Macskalandok: 2016. dec. 26. - 2017. jan. 8.

Cicás blog | 2017. január 10.
Lurkó cica

Vidám évzárás következett egyik lakónk számára. Egy fiatal férfi érkezett ki, hogy már meglévő cicájuk mellé társat válasszon. Fő szempont volt, hogy a leendő cica legyen a hátrányos helyzetű feketék társaságából. Azonnal volt is egy jelentkező, igaz eleinte nem annyira akarta ő ezt az ismerkedést, de Tücsike unszolásomra csak beadta a derekát. Tudtam, hogy ő egy tüneményes cica, aki nem érzi jól magát tömegben. Mindig háttérbe szorította magát, meghunyászkodott, holott egy életvidám, kedves teremtés. Leendő gazdija nem is kételkedett a hallottakban és mint rövid időn belül kiderült, minden hozzá fűzött remény beigazolódott és Tücsike otthon kivirult és örök barátságot kötött a család minden tagjával.

Eljött a varratszedés ideje is Sziporka, Sára és Pilla ivartalanítása után. A lányok fickándoztak, mindhárman inkább máshol szerettek volna lenni, de a heg begyógyult, az idő letelt, más választásuk nem igen volt, mint beletörődni és átesni ezen.

Egy bájos új lakó költözött be Tücsike helyére. Ő is, mint oly sokan egy család udvarába találta magát, élelem után kutatva. Kicsi volt még akkor, nem volt szívük tovább hessegetni, ezért hagyták hadd falatozzon a család cicáinak élelméből. Telt az idő, a csajszi elkezdett cseperedni és belakta menedékét. Ám a hideg beálltával és mert a család is szerette volna ha ez a gyönyörűség esélyt kap egy boldog családi életre, megérkezett hozzánk. A különleges szépség a Sáfrány nevet kapta. Nagyon kedves, bújós természetű, igazi díva!

Mása, mivel régóta bent van a betegsége miatt és csak egy oltása maradt hátra, ezért felkerült az örökbefogadó konténer kis szobájába. Nyitott volt és érdeklődő, ahogy a nagy könyvben meg volt írva, azonnal feltalálta magát. Sziporka és Huszár sietett az üdvözlésére, két oldalról dugták a fejüket Másáéhoz. Megtalálták az összhangot és sokat mozogtak együtt a későbbiekben is.

Az új év első beköltözője Lurkó. Igazán nem is lehet visszaadni, milyen is ő valójában. Egy óriási, ivartalanított fekete párducot kell elképzelni, aki egész álló nap dagaszt, közben izgatottságában csurog a kis nyála mint a babacicáknak. A hangja elképesztő! A volt gazdija elfuserált tenoristának titulálta beszédét. Lurkó egy cég telephelyén éldegélt többedmagával. Élvezte az ügyfelek társaságát és a többi macskával is békében éldegélt, de 9 éves korára egyedül maradt. A cégnek is költöznie kell, az új helyen nem megengedett az állat tartás, ezért az eddigi gondozója fájó szívvel meg kellett hogy váljon tőle. Lurkót nem viselte meg az új közeg, egy-két keresetlen szava volt a történtekhez, de folytatta cuki szokásait zavartalanul.

Látogatók lepték meg cicáink eledellel és játékokkal, amit nagyon szépen köszönünk nekik!

Csütörtökön az eddig fejlődést nem mutató Nicyka FIV/Felv tesztjét végezte el a Doktor úr. Aggódva vártam az eredményt, de szerencsére mindkettőre negatív lett. Az emésztését sikerült stabilizálni, igaz pár napig főtt csirkemellet kapott, ami adományba érkezett. Az sokat segített a kis drágának és attól kezdve a száraz tápot is meg tudja emészteni. Nem mondom hogy hízott, de van remény! Veszettség elleni oltását megkapta Mása és Peppi, Rigó pedig már az ismétlőjét, hisz gyorsan elröppent a fél év hozzá. Cédrus és Cakkos kombinált oltást kaptak, ami igazi küldetésnek bizonyult, hisz Cakkos ennyi idő alatt egy fikarcnyit sem lett barátságosabb. De dolgozunk az ügyön! Idei programot előterjesztettem a cicahallgatóságnak, hogy ha törik ha szakad, mindenkivel eljutunk arra a szintre, hogy ember-kompatibilissé váljanak. Az eddigi próbálkozások nem mindenkinél jártak sikerrel, de csodák vannak még! A gyűlés másik fontos témája a múlt év lezárása volt. Annyi, de annyi fájdalmas veszteség érte a macska részleget, nagyon sokan hagytak itt minket és most nem a vidám gazdisodásra gondolok. Úgyhogy ennek itt véget vetünk, idén csak és kizárólag mindenki pozitívan áll a dolgokhoz és majd kicsattan az egészségtől!

Ami még a tavalyi év kiemelt fontosságú ismérve, hogy elkezdtük Koronavírusra szűrni a cicákat. Hogy igazán mit is jelent ez, azt pár szóban leírnám. Annyira nem ijesztő dolog, mint elsőre hangzik, bár sajnos előfordul a szomorú végkimenetel, ezzel tisztában kell lennünk. A koronavírus meglehetősen elterjedt a macskák körében. Akár már az anyaméhben is fertőződhetnek, de bélsár útján terjed. Emberre és más állatra nem veszélyes, a vírus fertőtlenítőszerekre érzékeny, de textilekben pár hétig is eléldegél. A gyengébb immunrendszerű állatokban (a kölykök, vagy a legyengült idősebb macskák) mutálódhat a koronavírus FIP-é, azaz fertőző hashártyagyulladássá, ami sajnos végzetes a cica számára. Ennek is két formája van: az észrevehetetlen száraz formája, ami lassabb lefolyású és a nedves forma, ahol a bágyadtság, levertség és étvágytalanság, valamint láz után szinte egyik napról a másikra a cica hasa látványosan nő, folyadékkal telítődik. Azt, hogy pontosan mi váltja ki a FIP-et nem ismert, viszont ha bekövetkezik, már visszafordíthatatlan folyamat. Volt ellene védőoltás, ami orrba csepegtetős oldat, viszont sajnos kivonták a forgalomból, már kevés rendelőben lehet fellelni. A gyors teszt csak abban az esetben elfogadott, ha pozitivitást mutat, ezért mi laborvizsgálatnak vetjük alá a vérmintát. A környéken csak mi szűrjük a cicákat koronavírusra is a FIV/FelV tesztek mellett. Annak ellenére, hogy sokan megrettennek ha meghallják és mindenki makk egészséges cicát szeretne haza vinni, én úgy gondolom, hogy jó dolog ha tudjuk mi rejtőzik a cicánkban. Ha felkarolunk egy kis árvát az utcáról, még nem jelenti azt, hogy nem hordoz valamit, még ha külsőleg egészséges is. A menhelyen míg karantén idejüket töltötték, elzárva a többiektől, nem érintkezve, külön alomlapáttal, két cica közötti fertőtlenítéssel is a szűrés eredménye 90%-os pozitivitás, ergo már így kerültek be utcáról, kertből vagy épp a menhely kapujába kitéve dobozból.

Ezzel zárom is soraimat. Kereken 30 cicával vágtunk neki az idei évnek, bízva a mihamarabbi gazdisodásukban!

Reni

Hozzászólások