Blog a felelős állattartásról 2018. IV. negyedévében

„Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Az idei évi utolsó blogjában az Állatok Világnapjával kapcsolatos rendezvények történéseibe szeretnék egy kis betekintést nyújtani, illetve köszönetet nyilvánítani azoknak az intézményeknek, amelyeknek fontos, és ahol központi helyet foglal el az állatok védelme, és ennek beteljesítéseképpen a Tappancs Állatvédő Alapítványt választották az Állatok Világnapja alkalmával. Köszönjük!

Minden évben nagyon készülünk az Állatok Világnapjára, hiszen ez a nap azokról szól, akikért mi nap mint nap küzdünk, igyekszünk a helyzetükön, körülményeiken javítani, és szívügyünk, hogy a jövőben egy más szemlélet itassa át a társadalmunkat.

Nagyon jó, hogy van egy nap az évben, amikor minden az állatokról szól (nekünk minden nap az állatokról szól), és végre kiemeltebben lehetőséget kapunk arra, hogy rávilágíthassunk, mekkora gond van a mi kis országunkban. Az év többi napján sajnos az igazság az, hogy kevésbé szólal meg az emberek lelkiismerete, (tisztelet a kivételnek) de az Állatok Világnapja és karácsony alkalmával sokkal befogadóbbak.

Lehetőséget kaptunk, hogy a Szatymazi Óvodában tartsunk egy rövidke bemutatót a gyermekeknek a terápiás kutyákkal, Nalával és Mollyval. A gyermekek nagyon motiváltak voltak, és rengeteg adományt gyűjtöttek a menhelyen élő kutyáknak. De ez nem csak az ő érdemük, hiszen mindez az óvoda dolgozói, nevelőtestülete nélkül nem jöhetett volna létre. A hozzáállásuk, az állatok iránti szeretetük a gyermekek hozzáállásán is nagyban tükröződik. Nagyon köszönjük a Szatymazi Óvodának a rengeteg adományt és a szeretetteljes fogadtatást!

 

 

Idén is meghívást kaptunk Szegedi Juhász Gyula Gyakorló Óvodába. Immáron sokadik éve van szerencsénk hozzájuk eljutni, egy rövidke bemutatót és előadást tartani. Példás az állatokhoz való hozzáállásuk, mindig nagyon rendezett és szervezett körülmények fogadnak minket náluk. Egy élmény velük a közös munka. Ezúton szeretnénk a Gyakorló Óvodának is megköszönni a rengeteg adományt, amelyet összegyűjtöttek az alapítvány számára.

A Tisza-parti Általános Iskolában is jártunk, náluk sem első alkalommal. Ők is mindig szeretettel várnak minket, és a diákok is mindig érdeklődőek, motiváltak. Köszönjük nekik is az adományt, amit gyűjtöttek.

Immáron második éve, hogy jelen voltunk a szegedi Kormányablak (Rákóczi tér) által szervezett rendezvényen. Iskolai csoportoknak volt szerencsénk tartani egy-egy rövidke bemutatót. A Kormányablak dolgozói tavaly is, és idén is óriási szeretettel fogadtak minket, példás és dicséretes, ahogyan az állatokhoz viszonyulnak, amennyire a szívükön viselik a sorsukat. Nagyon sok adományt gyűjtöttek ők is a menhely számára, ezt hálásan köszönjük. Reméljük, hogy jövőre is találkozunk!

Végül, de nem utolsó sorban, a Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola egy osztálya is kilátogatott a menhelyre. Sokkal szemléletesebb, és érthetőbb a gyermekek számára, ha nem csak  tantermi keretek között van lehetőségünk beszélgetni a menhelyről, a menhely működéséről, a menhelyi állatokról, hanem a saját szemükkel láthatnak mindent. A gyermekekkel tettünk egy sétát a menhely körül, közben beszélgettünk, válaszoltunk a felmerülő kérdéseikre. Nagy élmény volt nekünk is a velük töltött idő.  Mivel nagyon sokat jelent nekünk az intézmények visszajelzése, engedjék meg, hogy idézzem a hozzánk írt levelüket:

„A Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola intézményvezetőjeként köszönetet mondok Önnek, hogy az iskolánk 6.b osztályát az október 26-i pályaválasztási napunkon vendégül látták, és a tanulóknak lehetőséget biztosítottak az intézményük, illetve a benne folyó hasznos és elismerésre méltó szakmai munka megismerésére.

Kérem, tolmácsolja köszönetemet és jókívánságaimat minden segítőkész kollégájának a program megszervezéséért, a kedves fogadtatásért.

A tanulóink visszajelzése alapján a látogatás nagyon érdekes és hasznos volt.

Bízom a további együttműködésünkben. A munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánok.”

Visszajelzésüket és a tőlük kapott adományokat is hálásan köszönjük!

Az idei október hónapunk sem volt eseménymentes, de úgy gondoljuk, hogy a sok befektetett munka idővel majd meghozza a gyümölcsét, és egy sokkal tudatosabb, felelősségteljesebb társadalom lesz a miénk.

Decemberben pedig egész hónapban, szeretettel várjuk azokat, akik érdeklődnek a menhely működése iránt. Egy rövid körséta keretében bemutatjuk, hogy hogyan működik a menhely, hogyan élnek nálunk az állatok. Kérjük, hogy amennyiben tehetik, tegyék szebbé adományaikkal, védenceink karácsonyát.

 

 

Gácsi Mária

Hozzászólások