Macskalandok 2021. ápr. 12-25.

Cicás blog | 2021. május 10.

A napokban beérkezett Kronosz cica pár nap antibiotikum után most állatorvoshoz utazott vizsgálatra, állapot felmérésre. A náthát tünetei újfent mulandóban vannak, de a gyorsteszt eredményei alapján vélhetően nemsokára újra találkozunk velük. Kronosz dupla pozitív. Szerencsére elég masszív és szívós, a korábbi hapcikon kívül más tüneteket nem produkált, így átesett az ivartalanításon is. Bízunk benne, hogy az immunerősítő hatására a náthás tünetei teljes mértékben visszaszorulnak. Amint értesültünk a teszt eredményekről, elő kellett készíteni a helyet számára. Rozsdi kénytelen volt kiköltözni a kis lakrészből, amit természetesen zokon vett és nem is volt hajlandó elfogadni a tényt, hogy a kis párnája új helyet kapott és nem téblábolhat pont abban az apró szobában. Kronosz még kába volt, mikor elindult felfedezni újdonsült birodalmát, de annyi lélekjelenléte már volt, hogy a külső kíváncsiskodó pajtikkal felvegye a kesztyűt. Azt hittük csak az ivaros kandúrokra reagál vehemensen, de ezek szerint más cicák is ellenszenvesek számára. Reméljük a hormonok eltűnésével normalizálódni fog a hozzáállása a cicákhoz. Egyelőre most a rácsot egy hálós függönydarabbal is bevontuk, hogy a fény bejusson, de a folyton a rácshoz simuló, enyhén provokáló Rozsdival ne tudjanak piros-pacsizni. 

Kronosz


Kronoszon kívül Tami és Timi is látogatást tettek Dr. Sebő Ottó rendelőjében, de ők csak FIV/FeLV tesztre mentek, hogy kitudjanak kerülni a karanténból. Ivartalanításon már túl voltak beérkezésük előtt, csak a teszt volt hátra, ami negatív lett. Az eredménynek köszönhetöen máris átköltözhettek a felkészítő szobába. Egyelőre megijedtek az új közegtől, de napok előrehaladtával egyre inkább látszott, milyen jól érzik magukat ebben a remek kis társaságban. Óvatos léptekkel érkeztek aznap ebédidőben, azóta pedig rohannak elénk, összebújnak a többiekkel és felénk is sokkal nyitottabbak. Timi szinte tolakodóvá vált, ha simogatásról van szó. Ő imádja a körülötte nyüzsgő cicákat, simi után körbeszalad és mindegyikükhöz odadugja a buksiját. Vagy meglepődnek rajta vagy viszonozzák, amitől szemlátomást felderül. Nagyon jópofa!

Timinek nagyon tetszik minden


Az ifjoncok utaztak ivartalanításra Dr. Tímár Endre rendelőjébe. Dante, Muci és Csini került sorra. Mindannyian negatív teszttel tértek vissza, de ebben teljesen biztosak is voltunk. Muci két nap után felköltözött a kis szobába. Nagyon jól vette az akadályokat, mindenki szívélyesen fogadta őt. Azonnal bemutatták neki a lakrész adta lehetőségeket, bátran trappolt a kicsik után át a nagyszobába. Ott Blankával szinkronban csimpaszkodtak az emberre simogatásért. Muci egyelőre érdeklődve kukucskált ki a kintre, de mindannyian jobbnak ítéltük, ha vár a homokozással még egy pár napot. Így is lett. Amint ő is úgy érezte, hogy minden bátorságát összeszedte, hogy megismerkedjen a kifutóval, addig a sebe is szépen begyógyult annyira, hogy nyugodtan kiengedjük. Apránként szokja a pajtik habitusát, míg Vincével és Danteval kulturáltan fogózik, addig Bogi hirtelen érkező vetődését, birkózási szándékát némi kétségbeesett jajveszékeléssel próbálja hárítani. De ebben is egyre ügyesebbek. Muci már pár pillanatig belemegy a játékba. 

Mucika a kifutóba igyekszik


Hamar elérkeztünk a csütörtökhöz. Dr. Farkas Attila kombinált oltást osztott ki Humusz, Hidra, Mulán, Fáncsi és Rijéka között. Fáncsi és Rijéka már az éves ismétlő oltásukat kapták, amit Rijéka esetében egy alaposabb vizsgálat előzött meg. Felfigyeltünk rá, hogy karcsúbb lett az utóbbi időben és kicsit aggódtunk emiatt. Viszont eszik és a közérzete változatlan. A doktor úr megnyugtatott, hogy semmi rendellenességet nem tapasztalt, így ő is megkapta az oltását. 

Rijéka


Fluffy teljesen berendezkedett a nagyszobában, kedvenc helyet is talált, órákon át játszik apróságokkal, mint pici bot vagy fű szál. Teljesen jól elvan a kis elvarázsolt világában. Kapkodta is a kis okos buksiját, mikor azt vette észre, hogy két gyermek térdel vele szemben és simogatják habtestét. Ugyanis Fluffyra már jó ideje volt érdeklődő család, kikkel többször is beszéltünk az elmúlt hetekben. Eljött a napja, hogy nem várattuk őket tovább, a pihe-puha fiúcska is készen áll arra, hogy megtalálva önmagát egy család szerves része lehessen. A kezdeti sokk gyorsan tova illant és Fluffy dorombolt világnak. A hordozó eddig nem jelentett csupa jó dolgot, de jelen esetben ez másképp lesz. Fiatalkora ellenére sok mindenen túl van, de új, budapesti otthona és családja gyorsan feledteti vele a múltat és most kezdődik számára a nagybetűs élet!

Fluffy már otthon


Helyére azonnal felköltözött Spuri, hisz rá is vár egy fiatal pár , akik izgatottan várják, hogy végre találkozzanak kiszemeltjükkel. Mozart szinte "dobott egy hátast", mikor meglátta Spurit, nagy szerencsénk, hogy nem látjuk ilyenkor mi jár a fejükben. Ők a tipikus két dudás egy csárdában. Már megtanultak egymás mellett élni, de folyamatosan izzik a levegő körülöttük. Mindketten jobban akarják a figyelmet a másiknál és alig tudják elviselni, ha a másikkal osztozniuk kell rajta. Próbáltuk megnyugtatni őket, hogy pár napot kell csak kibírni és remélhetőleg soha többé még egymás nevét sem kell hallaniuk, nemhogy találkozni. Mindenesetre Spuri azonnal feltalálta magát. Le kellett vonnunk a következtetést, hogy sokat fejlődött a cicákkal való viszonya. El is felejtettük mennyire heves és domináns volt velük kezdetben. Most viszont szépen ismerkedik és Mozart kivételével mindenkivel felhőtlenül elvan. Az önzősége persze maradt, de ez annyira jelentéktelen már, hogy szóra sem érdemes.

Spuri ismerkedik


Majd drámai pillanatokat éltünk át. Szó szerint érthető, mert oly mértékű fájdalmas búcsún osztoztunk egy idősebb hölggyel, amit mi sem tudtunk könnyek nélkül végig asszisztálni. Már telefonban is összeszorult gyomorral és párás szemmel beszéltük át a dolgokat. Igyekeztünk felkészülni a cicák fogadására, tudtuk hogy nem lesz egyszerű. Hosszas őrlődés után tudta csak meghozni ez a nehéz döntést, és biztos, hogy szíve egy nagy darabja is a cicákkal maradt. Négy unokából három asztmás és allergiás a cicaszőrre, így egyre kevesebbet találkozhatott velük. Egy szobás otthonában nem tudta elszeparálni őket, más megoldást nem talált a cicák elhelyezésében, ezért kérte segítségünket. Kértem, hogy a két 10 éves cicával a fontosabb, kedvenc dolgokat hozzák el a könnyebb beilleszkedés miatt. Konkrétan mindenüket elhozták, még a műanyag széket is, amin Micike szeretett pihenni a konyhában. A duplaketrecet rendeztük be nekik, szinte minden dolgot bepakoltunk. Nyilván a szék várat magára, azt egyelőre Blanka használja előszeretettel. De térjünk is vissza a cicákra. Gyönyörűek, ivartalanítottak, Bella egy hosszú szőrű érzékeny cica, akit rendszeresen fürdetett gazdija. Miután érzékelte, hogy elszakítottuk a gazdijától, szinte vonyított, amit cicától soha sem hallottam. Őt sokszor kivesszük babusgatni és puszilgatni, akkor kicsit megnyugszik. Micike egy trikolór, vagányabb, karakánabb cica, aki végtelenül gyűlöl minket egyelőre. Megközelíteni sem lehet, mert morog, fúj. A hordozóból figyeli minden mozdulatunkat, de barátkozás legkisebb szikráját sem mutatja. Legnagyobb probléma, hogy alig esznek, pedig svédasztalt szervírozunk fel nekik mindenféle falatokkal. Próbálunk nekik segíteni,  hogy minél hamarabb átlendüljenek a mélyponton, de a tíz évet nem olyan egyszerű maguk mögött tudni. Nagyon sajnáljuk, hogy ezen kellett átmenniük nekik is és volt gazdijuknak is, reméljük ő is mihamarabb túl lesz ezen a fájdalmon.

Bella
Micike


Viszont Spanika boldog! Amióta Spurival nincsenek egy légtérben, felszabadult lett és közvetlen. A morcos feje is felderült, láthatóan valóban sokkal boldogabb. De az egész szoba légköre megváltozott, olyan csendes, nyugis lett minden és mindenki. 

Spanika


Ezt az energiát próbáltuk bemutatni gazdijelöltjeinek is hétfőn. Számukra nagyon szimpatikus volt és volt már hasonló karakterű cicához szerencséjük, így nem okozott számukra nagy újdonságot. Spuri szó szerint egy energiabomba és úgy tűnik leendő családja készen áll a fogadására. Rózsaszín orrocskája levette őket a lábukról, a természetén meg majd próbálnak csiszolni, hogy zökkenőmentes legyen a közös életük.
Beiktattuk a két fekete szépségünk, Penca és Rafi ivartalanítását. Tesztjeik negatívak lettek, emiatt kicsit aggódtunk, hogy őszinte legyek. Pár napig még külön ketrecben pihennek egészségügyi okokból, mielőtt újra összeengedjük őket.  A doktor úr megnézte a fülüket. Gyulladt mindkettejük füle, amit egy hétig fülcseppezni kell. A fiúk semmi mást nem szerettek volna, csak enni. Enni utazás előtt és közvetlen érkezés után is. Ők olyanok, mint a feneketlen kút, bármennyi kaját betudnának puszilni és egy gramm se látszódna meg rajtuk. 

Penca


Majd újra elérkeztünk a csütörtökhöz, amikor is Spanika, Spuri és Muci veszettség elleni oltást kaptak, míg Csini, Csipi, Timi és Tami a második kombinált oltásukban részesültek.
Már csak ez az egy oltás választotta el mindenlébenkanál Spurinkat a gazdisodástól, amire végül pénteken sor is került. Mindenki nagyon boldog volt, szó szerint mindenki. Spuri Szegedre költözött és hisszük (ismerve őt), hogy némi fejfájás mellett azért sok-sok örömet és boldogságot okoz gazdijainak, mert ő egy különleges figura, az egyszer biztos!

Spuri


Hétvégén újra megnyílt a kapu régi önkénteseink előtt, így többen is betértek a cicákhoz is egy kis simogatásra. Mondanom sem kell, folyamatos fertőtlenítés és minden higiéniai, távolsági előírás betartása mellett zajlott mindez. A cicákat ezek a részletek nem érdekelték, ők csak örültek a plusz simiknek. 
Közben két fiatal férfi is kilátogatott a hétvégén. Egyikük Dante cicához jött. Azt hittük, majd a kiskandúr távolról szemléli a történteket, de meglepődve tapasztaltuk, hogy odasettenkedett és a falatot is elfogadta a kezéből, valamint a simogatást is elviselte. Velünk már olyan kedves lett, ő is sokat nyitott az utóbbi hetekben, mondhatni megérett ő is a gazdisodásra. Új lapról kell kezdenie mindent, megbízni egy idegenbe és előtte megismerni és megbarátkozni az új környezettel. Látjuk rajta, hogy abban a korban van, hogy vevő az újdonságokra és az külön pozitívum volt, hogy közeledett és érdeklődött látogatója felől.

Dante


A másik fiatal férfi Bogit nézte ki magának. Most költözött el szüleitől, és otthonát megosztaná egy nagyon barátságos cicával, ami azért fontos, mert munkája miatt többen is megfordulnak nála. De Bogit semmi és senki sem tudja eltántorítani attól, hogy idegenek cipőfűzőjével játszon, vagy csimpaszkodjon rá ciripelő hanggal némi simogatásért. Ő egy igazi kis rosszcsont, igyekezett bemutatni mindent a repertoárjából. Leendő gazdija jókat kacagott rajta és ahogy láttam kettejük kapcsolatát, Bogi a tipikus kis elkényeztetett királylány lesz, amit megérdemel.

Bogi


Nem mindenki zárta ilyen boldogan a hetet. Miló az elmúlt napokban kicsit kedvetlenebb volt, vasárnap már enni sem akart, hőemelkedése volt, ragyogó bundája kikorpásodott. Kapott láz- és fájdalomcsillapítót első körben, és köröm rágva vártuk a hétfőt, hogy egyeztetni tudjunk állatorvossal. Tudjuk, hogy van ilyen, a leukózisos cicánál bármikor felléphet hasonló bágyadtság, de Miló eddig teljesen tünetmentes volt. Meg sem fordult soha a fejünkben, hogy lesz olyan, hogy ez a nagy panda nem akar enni.... Aggódunk.

Milóci


37 régi és új védencünkkel köszönjük, hogy most is velünk tartottak!

Reni

Hozzászólások