Macskalandok 2019. ápr. 15-28.

Cicás blog | 2019. május 3.

Mivel az ivartalanítás után letelt a több mint 10 nap, ezért eljött a varratszedés ideje. Lecsó két öltésével kezdtük, ami a rejtett heréje felkutatása miatt lett feltárva, majd összevarrva. Nem is tiltakozott ellene, de nyilván a számára kellemetlen helyen való piszkálás nem csalt mosolyt az arcára. Mindenesetre ügyes volt és türelmes. Ott volt még Kátya, aki egy örökmozgó ilyen téren. Az, hogy egy percig is nyugton maradjon ölben, a hátán, esélytelen volt. Ezért jött az ötlet, megpróbáljuk bevetni az aduászt! Be is vált annak rendje, s módja szerint. Amikor bekerült, egy bebújós cica fekhelyet kapott. Már akkor nagyon szerette, sőt többször is önmaga megnyugtatására mint egy újszülött, a kis bolyhokat cumizta. Zengő-bongó dorombolások közepette jól meg is dagasztotta. Most is felkínáltuk neki a lehetőséget, hogy bebújjon és azonnal élt vele. Amíg ő lekötötte magát, addig mi óvatosan oldalára fordítottuk és könnyedén eltávolítottuk a feleslegessé vált cérnát. Ezzel a módszerrel szinte semmit sem érzékelt a történésekből.

 
Kátya feszültségoldás közben
 
 
Volt tappancsos cicáink (Életke és Spárta) gazdija látogatott ki a menhelyre cicasimogatásra. Tervben van még egy cica örökbefogadása, de egyelőre csak körbeszeretgették a bentlakókat. 
 
 
Spárta és Életke otthon
 
 
Csütörtökön állatorvosunk veszettség elleni oltással látta el Mokkát. Mivel a fekete szépség apró léptekkel halad az oldódás felé, ezért két emberes mutatvány volt az ő becserkészése. Egyre többet mutatja magát, az ablakban szeret ücsörögni és onnan szemlél minket, míg ténykedünk a szobájukban. Ételosztáskor elszalad a fotel mögé automatikusan, hisz eddig is odaérkezett az étek számára. De ez a kényszerhelyzet, hogy meg kell fogni váratlanul és nem a saját tempójában haladhat, igen haragossá tette őt. A stresszhelyzetet minimálisra csökkentve meghúzta magát egy fedett cicavécében, aminek tetejét levéve, egy puha pléddel fejét letakarva, combjait megfogva még fújni sem volt ideje, olyan gyorsan megkapta szuriját.  Délutánra meg is enyhült és folytatta a szokásos szemlélődést, sőt ebédhez elő is merészkedett falatozni a szoba közepére.
 
 
Mokka első nyilvános étkezése
 
 
Első kombinált oltásukat kapta meg Tekla és kölykei, Tofu és Tüll, mindannyian jól viselték a szurit. 
Pénteken Dr. Bárkányi Pál helyettes állatorvosunk is kilátogatott a menhelyre. Akkor Kátya kapta meg a kombinált oltását, valamint FIV/Felv tesztet csináltattunk Tofunál, szerencsére negatív lett. Több cica is fültakarításon esett át, közte Tofu és Tekla, kinek a karfiolfüle miatt nem mertük mi tisztítani a fülét. Nem is volt különösebben szutyis és a füle állapota korábbi sérülés miatt deformálódott el ennyire. Emellett sorra kerültek még páran, akik az utóbbi időben egyszer is ráztak a fejükön és makrancos mivoltuk miatt nem tűrték jól a tisztítást, most idegen és biztos kezek alatt azért kevésbé tiltakoztak. 
 
 
Tekla
 
 
Látogatók érkeztek elsősorban Mokkához, vagy Lecsóhoz, de a sors fintora, hogy Cirom lett a befutó! Ő aztán nagyon elő tudta adni magát, és annak ellenére hogy kicsit idősebb cicát szerettek volna, nagyon gyorsan megvolt az összhang közöttük. Mi ennek a döntésnek is nagyon örültünk és azt hiszem, szólhatok most cicáink nevében is. Cirom egy tipikus egyedüli cica, így szokta meg, nem szocializálódott soha más cicákkal, hisz 6 hetes kora óta emberek nevelték. Most két éves létére nem tudta, hogyan kell kedvesnek lenni velük, bár voltak próbálkozásai, Pannával párszor fogóztak, de csakis a jó értelemben, játékból.  
 
