Macskalandok: 2017. febr. 6-19.

Cicás blog | 2017. február 21.
Mása cica

Az év eleji cicás konzultáció fő témája az "idén mindenki egészséges lesz!" volt. Ám itt meg is tört a lelkesedés... Keddi napra virradóra dr. Sebő Ottó rendelőjébe utazott vizsgálatra Panda és Mása. Panda hasán, emlők környékén kis csomó volt tapintható, őt emiatt küldtem el. A diagnózis muris volt, csak dagi a szentem. Másánál egy ideje feltűnt a vörös ínye, többször próbáltuk kezelni, kisebb-nagyobb sikerrel. Viszont sokat is ivott, lassan is evett, gondoltam valami vese probléma is lehet a háttérben. Aznap nem dolgoztam, de előtte megbeszéltük a csajokkal, hogy legyenek ügyesek, semmi hiszti, minden a legnagyobb rendben lesz! Ám Mása már nem tért vissza.... A legkisebb gyanúja sem merült fel, hogy ez fog bekövetkezni, de sokkal betegebb volt mint sejthettük volna. Idült ínygyulladása volt, a fogait is kikezdte, ám ami az eutanázia mellett szólt az az, hogy a nyelési nehézségeket a torkában lévő elrákosodás okozta. Ez a mindig jó kedvű tünemény soha nem mutatta milyen kínokon megy keresztül, de mivel megműteni nem lehetett, értelmetlen lett volna tovább húzni a szenvedését, el kellett engedni... Üresnek tűnt a szoba nélküle, hisz mindig ő volt az első aki köszöntötte az arra járót és szeretetével beárasztotta a teret.

Sáfrány 10 nappal az ivartalanítás után átesett a varratszedésen. Olyan csodásan gyógyult a sebe, hogy szinte kirúgta magából a nem odavaló cérnát. Az érzékeny lelkületű cicalány zokon veszi ha nem önszántából kell mutogatni a pocakját, ezért ezt a műveletes is egy napig tartó duzzogás követte, amin némi szárított hal falatkával lehetett enyhíteni.

Cédrus pár napos közösségi élete mit sem változott. Imádja a kuckóját! A társaival sincs konfliktusa, mert étkezéskor körbejár mindenkit, odadugja fejét a többiekéhez, sorba áll simiért, de ha lehet inkább visszavonul és szunyókál. Egy bizonyos esemény viszont felkeltette az érdeklődését! Egy taggal bővült a közösség és a hordozóból kilopakodó, félszeg cica miatt kidugta buksiját a hőn szeretett kuckóból, hogy nyomjon az orrára egy nagy cuppanóst. Némi aggállyal álltunk Cakkos ketrece előtt, mert nála is aktuális volt a varratszedés. De láss csodát! Cakkost grabancánál fogva, combjait tartva kiemeltem a ketrecéből és mozdulatlanul tűrte a beavatkozást, mintha világ életében ezt csinálta volna. Ezután hordozóba be és csatlakozhatott anyjához.

Hétvégén csak úgy pörögtek az események! Egy család látogatott ki egyeztetés után, ismerkedni a testvérpárral, Peppivel és Pandával. Nagy volt a szerelem, bár a kicsit eleinte tartózkodtak, de amint meglibbent a kislány kezében a varázspálca, felpattantak nyomban egy kis vadászatra. A játék szeretete feledtetett mindenféle félelmet a tesókban, a leendő gazdik pedig csak áradoztak csodás mivoltukban. A tesók továbbra is együtt maradhattak és szórakoztathatják népes családjukat, immár Kiszomboron.

Több érdeklődő is volt rájuk az idő alatt míg itt voltak. Az esetleges koronavírus hordozás miatt vissza is léptek sokan, ám ez a család tájékozódás után belátta, hogy bárhonnan, bármilyen cica lehet hordozó, ezért ennek ellenére is ragaszkodtak hozzájuk.

Amint elhagyták a menhelyet, egy fiatal pár érkezett ki Peppi látogatóban, de épp lekéstek róla. Látszott a csalódottság a szemükben, azért megnézték a többieket is, de Peppi nélkül nem jutottak dűlőre.

Tovább folytatódott a költöztetés, ezennel Lurkó is a kisszoba csapatát erősíti. Belehabarodott Perec filigrán alkatába, a szieszta idejüket is közös kosárban töltötték, szorosan összesimulva. Még ha Perec annyira nem is volt oda érte, Lurkó szinte ráfeküdt a cicalányra, hogy minél közelebb legyen hozzá. Aztán folytatta ügyes-bajos dolgait, hisz mint tudjuk, neki mindegy hol van és mi történik körülötte, mindig kiegyensúlyozott és pozitív.

