Kutyamesék 2022. febr. 7-13.

Kutyás blog | 2022. február 21.

Már korábban írtam arról, hogy milyen sokan elutasítják az időseb kutyus öröbefogadását. Legfőképpen idős emberek nem szeretnének maguk mellé idős, korban hozzájuk illő társat. 
Idős kutyát leginkább külföldre fogadnak örökbe, illetve már azért idehaza is, de jellemzően mindig fiatal családok. Gondoljunk csak Pipacsra, aki tíz évesen került hozzánk, és önkéntes kozmetikusunk, Vanda fogadta örökbe. Vagy éppen Árgus, akiről azóta is rendszeresen beszámolnak a gazdik. 

Egyébként Árgusról épp most érkeztek friss hírek, így bátorkodom a gazdi írásából kiemelni néhány momentumot, hogy milyen is Árgus, aki bő egy éve büszkélkedhet saját gazdival. A leírtak tehát nem tőlem származnak, nem az én véleményem, hanem egy gazdié, aki idős kutyát fogadott örökbe.

Árgusnak új neve van, amit nagyon gyorsan sikerült elsajátítania.
Az új gazdikat "teljes szívével elfogadta"
Teljesen szobatiszta, bár az elején előfordult, hogy meggyalázott néhány új dolgot (vagyis bejelölte), illetve ha kellett neki, hát nem tartogatta, de néhány rászólás és pozitív megerősítés elég volt a teljes szobatisztasághoz.

Napirendje van, amire a gazdi hangsúlyt fektet, hogy be legyen tartva. Ez egyébként nagyon fontos a kutyáknak. Szabály szerint élni, kiszámítható jövőt élni biztonságérzetet, stabilitást nyújt nekik.

Tiszteletben tartja, hogy éjszaka pihenni kell, és a gazdi ilyenkor alszik, tehát már nem veri fel a kedves gazdit álmából, mert ő éppen unatkozik!

Tudja, hogy van olyan szoba, ahová neki nem szabad bemennie. Hozzáteszem, ez is egy nagyon fontos szabály a kutyáknak, ami ugye s stabilitást, kiszámíthatóságot mutatja, tehát biztonságérzetet ad.

Csak akkor kezd el enni, amikor engedélyt kap rá.

Megtanult logikai játékokkal játszani és autóban utazni.

Ha olyan helyen van vendégségben, ahová gyakran jár, akkor ott alkalmazkodik az ottani szabályokhoz.
Ez nagyon érdekes dolog egyébként, az én kutyusaim, amikor apukámnál voltunk a lehető legtermészetesebbnek vették, hogy amikor elfáradtak akkor megkeresték a hálószobát is felfeküdtek az ágyra pihenni. Apukám ezt erős húzásnak érezte a részükről, de mire beletörődött, hogy nálunk ez így szokás, addigra már leparancsoltam az ágyról őket. Azóta nála nem ugranak be az ágyba.

Árgus megtanulta, vagyis elleste más kutyáktól, hogy miként használható a kutyaajtó.

Megtanulta hogyan kell a sétához felöltözni, mi mi után következik, és türelemmel várja az öltözéket, még esőkabátot is kapott.

Már a karomápolás, reszelés sem okoz gondot neki, pedig eleinte minden erejével ellenállt. Továbbá már a robotporszívó sem számít ősellenségnek.

Bizony a gazdi kutyatrénerrel is felvette a kapcsolatot, de nem azért, mert Árgusnak gondjai voltak, hanem mert önmagát szerette volna képezni. Ezt is kevesen tudják, de a kutyiskola, kutyatréner a gazdiknak nyújt segítséget abban, hogy miként kell kommunikálni a kutyussal, hogy még jobb legyen a kapcsolatuk. Tehát a kutyaiskola nem arra való, hogy a "rossz" kutyát "jó" kutyává változtassa.

Ez a beszámoló nem az én tollamból származik, pusztán egy csodás levél apró momentumai a saját szavaimmal. 