 
Cirom
 
 
Majd nagypéntek lévén tovább zajlott az élet és megérkezett egy fiatal férfi édesanyjával, valamint egy diszperzites vödörrel, aminek a teteje erős zacskóval volt lefedve, egy késhegynyi lyukkal a közepén. "Beteg cicát találtak". Kolléganőm, Icuka vette át a cicát, aki azonnal egy nagyobb lyukat tépett a zacskóra és szinte belesápadt a cica látványába. Ugye a cicát találták... Majd jöttek a foszlányok, hogy az anyja lefialt a szomszédnál, és hogy mentek rá a kandúrok... Ebből mindenki azt von le, amit szeretne, minden esetre a cica nagyon rossz állapotban volt és az ünnepek miatt állatorvoshoz sem tudunk eljutni vele. Talán ez volt a legbosszantóbb, hogy miért kellett eddig várni ezzel a törékeny kis testtel... Minden esetre minden tőlük telhetőt megtettek kollégáink, infúziót kapott, vitaminokat és amivel csak erősíteni lehet Pillét. Mert ezt a nevet kapta. Videót is közzétettünk közösségi oldalunkon, nagyon szépen köszönjük a sok támogatást! A felvételen láttam én is először és bizakodó voltam, hogy jó, ebből még vissza lehet jönni és most jó kezekben van. Majd másnap ugyanúgy infúzió, fájdalomcsillapító, melegítés, Calo-pet paszta, mivel semmit sem evett és ezen a napon volt némi ellenállás is részéről, ami adott némi reménysugarat. A lábaira sem tudott már felállni, de szombat délutánra már nézelődött érdeklődően. 
 
 
Pille
 
 
Közben a Tigra Kft. dolgozói összefogtak és nagy mennyiségű kutya- és cicatáppal adományozták meg a menhelyet. Nagyon szépen köszönjük nekik! És mint kiderült, az egyik munkatársuk a mi Édes cicánk gazdija és Icuka gyönyörködhetett Édes fotóiban, szépségében és boldogságában. Ezt külön köszönjük! 
 
 
Adomány
 
 
Majd vasárnap találkoztam először Pillével és el kell mondanom, nem erre számítottam. A videó egyáltalán nem adta vissza, hogy ő mennyire, de mennyire össze van aszódva, hiába a két napi infúzió. Aznap is letakarítottuk szemecskéjét, egyikből véres könny folydogált. Továbbra is melegítettük, összeszorult szívvel szeretgettük, de akkor már nem jutott el az alomtálcáig sem. Magatehetetlenül feküdt szegény. És újra felvetődött a kérdés, miért vártak vele eddig, mikor az ünnepek miatt nem rendelnek az állatorvosok? Vélhetően a száraz FIP végstádiumában került hozzánk... Miután maga alá piszkított és letakarítottuk kiderült, Pille nem nőstény, hanem egy fiatal kandúr, kb. fél éves lehet, és nem ivarzás miatt mentek rá a kandúrok, hanem valószínűleg csak agresszivitásból. Kora délután kivittük a napra a hordozójában, mivel több ágra sütött és így könnyen melegen tudtuk tartani, de akkor már oldalán feküdt és pihent. 
Hétfő reggelre Pille megvívta a saját haláltusáját. Nagyon sajnáljuk, hogy nem tudtuk megmenteni...
Ennek fényében folytattuk a napot, őszintén megpecsételte a hangulatunkat az elmúlt napok harca, a kis lélek életben tartása sok pozitív energiát felemésztett. De még mindig voltak, akiknek szüksége volt ránk és miattuk nem szabad belefeledkezni a nehézségekbe, arra mindenki ráér otthon is. 
 