Titkos megbeszélés után egy fiatal férfi évfordulójuk alkalmával menhelyi látogatással lepte meg barátnőjét, hogy kiválaszthassa kis kedvencét. Óriási vigyorral az arcán Csillám után érdeklődött, mert mint kiderült, régóta figyelgeti a cicák fotóit, szinte mindannyiukat név szerint említette. De csak Csillámot fürkészte és amint megérkezett a "naccsága" a kifutóról, azonnal megvolt az összhang kettejük között. Csillám méltóságteljesen és boldogság közepette hagyta el a menhelyet és utazott Szegedre.

Két új hátrányos helyzetű lakónk érkezett meg. Az egyikük Félix, akit az Utcamacska Project keretein belül ivartalanítottak és szűrtek le, mint kiderült FIV pozitív. Ahol eddig éldegélt nem maradhatott, hogy ne fertőzze le a környéket. Félix egy nagydumás, nagyra nőtt plüsscica, aki nagyon igényli az ember közelségét és társaságát. Az útitársa szintén hatalmas méretekkel megáldott Turbó, aki a hátsó lábait nem-igen használja és az ínye is hagy némi kívánnivalót maga után. A felső szemfogai helyett két nagy dudor van, ami leukózis tünete is lehet, de mindenesetre magyarázatot ad arra, miért ennyire vékony.

Közben még adomány is érkezett a mindig nagylelkű támogatónktól. Egy talicskányi macskaalom és cicakaja, amiért nagyon hálásak vagyunk, köszönjük szépen!

A következő héten is állatorvosnál kezdtük a napot. Turbó vizsgálatra és FIV/Felv tesztre utazott D. Sebő Ottóhoz, de hozzá csapódott még Nikola, aki egyre kevésbé evett a napokban és olyan más volt. Lassabb is, bágyadtabb is... Turbó lába rendben van, ütés miatt fájlalhatja és azért nem terheli, tesztje negatív, viszont ínygyulladása van, amit antibiotikumkúrával kell kezelni.

Nikola viszont idült arcüreggyulladásban szenved, szintén antibiotikum kúra javallott.

Cakkos teljes harci díszbe vágja magát, ha játékról van szó! Eddig nem ismertük ezt az oldalát, de bizony kapható a bohóckodásra!

Csütörtöki vizit alkalmával veszettség elleni oltást kapott Lurkó, Sáfrány, Nicyka és a féléves ismétlőjét Úrfi.

Pénteken felkerült immár minden oltással rendelkező Sáfrány. Nah, ő sem az a közvetlen fajta elsőre, de pár órás menedékből figyelés után kijött és elvegyült.

Hétvégén sort kerítettem a kifutó kitakarítására. Ebben segítségemre is voltak a nagyszobalakók. Elsősorban Selyem fogadott örök hűséget a gereblyének, ahhoz dörgölve vakartatta az oldalát és senki sem érhetett hozzá, mert azonnal közéjük áll és kitúrta először Sárát, majd Pinget. De Nimród nagyon klassz, száraz játékot talált, amivel csak el tudta terelni Selyem figyelmét, így a lányok gyorsan körbe tudták dörzsölni magukkal azt a csodás hátvakarót.

További események tarkították a hét utolsó két napját. Tücsike gazdijai leptek meg minket és halmozták el a gazdira várókat táppal (kicsiknek és nagyoknak), fekvőhellyel és játékkal. Tücsike remekül érzi magát otthon és csodás összhangban vannak a pár korábbi cicájával, Pudinggal. Köszönjük szépen kedvességüket!

Kitti és Eszter is kilátogatott fotózni a cicákat és ismerkedni velük a sikeresebb gazdikereső profiljuk elkészítése érdekében.

Egy testvérpáros került gondozásunkba, akik elég kalandos utat jártak be beszállítója és "régi otthonuk" között. Az idős néni garázsának padlására fialt az anyjuk, viszont visszavitte őket a szomszédba, ahol hivatalosan lakott. Ám ott enni nem kapott, hanem a néni szánta meg élelemmel, főleg mikor látta hogy hamarosan gyarapodni fog a család. No, a kicsik gyarapodtak és eljutottak az önállóság mezejére, de ahol laktak, ott nem kaptak ők sem enni. Felmásztak egy féltetőre a néni kerítése mellett és onnan kuncsorogtak. Egy ideigl etette őket a tetőre tálalva, majd a tél beálltával ők is akkorák lettek, hogy inkább át is költöztek a kazánházába. Kobold és Krampusz nagyon kedves teremtések. Koboldot csak meg kell érinteni és beindul a doromb gépezet, Krampusznak azért kellett vagy 2 óra, mire akklimatizálódott.

További látogatóink voltak, kik régebben fogadtak örökbe cicát tőlünk és azóta is lelkesen megajándékozzák a bentlakókat. Nekik is köszönjük szépen önzetlenségüket.

Azért a rosszból is kijutott, Nikola besárgult. Már semmivel sem lehet a kedvében járni, pedig a legkülönfélébb falatokkal kedveskedtem neki. Egyre aggasztóbb a helyzet...

26-an hajtották álomra fejüket a macska részlegen. Mása cukipofijával tisztelgek emléke felett és köszönöm hogy velünk tartottak!

Reni

Hozzászólások