Blog a felelős állattartásról 2019 I. negyedévében

„Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

 

Az idei év első bejegyzésében több témával is szeretnék foglalkozni, ezeket fogom elsőként felsorolni, hogy nagyjából átlátható legyen mindenki számára.

·Megnyert pályázatok

·Nyári táborok

·Miért kerül be annyi kutya a menhelyre?

Nagy izgalommal, és annál több boldogsággal tölt el minket az, hogy két pályázat keretén belül is eredményesek voltunk, és lehetőséget kaptunk ismételten arra, hogy iskolás gyermekeknek rendezhessünk vetélkedőket, illetve játékos keretek között megvalósíthassuk a felelős állattartásra nevelést. Mint már sokszor emlegettük és hangsúlyozzuk, a fiatalok a jövő, Ők lesznek képesek arra, hogy a magyar állattartási kultúrában pozitív változásokat hozzanak, illetve egy más szemléletet képviseljenek.

 

 

Több iskolát is felkerestünk, szinte mindenki boldogan igent mondott, és partnereink lesznek azon törekvésünkben, hogy a gyerekek felvilágosításával, közelebb kerüljünk a felelős állattartáshoz. Lázasan készülnek, rendkívül motivált pedagógusokkal volt szerencsénk találkozni. Nagyon várjuk mi is, hogy személyesen találkozhassunk a gyermekekkel, és egy kis időt együtt tölthessünk velük. Sajnos volt egy iskola, ahol visszautasítást kaptunk, már többszöri megkeresésünkre is, arra hivatkozva, hogy az iskola pedagógusai annyira leterheltek, hogy sajnos ez a program már nem fér bele nekik. Szeged melletti kisebb településről van szó, ahol még fokozottabban szükség lenne a gyerekek szemléletét megváltoztatni az állattartással kapcsolatosan.

Az idei nyári szezonban sem fogunk unatkozni. Az előző évek sikerei arra sarkalltak minket, hogy idén is szervezzünk Tappancs tábort. Annyira lelkesek és motiváltak vagyunk, hogy rögtön négy időpontot meg is hirdettünk, hármat a kisebb gyermekek számára, a negyedikre pedig a nagyobb gyermekeket várjuk. Hasonlóan az előző évekhez rengeteg színes programmal készülünk, és felejthetetlen élménnyel fognak hazatérni a gyermekek. Az első turnus már be is telt, így már csak három szabad hét maradt. Jelentkezzetek, le ne maradjatok!

Utolsóként pedig egy kis betekintést szeretnék nyújtani abba, hogy milyen okkal kerülnek be a kutyák alapítványunkhoz. Köztudott, hogy leginkább gazdától kerülnek be hozzánk védenceink.

Legtöbben arra hivatkoznak, hogy panelba költöznek, ott pedig már nincs helye a négylábú „barátaiknak”. Több időt kellene rájuk szentelni, sétáltatni és foglalkozni kellene velük, ez pedig már nem fér bele az emberek életébe. Minden alkalommal próbálom őket megérteni, de sajnos nem sikerül. Számomra a fent említett élethelyzetben, és más egyéb helyzetben, sem merülne fel opcióként, hogy megváljak a kutyáimtól.

Sokan a házzal együtt „szükséges rosszként” örökölték meg a szülők, nagyszülők, rokonok szeretett kutyáját, de sajnos rá nem tartanak igényt, így aztán jönnek hozzánk a menhelyre.

Van, ahol egyszerűen csak nem olyan a kutya, amilyennek elképzelték. Nem ugat eleget, vagy túl sokat ugat, ugrál, nem akar engedelmes és jó kutya lenni. Egy szó, mint száz: „Bolond ez a kutya”. Nem utolsó sorban említem a háznál született nem kívánt almokat. Megjegyzem a fenti esetekben, legalább gondoskodnak az állatok megfelelő és tisztességes elhelyezéséről, és nem csak „úgy” kidobják őket egy elhagyott helyre ezzel szinte halálra ítélve őket. Gazdás kutyák közé sorolhatóak, azok a kutyák is, akiket a „gazdájuk” a menhely elé kirak és magára hagy, mint aki jól végezte dolgát, azt gondolván, hogy ő milyen tisztességesen járt el, hiszen a menhely elé rakta ki. Nem, nem tisztességes a kutyával szemben sem, a már bent elő kutyákkal szemben sem, a gondozókkal szemben sem, az állandó teltházas menhellyel szemben sem, a várólistán lévő kutyák gazdáival szemben sem, és az ideiglenesen befogadott kutyák befogadóival szemben sem.

Ha csak annyit tennének az emberek, hogy mielőtt kutyát vásárolnak, vagy örökbe fogadnak megfontolnák azt, hogy milyen fajtájú temperamentumú kutyát szeretnének, kicsit olvasnának a fajta jellegzetességei után, mérlegelnék az élethelyzetüket, hogy beleférhet-e még egy élőlény, mindjárt sokkal kevesebb rosszul választott és nem kívánt kutya lenne. Abba, pedig már bele se kezdenék mélységeiben, hogy emellett mennyire fontos az is, hogy honnan vásárolunk, illetve fogadunk örökbe kiskutyát, ez a következő bejegyzés témája lesz.

 

Köszönöm szépen a figyelmet!

Gácsi Adrienn

Hozzászólások