Cirom gazdisodása egy nappal korábbra tevődött, ezért őt gyorsan, jó alaposan meg kellett szeretgetni. Igazi nagy karakter, gazdijai biztos sok örömüket lelik majd benne. Ő Szegedre költözött mint rutinos lakáscica, hogy továbbra is kellő biztonságban és szerető családi létben vágjon neki a nagybetűs életnek. Cicáink számára felüdülés volt Cirom távozása, ők sem hittek a szemüknek, hogy az irodai szemlélődés után nem robban be a szobába és mint egy tekegolyó, söpör végig közöttük. Másnapra tudatosult számukra, hogy ő már nincs ott, reggelinél mindannyian sokkal bátrabban közelítettek meg és sokkal nyugodtabb volt a légkör. 
Egy hölgy érkezett ki szerda délután, hogy ismerkedjen Cirmivel. Mivel köztudott, hogy Cirmi zsivány a szökési kísérleteit számba véve, ezért ezt a témát jó alaposan átrágtuk. A hölgynek nagyon szimpatikus volt a nagy dumás cirmosunk, Cirminek pedig igen jó természete miatt nem okozott gondot az idegen kéz simogatása, ezért dorombolt is kicsit hozzá. Nyilván át kell gondolnia, miként tudja kivitelezni a cicabiztos erkélyt és Cirmit megakadályozni a kimászkálásban. 20 éves cicája elvesztése után ő keltette fel a figyelmét, más cica szóba sem került, de nem gondolta volna a hölgy, hogy ennyire feladja majd a leckét, hogy a cicabiztos erkélyt Cirmi biztossá kell alakítania. Nem érkezett üres kézzel, adományát hálásan köszönjük!
 
 
Cirmi
 
 
Csütörtök lévén Ficam kapott veszettség elleni oltást. Róla tudni kell, hogy a kezdeti félénkségét igen jól leküzdötte. Egyre kedvesebb, barátságosabb a számára idegenekkel is, velünk meg egy tünemény! Dobja el magát, kicsit rágcsál is ha nem érzi elegendőnek a figyelmet. Mostanság (amióta Cirom uralma megszűnt) nagyon jó barátságot kötöttek hárman, Ficam, Kátya és Lecsó. Általában együtt mozognak, játszanak. Jópofák így együtt. 
 
 
Ficam
 
 
Pénteken új lakónk érkezett, egyelőre egyedül, mert a másik cicát nem sikerült becsapdázni. Ő Charlie. Hozott névvel érkezett a már ivartalan kandúr, kit az Utcamacska Projekt ivartalaníttatott még korábban. Charlie ugyanis "senki cicája" volt, egy udvarban etették többedmagával, ahonnan meneszteni akarták a kicsi kolóniát. Charlie, mivel közvetlen és kedves jellem, ezért kapott egy esélyt, hogy ő is végleges gazdihoz tudjon költözni, ne kelljen tovább a bizonytalantól tartania. Az új helyére kerülve Charlie percekig volt csak megilletődve, utána nagyon jött ismerkedni, begyűjteni a simiket. 
 
 
Charlie
 
 
Hétvégén Gabi önkéntesünk lepte meg cicáinkat jó minőségű száraz táppal. Nagyon szépen köszönjük neki! Emellett ő is, valamint még többen betértek a cicalakba, hogy megszeretgessék őket. Mindenki Pamut csodájára jár, hisz mi tagadás, ilyen mértékű szeretettel ritkán találkozik az ember. Így voltak ezzel azok a látogatók is, kik kutya nézőbe jöttek, de betévedtek a cicákhoz is. A 9 éves kislánnyal azonnal egymásra találtak, és egymáson csüngtek, amíg csak lehetett, alig tudtak elszakadni egymástól. 
 
 
Pamut
 
 
Vasárnap pedig nagy meglepetésünkre Soltvadkertről látogatott el egy család, cicasimogatásra. Több órát is itt töltöttek, úgyhogy kijutott mindenkinek a jóból. Aktív blog olvasók, felismerték a cicákat, ami nagyon megtisztelő! Sőt, még az immunbeteg részlegen is sok időt töltöttek, ott aztán csak úgy sorakoztak a dagibbnál-dagibb cicmókok a simogatásért, vakargatásért. Nagyon élvezte a család a látogatást, és nem különben cicáink a kitüntetett figyelmet. Ők is készültek elemózsiával cicáink számára, köszönjük szépen figyelmességüket!
Amúgy elárulom, hogy ezen a részlegen van, hogy izgalmasabb elfoglaltságot is találnak maguknak a fiúk, moziznak és most egyedül Tea az, aki mindent bevet a figyelem érdekében.
 
 
A fiúk és Tea
 
 
Nagyon szépen köszönjük figyelmüket, 28 cicalakónkkal együtt kívánunk szép napokat!
 
Reni 

Hozzászólások