Kutyamesék 2022. aug. 1-7.

Kutyás blog | 2022. augusztus 20.

Ilyekor nyáron, az iskolaszünetben mindig előbukkanó téma a menhelyi önkénteskedés.

Sajnos nagyon sok jelentkezőből nem lesz állandó önkéntes, mert a menhely messze van, vagy leginkább délután érnének rá a fiatalok, itt pedig azért déluzán kettőig a sétáltatás, napi teendők zöme lezajlik.

A menhelyi önkénteskedést két részre bonthatjuk: a kétségkívül legnépszerűbb program a kutyasétáltatás, ami általában hétvégente zajlik. A sétáltatós önkéntesek törzse régi, rutinos önkéntes, de limitált számban mindig érkeznek új tagok. 

Aki már részt vett ilyen programon az tudja, hogy ez nem olyan egyszerű feladat, ezért van korlátozva az új jelentkezők száma, és kora. Ezek a napok a kutyákról szólnak, hogy mindenki sétáljon, aki csak teheti. Így aki egy laza szombati programot keres, ahol jól érezheti magát, az csalódni fog. Mem érdemes csinos cipőben, szoknyában nekifogni a kalandnak, ellenben szükség lesz rovarriasztóra és jó erőnlétre.

Mivel a menhelyen nem csak cuki, apró kutyák vannak, hanem nagytestű akaratos ebek is, így a jó kondíció elengedhetetlen, és bizony az önkénteskedés alsó korhatára 16 év.

Nagyon sokan kérdezik, hogy ez miért van így, ha a pöttöm csemetékkel itt a szülő is. Egyrészt a szülő sem ismeri a járást nálunk, a kutyákat meg pláne. Nem tud egyszerre egy aktívabb kutyára és a gyerekre is figyelni. 

Arra pedig egész egyszerűen nincs lehetőség, hogy mindenki a kiválasztott kutyussal sétáljon, mert mint mondtam, ez a nap a kutyákért van. Ha az emberek egyedi igényeinek teljesítésével telne a séta, akkor a kutyák fele sem tudna sétálni.

A másik lehetőség a menhelyi önkénteskedésre, ha valaki nem a sétáltatásban, hanem a menhely napi teendői elvégzésében szeretne segíteni. 
Sajnos ez kevésbé népszerű program. Ehhez fokozott helyismeret és önálló munkavégzés szükséges.

Ahogy a kutyasétáltatásnál is, úgy itt is fontos kiemelni, hogy az alsó korhatár 16 év.

A menhelyi önkénteskedéshez elengedhetetlen az állatszeretet, a jó terhelhetőség, és hogy az önkéntes váratlan helyzetekben is jól, gyorsan tudjon reagálni. 

Ez az rövid leírás azért keletkezett, mert a nyílt napon sok kérdés a menhelyi önkénteskedésre vonatkozott, és hogy miért nem lehet pici gyermekkel is önkénteskedést, kutyasétáltatást vállalni.


Hétfő
Ha léteznek "rossz" kutyák, akkor ők nálunk élnek a menhelyen a nagyudvarban. És ha nem is mindenki "rossz" hát betanítják!
A nagyudvarban élő fergeteges társaság csupa jól szocializalt kutya, nemre, korra való tekintet nélkül. Azonban van egy néhány főből álló társaság, aki mindig azt figyeli, hogy mivel tud rendet bontani. Rendszeresen azzal törnek borsot alá dolgozóink orra alá, hogy ellopnak dolgokat takarítás közben, vagy eljátszanak a slaggal, ami miatt az rendszeresen rövidül. 
Ki kellett valami találnunk, mert már szinte a takarítást akadályozták, így a slag egy részét a föld alá ástuk, hogy ne tudják elrágni. Természetesen az ásás közben is mindent elkövettek, hogy hátráltassák a munkát, de egyelőre újra lehet normálisan slagolni, vizet tölteni. Gondolom már tanakodnak a következő lépésen, hogy mivel tudják szabotálni a munkánkat.

