A felelős állattartásról 2017. II. negyedévben

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot - mondta a róka. - Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Újabb, immáron a második blogomat fogadják szeretettel a felelős állattartás jegyében.

Az oktatások és a rendezvények alkalmával több, mint ezer gyerekkel találkoztam és az alábbiakat tapasztaltam. Kivétel nélkül eltekintve egy-két gyerektől minden gyereknek szüksége lenne a rendszeres oktatásra, mivel a tudásuk az állatokkal az állatvédelemmel, felelős állattartással kapcsolatosan rendkívül hiányos. Alapjaiban nincsenek meg az állatokkal kapcsolatos ismeretek, ezért nem is tudják, hogy hogyan kell bánni viselkedni velük, és hogy mire van szükségük. Több pedagógussal is beszéltem, akik elmondták, hogy a tananyag a 10%-át sem tartalmazza annak, amit az oktatások alkalmával elmondtam. Minden oktatásra kutyákkal érkeztem, és elmondhatom, hogy a pedagógusok is a gyerekek is nagyon pozitivan fogadtak, befogadóak voltak, sőt egyes foglalkozásokon még a pedagógusok is aktívan bekapcsolódtak, ill. kérdeztek. A rendezvényen kitöltött kérdőívek, ahol a szülő és a gyermek együtt tölthette ki a tesztet, azt mutatták, hogy a szülők sem tudnak sok esetben a gyerekeknek segíteni a tudásuk bővítésében, hiszen nekik is gondot jelentett több kérdést is megválaszolni. Az a véleményem, hogy a gyerekek alapvetően úgy születnek, hogy szeretik az állatokat, csak "elvesznek az úton". Ezért is nagy szükség lenne a rendszeres oktatásra, akár már a 6 éves korosztályban is. Alapítványunk lehetőséget biztosított arra is, hogy a gyerekcsoportok ne csak az iskolai körülmények között, hanem a menhelyen is oktatásban részesülhessenek. A menhelylátogatással egybekötött foglalkozások, még hasznosabbak, mivel a gyerekek a gyakorlatban is láthatják, hogy hogyan működik a menhely, hogyan élnek ott az állatok, milyen ellátásban részesülnek, hogyan történik az állatok befogadása, örökbeadása, illetve a képzelet helyett a valós helyszínen (a menhelyen) vizuálisan is átélhetik mindezt.

A Tappancs Állatvédő Alapítvány az idei évben az iskolai, és a menyhelyen történt oktatásokon túl megrendezte első egy hetes táborát, 8-12 éves korosztályú gyerekeknek, melynek fő célja az érzékenyítés az állatvédelem témakörében, a menhelyi körülmények mélyebb megismerése, a menhelyen dolgozók munkájába való betekintés, az állatok ápolása, és gyógykezelése.

A tábor ideje alatt a gyerekek, a tartalmas programoknak köszönhetően, nagyon sok új információt kaptak játékos keretek között, arról, hogy hogyan kell bánni és viselkedni az állatokkal. Ismerkedtek a kutyás sportokkal, sporteszközökkel, amelyeket önmaguk is kipróbálhattak. Ezúton köszönjük, Petinek és Melindának, hogy kutyáikkal eljöttek és szinesítették a tábori programot. Beszélgettünk a magyar kutyafajtákról, és Engi Emese segítségével két fajtával a pulival és a komondorral közelebbről is megismerkedhettek a gyerekek. Köszönjük Emese, a színvonalas fajtabemutatót.

Komondorok között

A felelős állattartás jegyében nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy a játékon, etetésen, itatáson kívül az állatokkal kapcsolatosan más feladatokat is el kell látniuk, mint például az állatorvosi ellátás, és a szőrzet, karom fül stb. ápolása. A menhelyen a gyerekek egy kutyakozmetikus segítségével, ezeket a gondozási folyamatokat a gyakorlatban végig is nézhették. Köszönet érte az Eb-Wellness kutyakozmetkának.

Ismerkedés a kutyakozmetika rejtelmeivel

Továbbá közösen ellátogattunk egy állatorvosi rendelőbe, ahol megnézhették a gyerekek egy kutya oltás előtti vizsgálatát, és magát az oltást is. Nagyon nagy élmény volt minden gyerek számára, köszönjük a lehetőséget a Szegedi Kisállat-Ambulancia dolgozóinak.

Állatorvosnál

A tábori program része volt még a segítő kutyák világának megismerése, ehhez két terápiás kutya volt segítségünkre, akikkel a gyerekek az egyhetes tábor ideje alatt két napon is találkozhattak, és játszhattak.

Ügyességi verseny
"Ha én kutya lennék..."
Szlalomozás

Az egyénileg készített kutyás és cicás alkotások mellett, a csapatépítésre és a közös munkára is nagy hangsúlyt fektettünk.

Kézműveskedésre is jutott idő

A Tappancs Alapítvány első tábora rengeteg tapasztalatot és élményt nyújtott nekünk és a gyerekeknek is. Azt mondhatjuk, hogy a táborral elértük a célunkat, melyet a táborzáró nagyteszt igazolt, és ezzel is közelebb kerültünk egy lépéssel a felnövekvő generáció szemléletének megváltoztatásához. Nem utolsó sorban szeretnénk a gyerekek szüleinek megköszönni, hogy mindezt lehetővé tették nekünk.

Köszönjük, hogy blogunkat elolvasta!

Gácsi Mária

Hozzászólások