Kutyamesék 2020. jan. 27. - febr. 2.

Kutyás blog | 2020. február 9.

Mostanában egyre többen keresik meg a menhelyet, hogy lakásba szeretnének örökbefogadni kistestű kutyust. Az örökbefogadás egy hosszabb folyamat, és mire az összes oltását pótoljuk a befogadott állatnak, ivartalanításon átesik, valamint a szívféregszűrésen, már azt vesszük észre, hogy elillant 3 hónap. Tudom, sok idő, de így egy papírokkal rendelkező, oltott, ivartalanított kutyát vihetünk haza. Fontos a többszöri látogatás, kicsit megismerni a családot, ahogy a családnak is fontos megismerni a kiválasztott kutyát.

A menhelynek nem célja "kilökni" a kutyát egy ismeretlen embernek, hogy jöjjön a következő, akin gyorsan "túladhatunk". Ez nem piac.

Rengeteg idő, energia elmegy a gazdikeresésre, és még így is könnyű hibázni. Sok esetben a látogatók meg is kérdezik, hogy miért szeretnénk őket lebeszélni a kutyáról, akit kinézett. Ez nem így van, viszont a beilleszkedés megkönnyítése érdekében igenis teljes körűen tájékoztatni kell a gazdijelöltet, hogy mit tudunk a kutya múltjáról, illetve nekünk mik a megfigyeléseink. Igen, sokszor nagyobb hangsúlyt kap, hogy a kutyus rombolhat, vagy miért adták le, esetleg milyen problémás viselkedéssel szembesültünk, és hogy az mérséklődött-e. Ha nem, akkor azt őszintén elmondjuk. Mindezt azért, hogy inkább egy problémásabb kutyára készüljenek, mert a pozitív beilleszkedés sokkal kellemesebb.

A minap kétségbeesve telefonált egy fiatal hölgy, aki a házában bezárva tartja az örökbefogadott kutyáját, mert őt is, családtagjait is megtámadta már, és úgy érzi nem tudja tovább a kutyával folytatni, nem erre volt felkészülve. A kutyát egy debreceni panzióból hozta, ahová egy állatvédő egyesület helyezte el, ki tudja mi okból, hiszen van telephelyük. A hölgy elutazott érte, de semmilyen felvilágosítást nem kapott a kutya személyiségéről, csak annyit hogy aranyos...

Azt mondták, hogy a papírokat utána küldik, kvázi papírok nélkül kihozott egy kutyát a panzióból, aki ráadásul egy állatvédő egyesületé. Amikor megtörtént a baj, a kutya harapott, a hölgy felkereste az állatvédőket, akiktők származik a kutya, de elzárkóztak a segítségnyújtás elől, mondván most nincs helyük.

Ezért keresett meg minket, és mivel a helyzet tarthatatlan volt, így Felhő a héten beköltözött a menhelyre. A hölgynek továbbra is ígérgették, hogy utána küldik a papírokat, de eddig semmi nem történt. A volt gazdi azt állítja chipes a kutya, mi többször ellenőriztük, de nem találtunk benne mikrochipet. Döbbenet, tanakodás. Kérdeztük, hogy honnan ilyen biztos benne hogy chipes, hiszen nyilvánvaló, hogy nem. Azt mondta, hogy azért mert azt mondták neki. Azt mondták!!! Sem oltási könyv, sem örökbefogadási szerződés, sem mikrochip! Ha igaz, amit a hölgy állít, de sajnos feltételezhető, hogy igaz! Egy olyan szervezet kutyája, amely 1%-ot gyűjt, amelynek van telephelye, és amely magát állatvédőnek mondja.

Nagyon szégyellem magam helyettük! Mert ez egy felháborító inkorrekt viselkedés, amivel nemcsak a saját állataiknak és az embereknek ártanak, hanem az állatvédők általános megítélését is aláássák. Nagyon indulatos vagyok! Amit ők mentés néven csinálnak, az szégyen!

Hétfő

Talán még sokan emlékeznek annak a 9 kiskutyának a történetére, akiket alig néhány hetesen egy aprócska dobozban találtak meg az út szélén. Az "M" kölykök azóta igazi rosszcsonttá fejlődtek, és egy hihetetlen kedves, bújós társaság lettek. Ez a hét nagyon fontos fordulópont az életükben, hiszen elérték azt a kort, hogy megkaphatták életük első oltását, a parvó elleni vakcinát. 

Egy ölnyi kiskutya, az "M" alom

Kedd

Bubu és Mufurc, a két táplálékallergiás kutyánk már hosszú évek óta együtt élnek, azonban Bubu a héten elhagyja a menhelyet, mert Németországban van egy család, aki a betegsége és kicsit konok természete ellenére nagyon szeretné őt. Ilyenkor az utazó kutyus egy kennelbe kerül egyedül, hogy fel tudjon készülni az útra.

Így maradt egyedül Mufurc, aki szintén nem egyszerű kutyaként érkezett a menhelyre, de azóta mindenkinek belopta magát a szívébe. Úgy gondoltuk, hogy a nem oly régen érkezett Rozsdi ideális társ lesz Mufurcnak, és ami azt illeti nem is tévedtünk. Mufurc boldog, hogy újra van egy kis barátnője.

Mufurc új társa, Rozsdi

Szerda

Dr. Sebő Ottó rendelőjébe igyekeztünk ivartalanításra Ricsivel, Zsömi-Mukival, Fülessel és Hercegúrral. Az ivartalanítás komplikációmentes volt, és egyúttal átestek a szívféregteszten is a kutyák. Füles kivételével mindenki negatív lett.

Az ivartalanításra váró kutyák mellett Tarkát is vizsgálatra küldtük, mert nagyon sokszor passzív és gyakran elesik. Mivel ő nagyon idős, így nem meglepő, hogy mozgásszervi gondjai vannak, de úgy tűnik, hogy cukorbeteg is, így a mai naptól elkezdtük inzulinra állítani.

Tarka cukorbeteg

Csütörtök

Nem indult jól megint a reggel, ugyanis az "M" alomból Minta reggel elvonult inkább, és nem akart a testvéreivel enni. Kicsit nyöszörgött is, így azonnal elkülönítettük. Ma egyébként is a szokásos állatorvosos nap van, így nem is kellett sehová rohanni vele. Kapott egy szép nagy adag szurit és most a betegszobában lábadozi. Valószínűleg a parvó elleni oltásra reagált így a szervezete.

Minta ellátása mellett 3 veszettségi oltás, 21 kombinált oltás és 4 mikrochip is "gazdára" talált. Az oltások mellett pedig Bubut is útnak indítottuk, hogy végre élvezhesse a gazdás kutyák gondtalan életét.

Minta pedig annyira jól reagált a szurikra, hogy este úgy tűnt, mint akinek kutya baja van. Ettől függetlenül most néhány napig gyógyszereket kell kapnia, és diétán van.

Minta a fűtött betegszobában

Péntek

Tarka szépen reggelizett, megkapta az inzulint, de úgy tűnik, hogy csökkenteni kell az adagját, mert nagyon lezuhant a vércukorszintje, így cukros vizet kapott, és már indultunk is egy kontrollra dr. Sebő Ottó rendelőjébe.

Sajnos nemcsak ő, de Liza is ment, mert ma reggel nagyon elesettnek láttuk, ráadásul iszonyúan fájlalja a lábát. 

Tarkának le kell csökkenteni az inzulin mennyiségét, Lizára azonban nagyon rájár a rúd. A műtéti sebe nem szép, gyulladt, így folyamatosan fertőtleníteni kell, a meglévő gyógyszerek mellé újat is kapott. És ha még ez nem volna elég, kiderült, hogy Liza régóta diszpláziás, ami a sok fekvéstől most begyulladt, és fájdalmai vannak. Ha jobb bőrben lesz, és kicsit stabilabb lesz az állapota, akkor újabb műtét fog rá várni...

Liza vizsgálathoz bebódítva

Szombat és Vasárnap

A hétvége a szokásos erős tempóban zajlott. A jó idő nagyon sok látogatót kicsábított, így rohanás volt a napunk.

Természetesen az elmaradhatatlan kutyasétáltatás is a menetrendszerű programjainkhoz tartozik, emelett pedig érkeztek a segítségre szorulók:

Héra a hétvégén került a menhelyünkre, gazdája költözés miatt adta le.

Héra

Felhő pedig a bevezetőmben taglalt okok és körülmények között érkezett hozzánk.

Felhő

Köszönjük a 158 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak!Hamarosan jelentkezünk a legrissebb menhelyi hírekkel

Linda

Hozzászólások