Elrejtjük a slagot


Kedd
Ahogy néhány hete már beszámoltam róla, Buksi az átadó konténer egyedüli kutyája lett, mert vesebetegsége miatt az étkezése eltér az átlagos kutyákétól. Noha Boxos is vesebeteg kutya, ugyanazt az eledelt fogyasztják, sajnos a két öregúr a jelentős méretbeli különbségek és igen önérzetes jellem miatt nem tartható együtt. Így tehát Boxis a cicaház lakója, Buksi pedig az átadó konténeré. Buksi állapota a gyógyszereknek és tápnak köszönhetően rengeteget javult, Boxos pedig teljesen tünetmentes.
Buksinak végre van étvágya is, úgyhogy nagyon kell vigyáznunk vele, ugyanis rendszeresen azon kapjuk, hogy elcsen dolgokat. Legutóbb egy igen nagy bőrből készült rágócsontot zsákmányolt, amit minden lehetséges módon próbált megenni. Az élvezetért természetesen hagytuk neki, hogy kicsit rágcsálja, de igyekszünk tartani a diétát, ha már ő nem akarja...

Buksi lopott


Szerda
Dr. Sebő Ottóhoz igyekeztünk reggel vizsgálatokra a menhelyi kutyákkal. 
Durci átesett a dalacin kúrán, neki ma kerítenek sort a gyulladt fogának az eltávolítására.
Csézinek szemvizsgálata volt, ahogy Barnának is. Barna mindkét szemére teljesen vak, semmit nem tehetünk a látásáért.
Boxos vesebetegsége miatt kontrollra utazott, a korábbihoz képest nagyon sokat javultak az eredményei.
Csipke cushing kór kontrollon járt, neki az eredményei nem változtak.
Pálma pedig már másfél-két hete kínlódik a vizelettartással, és váladékozik a nemi szerve. Tekintve a sok egészsegügyi gondját, és az őrült meleget, még nem volt ivartalanításon, így az orvos méhgyulladásra gyanakodott. A méhgyulladás hatásos gyógyszere pedig az ivartalanítás. Amikor felnyitották, akkor néztek nagyot, Pálma ivartalanított! Így valószínűleg egy hüvelygyulladással "megússza", erre kapott gyógyszereket.

Itt azért álljunk is meg egy picit! Aki ismeri Pálma történetét, az jól tudja, hogy úgy került hozzánk, hogy műteni kellett, mert a lánc bele volt nőve a nyakába. Csontsovány kutya volt, jó nagy pókhassal. Mivel mikrochipje nem volt, így nyilván nem került elő a "gondos" gazdája, pedig szívesen kérdeztünk volna tőle. Aztán kiderült, hogy Pálma erősen szívférges, tünetei is voltak, így az ivartalanítasát toltuk, petsze nem csak neki, mindenkinek. Csak éppen neki több okból. Aztán jött ez az inkontinencia, és a döbbenet, hogy Pálmát a korábbi gazdája ivartalaníthatta...
Tehát elmulasztjuk a kötelező mikrochip beadatást, elnézzük, hogy a lánc a nyakába nőjjön, de megelőzvén a nem kívánt szaporulatot azért ivartalaníttatjuk?
Hát merem remélni, hogy akkoriban még nem volt a lánc a nyakába nőve... Megdöbbentő!
És mindig azt gondolom, hogy nem tudnak újat mutatni.

Pálma ivartalanítása mindenkit meglepett


Csütörtök
Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is érkezett a heti vakcinázásra. Most 2 veszettseg elleni oltást, 6 kombinált oltást, valamint 6 mikrochipet osztott ki.
Melinda önkéntesünk is szokásához híven egész nap a segítségünkre volt. Köszönjük a munkáját!

Domaszékről egy vizsla jellegű, pár hónapos kis tüneményes kutyalány érkezett. Az ott dolgozók Lénának hívták, mi megtartottuk neki a nevét.
Már most látszik, hogy a turpisság nem áll messze tőle, így felhívjuk a leendő gazdijelöltek figyelmét előre, hogy kellő türelem és tapasztalat szükséges az örökbefogadáshoz.

Léna


Péntek
A mai napunk a hétvégi rendezvényhez készüléssel telt: sátorállítás, padok, asztalok pakolása, mosása, bolhapiachoz az adományok előkészítése.

A rendezvény előkészületeit egy nappal korábban megkezdjük


Szombat és Vasárnap
A hétvégi rendezvény ismét jól sikerült, bár a nyaralások és a nagy meleg miatt mérsékeltebb volt az érdeklődés. Ennek ellenére azért sokan voltak kíváncsiak a menhelyünkre. 
A rendezvényünk mellett a hétvégén már újra izgatott csaholástól volt hangos a menhely. Két hét kihagyás után ma ismét volt menhelyi kutyasétáltatás az önkénteseink és kutyáink legnagyobb örömére.

Köszönjük a 180 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások