazi belevaló suhancok. Cicamama az Opál nevet kapta, a kölykök pedig Oszi és Ozra névvel szerepelnek ezután.

Ozra és az akkor még visszafogott Oszi

Pankát nagyon rossz állapotban találta egy kutyáját sétáltató nő. Villanyoszlop rései között gubbasztott a semmi közepén. Tovább haladtak, de nem hagyta nyugton Panka látványa, ezért több óra után visszament érte és ugyanabban a pózban, ugyanott találta. Szinte csont és bőr volt, egyik szemecskéje beteg. Azóta csinos cicalánnyá formálódott, de az emberekbe vetett hite aprócska korában megingott, újra és újra ki kell érdemelni.

Panka

Nagy esemény is történt azon kívül, hogy új lakóinkkal ismerkedtünk. Cakkosunk több mint 2 év után elhagyta a menhelyet. Bizton állíthatom, hogy a számára legtökéletesebb családba került, ahol kellő türelemmel és másik 3 cica társaságában sikerül neki teljes értékű, boldog cica életet élnie Tótkomlóson.

Cakkos

Csütörtökön a négyes, Nikó, Naomi, Neila és Ninett a szükséges veszettségi oltást kapták meg, ami az utolsó lépcsőfok a gazdisodás előtt. Jancsi és Juliska pedig az első kombinált oltásban részesültek. Ők egyre nyitottabbak lesznek, bár Jancsi továbbra is fújkál, ha meglát minket. Kezdjük azt gyanítani, hogy ő így köszönt, mert ezután hangos dorombolásba kezd a kandúrka. 

Janka és Jancsi

Pénteken elérkezett a gazdisodás napja Ninett és Naomi számára. Ők Szegeden folytatják a mindennapi cukiskodást egymás és új családjuk társaságában. 
Fiatal pár, akik korábban már jártak a menhelyen, újra visszatértek, mert nem tudták kiverni a fejükből Nyanyusunkat, akarom mondani Teklát. Tekla mufurc pofija, ám annál imádnivalóbb jelleme mély nyomot hagyott bennük. Annak ellenére, hogy közben lett egy hebrencs cicusuk, úgy érezték vele együtt lesz teljes a családi idill. Tekla most sem hazudtolta meg magát, ugyanolyan cuki-muki volt, mint amire emlékeztek.

Tekla

Volt Tappancsos cicánk gazdijai jöttek ki látogatóba és sok alutasakos finomsággal kedveskedtek lakóinknak. Önkénteseink is a kutyasétáltatás után betérnek a cicalakba simiket osztani, valamint ők is rendszeresen hoznak étket bársonytalpúinknak. Nagyon szépen köszönjük mindannyiuknak!

Colos korábbi élőhelyén, a Sárga üdülőtelepen több családnál is megfordult, szinte mindenki cicája volt. Most az egyik család látogatta meg, kik rég látták a kandúrt és el voltak alélva, milyen szép, nagy és "egészséges" cica vált belőle. Nekik is hálásan köszönjük a látogatást és az adományokat!
Vasárnap Briósért érkezett meg külföldi gazdija. A nyelvi nehézségek ellenére is gyorsan megtörtént a papírozás és gazdija karjában nekivágott a boldog ismeretlennek, egyelőre Szeged irányába.

Briós

Az új hét újabb fordulatokat rejtett. Fiatal pár látogatta meg immunbeteg cicáinkat örökbefogadás céljából. Elsősorban Tenkihez jöttek, de rajta kívül mindenki tolongott a simogatásért. Tenki már csak ilyen, ő már nem adja be könnyen a derekát. Viszont ezt kihasználva a többiek nagyon jól érezték magukat és kihasználtak minden lehetőséget, hogy ők kerüljenek a figyelem középpontjába.

Tenki

Közben telefonhívás jött, a kapuban álltak Cirommal. Gazdija könnyes szemmel várt, de viselkedési problémái miatt Cirom nem maradhatott. Fél éve fogadta örökbe, lakásba. Lehetősége volt kijárni a társasház udvarába, ahonnan körülbelül egy hónapja megszökött. Egy hét után előkerült, több utcával odébb próbált meg beslisszanni egy társasház lakásába. Gazdija elment érte és hazatérte után pár nappal elkezdett lepisilni dolgokat, mikor egyedül maradt. Egy hétig próbálkoztak ezzel a dologgal, majd legjobbnak látták, ha visszakerül. Cirom újra az összes felszerelésével felvértezve itt van és egyelőre még nem teljesen érti, mi is történik körülötte.

Cirom

Volt Tappancsos cicánk, Lekvár gazdijai Szegeden jártak és nem tudták megállni, hogy meg ne látogassák a menhelyi cicákat. Tetszett nekik a sok újítás, ők még abban az időben fogadtak örökbe, mikor még nem volt kilátásban sem a macska konténer, kifutóval. Cicákat simogattak, adományt hoztak és rövidke látogatásuk bearanyozta a napot. Nagyon szépen köszönjük Nekik!

Mivel Cirom számára kellett hely a karanténba, ezért Aida és Azúr felköltözött a kisszobába Bitang és Nicyka mellé. Nagyon szimpatikusnak találták egymást, azonnal nagy játékba kezdtek hatalmas lelkesedéssel.

Azúr és Aida

A felkészítő szobába így át tudott kerülni Janka és Jancsika, az ő helyükre alapos fertőtlenítés után pedig Cirom költözött be.

Szerdán az egyik immunbeteg cica leendő gazdija érkezett ki újfent. Nehezen engedte el a Tenki vonalat, ezért tett még egy próbát, sajnos sikertelenül. Tea vagy Colos egyelőre az esélyes, de elhamarkodni nem akarják a választást, hisz hosszú-hosszú időre terveznek. 

Teácska

Csütörtökön kombinált oltást kaptak Azúr, Aida és Dallam. Dallam kiszoktatási programja megkezdődött. Egyre több időt maradhat kint a többiek között és úgy tűnik elfogadta a tényt, hogy már nem egyedüli cicaként uralja a teret, hanem osztoznia kell a figyelmen is, valamint a négyzetmétereken is. Muszáj megszoknia a társai közelségét, mert szép lassan alakul az új lakóterük, már a kifutó kerete van készülőfélben, és ott nem lesz alkalma átvonulni a másik szobába, ha épp nincs kedve a társasághoz.  

Dallam

Pénteken Nyanyusunk, Tekla gazdisodott. Ez már csak azért is csodálatos, mert esélyt kapott egy 13 éves cica, hogy a leendő éveiben boldogan és biztonságban, szeretetben élje a mindennapjait, szegedi szobacicaként. Gazdijai és Viki, aki két menhelyi cicánk gazdija, valamint nagy segítője az Utcamacska Projectnek is nagy mennyiségű adománnyal készültek, ami az étken kívül tartalmazott karton kaparókat, immunerősítőt és egyéb nyalánkságot is. Végtelenül hálásak vagyunk érte!

Adomány

Nikó és Neila sem kellett, hogy tovább várjanak, értük is eljött gazdijuk. Szintén Szegeden folytatják kalandos és vidám életüket.

És még mindig csak pénteknél tartunk. Bársonyka dr. Tímár Endre rendelőjében járt, mivel beérkezése óta alig evett. Kíváncsiak voltunk, hogy csak a stressz miatt van-e, vagy egyéb egészségügyi oka van. Ha már ott volt, elkészült a gyorstesztje is, szerencsére negatív lett mindkét eredmény. Bársonyka májértékei nem a legjobbak, erre gyógyszert írtak fel. Úgy tűnt, ez némileg felpezsdítette az étvágyát, mert délután egész szépen nekiállt falatozni a kis drága. 

A Tiszaparti Általános iskolában tartottak előadást kollégáink az állatok világnapja alkalmából. A diákok eledelt gyűjtöttek a menhelyi állatok számára, amit ezúton is köszönünk!

Adomány a diákoktól cicáinknak

Hétvégére Azúr művelt valamit a lábával. Sántított a mellső lábára. Figyelgettük, de valószínű csak rándulás, ami előfordul aktívabb cicáknál a nagy ugrabugrálás közepette, ha kikerülnek a karanténból. Azért kapott egy kis fájdalomcsillapítót, mert étkezni nem olyan elánnal jött, ahogy megszoktuk tőle, úgyhogy biztos fájt a lábikája. Szerencsére másnap már alig észlelhetően sántított.

Eldőlni látszik a választás, immunbeteg cicáink közül Colos büszkélkedhet gazdijelölttel. Újfent látogatást tettek nála és úgy tűnik, ebből már nem lesz visszaút, már csak pár napig élvezhetjük társaságát.

Colos néha így pihen

A közösségi oldalra felkerült fotója alapján úgy tűnt, Mayánknak van gazdija. Pontosabban a bekerüléséhez mérten egy hónapja eltűnt cicájukat vélték felfedezni benne, ami igen meglepő, hisz akkor nagyon picike volt még, most sem túl nagy. A család kijött megnézni, hisz ebben az esetben, ha igazolni tudják, hogy övék a két hét veszettségi megfigyelés után gazdisodhatott volna. De Maya nem az ő elveszett cicájuk, így továbbra is boldogít minket a cukifej.

Mayácska

Három vörös cicát vártunk várólistáról. Ők hajdanában Merlinnel egy kolóniában éltek, azóta folyt a kézhez szoktatásuk. Mivel érezték, hogy valami készülőben van, ketten kitrükközték a befogókat, egyedül Radameszt sikerült begyűjteni, akit úgy tűnik kajával igen jól lehetett motiválni.

Radamesz

Hogy a számukra előkészített hely ne maradjon üresen, ezért egy másik vonalon indultak el a segítők, a körülbelül ugyanabban az időben bejelentett hajléktalan cicák közül érkezett be kettő. Ők egy garázsban éltek korábban, de embereik hátrahagytak csapot-papot, persze a cicákat is. A lényeg a lényeg, még két cirmossal gyarapodott a létszámunk, ők Bence és Petike. A három kandúr nagyon megvan illetődve, de bízunk benne, hogy gyorsan bizalmukba fogadnak. 

Petike és Bence

Velük együtt 28 cica van jelenleg a menhelyen, következő héten várjuk az újabb lakóinkat. Köszönjük figyelmüket!

Reni
 

Hozzászólások