Kutyamesék 2020. jún. 8-14.

Kutyás blog | 2020. június 19.


Idén is lesz gyermektábor a Tappancs Alapítvány menhelyén, és ahogy rohan az idő, a két tábor már a nyakunkon van. 
Az első időpont a kisebb gyermekek, a második a nagyobb gyermekek számára kerül megrendezésre. A program között szerepelnek kutyás bemutatók, terápiás kutyák, ismerkedés a menhelyi kutyákkal, cicákkal, csupa érdekes program. 

A nagyobbak a "Kisgazdiképzőben" egy hétre "saját" kutyát kapnak. Ez azt jelenti, hogy egy héten keresztül minden nap találkozik ugyanazzal a kutyussal, ellátja, megeteti, tisztán tartja, sétáltatja, és oktatók segítségével elsajátíthatja hogyan kell a kutyát tanítani. Akár egy kutyaiskolában. Izgalmasan hangzik!

Akik azonban ismerik a működésünket, kilátogattak már hozzánk, vagy nyomon követik a blogokból az eseményeket, azok jól tudják, hogy nem minden menhelyi kutya alkalmas arra, hogy egy héten keresztül több óra hosszában gyerekekkel együtt dolgozzon. 

Fontos, hogy komplett oltási programmal rendelkező, emberekkel, gyerekekkel barátságos kutyust válasszunk, akik játékosak, taníthatóak, jól tűrik az ölelést és egymással is jól kijönnek. Ez elsőre nem nehéz feladat, azonban ha jobban belegondolunk, nem is olyan egyszerű, hiszen rengeteg kritériumnak kell egyszerre megfelelni.

A kutyusok kijelölése ezen a héten megtörtént, és a táborvezető is megnézte őket. Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült egy csodás csapatot összeállítani, beköltöztek az új helyükre, és megkezdődik a kutyák összeszoktatása is.

Egyelőre még nagy az izgalom, az újdonság, óriásiakat játszanak együtt, élvezik az új környezetet. Ugyan a tábor csak pár hét múlva indul, de fontos, hogy ezek a kutyák addigra már jól ismerjék egymást, hiszen akkor sokkal nyugodtabbak, és könnyebben koncentrálnak az emberi kommunikációra, a feladataikra.

Bízunk benne, hogy az idei táborból is óriási élményekkel fognak távozni a résztvevők...

A Táboros kutyák ismerkedése


Hétfő
Ez a hét megint jó kis programosra sikerült: Először is vérvételre mentünk Múzsával, akinek a gyorstesztje anaplazma fertőzést mutatott. Most laborba kellett küldeni a vért, hogy a teszt eredményét alátámassza. Ha ez megtörtént, akkor egy hónapig gyógyszeres kezelésre szorul.

Eközben a menhelyen a szokásos havi szívféregkezelés mellett két új kutyának készítettük elő a helyet:

Sáska gazdától érkezett, aki nagyon beteg, és nem tudja tovább ellátni. Egy hozzátartozója szállította őt ki a menhelyre, ahol teljesen bepánikolt a póráztól, az idegen emberektől, az idegen környezettől, a kutyáktól. 

Sáska


Mandula Sziksósfürdőn a Mandula utcában vert sátrat, valaki befogadta, de egy nap után elengedte, ő pedig önállósította magát: néhány kerítést tönkretett, hogy biztonságba helyezhesse magát. Emiatt az ott lakók persze dühösek lettek. Ekkor egy önkéntesünk elhozta őt, és kiszállította a menhelyre.

Mandula


Kedd
Dr. Sebő Ottó rendelőjébe igyekeztünk reggel műtétre, és vizsgálatokra.
Kefe szeme folyamatos gyulladásban volt, amit már korábban vizsgáltattunk, neki műtétre volt szüksége, amin most túlesett. 
Parát és Parázst vizsgálatra vittük. Parának ugye három lába van, ez sajnos születési rendellenesség, nincs teendőnk vele, míg Parázst is sántítás miatt vittük vizsgálatra, de a lábai teljesen rendben vannak, valami rossz beidegződés miatt járhat furcsán, nem találtak elváltozást.
A múlt hét vége körül bekerült Millának az eddig javasolt terápiák nem hoztak javulást. Továbbra is passzív, mintha fájdalmai lennének, és továbbra is folyadék távozik a hüvelyéből, így átvittük őt is, hiszen nem egyszer volt már, hogy bonyolultabb eseteinkre csak Makón találtunk gyógyírt. Ez alkalommal is így volt, bár a mostani történetem szomorú véget ért:
Millának a hüvelyében egy rosszindulatú daganat növekedett és okozott folyamatos gyulladást és fájdalmat. Ez a daganat annyira előrehaladott, hogy egyetlen megoldásként csak az jutott, hogy Millát megszabadítsuk a további szenvedéstől. 
A történtek mélyen felkavartak mindenkit, mert menhelyre kerülése előtt Millát már többször hazaszállították a gazdájának, aki nyugodt szívvel nézte végig, hogy kutyája napi szinten elszökik, mégsem foglalkozott vele, ráadásul valószínűleg észre sem vette, hogy beteg. Nyugodj békében Milla!

Milla


Kiszomborról érkezett egy igen félénk kölyökkutya, Blöki, akit önkénteseink már régen jeleztek, és próbálkoztak is a befogással, ami nem volt egyszerű feladat.

Blöki végre a menhelyen van


Szerda
Tímár Endre rendelőjébe szállította Adri önkéntesünk a soron következő kutyákat ivartalanításra és szívféregtesztre. Szerencsére a tesztje most mindenkinek negatív lett, az ivartalanítást mindenki jól viselte. Kófic, Hari, Ramszesz és Bajnok immár ivartalanított kutyaként tért vissza a menhelyre.

Ma adományba érkezett másfél tonna száraztáp a Nestlé és a MÁTSz támogatása jóvoltából. A pakolás nem kevés időt és energiát igényelt, de minden zsákot öröm volt pakolni, hiszen ez azt jelenti, hogy most jó ideig nem kell aggódnunk az élelmezés miatt. 

Robi és Borsó az adományt pakolja


Emellett még négy kiskutyának, Nellánek, Nesszinek, Ninának és Nasinak kellett helyet előkészíteni. Ők Bordányból érkeztek, és millió bolhát , valamint rengeteg kullancsot hoztak magukkal, úgyhogy azon nyomban parazitamentesítettük őket.

Az "N" alom


Csütörtök
Tápén egyik önkéntesünk az éjszaka kellős közepén egy ápolatlan, bolhás kutyát talált, majd kiderült, hogy chipes, de a megadott címen egy régi bolt áll. Hazavitte, megfürdette, és reggel folytatta a kutya gazdájának keresését, akit nagynehezen megtalált. Kiderült, hogy a kutya szökik, a gazdájának pedig esze ágában sincs megtartani, így az oltási könyvet egy lemondó nyilatkozat kíséretében átadta önkéntesünknek, aki kiszállította Talpit a menhelyre.

Talpi


A szokásos heti kutyaoltás sem maradt el, ezúttal 6 veszettségi oltás, 2 mikrochip és 14 kombinált oltás lett kiosztva.

Péntek
A hétvégén Németországba utazó kutyák felkészítésével telt az idő, ilyenkor  friss spotont kapnak a kutyák, a hatósági állatorvos ellenőrzi a chipeket, kiadja az útleveleket, traces bizonyítványokat, nyakörvet keresünk a kutyákra, és persze ki-ki a maga szíve választottjától is búcsút vesz, hiszen el kell fogadnunk, hogy ez az élet rendje. Nem vihetünk mindenkit haza, nekünk gazdit keresni az egyik feladatunk.

Szombat és Vasárnap
Ma Dzsina és Csipi Ausztriába, Masni, Zsömle, Tessza, Szandra, Pimpi, Gréta Garbó, Csülök, Csicsi és Répa pedig Németországba utazott, hogy végre saját gazdival tölthessék életük hátra lévő részét.

Önkéntes kozmetikusunknak, Vandának köszönhetően Kófic és Mackó szépült meg, ami óriási munka volt.

Mackó új frizurája


Továbbá két újabb mentett kutyával lettünk gazdagabbak:

Rozit Budapestről Szegedre jövet találta egy család, és nem hagyták magára az úton. Mivel chipje nem volt, és ők nem tudták megtartani, mert már volt a családban mindenkinek saját kutyus, így került a gondozásunkba.

Rozi


Boldizsár pedig félig-meddig gazdától érkezett. Ő ugyanis egy pár férfi tagjának volt a kutyája, és miután a párkapcsolat megszakadt, a férfi egyszerűen otthagyta a kutyát. A hölgy azonban nem bírt vele fizikailag, szökött és nehezen tudta kezelni, ezért kérte a segítségünket.

Boldizsár, aki csak félig gazdásKöszönjük a 131 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.
 

Linda

Hozzászólások