Amint azt olvashatják egy idős kutyával is ugyanolyan teljes életet lehet élni, mint pár hónapos társaikkal, csak éppen rengeteg bosszúságtól óvjuk meg magunkat. 

Persze minden kornak meg vannak a maga szépségei, és nem azt jelenti, hogy mindenkinek, idős kutyát kell örökbefogadnia, de sokak csak azon oknál fogva zárkóznak el egy idősebb állattól, mert azt gondolják, hogy nem tudnak összeszokni. 

Fogalmam sincs ezt mire alapozzák az emberek, de nagyon sok felől hallottam már ezt a mondatot. Valószínűleg olyan emberek megfigyelései ezek, akik mondjuk örököltek egy kutyát, vagy átvettek egy idősebb kutyát valakitől (mondjuk házőrzés céljára) és a kutya nem volt képes beilleszkedni. Például szökött, nem őrizte a házat, nem evett, beteg lett. Ezek mind valós dolgok, viszont ennek egyszerű okai vannak. Ha a kutya nem érzi magát otthon, akkor nem fog a házunkra otthonként tekinteni, és minket sem fog a gazdájának tekinteni.

És miért?

Csupán azért, mert egy kutyának egy udvar nem lesz az otthona, a házban élők nem lesznek a gazdái, ha nem tud érzelmi kapcsolatot kialakítani az ott lakókkal. Míg egy fiatal kutya feltalálja magát játékkal, ásással, madarak kergetésével, addig egy idősebb, tapasztaltabb kutya már a kommunikációt keresni, a megerősítést. Vágya van az iránt, hogy valakinek megfelelhessen, de ehhez tudnia kell az utat. Hát ezért nem "szoknak" meg az idős kutyák más helyet. 

Akik viszont hajlandóak utat mutatni nekik, energiát belefektetni a mindennapokba, szabályokat felállítani, és megmutatni neki mi nálunk a szokás, akkor egy hűséges, odaadó, végtelenül hálás társra bukkanhatnak egy idős kutya személyében.

Hétfő
Kiwi már jó néhány hete a menhelyünk vendégszeretetét élvezi. Ő és az anyukája régóta az utcán éltek. Egyik nap egy váratlan telefonhívás érkezett, miszerint megfogták a kiskutyát, a menhely pedig fogadta. Akkor sokan nemtetszésüket fejezték ki, hogy milyen mentés volt ez, hiszen az anya utcán maradt. Nos, az anya nem véletlenül maradt utcán, nem tudták megfogni. A kölyök életét pedig nem akartuk kockáztatni, hiszen bármikor elüthetik. 
Akkor megállapodtunk, hogy fogadjuk az anyát, csak valaki etetgesse, pórbálja valahová becsalni. Azóta, ahogy az lenni szokott ő már feledésbe merült mások számára. Múlt hétvégén azonban az etetők, akik nem adták fel, jelentkeztek, hogy a kutyus megvan, így ma Kiwi anyukája, Yellow is a menhelyünkre érkezett. Köszönjük mindenkinek, aki nem feledkezett meg róla, és részt vett a mentésében!

Yellow, Kiwi anyukája

Kedd
Ma dr. Tímár Endre rendelőjébe utazott ivartalanításra Derű, Tomi, Dina és Enzó. Természetesen az ivartalanítás mellett a szívféregszűrés is megtörtént. Egyetlen pozitív kutya lett, ő Dina.
Rajtuk kívül Siszi fültakarításra utazott, neki fülatkája van, így kezelésre szorul. Havasnak pedig elérkezett a kontroll vizsgálatának ideje, ismét vért vettek, de az állatorvosunk meg is jegyezte, hogy Havas igazán jól néz ki most. Másnapra már meg is érkezett a vélreredmény, ami még ugyan mutat eltéréseket, de sokkal kisebbeket, mint eddig. Látszólag kezd rendeződni a vérképe!
Számunkra azt hiszen, hogy ez a hónap híre.

Ma négy új kutya érkezett a menhelyre:
Üllésről érkezett Omega, akinek elhunyt a gazdája, és nem volt aki gondozza. Sem chipje, sem oltása nincs a kutyának, ami ugye 2013-tól minden gazdára nézve kötelező...

Omega


Góliát és Gamma két kistestű kutyus, akik Szegedről érkeztek. Gamma neve egyébként eredetileg Roti lett volna, de megváltoztattuk a nevét, mert egyrészt Roti nevű kutyánk már van, mésrészt egy pici tacskóról van szó. Nekik a történetük teljesen megegyezik az Omegáéval, a gazdájuk elhunyt, nekik pedig menniük kellett. mivel a házat eladták.

Gamma
Góliát


A nap végén pedig Cserkész csatlakozott a menhelyi csapathoz: őt egyik dolgozónk találta a zsombói összekötő úton. A kisöregnek egy régi kopott bőrnyakörv volt a nyakában. Mivel chipje sincsen, így hazajuttatni nem tudtuk. A nevet mi adtuk neki.

Cserkész


Szerda
Ma délután a dolgozóknak picit több ideje volt, mint szokott, így nekifogtak a nagyudvar, illetve a macskaház melletti rész nagytakarításának, és az egész délutánjuk rá is ment, ugyanis a nagyudvar, ahogy a neve is mutatja már önmagában is jó nagy falat. Már nagyon ráfért a környezetre egy alapos takarítás, ugyanis télen valahogy mindigy nagyobb a káosz. A hó és fagy fizikailag akadályozza a munkát, továbbá mindenhová szalma szóródik. Ezzel minden télen küzdünk, de sajnos hozzátartozik a téli látképhez. Amikor felszedhető a földről, mert nincs fagy, szépen eltűnik, de pár órával később olyan, mintha nem csináltunk volna semmit.

Nagytakarítás után


Csütörtök
Önkéntesünk, Melinda a fiúk tegnapi munkáját egészítette ki, ugyanis a sétáltató ösvényt gereblyézte végig, emelett pedig a szokásos takarításra is volt ideje. 

A sétáltató ösvény


Bizonyára sokan emlékeznek még az ónos esőre, és hóra, ami néhány hete nehezítette a mindennapokat. A menhelyen is sok problémát okozott, erről írtam is. Az ónos eső ráfagyott a fára, erre ráesett a hó, és a nagy tömeg alatt csak úgy recsegtek a fák, sok ág le is szakadt, rá a kerítésre. 
Ma szakemberek érkeztek a menhelyre, hogy a megrongálódott fákat helyrehozzák, hiszen ezek tartanak árnyékot a kutyáknak nyáron. Ráadásul sok leszakadt faág fenn akadt, épp ezért szükséges volt orvosolni a problémát.

Ismét egy gazdi halála miatt magára maradt kutyus érkezett hozzánk, akit az örökös az albérleti lakásába nem tudott magával vinni. Maya egyébként egy másik menhelyről örökbefogadott kutyus, akit helyhiány miatt nem tudtak visszafogadni.

Maya


Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas is menetrend szerint érkezett hozzánk. Ma 15 veszettség elleni oltást, 1 veszettségi-kombinált oltást, 4 kombinált oltást, valamint 2 mikrochipet osztott ki.

Péntek
Ma délután Kátya kutyánknak intettünk búcsút, ő ugyanis Szegedre gazdisodott.
Amíg Kátya gazdihoz költözött, addig más kutyusok is elhegyták a menhelyet, igaz csak átmenetileg, ugyanis orvosi vizsgálatra utaztak.

Janka, Csámpás és Pedró szívultrahangra utazott szívférgesség miatt, de szerencsére mindenkinek negatív lett a szívultrahangja. Jankának azonban egy emlődaganatot tapintottak, így hamarsan emlősor eltávolításra kell utaznia.
Boginak is csomót tapintottunk az emlőjében, az orvosunk szerint ez inkább valamiféle idegentest lehet, amit a későbbiekben ki kell vágni.
Igor vizsgálatra utazott, mert sokat fogyott az utóbbi időben. Nála nem találtak semmi gondot, valószínűleg az idős kora miatt kezdett el fogyni, izmot veszíteni.
Roti lábfájása miatt utazott újra orvoshoz. Neki egyelőre féjdalomcsillapítót javasoltak, bár semmilyen eltérést nem tapasztaltak nála.
Bodri is a soványsága okán volt orvosnál. Ő pár hete érkezett hozzánk, és szerencsére az étvágya mára már kitűnő, de valahogy súlyt nem nagyon sikerült magára pakolnia. Nála vérszegénységet állapítottak meg, de más egyéb eltérések is vannak a vérképében. Ő most gyógyszereket kap, reméljük, hogy ezzel sikerül rendezni a vérképét.

Bodri nem hízik


Szombat és Vasárnap
A hétvégén Tücsök és Sziszi költözött ki a menhelyről, mindketten Budapestre gazdisodtak, egymástól függetlenül.

A közösségi oldalon hetek óta próbálnak egy látszólag bőrbeteg, idős kutyának gazdát találni, persze nem sok sikerrel. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy egy cuki, fiatal kölyökkutyát néhány hete mennyire haza akart mindenki vinni, akit az utcán találtak. Sőt, kimondottan Tappancs ellenes hangulat alakult ki, hogy ide ne kerüljön a kiskutya. Másnap pedig egy idősebb közepes testű kutya miatt már szintén a Tappancsot emlegették, hogy "nem csinál semmit". Mintha az összes eseményt azonnal követnénk, ami Szegeden történik. Bőven elég a bejelentésekkel, segítségkérésekkel foglalkozni, nem keresünk pluszban magunknak ügyet, ugyanis nincs időnk rá.

Visszatérve a németjuhászra, neki is elhunyt a gazdája, ráadásul az örökös kiléte is kissé szövevényes volt. Ráadásul nem is rögtön jelentették hozzánk őt, csak pár napja, és még lemondó nyilatkozatot is kellett az örököstől kapnunk, hiszen így törvényes.
A kutyus neve Kuplung, nincs chipje, és valóban beteg a bőre. Elég erős, kellemetlen szagot áraszt. Persze, hogy érte nem jelentkeztek tömegesen. Ráadásul idős, nagytestű. Az ilyen kutyusoknál elvárás, hogy a Tappancs majd intézi a sorsát. És természetesen a kezünkbe is vesszük a sorsát. 

Csak éppen nem értjük, hogy van ez? Egyik kutyának megfelelő a Tappancs, míg másokat óvunk a bekerüléstől?

Mi is örülünk, ha egy kutyus gazdisodik mielőtt bekerülne, de mindig ott vana kétség is. Vajon a gazdi a kutya élete végéig ott lesz neki, vagy csak hirtelen döntés után vitte haza? Mert sajnos erre is akad bőven példa.

A lényeg, hogy Kuplung helyzete megoldódott, bekerült a menhelyre, és orvosi kezelést fog kapni.

Kuplung

A menhelyi séta után hazafelé menet önkénteseink egy kutyát találtak Zsombón a bicikli út mellett feküdt. Mivel ilyenkor már nem találtak állatorvost, így hazavitték, náluk töltötte az éjszakát. Másnap a menhelyen leolvastuk a chipet, és bizony ismét, mint már oly sokszor, sikerült egy újabb regisztrálatlan chipes kutyát találni. Fanni önkéntesünk Prücsöknek nevezte el, megtaratottuk neki a levet. Egyértelműen egy idős, bőrbeteg, soványka kutyáról van szó, fogalmunk sincs mit keresett az utcán, és kihez tartozik. Elkönyveltük, hogy nem lesz meg a gazdi. Aztán vasárnap este egy hölgy a szülei kutyáját kereste, és a fénykép alapján ő és Prücsök ugyanaz a kutya. Elmondása szerint orvos kezeli a kutyát, és előkeresik az oltási könyvet. 

Prücsök

A történet befejezése már a jövő hétre marad, így kérem tartsanak velünk akkor is!

Köszönjük a 174 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak!
Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások