Kutyamesék 2020 dec. 7-13.

Kutyás blog | 2020. december 30.

Szerencsére az elmúlt pár évben divat lett az örökbefogadás, és egyre több ember tekint a kutyájára, cicájára úgy, mint családtagra. 
A menhelyen is nagyon sokan érdeklődnek az örökbefogadás feltételei után, és sokaknak nagyon tetszik, hogy többször kell meglátogatni a leendő kutyust, hiszen így már van esélyük egy kicsit megismerni egymást, mielőtt végleg összeköltöznek.

Sokszor írtam már, ahogyan mi, emberek, úgy a kutyák is teljesen különbözőek. Mindegyikük másként látja ugyanazt a világot.
Az emberek nagyon szeretik idealizálni az első találkozást. Mindig olyan kép él a fejünkben, hogy a kutya választ.  

De gondoljunk ebbe egy picit bele! 
A menhelyi kutyáknak a gondozók, és más kutyák jelentik a falkát, a családot. A hozzájuk érkező örökbefogadókról nem tudják mit akarnak, csak embereket látnak, akik nézik őket. Sokan odaszaladnak a kerítéshez, hiszen kíváncsiak, viszont minden emberhez ugyanazok a kutyák szaladnak oda. Akik eleve barátságosak. A félősek, akiknek rossz tapasztalata volt az emberekkel, igyekeznek távolságot tartani az ismeretlen emberektől.

Aztán amikor sok kerül az ismerkedésre, sokszor az emberek csalódnak, mert a kutya nem velük foglalkozik, hanem az új környezettel. Szimatol, ugrál, mindent megnéz magának, kivéve az embereket. Ez is normális. Az első alkalomtól nem kell csodát várni. 

Sőt! A kutya nagy eséllyel a negyedik alkalommal sem fog kiugrani a bőréből, amikor találkoznak. Ezek a látogatások az ismerkedésről, a pozitív élményekről szólnak. Az erős kötelék otthon, a mindennapokban fognak kialakulni. Ezek a találkozások olyanok, mint a randevúk, ismerkedünk a másikkal, kivéve, hogy a kutyák nem feltétlenül mutatják a legjobb arcukat. Ők nem árulnak zsákbamacskát!

Tehát fontos, hogy túl nagy elvárásokkal ne induljunk el ismerkedni a kiválasztott kutyussal, hiszen ők már élik az életüket, nekünk lesz a feladatunk az, hogy elérjük náluk, hogy az életük részesei lehessünk.

Ez otthon, nyugodtabb körülmények között nagyon gyorsan bekövetkezik, hiszen a kutya valami olyat kap, amit eddig soha. Rengeteg figyelmet, törődést. Így nagyon gyorsan és nagyon erősen kezd ragaszkodni az új családjához.
Fantasztikus érzés lesz egy befogadott, mentett kutya gazdijának lenni.

Fontos azonban még egy dolgot megemlíteni: 
Ahogy már elmondtam, nem túl nagy a valószínűsége annak, hogy a kutya kiválasszon minket. Sok esetben a nekünk tetsző kutya sem lehet ideális társunk, az eltérő életmód miatt. Éppen ezért nagyon fontos meghallgatni egy olyan ember tanácsát, aki ismeri ezeket a kutyákat, aki gondozza őket.

Nem az a célunk, hogy "rátukmáljunk" kutyákat az emberekre, hanem az, hogy egymáshoz passzoló lelkek egymásra találását segíthessük a tanácsokkal.
Tehát amikor egy hiperaktív kutyát nem ajánlunk első kutyának, bármennyire is tetszik nekünk a kis négylábú, érdemes megfogadni a gondozó tanácsát. 

Az együttélés ugyanis lehet csodás, de akár maga a pokol is, amennyiben nem a személyiségünknek megfelelő kutyát választjuk. 
Itt is ugyanaz igaz, ami a párválasztásnál, hogy a belső értékek sokkal fontosabbak lesznek a külsőségeknél. A szemünknek legcsúnyább, legfurcsább kutya is lehet egy csodálatos társ, aki egyszerűen megszépül, illetve gyönyörűvé válik a szemünkben.

Hétfő
Mufurc, avagy ahogy mi nevezzük, Mufi hosszú évek óta a menhelyünk lakója. Nevét nem épp kedves természetéről kapta. Hosszú évekkel ezelőtt nem szerettünk vele hosszabb időt eltölteni egy helyen, mert biztos, hogy harapás lett a vége, hiszen mindent megtett, hogy az emberekbe, kutyákba belekössön.
Sokáig élt egyedül, mert nem tűrt el más kutyákat, azonban mára már lecsitult, és nem csak szuka, hanem kan kutyákkal is teljes békében, konfliktusmentesen él. Mára már a gondozókat, önkénteseket is nagyon megszerette, egy kedves, csodás kutya vált belőle. Sajnos autoimmun betegsége van, így gyógyszert kell szednie, de ez semmit nem von le nagyszerű személyiségéből. 
Mivel hosszú évek óta a menhelyen él, úgy gondoltuk, hogy megérdemli, hogy végre hozzá hasonló jó természetű kutyákkal élhessen egy udvarban.

Mufi az udvaron

Kedd
Ma Dumcsi több menhelyi cica kíséretében indult el ivartalanításra dr. Tímár Endre rendelőjébe. Az ivartalanítás komplikációmentesen zajlott, a szívféregtesztje pedig negatív lett.

Dumcsi ivartalanításra készülődik


Szerda
Némi átszerveződés történt a nagyudvaron, ugyanis az eddigi lakóink egy része a hétvégén elhagyja a menhelyet, így az utazó kutyák kenneljeibe kerültek megfigyelésre, újabb féreghajtózásra. Mivel ők már nem fognak visszatérni visszatérni az eredeti helyükre, hiszen gazdihoz költöznek, így más kutyák népesítették be a nagyudvart. Újra igazi nyüzsgős hellyé változott a mi legnagyobb udvarunk, ebben pedig fő szerepet játszott Jackie, akit gazdája betegsége, és Jackie domináns viselkedése miatt került menhelyre. Nekünk is meggyűlt a bajunk ezzel a csodás vizslával, de szerencsére sikerült orvosolni agresszió problémáját, így végre normális életet élhet.

A nagyudvar új lakói


Csütörtök
A szokásos heti kutyaoltásra vártuk menhelyünk állatorvosát, dr. Farkas Attilát. Most 9 kombinált oltást, 3 mikrochipet, 2 veszettség elleni oltást, és 1 veszettségi-kombinált oltást osztott ki a menhelyi kutyusoknak.

Péntek
Egyik védencünk, Szikra örökbefogadását már alig várta lelkes gazdija, de ez a nap is bekövetkezett. Szikra mától Szegeden fog élni gazdijával, aki biztos vagyok benne, hogy elhalmozza minden földi jóval.

Két kutya is érkezett hozzánk a mai napon.
Rudi az éjszakát önkéntesünknél, Vikinél töltötte, ma pedig beköltözött a menhelyre. A fiatal kutya, aki még szinte kölyök a Juhász Gyula Gyakorló Iskola udvarán vert sátrat, akik próbálták megoldani a kutya sorsát, de aki megígérte, hogy megy érte, az végül faképnél hagyta. Bizony ám, az ilyen könnyen jött gazdik könnyen is mennek...

Rudi


Ásotthalomról pedig gazdája halála miatt került be egy igen félős, fiatal kislány. Őt az ásotthalmi mezőőr szállította be. Chipet sajnos nem találtunk benne, így mi az Árlett nevet adtuk neki.
A kezdeti kapkodás és ijedtség azért szerencsére viszonylag gyorsan csitult, így a nap végére már sikerült egy kicsit barátkoznunk is.

Árlett


Szombat és Vasárnap
A hétvégén Akela, Tündi, Aida, Maja és Maya, River, Ringó, Remény, Lufi, és a két strokeon átesett, egykoron szőrhiányosan érkezett idős pulink, Lujza kapott új esélyt Németországban, hogy gazdájuk mellett új életet kezdhessenek.
Emelett itthon Szilinek jött el a hazautazás ideje, őt Budapestre fogadták örökbe, ás biztos vagyok benne, hogy nagyszerű élete lesz a továbbiakban.

Vasárnap késő délután egy kétségbeesett telefonhívás érkezett egy hölgytől, aki Vásárhelyen egy vékony kutyát talált az út mentén. Megállt neki segíteni, amikor észrevette, hogy a nyakörv a nyakán olyan szoros, hogy levegőt alig kap. Lazított rajta, és levette róla az óriási karabínert, amit még hurcolt magával szerencsétlen kölyök. 
Vélhetően kicsi kora óta kötve tartották, rá sem néztek, és most elszabadult. 
Mivel egyik környékbeli állatvédő szervezet sem vette fel a telefont, illetve ki voltak kapcsolva, így hozzánk fordult. Mivel nem tudta elhelyezni, és nélunk volt is hely, így azonnal fogadtuk őt.
Persze chipet nem találtunk benne, de ennek most is örültünk, hiszen egy ilyen ember nem érdemli meg, hogy visszakapja a rút körülmények között tartott kutyáját. Különleges színe miatt a 6 hónap körüli kislányt Grafitnak neveztük el.

Grafit


Köszönjük a 131 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel!

Linda
 

Hozzászólások